Slovenija

'Morali bi prikazati, da pritiskov na medije ni, ne pa da obstojijo razlogi za pritiske'

Ljubljana, 15. 04. 2020 12.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Odgovor vlade Svetu Evrope o medijih je dvignil obilo prahu. Zunanji minister Anže Logar se je na parlamentarnem odboru, preden ga je predčasno zapustil, spraševal, kaj v njem ne drži. Pravnik Rajko Pirnat meni, da tako "enostransko, ideološko videnje razmer v medijih" ne more biti stališče države. "Slovenija bi morala prikazati, da pritiskov na medije ni, ne pa da obstojijo razlogi zanje," je prepričan.

 

"Gre za enostranski, močno ideološki prikaz niti ne stanja, ampak videnja določenih političnih sil o tem, kakšni da so mediji v Sloveniji. Če bi šlo za nek manifest ali dokument teh političnih sil, bi to še razumel, ne more pa biti to dokument, ki ga pošlje Republika Slovenija," vladni odgovor Svetu Evrope vidi pravnik Rajko Pirnat.

'Kaj se bo zaradi dokumenta dogajalo z vlado, je stvar koalicije, ne opozicije'

"Glavni problem vsebine dokumenta je v tem, da gleda skozi neko zelo ideološko optiko, zanemarja 30 let demokratičnega razvoja, da se 30 let po spremembi sistema še vedno ukvarjamo z nekimi tranzicijskimi, postkomunističnimi vprašanji, kar temu dokumentu tako ali tako jemlje kredibilnost," je še prepričan Pirnat.

Pravnik Rajko Pirnat meni, da tako "enostransko, ideološko videnje razmer v medijih" ne more biti stališče države.
Pravnik Rajko Pirnat meni, da tako "enostransko, ideološko videnje razmer v medijih" ne more biti stališče države. FOTO: Bobo

Del opozicije zaradi dopisa zahteva odstop ministra za zunanje zadeve Anžeta Logarja, ki je v torek na parlamentarnem odboru, preden ga je predčasno zapustil, pojasnjeval, zakaj omenjen dokument ni vladna depeša in navzoče spraševal, kaj od zapisanega po njihovem ne drži. Pirnat pravi, da je usoda ministra ali celo vlade bolj v rokah koalicije kot pa opozicije: "Kolikor je zunanji minister javno povedal, niti ni sodeloval pri tem. Opozicija bo seveda vedno nasprotovala in opozicija sme nasprotovati. Njena naloga je, da kjer je kritika količkaj utemeljena, to kritiko lahko tudi z vsemi sredstvi parlamentarnega boja izreče. Drugo pa je, kaj se bo zares dogajalo, to je bolj stvar koalicije kot opozicije. Ali bodo v koaliciji to pogoltnili, ker, kolikor sem videl, so vse tri preostale koalicijske stranke, razen SDS, izrazile kritiko tega dokumenta."

Pirnat: Mediji si morajo to zapomniti

Pirnat še meni, da bodo koalicijski partnerji zdaj vendarle ocenili, da ni primeren čas za večje spremembe. "Najbrž res, vendarle so taki časi, da zahtevajo operativno delovanje vlade. Tisto, kar je zlasti vloga medijev, je, da si to zapomni in da seveda se ne pozabi, da je tu bila neka točka, kjer je vsaj ena od vladnih strank pokazala zelo negativen in izrazito enostranski pogled na medijsko sceno. Najbrž pa to ne bo vplivalo na stabilnost vlade. To je treba ugotoviti, oceniti, vzeti na znanje in mislim, da je to bilo storjeno. Saj bo tudi še kakšna seja parlamentarnih odborov,"  ocenjuje.

Celotna zadeva se mora po njegovem 'evidentirati' kot nek odnos do medijev in nadzora vlade, kajti v tem času, v času epidemije, ne sme biti nadzor vlade nič manjši. Mediji morajo v teh časih po eni strani sodelovati z oblastjo, ki se z ukrepi bori proti širjenju okužb, po drugi strani pa jo ravno zaradi specifičnih razmer še naprej nadzirati, in odločitev glede tega, čemu bodo posvetili več pozornosti, je po Pirnatovem mnenju odvisna od vsakega medija posebej.

"Mediji morajo z vlado sodelovati v tem smislu, da se pošteno predstavijo argumenti vlade, a če ti argumenti niso pravi, se jih seveda sme tudi kritizirati. Seveda pa mora biti kritika utemeljena, razumna, sorazmerna, sicer bolj škoduje kot koristi."

Depeša, dopis, dokument ...  – je to sploh pomembno?

Vlada na naša vprašanja, za kakšen dokument gre ter kakšen je protokol pri njegovem nastajanju in pošiljanju, ni odgovorila. Zaplet, ali sploh gre za depešo ali je to morda 'le' dopis, dokument, je po Pirnatovem mnenju nepomemben. "V diplomatskem jeziku je depeša res ena oblika hitrega, kratkega sporočila ene države drugi. Ta odgovor seveda ni niti na kratko, najbrž tudi ne hitro, ampak samo na hitrico narejen, pa tudi ne gre za diplomatsko sporočilo, je pa uraden dokument, ki izraža mnenje Republike Slovenije."

"Glavni problem vsebine dokumenta je v tem, da gleda skozi neko zelo ideološko optiko, zanemarja 30 let demokratičnega razvoja," pravi Rajko Pirnat
"Glavni problem vsebine dokumenta je v tem, da gleda skozi neko zelo ideološko optiko, zanemarja 30 let demokratičnega razvoja," pravi Rajko Pirnat FOTO: Bobo

Razloga za kakršno koli prikrivanje vsebine, postopka ali odgovornih za poslan dokument Svetu Evrope po Pirnatovem mnenju ni. "Vsebina ni zaupne narave, saj je objavljena na strani Sveta Evrope. Drugič, to je šlo po diplomatskih kanalih, preko stalnega predstavništva Republike Slovenije pri Svetu Evrope, kar pomeni, da je prišlo v Svet Evrope kot sporočilo države. In tega nikakor ni mogoče zanikati."

'Nima nobene glave, nima podpisa, tudi angleščina je tako tako'

Je pa stvar po njegovem mnenju "zelo nebogljeno napisana". "Nima nobene glave, nima podpisa, tudi angleščina je tako tako, ampak zlasti očitno je, da je napisana v maniri opravičevanja negativnega odnosa do medijev, namesto da bi se poudarilo, da ni zares pritiska na medije, da pa bodo vsak primer obravnaval," pravi in zaključi: "Slovenija bi  morala prikazati, da ne pritiska na medije, ne pa argumentirati, da obstojijo razlogi za to, da se nanje pritiska."

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (621)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ROMELS
30. 04. 2020 10.38
+1
Pirnat! ko tako modruješ? pa povej ali je prispevek za rtv ustaven ali ne.In ali je odmera za pokojnine za moške 0,57% in za ženske 0,64% ustavna (diskriminatorna)ali ne . Ko boš pojasnil te dileme pa se oglašaj.
Schnitzel
15. 04. 2020 21.57
+6
Podajanje pravnih mnenj, ki niso všeč ljubljenemu vodji, bi pripadnik najbolj demokratične stranke kar prepovedali.
Cervantes Saavedra
15. 04. 2020 21.56
+6
Rajku Pirnatu nikakor ni mogoče očitati, da je komunajzar. A očitno je danes za tako nalepko dovolj, da ne misliš enako kot JJ. Kot v dobrih starih komunajzarskih časih. Nekateri se teh navad ne morejo odvaditi niti v novi preobleki.
Schnitzel
15. 04. 2020 21.59
+4
ValterUdovernik
15. 04. 2020 21.56
+8
Slovenci smo s tem dokumentom predvsem pokazal, da smo balkanci. Drzava, ki nekaj takega posilja v evropske institucije ni vredna svojega imena.
ValterUdovernik
15. 04. 2020 21.57
+6
Oblika in vsebina na nivoju nekega majhnega zakompleksanca.
Jaka Jack
15. 04. 2020 21.47
+4
Kako lep soncen dan je bil danes. Upam, da bo jutri tudi...
mačo123
15. 04. 2020 21.47
+0
Še čudno da niso poklicali Kučana.
jakec1575
15. 04. 2020 21.40
+2
kaj je jansisti. še vedno serete po rezimskem portalu? alo domov pa spat, pa ocenas za jajota. potem pa brat pravljice na Novo za lahko noc.
minkica91
15. 04. 2020 21.39
-4
a zdaj bo pa ta gospod povedal, da je njegovo pravno mnenje tako, da ni prav, da se pove da so naši mediji še iz časa komunizma. Le s čim bo to argumentiral.
mačo123
15. 04. 2020 21.42
-1
Pravi strokovnjak je tale gospod,ki vedno zastopa levo opcijo.
Schnitzel
15. 04. 2020 21.47
+6
S čim pa argumentirajo tisti, ki to trdijo?
Jože12
15. 04. 2020 21.37
-2
Da je LAŽ nesmrtna duša komunizma, mi je že dolgo jasno. To prepričanje pa mi je dokončno “zabetoniral” (saj ne boste verjeli, ironija je prevelika) eden najpomembnejših slovenskih komunistov Ivan Maček Matija ob poslušanju njegovih spominov. Bil je na izpopolnjevanju za izvedbo komunistične revolucije v Sovjetski zvezi, nato pa je to znanje več kot uspešno “implementiral”. V svojih spominih dobesedno prizna, da je bil ob obisku Sovjetske zveze šokiran nad razliko med pričakovanji in realnostjo, vendar je kljub temu to “realnost” pomagal izvoziti v Slovenijo. Bil je pač že preveč “okužen” z izrojeno idejo in pač ni zmogel več logičnega razmisleka in umika. Postal je suženj LAŽI in jo razširjal naprej. Zato je njegova krivda velika. Pa da ne bom preveč dolg…. sami si poglejte in presodite…. v jutub vtipkajte “Ivan Maček Matija” in si poglejte njegove spomine v treh delih. Komur se ne da gledati vsega si poglejte samo dva ključna dokaza o zgoraj povedanem: 2.del od 9.45 minute do 16. minute… Zanimiva je tudi izjava o resnici NOB-ja …. 3.del od začetka do 1.20 minute.
lojzema
15. 04. 2020 21.15
+14
Dr. Pirnat je lepo povedal, mediji si naj zapomnijo kar je bilo napisano. Saj bo prišel čas predvolilnega boja, ko vse stranke lezejo v r.t medijem in naj tedaj izpostavijo problem, ki ga ima SDS in vse tri ostale koalicijske stranke, ki so sedaj tiho kot miške in se (kao) distancirajo od dopisa-depeše ali kar koli že je.
Zsolt1
15. 04. 2020 21.05
+5
Rajko ni ne lev ne desen, ter prav tako sredinski ne. Rajko piše mnenja za denar, napiše kar se mu naroči in plača. Rajko kaj ti toliko krvavega denarja, študentk imaš nemara dovolj že na fakulteti.
jackgaton
15. 04. 2020 20.30
+5
točno ...... šivilja Bratuškova ne bi smela pritiskati na novinarja. celo tožila ga je ........ aha ona je naša ........ spet dvojna merila
minkica91
15. 04. 2020 20.10
-11
svoja pravna mnenja naj zadrži kar zase, nič novega ne pove, posebej pa še vedno leze tem levičarjem nekam. seveda je zaradi svojih pravnih mnenj na njihov račun lepo živeti.
Schnitzel
15. 04. 2020 20.25
+17
minkica91
15. 04. 2020 21.33
-4
meni ni treba kaj razlagat, znam sama brat in presodit, kaj je prav.
Schnitzel
15. 04. 2020 21.41
+1
Schnitzel
15. 04. 2020 21.46
+3
A imamo mi tudi pravico do lastne presoje?
Zmaga Ukrajini ...
15. 04. 2020 19.41
+27
Dr. Pirnat je bil od nekdaj referenca. Zanimivo pa je, da tokrat ni povedal nič drugega, kot navajal preprosto "kmečko logiko". Žal pa tu svečke "ugasnejo".
širimresnico
15. 04. 2020 19.36
-7
pirnat, cerar, ude in podobni so prodajalci pravnega mnenja.za pravo ceno ti napišejo pravno mnenje po tvoji izbiri.
Schnitzel
15. 04. 2020 19.45
+30
A si Jambreka in Šturma namerno ali slučajno pozabil?
LightningBolt
15. 04. 2020 19.33
+18
Koalicija pa pravi: ker tu je vse tako lepo... nič me ne boli...
nitiniti
15. 04. 2020 19.20
+35
lepo povedano, vlada ni medij in ne sme biti jokavi obtužojoči otrok
jackgaton
15. 04. 2020 20.36
+3
ne cmokej ............... pred leti nisi bil tako dosleden .................Jani Božič je bil na ljubljanskem sodišču obsojen na pogojno zaporno kazen, ker je leta 2013 v državnem zboru posnel SMS-sporočilo takratne premierke Alenke Bratušek in ga objavil na svojem spletnem portalu. Šlo je za posnetek čestitke za izvolitev na premiersko funkcijo, ki jo je Bratuškova prejela že 20 minut pred razglasitvijo rezultatov tajnega glasovanja poslancev.
Bofur
15. 04. 2020 19.03
+21
Pač mislim, da državni, partijski mediji, delajo državi ŠKODO, politično in predvsem poslovno, finančno, gospodarsko !!!! Kimavstvo se nikoli ni obneslo, izkazalo za dobro. Mogoče je dobro za tistega, ki kima, ker bo pač za vsako prilizovanje vladi dobil nagrado, ampak tak vladar, ki nagrajuje kimavce, je obsojen na propad. Pometanje pod preprogo, olepševanje resnice je na kratki in dolgi rok zgrešeno in zelo škodljivo. Predvsem za državo.
Šmarca
15. 04. 2020 18.51
+13
Naštelani mediji brez kunkurence
Šmarca
15. 04. 2020 18.50
+3
Pa kaj so tega Rajca spet potegnili iz naftalina
INAZ
15. 04. 2020 18.55
-9
Levaki bodo hudo strnili vrste v boju proti vladi. Se bojijo, da bi bila uspešna.