Slovenija

'Moram storiti ta korak naprej in razbremeniti vodstvo odločitve. Odhajam'

Ljubljana, 07. 02. 2019 19.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
U.V./STA/Tjaša Dugulin
Komentarji
104

Predstojnik kliničnega oddelka za kirurgijo srca in ožilja v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana Tomislav Klokočovnik se je odločil, da največjo bolnišnico zapusti, ne glede na to, da je generalni direktor Aleš Šabeder njegovo odpoved sprva zavrnil. V kadrovski službi UKC kirurgove odpovedi še niso prejeli.

11 kirurgov in kardiologov z oddelka za kirurgijo srca in ožilja naj bi v kritičnem pismu nanizali več očitkov predstojniku Klokočovniku in zahtevali njegovo razrešitev. Med očitki so ob slabih delovnih razmerah, neplačanih nadurah in prevelikih obremenitvah tudi neracionalna poraba sredstev za brezšivne biološke zaklopke, ki so dražje od običajnih. Klokočovnik je zato podal odpoved, ki pa je Šabeder ni sprejel.

Danes pa Klokočovnik potrdi: "Moram storiti ta korak naprej in razbremeniti vodstvo odločitve. Odhajam." Dodaja, da bo moral po sili razmer očitno v pokoj, do katerega ima sicer še štiri leta.

Po Klokočovnikovih besedah je vodstvo prišlo na sestanek z oddelkom in jim prisluhnilo. "A od tega poslušanja ni bilo nič, saj se skoraj nihče razen mene ni oglasil. To je bila samo formalnost," je dejal. 

"Jaz sem učitelj, moram operirati, ker druge kirurge tudi učim in sem najbolj naprošen kirurg od vseh, ker delam najtežje operacije. Če obsodijo človeka, da ni v redu, ker dela največ, je to absurd nad absurdom," pa Klokočovnik odgovarja na očitke, da jemlje preveč bolnikov zase ter da ima njegovo proktorstvo za brezšivne srčne zaklopke prednost pred nujnimi operacijami.

Pismo polno laži in natolcevanj

Kot je še pojasnil, je omenjeno pismo prišlo nepričakovano, ne da bi mu sodelavci prej osebno predstavili težave. Prepričan je tudi, da so bili nekateri podpisniki pisma zavedeni zaradi interesov drugih kirurgov. Ker klinični center ni mogel kupiti nekega aparata ali ni izplačal nadur, so se sistemske napake so projicirale nanj, je ocenil.

Besede kolegov in učencev so me močno prizadele, pismo je polno laži, zavisti in natolcevanj, se je odzval Klokočovnik in dodal: "Če je recimo mlada specialistka končala izpit, ona ne more operirati težkih operacij. Če nekdo igra, pride v finale Wimbledona, tebe pa niti do vrat ne spustijo, potem jaz razumem te frustracije... V tem kontekstu jaz ne morem biti demokrat. Jaz moram skrbeti za življenje bolnikov!"

Tomislav Klokočovnik.
Tomislav Klokočovnik. FOTO: Damjan Žibert

In nekaterim sem očitno stopil na žulj, dodaja, tudi uničil kakšen posel. Klokočovnik namreč opozarja na nepravilnosti drugih zaposlenih na oddelku, na primer pregledovanje zdravih športnikov in uporabo vedno istih najdražjih naprav.

Ena od kirurginj naj bi s službenimi aparaturami opravljala preglede zdravih športnikov, kar ne sodi h kardiovaskularni kardiologiji. Drugi so pacientom ugrajevali vedno iste, četudi dražje materiale: "Dal sem pobudo, da se izvede interni strokovni nadzor... Vsak aparat stane 70.000 evrov, cenejši okoli 50.000 evrov. To je velika razlika za davkoplačevalski denar. In jaz sem dokazal, da je cenejši aparat enakovreden."

In potrdi, da je govora o vodji Centra za transplantacijo, Ivanu Kneževiču, ki je za pacientko zahteval točno določen aparat za mehansko podporo levega prekata. A očitki o netransparentni porabi denarja medtem letijo tudi na Klokočovnika. Da pri svojem delu uporablja dražje srčne zaklopke.

Glede uporabe dražjih zaklopk odgovarja: "Mi smo uporabili ta tip zaklopke, ki je edina zaklopka na svetu, da ne bi prerezali prsnega koša. Pacient gre prej domov, lažja rehabilitacija je, vse. In ni res, kar so navedli v pismu, da stane ena zaklopka 6000 evrov! Stane 4000 evrov plus davek." Dodaja, da je ta metoda bodočnost in bodo morali vsi tako delati.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (104)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Lado Lopati?
26. 03. 2019 10.36
+2
PA ŠE TO!!!!!!!!! DR. KLOKOČOVNIK ,JE PRIŠEL NA NJEGOV PROSTI DAN-NEDELJA !!! IN ME OPERIRAL !!!! KRASEN ČLOVEK ,VI ,KI VSE POPLJUVATE !!!! VAŠ DOMET JE LESENI ŠARAC !!! NORCI !!HVALA GOSPODU ,Z VEEEEELIIIIKIIIMI ČRKAMI !!!! IN SEstRAM ZA ODLIČNO NEGO !!!
Lado Lopati?
26. 03. 2019 10.19
+1
zaklopke nabavlja BRAT RDEČEGA MAFIJCA HARIJA FURLANA-TOŽILCA!!!! TOREJ bodite mirni ,ker so vsi od sodišč, policije ,politikov …. LOPOVI !!!!! MAFIJSKO-KOMUNISTIČNA DRŽAVA !!!!!! A NI SKRAJNI ČAS ZA ULICO !!!!??????
hopcefizelj
08. 02. 2019 13.37
+18
Tisti, ki bo naredil red v lj UKC, si zasluži Nobelovo nagrado...
rockon
08. 02. 2019 11.51
+25
Človek je strokovnjak in odličen srčni kirurg. Če uporablja zaklopke, ki stanejo 6000 eur in pacienta zato ni treba "odpirati", je ta zaklopka veliko cenejša kot tista za 4000eur, po kateri si ves razrezan.
Transformerji
08. 02. 2019 12.25
+2
Gre se za to, če je cena zaklopke realna. Bi morali preveriti, koliko stane enaka -isti zaklopka v Nemčiji in v drugih severnoevropskih državah! Mislim, da se gre ravno za korupcijske dobavitelje.
Transformerji
08. 02. 2019 12.46
+7
Ne vem, kdo sedaj dobavlja srčne zaklopke - nekdo ima na ta račun sramotno veliko premoženje....na račun zdravstva!
mak0521
08. 02. 2019 11.13
+9
Velika škoda ion sramota... žal mi je za vse, ki bodo (bomo) morda v prihodnosti potrebovali menjavo zaklopko. Ker Klokočovnik je samo en!
NA LEVO ni OK
08. 02. 2019 10.48
+21
UKC -sramota za največjo slovensko bolnico. Vsak dan nova zdraha in afera. Nekateri imajo ogromen EGO.
User1538643
08. 02. 2019 09.58
-2
Nismo strokovni in torej kompetenti da tukaj sodimo. Tukaj je potrebna višja strokovma instanca.
?AKAL
08. 02. 2019 09.30
+15
Tukaj se gremo ili ena zaklopka stane 6000€ ali 4000€ pri naših politikih, ki velikokrat ne vejo zakaj, kam in po kaj potujejo je pa vse vredu in v parlamentu imamo par poslancev ki se oglašajo in lapajo čisto drugo kot je na dnevnem redu zaradi fovšarije bo odšel naš naj večji strokovnjak za srčne operacije potem bo pa na redu seja strokovnega sveta, da bodo morali zapreti ili najti tuje strokovnjake za srčne operacije nekatere imamo v kliničnem centru samo za zgago in nič nimamo od njih so pa naj več vredni
johanca
08. 02. 2019 09.21
+14
Zahrbtno se dela prostor za Gregoriča ...čas bo pokazal kakšna kuhna je UKC
Simoni?
08. 02. 2019 09.05
+25
Pri nas se z veliko lahkoto losaš uspešnega in priznanega kardiologa, ne moreš pa se znebiti Golubovića in Moederndorferja, ki imata tako kot mački, po devet življenj. Na štiri leta, ali malce prej zamenjata stranko, pa je. Zaenkrat se jima je števec ustavil pri številki 9, kar še zdaleč ne pomeni da je ta številka, tudi dokončna.
CIGU MIGU
08. 02. 2019 08.36
-11
¸počakajmo in bomo izvedeli pravo ozadje,ali bo pogodbeno prišel nazaj ali ima boljšo ponudbo nekje drugje,,pravi vzrok je pri temu gospodu in še marsikomu,vedno denar
minkica91
08. 02. 2019 07.59
+51
škoda, da morajo strokovnjaki, ki so svetovno priznani zapuščati svoja delovna mesta. Nobeden od politikov se ni lotil tega, da bi to preprečil, potem pa jamranje in tekanje na operacije v tujino in zbiranje zamaškov. Le zakaj je to potrebno, če bi imeli vredu vodstvo bi morali take strokovnjake zadržati.
konstruktor
07. 02. 2019 22.46
-18
To je najmanj, kar model mora storiti. Sej, da bi kdo kdaj kazensko odgovarjal za to, kar se je dogajalo oz. kaj so storili z otroško srčno kirurgijo, je itak utopično pričakovati....
olor
07. 02. 2019 22.41
+56
Tudi če se bo upokojil, bo ta dr. delal zagotovo naprej privat v neki zasebni kliniki.
Urshulinka
07. 02. 2019 22.40
+43
Mi zunaj zgodbe pravzaprav težko sodimo, kaj je Resnica in kaj ne. Žal tako kot v naši državi marsikaj poteka na gostilniškem nivoju brez trohice dostojanstva in integritete, me tudi tu ne čudi vsa ta sovražna nastrojenost, moraliziranje... Le v razmislek - se sprašujemo, kdo bo nadomestil to vrzel? Ko toliko mladih raje odide v tujino delat, bi nam to moralo dati nekaj misliti...
sagesse
07. 02. 2019 22.52
+45
Iz napisanega se da razbrati, da znotraj ukc potekajo boji več zdravniških frakcij, komu bo več padlo v žep... Mimo plače....
NoSugar
07. 02. 2019 22.11
-63
Očitno je že dovolj nakradel. Baraba!
sagesse
07. 02. 2019 22.07
+30
Brakedir in ostali.... Dokler ne boste dojeli, da smo država vsi mi in da če karkoli, kdorkoli ukrade to ukrade vsem slovencem, tako levim kot desnim. Fa imamo zato čakalne vrste, pa slabe ceste itd.... Državi jaz ali vi polnimo denarnico in če se kje porablja kaj iracionalno, so ukradli meni in vam... Upam da razumete point....
tim38
07. 02. 2019 22.05
+60
Kot laik vidim problem v tem, ko bi moralo biti delo takega strokovnjaka izključno operacije. Za vse ostalo, cene zaklopk, izplačilo nadur, razpored dela in podobno pa stvar organizacijskega odbora in nikakor ne takega strokovnjaka. Slovenija tu veliko izgublja. Namesto da bi pacienti hodili k nam na operacije naši doktorji odhajajo drugam. Najprej medicinske sestre, sedaj doktorji s tako kilometrino in znanjem. In tu bi lahko veliko vlogo opravili tudi vi novinarji. Namesto nepomembnih novic o Pahorju pišite in raziščite slab položaj v zdravstvu.
sagesse
07. 02. 2019 22.13
+13
Ko bodo v sloveniji zajezili korupcijo bo ostalo dovolj, da bomo plačali strokovnkake od kjerkoli. Ne mislite, da se v tujini lahko zdravnik z dobavitelji dogovarja z kakšnim materialom bodo operirali. To je miselnost socializma, kateri pa je propadel v vseh poizkusih....
sagesse
07. 02. 2019 21.50
+23
Glede šarca pa takole... Razdelil je bombončke, kateri so bili zaviti v papirčke presenečenja. Na eni strani je dal in na drugi vzel nazaj, loleki pa kot loleki niso razumeli sporočila. Minister fakin je član old bojsov in je samo naslednik kolarjeve. Vbitu ne bo spremenil popolnoms nič, važno da zemljarič in njegovi kasirajo, loleki so pa zato da skačejo od veselja, ko jim biriči dvigujejo desetino.... Kaj je šarec do danes naredil....poleg všečne retorike popolnoma nič....
Brakedirt
07. 02. 2019 21.52
+11
cudim se, tako pametni,drzave pa ne znate voditi...
Malinha
07. 02. 2019 21.58
+14
Glede Johana pa takole: ni razdelil 'bombončkov', ampak jih je preprodal, na eni strani ni nič dal, na drugi pa samo vzel, loleki pa še dandanes ne razumejo, da je hotel narediti državni udar; loleki tudi skačejo od veselja, ko dobijo zastonj prevoze, sendviče, pingo sokove... Kaj je v celotni 'politični' karieri naredil? Zadolžil državo in prestopil k domobrancem.
sagesse
07. 02. 2019 21.59
-11
Brake... Jaz sem v gospodarstvu in aktivna politika me ne zanima.plače imam uradno malo več kot 30.000 eu na mesec... Preko avstrijskega podjetja in za dtobiž kateri se vrti v slovenski politiki vam lahko vladajo komedijanti, kateri so imeli prijavljenih dohodkov minimalca ali še manj, medtem ko se sposobni nadaleč ognejo tako javnega sektorja kot aktivne politike... Čez par dni grem za 2 meseca v tople kraje in boste imeli mir pred mojimi komentarji, kateri vam gredo na živce....
Malinha
07. 02. 2019 22.03
+28
Kaj se potem sploh vtikuješ v sl. politiko, če si pa na pol v tvoji Avstriji in če te aktivna politika ne zanima? Sicer pa, srečno pot. Še nisi šel?
Brakedirt
07. 02. 2019 22.05
+8
aktivna politika me ne zanima... hahahaha,da se ne bos razpocil od reklamiranja in obrambe komunista. vsi sveckarji ste postali kar naenkrat privatniki ,ki bajno sluzite. laznjivci komunisticni.
Malinha
07. 02. 2019 22.09
+27
Brake; in če bi res zaslužil toliko kolikor piše, potem bi bil pa res adio pamet, da bi zapravljal čas tu gor..... He, laž ima tako kratke noge, da ne pride dlje od pc-ja.
sagesse
07. 02. 2019 22.10
-9
Brake... Vidim da imate visok interektualni nivo, kar se vidi iz načina vašega izražanja.....
sagesse
07. 02. 2019 22.19
+0
Miss zakaj po vaši logiki, ne bi napisal par komentarjev. Kaj pa je denar?? Samo papir.. Veste vam bom rekel takole. Ko sem bil mlad, bi bilo super če bi ga imel toliko,pa ga nisem, danes pa mi denar kot tak sploh ne pomeni kaj dosti....
mackintosh
07. 02. 2019 22.21
+20
sage da se nisi malo zmotil? najbrž imaš 300,00 eurov socialne podpore na mesec a si pozabil vejico za drugo niclo pozabil dodati. pri 30000 eur mesečno zagotovo ne bi na 24 ur komentiral. svečkarji ste pa res omejeni :))))))
sagesse
07. 02. 2019 22.33
+1
Makintosh... Jaz od slovenije nisem dobil še nikoli niti evra. Avstrika pa mi je dala velike davčne odpustke ko sem selil proizvodnjo, plus mi je dala proizvodnje hale skoraj zastonj..... To počnejo vse pametne dtžave z investitorji, kateri zapoljujejo in plačujejo davke. Na srečo že sin in hčerka vodita večino podjetja in delata po 14 ur nadan,,, kar pajevamkot socialistu tuje in nerazumljivo... Kajne...
JApajaDAja
07. 02. 2019 22.39
+6
jašem takega "podjetnika" s 30k € na mesec, ki še pismen ni in se valja po slo (usa) portalu :-)!
Malinha
07. 02. 2019 22.42
-3
sagesse: "Nekateri vladni pisunčki, kateri so vsi pripadniki levice, se z vso močjo trudijo zaščititi svojega soborca socialistične internacionale. Le kakšno moralo imate vi.. Predstavniki levice? " Le kakšno moralo imaš ti, Sagesse, nevladni pisunček, kateremu je dala Avstrija tako razsvetljene davčne odpustke, predstavnik desnice, ki se z vso močjo trudiš zaščititi svojega soborca kapitalistične internacionale?
sagesse
07. 02. 2019 22.49
-10
Miss... V večini zahodnih kapitalističnih držav je blaginja in v vseh socialističnih revščina in beda...
CIGU MIGU
08. 02. 2019 08.39
+4
pazi ker letala tudi padajo,sicer pa,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Boris Kavčič
08. 02. 2019 11.51
+3
sagesse
07. 02. 2019 21.38
+5
Vse to z politiko nima nobene veze ampak je problem interne narave, kateri dobavitelj bo dobavljal material in katerim zdravnikom bo kaj postrani padlo v žep. Tisti kateri verjamete v nek sicializem vam mah raste po hrbtu, ker tudi v jugi, če ni bilo kuverte, si umrl in tudi bog ti nimogel pomagati, zato jugonostalgiki, nehajte nakladati neumnosti.vse javne zavode, bi morali organizirati kot privatna podjetja skupaj z odgovornostmi, kjer zdravnik ne bi imel nobene povezve z dobavitelji, kot je to organizirano v vseh boljših državah.,skandinavci,avstrijci... In potem bo 95% današnjih problemov izpuhtelo. Gre se samo ta denar, katera struja znotraj ukc bo pokasirala več. S temi problemi nima nobena politika popolnoma nič, niti ne more orgirati. V sloveniji imajo zdravniki vrhunske plače, glede na obseg dela, pol v službi pol privat, toda ker so ministrstva brez normalnih kadrov, se vae to dogaja. Ministrstva bi morala postaviti pravila igra, kjer bi se točno vedelo kaj je delo in odgovornost posameznika, tako pa je kot ostali javni sekfor vse v razsulu in brez odgovornosti....
kobajage
07. 02. 2019 22.36
+1
Pravilno - s politiko intelektualec, nobene zveze, ne more urgirati, brez ustreznih kadrov, se vam to, pravila igre....