Slovenija

'Moral bi pasti najmanj kak minister, morda tudi vlada'

Ljubljana, 26. 03. 2022 08.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, N.Š.
Komentarji
93

Predsednik DZ Igor Zorčič je ta teden odvodil svojo zadnjo redno plenarno sejo. Bil je prvi opozicijski predsednik DZ, po volitvah ga v DZ ne bo več. Konec mandata ocenjuje, da so z izzivi opravili dobro. A dodaja, da če bi v DZ bolj ponotranjili demokracijo in ustavo, bi moral v določenem trenutku pasti najmanj kak minister, morda tudi vlada.

Igor Zorčič
Igor Zorčič FOTO: Bobo

Zorčič je ob skorajšnjem izteku mandata v pogovoru za STA ocenil, da je DZ vodil v skladu s profesionalnimi in poslovniškim standardi. Slednje, kot izpostavlja, po njegovem odhodu iz SMC in koalicije, ki ga je nato dvakrat neuspešno poskušala razrešiti, ni bilo vedno lahko.

Ob nastopu funkcije je napovedal, da se bo zavzel za krepitev sodelovanja z vlado. Ob koncu mandata meni, da je to ostalo na ravni, ki jo zahtevajo ustava in zakoni. Prepričan je tudi, da bo naslednji predsednik DZ – sam si želi, da bi ga nasledila predsednica – iz koalicijskih vrst in bo "politično bolj na liniji z vladajočo koalicijo", kot je bil sam.

Čeprav je bil prav zaradi tega tarča očitkov, da skuša sedeti na dveh stolčkih, Zorčič zatrjuje, da stoji za vsemi svojimi odločitvami. "Predsednik DZ ne sme sedeti ne na enem ne na drugem stolčku, ampak na tretjem kot neodvisni vodja parlamentarnega procesa," poudarja. Po njegovem mnenju tako velja razmisliti, da bi njegovi nasledniki ubrali podobno prakso, ki bo nevtralna tako v odnosu do opozicije kot tudi koalicije. Dodatno je prepričan, da je ravno njegova neodvisna drža pripomogla tudi k temu, da bodo aktualni mandat uspešno zaključili.

Med pomembnejšimi dosežki mandata Zorčič izpostavlja parlamentarno dimenzijo slovenskega predsedovanja Svetu EU, v okviru tega pa septembrsko srečanje predsednikov parlamentov Zahodnega Balkana. Po njegovih besedah jih sicer najpomembnejši dogodek še čaka, Slovenija bo namreč v prihodnjem tednu gostila srečanje predsednikov parlamentov članic EU, zbrane bo ob tem prek videopovezave nagovoril tudi predsednik ukrajinskega parlamenta Ruslan Štefančuk.

Kot pomembno ocenjuje tudi prisotnost DZ na družbenih omrežjih, krepitev sodelovanja z mladimi in vzpostavitev projekta Šolska ura s predsednikom parlamenta, za katerega bi si želel, da postane stalnica izobraževalnega programa.

Ob izzivih delovanja DZ v času epidemije covida-19 pa Zorčič izpostavlja spremembe poslovnika DZ, ki je poslancem omogočil glasovanje na daljavo. Strinja se, da bi tudi v luči digitalizacije veljalo razmisliti o širitvi nabora posameznih situacij, v katerih lahko poslanci glasujejo na daljavo, a hkrati opozarja, da je za delo DZ pomembno, da se poslanci udeležujejo sej in o pomembnih družbenih vprašanjih razpravljajo v živo.

Prvi med poslanci prav tako ne skriva zadovoljstva, da je DZ v aktualnem sklicu uspelo sprejeti etični kodeks. "Prepričan sem, da je bil to korak v pravo smer, seveda pa moramo biti pri presoji učinkov etičnega kodeksa realni, ne smemo si delati iluzij," ugotavlja Zorčič. Kot namreč opozarja, so poslanci, ko so izvoljeni v DZ in jim je potrjen mandat, ustavno zaščitena kategorija, pri svojem delu pa so samostojni, zato jih z izjemo volivcev na naslednjih volitvah ne more sankcionirati nihče.

Je pa Zorčič bolj kritičen do ustanavljanja številnih preiskovalnih komisij, v aktualnem sklicu DZ jih je delovalo sedem. Kljub temu, da gre za ustavno kategorijo oz. institut, ki ga DZ uporabi ob sumu politične odgovornosti posameznikov, jih je bilo v tem mandatu preveč, meni.

"Zdi se, da so poslanske skupine te komisije ustanavljale že na zalogo, da so parirale ena drugi, zato tudi imamo komisije, ki vsebinsko obravnavajo podobne zadeve," je kritičen Zorčič. Kot še opozarja, se tako tudi odmikajo od pomembnosti tega instituta in ga v določeni meri banalizirajo.

Zorčič ob pregledu mandata opozarja tudi na način sprejemanja posameznih protikoronskih paketov, s katerimi se je marsikdaj hitelo. Ti se resda niso sprejemali v normalnih okoliščinah, potek epidemije iz meseca v mesec je bil nepredvidljiv, zakonski paketi pa so vendarle naslavljali težave, ki so nastale zaradi posledic epidemije. Težava teh zakonov pa je, da je bilo vanje umeščeno marsikaj, kar ni spadalo v ta okvir. "Ampak dejstvo je, da je na koncu vedno politična večina tista, ki odloča, ali bo zakon sprejet ali ne," dodaja.

Slednjo je koalicija kljub temu, da se je v času aktualne vlade govorilo o razmerah visečega parlamenta, ob podpori poslancev SNS, DeSUS in poslancev manjšin, imela, poudarja Zorčič. Ti po njegovem prepričanju tudi nosijo del odgovornosti, da parlament, "kdaj ni izrabil svoje nadzorne funkcije na način, kot bi jo moral". Izpostavlja tudi Komisijo za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, kjer po Zorčičevi oceni "drža SNS ni bila opozicijska".

Sicer pa od prihodnjega sklica DZ pričakuje predvsem, da se tisti, ki jim bodo volivci podelili nov mandat, "ne bodo lovili v času in prostoru, bodisi zaradi lastnih nesoglasij ali neizkušenosti".

Medtem pa Zorčičeva nadaljnja politična pot za zdaj ostaja neznanka. S stranko LIDE, ki jo vodi, se namreč ne bo podal v boj za vnovičen poslanski mandat, napoveduje pa, da bo še naprej politično aktiven, "morda kje, kjer bo malo manj viden". Stranka se tako po njegovih besedah odpravlja na lokalne volitve, morda tudi na predsedniške.

Ob tem pa zanika, da je zamudil pravi trenutek za ustanovitev lastne stranke. "Dejstvo pa je, da so se v zadnjem obdobju nakazovali trendi podpore drugim alternativam in čas bo pokazal, kaj bi bila bolj prava pot. Prepričan pa sem, da še vedno potrebujemo liberalno stranko in da bo treba takšen projekt graditi skozi daljše časovno obdobje, od spodaj navzgor," svojo odločitev za ustanovitev nove stranke utemeljuje Zorčič, ki se je še do nedavnega o morebitnem sodelovanju in skupnem nastopu na volitvah pogovarjal z različnimi akterji.

Ob začetku uradne kampanje pred volitvami v DZ si ob vseh izzivih, ki jih lahko pričakujemo v prihodnosti, od kandidatov želi več vsebinskih odgovorov, na podlagi tega se bo tudi odločil, ali in koga od akterjev bo morebiti javno podprl.

Meni namreč, da se za zdaj daje prevelik pomen "temu, kdo bo vodil naslednjo vlado, ne daje pa se pomena vsebinam, pa tudi ne temu, na kakšen način bo preseženo tisto, kar smo videli leta 2020 ob razpadu prejšnje koalicije". Sam od prihodnje vlade pričakuje predvsem, da bo dala poudarek gospodarstvu, skozi njegove uspehe pa tudi socialni politiki in bo sposobna preseči klasične delitve na levo in desno.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (93)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ivan z Doba
09. 04. 2022 14.28
+6
Revše prodano! Podgane in ladja.
Bela ptica
09. 04. 2022 14.09
+5
Kaj pa se ta glasi, najprej se prilizne golobu ta ga izpljune in zavrze. Ustnovi novo stranko za katero ne ve nihce. Se poda na volitve in na to prekine svojo kandidaturo.
bus303
04. 04. 2022 15.46
+18
Zorčič, zaradi tebe imamo že dve leti jajčevca. Fino si grel svoj stolček so konca. Takih politikov res ne rabimo več. Izginil boš iz scene, ko prdec v vetru.
EUROPA
04. 04. 2022 12.14
+4
NEPOŠTENA TEKMA med GOLOBOVO SVOBODO IN OSTALIMI NEPARLAMENTARNIMI STRANKAMO NPR. RESNICO.
EUROPA
04. 04. 2022 12.12
+4
Vam je jasno ali ne?
EUROPA
04. 04. 2022 12.12
+3
Volitve so ugrabljene.
EUROPA
04. 04. 2022 12.10
+6
Razlastil pomeni, da bo zarado dogovorjenega dolga svetovna banka PORUBILA VSE PREMOŽENJE državljanov. Povsod po svetu. Se bo mo pravočasno UPRLI?
EUROPA
04. 04. 2022 12.09
-1
Ne pozabimo, da je na pohodu hud globalizem, ki bo razlastil vse in uvedel čiste sužnje.
funkytown
30. 03. 2022 21.37
+4
ne pozabimo tudi debilizmov kot so policijska ura za covid, 14 kljucnih dni, locdown z izjemo praznikov, da je ho.jsek lahko sel k mami na velikonocni zajtrk, jelko pa spucat bazen cez mejo...kazni za dihanje, pitje in hranjenje na prostem, avto so lahko prali le poslovnezi, "vodo" so lahko pili le poslanci, maske so se nosile sredi gozda in ljudje so nakupovalne vrecke puscali na balkonu se 2 dni..da se razkuzijo. po navodilih stroke. otroci so morali cez noc postati pedagogi ali zdravstveni delavci, najmlajsi pa so bili prikrajsani za spoznavanje nemaskiranih obrazov z nasmehi.... 2 leti debilizma. nekateri se niso dojeli... nekateri pa ne bomo pozabili!
Joe Porkamotorka
01. 04. 2022 11.31
-2
dragi sovolilec! ... svoj glas bom na narodnoosvobodilnih volitvah namenil tisti opciji, ki se bo jasno in nedvoumno, z DA ali NE, izjasnila glede teh dveh vprašanj: 1) boste brali in varovali Ustavo tako, kot je napisana? ... 2) boste varovali človekove pravice in zagotavljali nedotakljivost človekovega telesa? ... pridruži se mi tudi ti!
EUROPA
04. 04. 2022 12.11
-10
St. Gallen
09. 04. 2022 18.39
-1
zlatko#8
29. 03. 2022 14.16
+4
Če pridejo levi na oblast,bo korupcija kot v Rusiji.Sama povezana mafija.Tam kjer je Janković zraven še narodov slabo piše.
Joe Porkamotorka
01. 04. 2022 11.33
-1
če ostanejo janezovi in janez na oblasti, se bo korupcija v Sloveniji še povečala ... sama povezana mafija ... tam kjer je janez zraven, je narod obsojen na izumrtje
Nimasmisla
28. 03. 2022 08.19
-1
prvo sem prečrtal levico danes sem se odločil za lmš in tako naprej ostal bo eden
St. Gallen
09. 04. 2022 18.40
+1
Principat
26. 03. 2022 19.18
+4
prva vlada za časa slovenije , ki je bila invalidno gluha
sinhron
26. 03. 2022 18.40
+4
V tem parlamentarnem zboru je bilo na žalost preveč podkupljivih poslancev , ki so bili pripravljeni za lastne piškave interese zatajiti lastne stranke in lastne volivce ter pritrditi strankama SDS in NSI , SAMO , DA SO OBDRŽALI SVOJ POLOŽAJ V PARLAMENTU IN VLADI , sicer bi ta Janševa vlada , zaradi korupcije in klientelizma padla že zdavnaj in prav ti politični izrodki so dajali umetno dihanje tej Janševi vladi !
hitri1209
26. 03. 2022 17.51
+25
Zorčič, ne razglabljajte nam o morali , saj ste prvi ,kateri nima prav posebne morale.
Joe Porkamotorka
01. 04. 2022 11.34
+12
zibertmi
26. 03. 2022 16.18
-5
.kučan ,ko je bil predsednik je bil v planici brez varnostnikov,janez ti upaš.NE
hitri1209
26. 03. 2022 17.48
+4
Seveda ni varno zaradi rdečih razgrajačev. Nerazsodni tako kot putler.
Joe Porkamotorka
01. 04. 2022 11.36
-2
hitri ... seveda je twitl€r stisnil repek med noge ... ne bi prenesel izlivov ljubezni hvaležne množice
primoz1984
26. 03. 2022 15.54
+17
Zorčič igral si umazano dvolično igro, za take kot si ti ni več mesta v politiki. Pri nas je v politiki večina ljudi nsposobnih, zato tudi imamo takšno izdajalsko parazitsko oblast z starim kriminalcem na čelu, ki je by the way isti stvor ko Putin.
kristofus@email.si
26. 03. 2022 15.44
+19
Zorčič, zaradi takšnega razmišljanja pa odhajaš na smetišče zgodovine. Pa si imel vse možnosti, da nekaj narediš iz sebe. Ti si se raje pajdašil z zavoženimi anarhisti iz levice ,...
primoz1984
26. 03. 2022 15.55
-6
Nisem naklonjen levici šemanj pa fašistu Janezu, ki ga je Zorčič podpiral.
Blue Dream
26. 03. 2022 15.44
+14
pri temu tudi ne veš kje si.obrača ploščo po potrebi
ssbobo
26. 03. 2022 15.08
+11
“Približujemo se vrhuncu, sklepnemu dejanju in vsako tako dejanje potrebuje nekaj uverture. Kot Ljubljančanka sem zmeraj vesela, kadar ga srečam, kot ženska tudi. Dame in gospodje, z nami je župan najlepšega mesta na svetu, gospod Zoran Janković,” je napovedala voditeljica in prevajalka........ farmaxevtka 2....... miler pograjc .... na zvezi golobovi
slovenka62
26. 03. 2022 14.12
+15
Pa pa.Brezvezna funkcija.