Slovenija

MOL: Kupite zemljišča ali podržavite vse mestno premoženje

Ljubljana, 05. 12. 2019 18.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V NSi bodo zahtevali sklic nujne seje parlamentarnega odbora za zdravstvo, na kateri bi govorili o dogajanju okoli zemljišč pri Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu RS (URI) Soča. Minister za zdravje Aleš Šabeder pa je dejal, da z ljubljansko občino ne bodo barantali, da bi na račun stare pediatrične klinike prišli do zemljišča okoli URI Soča.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Bo vlada ustavila Jankovića?
    03:27
    Iz 24UR: Bo vlada ustavila Jankovića?
  • Iz 24UR ZVEČER: Zemljišča bi menjal za bolnišnico
    03:19
    Iz 24UR ZVEČER: Zemljišča bi menjal za bolnišnico
  • Iz 24UR ZVEČER: Minister Šabeder o predlogu župana
    03:17
    Iz 24UR ZVEČER: Minister Šabeder o predlogu župana
  • Iz 24UR ZVEČER: Pomembnejši denar kot zdravje
    04:21
    Iz 24UR ZVEČER: Pomembnejši denar kot zdravje
Ljubljanska občina načrtuje dražbo funkcionalnih zemljišč okoli URI Soča.
Ljubljanska občina načrtuje dražbo funkcionalnih zemljišč okoli URI Soča. FOTO: POP TV

Ljubljanska občina je namreč ministrstvu predlagala menjavo zemljišča ob URI Soča za stavbo na Ulici stare pravde na Poljanah, v kateri ima danes prostore Mestna otroška bolnišnica. A ker ta menjava ni sprejemljiva za ministrstvo, bo občina šla v dražbo funkcionalnih zemljišč okoli URI Soča, kamor se želi širiti inštitut.

Šabeder je danes dejal, da "z bolnišnicami, posebej z bolnišnicami za otroke, na ministrstvu za zdravje ne barantamo". Ministrstvu je po njegovih besedah v interesu, da URI Soča ohrani to zemljišče in se širi. Funkcionalna zemljišča okoli URI Soča so nujno potrebna za delovanje bolnišnice, saj tam zdravijo zelo težke bolnike. Čakalne vrste so dolge in to bi bil velik problem tudi za nadaljnji razvoj inštituta, je v izjavi za medije po današnji seji vlade opozoril minister.

Zaradi tega dogajanja bo NSi danes zahtevala sklic seje parlamentarnega odbora za zdravstvo, je povedala poslanka NSi Iva Dimic, ki tudi meni, da se z zemljišči ne more "barantati, nismo na tržnici". Po njenem mnenju je "nesprejemljivo, da neki osebni interesi prevladujejo nad splošnim dobrim".

Opozorila je na pomen URI Soča za celotno populacijo, ob kritikah do delovanja ljubljanskega župana Zorana Jankovića pa je kritična tudi do ministrstva za zdravje, ki je v proračunu za investicije za celotno državo zagotovil le 20 milijonov evrov. Na sejo bodo poleg Šabedra povabili tudi Jankovića, predstavnike URI Soča ter Komisije za preprečevanje korupcije.

MOL: Kupite zemljišča ali podržavite vse mestno premoženje

Po napovedi sklica nujne seje odbora DZ so z Mestne občine Ljubljana (Mol) sporočili, da župan ni nikoli barantal z otroki. Poslancem predlagajo, naj ali vlado obvežejo k nakupu potrebnih zemljišč za širitev URI Soča ali vladi naložijo podržavljanje vsega mestnega premoženja, če menijo, da Mol ne sme upravljati z lastnimi zemljišči. "Tako se bomo podobnim zapletom v prihodnje izognili," so zapisali.

Ponovili so stališče župana, da je občina dolžna gospodarno ravnati z lastnino. "Država z 10 milijardnim proračunom očitno ni pripravljena poskrbeti za najranljivejše, ampak na plečih pacientov Soče nabira politične točke. Glede na 'bogat' nabor izvedenih državnih projektov v Ljubljani v preteklih 15 letih, je očitno sedaj samo Mol prepreka do prepotrebne širitve in posodobitve prostorov URI Soča," so še sporočili. Več o pogovorih z državo in ostalimi deležniki v zadnjih treh mandatih bodo sicer povedali v torek.

Poslanec Levice: Janković je kapitalistični trgovec

Poslanec Levice Miha Kordiš je zgodbo komentiral z oceno, da je Janković kapitalistični trgovec in ponovno favorizira vezano trgovino in dobičke zasebnikov pred javnim interesom. V konkretnem primeru je po Kordiševih navedbah javni interes dvojen - v zagotavljanju kakovostne zdravstvene oskrbe in zaradi pomanjkanja stanovanj v Ljubljani. Po njegovem mnenju mora prevladati javni interes. Če je treba za to posle ustaviti, potem je treba narediti vse, da URI Soča dobi pošteno obravnavo in da se investira politične prioritete v delavska ter neprofitna stanovanja.

Vodja poslancev SMC Igor Zorčič pa meni, da bi morala vlada razmisliti o tem, da se morda kakšne institucije preseli iz Ljubljane. Če je v prestolnici tako, da se izsiljuje s ceno zemljišč, dosedanje vlade pa so vedno znova rinile v center Slovenije, je morda na tej vladi premislek, da takšno institucijo preseli kam drugam. Ob tem je spomnil, da imajo v Brežicah razvit zdraviliški turizem ter regijsko bolnišnico in lahko takšne storitve ponudijo za bistveno manj denarja, je dejal Zorčič.

Glede Jankovićeve ponudbe v zvezi z zemljiščem in bolnišnico pod gradom pa je Zorčič odgovoril, da ga to ne preseneča, glede na to, da je Janković v osnovi trgovec in zna to zelo dobro početi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (115)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
06. 12. 2019 18.23
. dobro , da ni delfin. ( ker bi jih vse ostale že davno pobralo
wolfterier
06. 12. 2019 16.05
+4
Najprej lumpa zaprite,pol pa naprej...
vomo
06. 12. 2019 10.37
+6
To kar bi hotela storiti država z MOL-om, ravna župan z malimi lastniki, npr. z zemljo, kjer naj bi bila kanalizacijska cev nad vodnim zajetjem Ljubljane. Je pa res, da je potrebno pogledati parcelno zgodovino, kako se je pretakalo lastništvo in zakaj...Kdo je vse od zadaj, potrebno je pogledati zakaj se vedno najdejo tesni sodelavci in njegovi prijatelji pri vsaki podobni igri...
vomo
06. 12. 2019 10.32
-3
Ravna, kot dober gospodar, nekje po zakonu nekje pa ne.
Karlo
06. 12. 2019 14.03
+8
Ravna kot skorumpiran župan. Npr. Parcela je zelenib b Pečnikovi uici.klin Ljubljane in se namembnost ne sme spremeniti. Ko pa se do parcele dokoplje dimož direktorice mestne uprave, se takoj spremeni namembnost in se veseli zidajo luksuzna stanovanja. Tako v Dnevniku pred meseci glede vila blokov v Dravljah ob Plečnikovi ulici. Banda skorumpirana!
Castrum
06. 12. 2019 10.16
+8
Vidim, da forumska odvetniška ekipa počasi prihaja s sestanka:))) In ja, gospoda, prav imate : lastnica zemljišč je MOL torej je javno. In ja gospoda, strinjam se da je neoliberalizem in kapital tisti, ki žal usmerja današnji svet. Kar pa ne razumem je to, da ste levičarji tako strašno kritični do kapitalizma, hkrati pa popolnoma podpirate neusmiljeni kapitalizem, ko se ga gredo vaši levičarji. ......
SDS_je_poden
06. 12. 2019 09.46
-6
Večina vas zlova gnev nad Zokijem, ker ga ne prenašate, ga tudi jaz ne, ampak v tem primeru ima prav. MOLa nima nihče za izsiljevat, so lastniki in pika. Zastonj parcel MOL tudi ne bo razdajal, torej ali se odkupijo (sosedje imajo predkupno pravico), ali pa bodo ostali brez dostopa.
jg57
06. 12. 2019 08.20
+6
Janković je pač poden od človeka, a tu ima marsikaj prav. Zemljišča niso od URI Soča in res ne vem, kaj so vsi direktorji do sedaj delali, ta tega niso hoteli videti in zadevo urediti ! Niso opravili svojega posla za katerega so dobivali tudi plačo !
korintos23
06. 12. 2019 09.41
+0
Točno tako. Če že kupujemo najdražja zdravila in razne zdravstvene pripomočke pa bomo še menda toto zemljišče kupili.
felix59 drugič
06. 12. 2019 07.50
-2
Le kaj se spet oglaša Kordiš , ko nima blage veze. Zemljišča so od mesta Ljubljana in dejansko lahko počnejo z njimi kar hočejo , pa naj bo to Janković ali pa kdo drug.Kako bi se vi počutili ali reagirali , če bi vaše zemljišče nekdo zasegel , ker je nekdo četrti pokazal interes zanj. Soča ima predkupno pravico , pa naj zemljišča kupi. V zdravstvu se tooooooliko pokrade , da bi mirno lahko kupili vsa zemljišča tam okoli z POP-om in 24 UR-am vred.
SDS_je_poden
06. 12. 2019 09.45
-1
Bravo Felix, podpišem. Večina pa pojma nima, ker ali nimajo lastnine, ali pa se jim nihče ne vtika v njihovo lastnino. O predkupni pravici večina še slišala ni.
wolfterier
06. 12. 2019 16.08
+3
Mnogim Slovencem je bilo zaseženo,pa so morali tiho biti in ploskati !!!
šlogar
06. 12. 2019 07.49
+5
Res je! Jankovič je kapitalistični trgovec! Pa tako mi je bil všeč. Nak, nič več, je naredil že preveč očitnih kiksov.
Uporabnik981904
06. 12. 2019 07.35
+13
Dokler bo država v rokah županovih "sodelavcev" bo vse ostalo zgolj izrečeno ..... oz. nedosegljivo ali nemogoče. Dobro mu gre .... (ne bo pa to večno)
Prinašalec
06. 12. 2019 07.32
-1
volite ga, ....
ecnarf
06. 12. 2019 07.24
+24
a ni nobenga da bi temu snel nesraman nasmeh z ksihta
ecnarf
06. 12. 2019 07.17
+13
Zapret tega šerifa ki je sramota za glavno mesto slo, v tujini bi bil že dolgo v čuzi pa tudi do takega položaja ne bi prišel.
Kairos22
05. 12. 2019 21.48
+11
Kaj ste vsj skupaj zateženi. Nihče pa ni pomislil, da ima država vsa pooblastila, da kupi zemljisce. Zakonov ne pise g. Jankovic. Vlada jih. Ce MOL upravlja svoja zemljisca je tako zaradi zakona. Drazba je edina prava odlocitev, alj pa naj gredo v Brezice. Ce si bolan je vseeno kje si....v Lj ali pa v Brezicah.
jakec1575
05. 12. 2019 21.50
+4
Ja in obcina nabije ceno v neslutene visave, kot da prodaja stanovanjsko zemljisce, ne pa parkovne povrsine.
Blallka
05. 12. 2019 21.48
+19
Ne, ni barantal z otroki, kje pa, samo z otroki. Odpoklic iz krivdnih razlogov, saj dela izključno PROTI javnemu dobru za dobiček, pa adiooosssss…
za bojši jutri
05. 12. 2019 21.47
+11
Soča ti bo dobro dela
resslovenka
05. 12. 2019 21.45
+3
Hja, enkrat bi bilo potrebno narediti red v tej državi. Na celi črti. Z ljubljanskimi zemljišči se hara, bolj po "naše". In ker je tu vmes ogromnoooo denarja, ki gre za razne investicije, ga gre mnogo tudi mimo. Vse se da dogovorit "prjatli". Prav vse. Provizijese dogovorijo in se talajo levo in desno, par deset jurjev sem, par sto jurjev tja.... Kje se pri tolikih vsotah, sploh pozna? Veste dragi moji, v igri so zgolj zelo zaupanja vredni ljudje. Seveda ne zastonj. No ja, sej smo končno že vsega, navajeni. 😎
zajebant2
05. 12. 2019 21.40
+18
jankovič korupcija, korupcija jankovič d.o.o
zajebant2
05. 12. 2019 21.35
+25
ljubljančani ljubi vas jankivič zato mu še dajte glas na volitvah
Karlo
05. 12. 2019 21.34
+25
Raje povej kako je mesto sploh pridobilo ta zemljišča. Čas je da Zoki res spoka.