Slovenija

Glifosat: v ZDA odškodnine bolnikom z rakom, pri nas z njim škropijo ceste, železnice ...

Ljubljana, 30. 03. 2019 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Karmelina Husejnović
Komentarji
123

Monsanto je zaradi glifosata izgubil že dve odškodninski tožbi bolnikov z rakom, ki trdita, da sta zbolela zaradi tega herbicida. V Evropski uniji so pred letom in pol podaljšali dovoljenje za uporabo glifosata, tudi zato, ker je za podaljšanje glasovala Slovenija. Prav z glifosatom namreč pri nas vzdržujejo železnice, ceste in druge javne površine.

Monsanto je zaradi svojega izdelka Round up, v katerem je glifosat, izgubil že dve tožbi.
Monsanto je zaradi svojega izdelka Round up, v katerem je glifosat, izgubil že dve tožbi. FOTO: Dreamstime

Porota sodišča v San Franciscu je odločila, da mora Monsanto bolniku z rakom Edwinu Hardemanu izplačati odškodnino v višini 80 milijonov dolarjev (71,4 milijona evrov). Monsanto je tožbo izgubil, ker ni storil dovolj pri opozarjanju uporabnikov o tveganjih herbicida Round up, ki vsebuje rakotvorni glifosat. To je bil že drugi takšen primer, saj je že lani poleti prav tako porota sodišča v San Franciscu odločila, da mora Monsanto 46-letnemu Dewayneu Johnsonu, ki prav tako trdi, da je zaradi glifosata v herbicidu zbolel za rakom, plačati 289 milijonov dolarjev (okrog 250 milijonov evrov) odškodnine. Sodnik je sicer odškodnino nato znižal na 78 milijonov dolarjev (69,5 milijona evrov).

Tožb bi lahko bilo v prihodnje še več, čeprav Monsanto vztrajno zanika, da je herbicid rakotvoren ter poudarja, da je na stotine raziskav pokazalo, da je njihova kemikalija varna. 

Glifosat je v 70. letih prejšnjega stoletja razvil prav Monsanto, danes pa ga prodajajo v več kot 160 državah po svetu. Tudi pri nas je sporni herbicid v prosti prodaji in z njim množično škropijo številne javne površine.

Eden največjih uporabnikov glifosata pri nas Slovenske železnice

V Sloveniji je največja težava predvsem nekmetijska raba glifosata, kar od 75 do 85 odstotkov se ga namreč uporablja za vzdrževanje železnic, cest, vrtov in podobno, je že pred časom opozoril Jernej Drofenik z Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Slovenske železnice za zatiranje invazivnih rastlin uporabljajo dva pripravka (Clinic in Kyleo), pri katerih je glavna sestavina glifosat. Na leto porabijo približno 11.000 litrov herbicida na skupni površini 16 milijonov kvadratnih metrov. To pomeni, da na vsaka dva kvadratna metra površine železnic porabijo približno 1,4 mililitra glifosata. Za strojno in ročno zatiranje invazivnih rastlin zapravijo na leto okoli 240.000 evrov, so nam pojasnili na Slovenskih železnicah. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zagotovili so nam, da omenjenih pripravkov ne uporabljajo na vodovarstvenih območjih in da že iščejo alternative herbicidom. "Slovenske železnice se tudi že pripravljajo na spremembo zakonodaje z iskanjem alternativ po zgledu tujine (zatiranje plevela s paro, košnja in drugi okolju sprejemljivi načini zatiranja)," so še dejali. 

Slovenske železnice so eden največjih uporabnikov glifosat pri nas.
Slovenske železnice so eden največjih uporabnikov glifosat pri nas. FOTO: POP TV

Na Direkciji RS za infrastrukturo so nam pojasnili, da za zatiranje plevela na državnih cestah ne uporabljajo herbicidov. 

Prepoved po 1. oktobru 2019, a ne (še) za največje porabnike

V Sloveniji so lani spremenili zakonodajo glede uporabe vseh herbicidov na nekmetijskih zemljiščih. Tako bo od 1. oktobra letos prepovedana raba vseh herbicidov, tudi glifosata, na vseh nekmetijskih površinah – razen na cestah in železnicah. Tam bodo še vedno lahko škropili do aprila 2021, kolikor traja prehodno obdobje.

"Sprememba se nanaša na dejstvo, da se glifosat lahko uporablja samo v kmetijstvu in ga uporabljajo profesionalni uporabniki, ki so opravili izobraževanje glede varne rabe FFS. Sprejete so bile tudi širše omejitve rabe FFS na nekmetijskih površinah," so pojasnili na ministrstvu za kmetijstvo. Dodali so, da se glifosati v kmetijstvu uporabljajo "izključno po spravilu pridelka na poljih, v sadovnjakih in vinogradih, izključno za namene zatiranja plevela".

Namesto herbicidov se bodo na teh površinah morale uporabljati nekemične metode, kot so mehansko odstranjevanje, uporaba okopalnikov, mulčerjev, odstranjevanje plevela z vročo paro, peno, plinskimi gorilniki in podobno, so dodali na ministrstvu. "Uporaba glifosata je dovoljena zato, ker izpolnjuje z zakonodajo predpisane zahteve glede uporabe," so še poudarili na ministrstvu za kmetijstvo.

Evropski parlament za prepoved, komisija podaljšala dovoljenje

Kljub državljanski pobudi za prepoved glifosata in kljub temu, da je evropski parlament oktobra 2017 glasoval za popolno prepoved uporabe herbicidov na osnovi glifosata do decembra 2022 in takojšnjo omejitev njegove uporabe, je Evropska komisija decembra 2017 sprejela petletno podaljšanje dovoljenja za ta herbicid.

Za podaljšanje prehodnega obdobja se je takrat zavzela tudi Slovenija in še 17 drugih članic, devet jih je bilo proti, ena pa se je vzdržala. Po neuradnih informacijah so bile proti Francija, Belgija, Italija, Hrvaška, Grčija, Ciper, Malta, Luksemburg in Avstrija, vzdržala pa se je Portugalska.

Slovenija se je tako znašla v protislovju, saj je po eni strani glasovala za podaljšanje dovoljenja za glifosat, po drugi strani pa smo se izrekli za to, da je treba glifosat prepovedati. Zakaj? Slovenija je svoje stališče pojasnjevala, da glifosata ni možno prepovedati čez noč in da kmetijstvo potrebuje od tri do pet let, da se prilagodi novim razmeram. Če ga prepovemo čez noč, so lahko velike ekonomske posledice, cene hrane pa bi se zelo zvišale, svarijo v kmetijstvu. 

Plevel
Plevel FOTO: Dreamstime

Različne ocene o rakotvornosti

Monsanto se ves čas brani in na sodišču maha z raziskavami, ki naj bi dokazovale, da glifosat ni nevaren za ljudi. Agrokemičnemu koncernu so pritrdile med drugim ameriška agencija za zaščito okolja in evropski agenciji za varnost hrane in za kemikalije, ki sta zaključili, da ni verjetno, da je glifosat rakotvoren.

Mednarodna agencija za raziskave raka (IARC) pri Svetovni zdravstveni organizaciji pa je v svoji analizi ugotovila, da je glifosat zelo verjetno rakotvoren in kot tak predstavlja grožnjo za zdravje. Prav zaradi različnih dognanj so v Evropskem parlamentu izpostavili, da je postopek ocene tveganja, ki ga je EU izvedla pred podaljšanjem dovoljenja za glifosat, sporen. 

Raziskava o pojavnosti raka na Dravskem polju

V Sloveniji je ameriško podjetje Albugh TKI, ki namerava v Račah širiti proizvodnjo izdelkov z glifosatom, financiralo epidemiološko raziskavo o pojavljanju raka na Dravskem polju, s poudarkom na občini Rače Fram in okoliških naseljih, ki jo opravlja Onkološki inštitut. Izsledki raziskave naj bi bili znani že prihodnji mesec. Podjetje sicer čaka na okoljsko dovoljenje za povečanje proizvodnje herbicida. 

Glifosat sicer lahko povzroča tudi resne okvare oči, prav tako pa je strupen za vodne organizme in ima dolgotrajne posledice.

V svetu, predvsem v ZDA, se glifosat množično uporablja v kombinaciji z gensko spremenjenimi poljščinami (GSO), oboje pa trži isto podjetje – Monsanto. Ta na trgu ponuja tudi svoja semena za rastline, ki so gensko tako spremenjene, da jim ta, sicer za vse rastline smrtonosni herbicid, ne škodi. Ravno zaradi svoje učinkovitosti pa postaja po svetu vse bolj priljubljen in njegova poraba narašča.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (123)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

manjanja
30. 03. 2019 11.02
+10
Pa prepoved polivanja gnojšnice oziroma gnojnice po travnikih!!!
Uporabnik1152447
30. 03. 2019 16.57
+4
Ko boste pojedli 2/3 manj, kot sedaj, se pa lahko začnemo pogovarjati o kmetijstvu brez gnojenja. Žal, če zemlje ne obogatiš, bo pridelek zelo slab.
MladostNiNorost
30. 03. 2019 17.00
-1
kolikor vem, je to ze prepovedano. pa jih vseeno zavohas. sploh zvecer ko se stemni, dobijo jajca
rekapaka
30. 03. 2019 10.57
+37
Življenje v Sloveniji ni nič vredno. V Anhovem so z azbestozo zastrupili celo generacijo ljudi; počakali, da so skoraj vsi pomrli, preživelim pa dali bedno rento. Američan dobi 100x večjo odškodnino, kot so jo dobili vsi prebivalci Posočja skupaj. Bo res potrebna še ena revolucija, da bo popravila vse krivice, ki jih je naredila prodana kapital-politika?
Opta Musi
30. 03. 2019 11.04
+4
Ampak v usa tudi zdravljenje stane 100x več, kot pri nas. Do 35.000 usd za zlom noge, brez operacije.
Opta Musi
30. 03. 2019 12.12
+5
Ne vem, zakaj minusi, pogooglajte ce ne verjamete.
GospodT
30. 03. 2019 10.46
+17
In potem narod nabira regrad dobesedno 2 metra stran od železniške proge (videl družino na lastne oči). In se čudijo od kje rak, če živijo tako zdravo. Je pa zanimiva paralela s cepilno in tobačno industrijo. Tudi tobačna industrija je desetletja delala analize in nikoli odkrila povezave s kakršnimikoli stranskimi učinki, kajenje je bilo zdravo, celo zdravilno, če nisi kadil nisi bil 'in' in kajenje je priporočalo na tisoče zdravnikov. Enaka paralela je s cepivi. Tudi tu nam proizvajalec cepiv zagotavlja, da so cepiva absolutno varna (razen kakšen skesan direktor razvoja cepiv, ki se izpove, da tega sranja pa že ne bo svojim otrokom vbrizgaval in da bo čez nekaj let to največja afera). Potem gredo matere, ki jim ni vseeno za svoje otroke, na lastne stroške naredit test in najdejo glifosfat v cepivih. Hiša iz kart se podira, vmes pa bo nekdo mastno zaslužil in nič odgovorajal, nastradajo pa ljudje zaradi neinformiranosti.
MladostNiNorost
30. 03. 2019 17.02
-1
neinformiranost ja. najbolse da se drzite mnenja jelene karleuse, ona vse ve in zna
mak0521
30. 03. 2019 10.45
+24
tudi okolice nekaterih šol škropijo s tem!!
User1538643
30. 03. 2019 11.02
+7
Opta Musi
30. 03. 2019 10.41
+16
240.000 eur se mi ne zdi veliko. To je le za 20 ljudi letna minimalna plača, površine so pa ogromne, če gledamo vse kilometre skupaj, ki jih vzdržujejo. Je pa narobe, da uporabljamo sporne produkte. Ne bi bilo nič narobe, če bi dali dvojno ceno, le da je varno.
MladostNiNorost
30. 03. 2019 17.04
+1
dvojna cena, le da je varno... no tega ni reklo še nobeno podjetje na trgu
Janko Pesjak
30. 03. 2019 10.38
+20
Glavno da dobi prvi sindikalist in nabavnik na železnici provizijo od nabave več sto ton glifosfata (verjetno prodajata preko svoje firme), za narod pa je po stari navadi tako vseeno... To vedo že vrsto let kaj delajo!
Opta Musi
30. 03. 2019 10.54
+12
Več sto ton? 11.000 litrov je več kot sto ton? Potem tehta en liter glifosata najmanj 10 kilogramov, da si prišel do tega spoznanja? Ravno brihten pa nisi?
Andree
30. 03. 2019 13.07
+5
Janko ti si pa res biser 11.000 litrov je mogoče maksimalno 11 ton z embalažo. Če že nekaj napišeš potem napiši vsaj točno
RamzesII
30. 03. 2019 10.28
+1
"Za strojno in ročno zatiranje invazivnih rastlin zapravijo na leto okoli 240.000 evrov, so nam pojasnili na Slovenskih železnicah." Dobro, koliko pa stane 11 hektolitrov herbicida in škropljenje, da vidimo razliko.
Opta Musi
30. 03. 2019 10.56
+8
240.000 eur je minimalna plača za eno leto za 20 ljudi. Odšteješ strošek nabave, pripomočke s katerim se škropi, kilometrino ki jo je potrebno narediti, da pošpricajo vse te površine in prideš do spoznanja, da je praktično zastonj. Le malo dlje je treba pomisliti.
Slojeslo
30. 03. 2019 10.23
+16
Gremo jih tožit : firmo in kmete okrog nas, ko nas zastrupljajo!! Pa zakon o gnojnici še spremenite kmeti v najlepšem in toplem vremenu vozijo gnojšnico pol pa čez 6 do 7 dni preorje.
hondica
30. 03. 2019 10.15
+4
Yokte
30. 03. 2019 09.58
+41
Euro poslanci, ki so glasovali za dovoljenje za uporabo glifosata: Franc BOGOVIČ (ELS/SLS) Tanja FAJON (S&d/SD) Alojz PETERLE (ELS/NSi) Igor ŠOLTES (Zeleni/Verjamem) Patricija ŠULIN (ELS/SDS) Romana TOMC (ELS/SDS) Ivo VAJGL (ALDE/DeSUS) dr. Milan ZVER (ELS/SDS)
Yokte
30. 03. 2019 10.05
+39
Kdo jih je volil v europarlament, da zastopajo našo državo? Volilci! Zatorej premislite, kdo si zasluži ponovno izvolitev!
User1538643
30. 03. 2019 10.38
+5
Andree
30. 03. 2019 13.15
-1
KavčStrokovnjak
30. 03. 2019 09.55
+27
Vprašanje s katerim bi se morali ukvarjati naši novinarji je; Ali je to edina kemija Monsanta in Bayer farme, ki je pri nas v prosti prodaji ali pa so morebiti na policah še bolj strupeni in nevarni pripravki na voljo na policah?
Yokte
30. 03. 2019 09.51
+30
Z glifosatom vzdržujejo (škropijo ceste), malo si poglejte pločnike, robnike (ponekod razpadajo), križišča, ki so polna plevela, ponekod na otokih križišč raste grmovje, vsaj po Ljubljani ( Jankovič? ). No ja, razen, centra in okoli vladnih poslopij, tam pa ni videti niti enega plevelčka, tam pa je lepo,same lepe rože. Zunaj "šik", noter pa drek !!
Kolani
30. 03. 2019 09.46
+5
Ko bo pa treba kak nov davek uvrst, pa ne bo izjem.
KavčStrokovnjak
30. 03. 2019 09.56
+15
Bayer farma oblikuje EU politiko. Tudi naša država mastno služi zaradi njih.
soncarica84
30. 03. 2019 09.44
+23
No, saj pri azbestu je bilo isto. Pri nas se je se dolgo uporabljal, ceprav so ze leta in leta vedeli kako rakotvoren je. Tudi pri tem bo tako
simbol
30. 03. 2019 11.15
+0
EntityOne Gala
30. 03. 2019 09.43
+31
Vprašanje za Slovenske železnice: ko škropite po progi nad Prešnico, na koncu vse pristane na njivah pod progo in na koncu v Rižani! Kak komentar?
EntityOne Gala
30. 03. 2019 09.45
+4
Mogoče bodo odgovorili, da pa tam ne špricajo, zato pa vsake toliko zanetijo požare ob progi, da vse "spuca" ogenj namesto kemikalij...
Mauzahecmauzares
30. 03. 2019 09.42
+24
Ljudje smo šli v maloro z uničevanjem narave in posledično sebe.
RamzesII
30. 03. 2019 10.30
+2
Ne zavedajo se, da se bo to vrnilo, se že vrača, potencirano.
simbol
30. 03. 2019 11.17
-2
Ljudje si prilagajamo okolico že okoli 100.000 let. Če ti kaj ni všeč, pojdi v divjino nag in živi v sožitju, plenilstvu, karkoli ti že uspe.
KungFuPanda
30. 03. 2019 09.23
+30
Pa to govorim že dolgo časa... vsi prste kažejo na korporacijo, kako nas zastruplja, a zastrupljamo sami sebe s tem, ko to kupujemo in škropimo. Boom efekt, v katerem je učinkovina glifosat, je zelo popularen pri nas tudi za osebno uporabo. Vsak ga pozna in ne poznam človeka, ki ga kdaj ne bi uporabil, ali pa vsaj razmišljal o njegovi uporabi pri zatiranju plevela. Zakaj? Ker smo leni in je komot samo pošpricat. Potem pa druge obtožujemo, kako nas zastrupljajo.
srecnii
30. 03. 2019 09.18
-3
Mi mamo kartonček doma za nakup škropil, lahko dobiš karkoli...nobene kontrole. Špricamo koruzo proti plevelu. Vrtnine so stran od njiv koruze, tam pa nobenih škropil, gnojil. Ja nisem nor, da bi sebe zastrupljal, če pa bi zelenjavo prodajal bi sigurno šprical, ker ste kupci zahtevni.
devote
30. 03. 2019 09.17
+23
Pa se nekaj...odkar je monsanto(usa) bil kupljen s strani Bayerja eu so se ze zacele odskodnine. Prej pa leta in leta nic...
komarec
30. 03. 2019 09.17
+8
Zadeva prihaja iz Amerike, zato jo nočejo prepovedati.
korintos23
30. 03. 2019 09.23
-3
KavčStrokovnjak
30. 03. 2019 10.01
+9
Pa ti misliš da je Bayer farma kaj boljša? Je, Bayer ima zakonsko vse poštimano. EU je sprejela uredbe, da nič ni sporno.