Slovenija

'Moramo imeti pravico, da si zaslužimo denar'

Ljubljana, 19. 05. 2010 15.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
D.L./Š.Z./V.L./M.R./B.G.
Komentarji
112

Nestrinjanje z vladnimi načrti glede malega dela so na Prešernovem trgu študenti izražali z žvižgi in transparenti: 'Iščem bogate starše', 'Svetlik socialni terorist', 'Malo delo, malo dela', 'Babica gre na delo'.

Na Prešernovem trgu so študentje nestrinjanje z načrti vlade o malem delu izražali z žvižgi in transparenti, kot so 'Iščem bogate starše' ,'Svetlik socialni terorist','Malo delo, malo dela','Babica gre na delo','I feel horror' (Čutim grozo, op. p.),'Malo delo, veliko sranje','Če politiki delajo malo, ni treba, da tudi ostali','100.000 brezposelnih – so what?'. Predsednica Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) Katja Šoba je bila zadovoljna z udeležbo.

"Danes smo tu, da skupaj povemo vladi, da si ne želimo njihovih sprememb, da si ne želimo, da nam ukinejo socialne korektive in tisto, kar smo si do sedaj priborili," je zbranim dejala Šobova. Poudarja, da želijo "mačehovski državi" jasno pokazati, da ne dajo svojih pravic ter da so študentje in dijaki stebri, na katerih bo stala država. "Mi smo tisti, ki moramo imeti dostop do javnega šolstva in pravico, da si zaslužimo svoj denar."

Prav tako morajo imeti po njenem prepričanju pravico tudi njihovi starši, da lahko dobivajo dostojne plače, upokojenci pokojnine in mladi delo. Tega, kot pravi, v zakonu o malem delu ni, zato ga ne morejo podpreti. Prav tako po njenem mnenju ne morejo pristati na tako zakonodajo, ki ukinja dijakom štipendije in stoodstotno subvencioniranje prehrane. "Oni so imeli seks, droge in rokenrol, mi bomo imeli pa malo delo in kredite," je dejala in poudarila, da si tega ne želijo.

Predsednik Dijaške organizacije Slovenije Aleksandar Spremo je v nagovoru študentom poudaril, da so "optimizem, brezskrbnost in lepa prihodnost le še spomini iz preteklosti". Stanje, v katerem so se znašli dijaki, je po njegovih besedah zaskrbljujoče, saj jim vlada jemlje pravice, ki so bile "tekom let razvoja naše družbe pridobljene na podlagi realnih potreb slovenskih dijakov". Pri tem izpostavlja ukinjanje državnih štipendij za mladoletne dijake, ukinjanje popolnoma brezplačne malice za vse dijake in še ukinjanje otroških dodatkov za polnoletne dijake. "Dovolj imamo. Danes potrebujemo odgovore za jutri. Želimo biti zraven pri iskanju teh odgovorov."

Priprave na študentske proteste - 2
Priprave na študentske proteste - 2 FOTO: Aljoša Kravanja

Krušič kritiziral 'študentske barone'

V izjavi za medije je predsednik sveta Žiga Krušič kritiziral voditelje današnjih študentskih protestov. Po njegovem gre za študentske barone, ki svoje interese postavljajo pred težave povprečnega študenta, in katerih velika dvojnost se kaže v pogajanjih za nakup dragih kopališč in diskotek na eni in poudarjanje socialne stiske najšibkejših na drugi strani.

"V tem trenutku zato študentje potrebujemo predvsem trezne predstavnike, ki so se pripravljeni zavzemati za dobrobit študentov in ne za katere koli druge interese," ugotavljajo. Krušič sicer ocenjuje, da so študentje danes v veliki meri zavedeni, in da se "v upanju za svoje pravice borijo za koristi tistih, ki lagodno živijo na njihov račun".

Semolič: Duh uporništva, ki je v mladih, je odgovor na probleme krize

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov je prepričan, da mladi upravičeno opozarjajo, da je treba vzpostaviti sistem, da šolanje ne bo privilegij otrok bogatih staršev, da je treba urediti štipendije in jim zagotoviti delovna mesta po šolanju: "Te zahteve so stokrat upravičene. Če študentov ne bi bilo danes tu, ne bi bilo niti upanja, da bo vlada predlogom in očitkom prisluhnila. Upanje ostaja, sem pa realen. Politiki neradi popuščajo v svojih odločitvah. Ampak duh uporništva, ki je v teh mladih, je pravi odgovor na probleme te krize."

Če bo vlada šla naprej proti volji sindikatov s pokojninsko reformo, bomo šli v naknadni zakonodajni referendum. Politike je treba zaustaviti v njihovih reformah. Dušan Semolič

Po njegovem mnenju je namreč socialni dialog največji problem vlade, saj "predpostavlja razgovore in iskanje kompromisov, ne pa trmasto vztrajanje na svojih izhodiščih. Zakon o malem delu ni pravi odgovor na 100.000 brezposelnih, na mnogo mladih, ki doštudirajo in nimajo dela ali so zaposleni v negotovih oblikah dela." Težave krize namreč po njegovih besedah ne smejo nositi samo delavci, upokojenci, študenti in dijaki. Na trgu je bil tudi ljubljanski župan Zoran Janković, ki meni, da je "treba najti dogovor".

Demonstranti so se s Prešernovega trga podali proti državnemu zboru, kamor so jih povabili z besedami: "Vlada vas vabi na čajanko pred državni zbor!" Proteste naj bi končali okoli 17. ure.

Enega študenta odpeljali na urgenco

Za varnost so skrbeli policisti in varnostniki. Dijake in študente so pozvali, naj pred in med demonstracijami ne pijejo alkohola, "da bodo trezni in bodo lahko poskrbeli za svojo varnost ter varnost drugih na demonstracijah". Večja trgovska podjetja v središču mesta je ŠOS tudi pozval, naj poostrijo nadzor nad prodajo alkohola mladoletnim osebam. Študente opozarjajo, naj se "s trezno glavo borijo proti zakonu o malem delu in napovedani štipendijski politiki". Kljub temu naj bi pred začetkom demonstracij enega študenta z rešilcem že odpeljali na urgenco, ker naj bi spil preveč alkohola.

Minister Svetlik: Študenti nič ne izgubljajo

Ministra za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik in minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregor Golobič sta pred demonstracijami sklicala skupno novinarsko konferenco.

Doslej je bilo študentsko delo samo delo za 'keš', ni bilo nobene socialne pravice. Minister Ivan Svetlik

Minister Golobič je študente znova pozval za pogajalsko mizo, minister Svetlik pa je ponovil, da študenti ne izgubljajo nič, temveč deloma izgubljajo študentski servisi in organizacije. Ponovil je prednosti Zakona o malem delu, kot so več pravic pri opravljanju dela, socialna varnost, formalno priznane delovne izkušnje in bistveno večji delež sredstev za štipendije. Izpostavil je tudi večjo transparentnost pri razdeljevanju sredstev za študentske dejavnosti in programe, ki se bodo delila na podlagi javnih razpisov.

Priprave na študentske proteste - 5
Priprave na študentske proteste - 5 FOTO: Aljoša Kravanja

Poudaril je, da se cenzus za štipendije dviga na 590 evrov neto na družinskega člana, pri čemer bo najvišja štipendija 400 evrov neto. Glede ukinitve štipendij za dijake do 18 let je poudaril, da se bodo povišali otroški dodatki. "Za osnovnošolce bodo nespremenjeni, za srednješolce pa bodo višji na račun ukinitve štipendij," je dejal.

Na Facebooku se je medtem pojavila skupina 'Šou študente samo izkorišča, zato NE grem na demonstracije', ki opisuje nakupe jadrnic, bogatenje študentskih funkcionarjev, slab položaj študentskih delavcev. Doslej se ji je pridružilo več kot 4500 članov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (112)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

angrygrandpa
21. 05. 2010 18.32
sam neki glede denarja studetje veliko vec zasluzite kot mi delavci tudi po po 1000 evrov na mesec!!!! kriminal pol se pa jeziho da ne pridejo cez mesec ki imajo veliko manj stroskov kok pa nek redno zaposlen jzt ki posteno delam in vidim da nekateri studetje zasluzijo veliko vec kot jaz me zelooo razjezi pejte se ucit al pa delat ne pa izkoriscat stutusa samo zaradi zasluzka nekateri se samo upisejo na fax da sam delajo po 10 ali 12 ur tak ziher ne studira in posteno so placani 7, 8evrov tudi po 10 do 20 evrov to ni posteno!! pa se davkov jim ni treba placevati in se kradejo delovna mesta pol pa cudn ko dostudiras ni prostih delovnih mest k jih vi izkoriscevalni studetje zasedete groza!!! lih ta zakon bo te izkoriscevalce zaustavil no upam da bo zato ga seveda podpiram tisti ki pa ze zdaj delajo tko obcasno recmo med vikendi ne bojo pa nic obcutili iso bo k prej aja pa ta je smesna ne bomo mogl vec studirat hahahaha seveda ta vas clan v studenski organizaciji zagovraja da imate pravico do zasluzka ker zelo masttno sluzijo na vas racun in si kupujejo nepremicnine jadrnice .... to so navadni tajkuni in ti ki so demostriral so bodoci tajkuni!! kle se gre le zato da preprecijo tako izkoriscanje in bogatenje studenskih servisov, studentov in organizacij aja se to sam poglejte delovko ki zasluzi po 300 evrov na mesec pa se to ne dobi vsak mesec placo groza ti delavci so bogi ne vi !!! in teh je ogromno za to bi mogl it na cesto vi se kle neki jokate lahk si veliko vec privoscite kot delavec recmo ze to da hodite poleti na fajn pocitnice rcmo grcija in egipit pa da ne govorim v kaksnih avtih se vozjo nekateri studetje groza aja pa kao ne morete cez mesec glede dnarja to je taka laž sej imate studenske bone pocen ne rabite kupovat ful hrane pa met stroske glede tega !!! kot mi delavci sm jaz tud mormo velik vec placat in velik vec stroskom imam kot pa vi ki sploh ne veste kva je realno zivljenej sam zurate imate so cist fajn lp
Adolph
20. 05. 2010 12.57
Semolic hoce verjetno grsko diktaturo svetovnega kapitala . .. ker on bi Slovenijo poslal v bankrot . . ..
Adolph
20. 05. 2010 12.52
Vsak zasluzek mora biti obdavcen. Nobenih posebnih klobas za studente in ostale lenuhe . . . .
petdan
20. 05. 2010 12.35
V tej državici se pokradlo premoženja v vrednosti nekaj milijard eur, pa se zato nihče ne zmeni. Varčevati je potrebno najprej pri prehrani dijakov in študentskem delu. KAKŠNA SRAMOTA ZA NAŠO POLITIKO, KI SE TAKO MOČNO KLANJA KAPITALU, DA ZAVESTNO USTVARJA ASOCIALNO DRŽAVO.
hotchilipoper
20. 05. 2010 10.45
Od kje ŠOU tolko denarja.Morda imate študentje probleme v sami študentski organizaciji,pa se tega ne zavedate,al se morda motim-razmislite
...Lejga...
20. 05. 2010 08.35
Moje mnenje je pa takšno,jaz osebno sem proti študentskemu delu,ker to nekateri delodajalci zelo izkoriščajo in študentje sami tudi.Za delodajalce je to voda na mlin,ker se izognejo plačevanju davkov za zaposlene študente.Mam rajš,da bi delavci starši teh študentov in dijakov imeli večje plače,da bi lahko plačevali študij svojega otroka.Tako,da študentom nebi trebalo delati in bi se lahko posvečali študiju.Takšno je moje mnenje.Pa še manj brezposelnih bi bilo.
chiken
20. 05. 2010 08.24
dragi študentje, ker vam je v sloveniji tako hudo, vam svetujem da greste študirat v ameriko. bomo videli kako boste šele tam bogi. podpiram zakon o malem delu in vsak pameten in razgledan študent ga bo podprl. kvazi študenti in podrepniki študenske organizacije ter direktorji študentskih servisov, ga ne bodo....
mali_mali
20. 05. 2010 07.45
Treba je organizirat delo, kaj pomaga množična produkcija fahidiotov z visokozvenečimi imeni ki z realnostjo nimajo nobene zveze.
XardasM
20. 05. 2010 07.31
Večino ko jih poznam mi vsi pravijo kak je fajn bit študent in da pridejo skoz mesec s pol majn denarja kot ga js zaslužim... pa vsi ti vsak dan hodijo na kavice in kosila v restavracije (mehiška in te fore)... pa večina jih sploh ne dela oz delajo kak dan dva na teden... poleg tega prehrana je tak pocen preko teh bonov... v MBju en ornk sendvič stane 4 cente!! pa se ga dost naješ... mehiška pride bon 4€ pa se nažreš! ... in pol bojo govoril da je študentsko življenje drago pa da rabijo nevem kulk gnarja... drago je zarad pijače ki se vsak tedn preliva...
gorbi23
20. 05. 2010 06.44
'Moramo imeti pravico, da si zaslužimo denar' se popolnoma strinjam, samo če že imaš pravice potem imaš tudi dolžnosti, ukiniti malo delo, ukiniti avtorske honorarje, potem pa tisti, ki hoče delat naj lepo plača vse davke tako kot vsi ostali ljudje
CRS
20. 05. 2010 06.43
Pa sami otroci...
didiss
20. 05. 2010 06.40
ZAPRET VSE STUDENTSKE SERVISE JIM PONUDIT KDOR RES HOCE OB STUDIJO DELAT KRAMP IN ZA ZENSKE METLO PA BOS VIDEL KAKO PRIDNO STUDIRAJO ...IN VSI BODO FAX KONCALI V ROKU NE PA VECNI STUDENTJE IN ZIVIJO OD DAVKOPLACEVALSKEGA DENARJA...KOLIKOR JAZ POZNAM JIH JE NEKAJ ,KI STUDIRAJO TUDI 8ALI VEC LET,GRRRRRRRRRR.....
PALAGRUŽA
20. 05. 2010 06.00
-ZA DOMOVINO, IN KATJO-ŠOBA, katjo šobo DO povšetove-POVŠETOVE REZIDENCE!
PALAGRUŽA
20. 05. 2010 05.57
PARTIJE VEČ NI, ZATO OSTANE ŠE SAMO ODREŠENIK!
PALAGRUŽA
20. 05. 2010 05.56
-PARTIJO SMO NEKOČ IMELI IN JE OČITNO POMAGALA!
PALAGRUŽA
20. 05. 2010 05.55
- ako ima boga, SEDAJ POMAGAJ SLOVENIJI!
PALAGRUŽA
20. 05. 2010 05.55
DA SE RAZUMEMO NISO VSI TAKŠNI! ŽALOSTNO JE TO, DA JE PA TAKŠNIH VEDNO VEČ! zADNJI ČAS DA SE NEKJA NAREDI, DRAGI NAŠI VRLI POLITIKI, PRED NJIMI PA NJIHOVI starši IN ŠE ENKRAT starši!
PALAGRUŽA
20. 05. 2010 05.52
-ja ŠE TO! RES IMAMO zlato mladino! ponos slovenije! IN ZLATE-BRILJANTNE STARŠE! bravo slovenija! HURA Z PIROM V ROKI!
PALAGRUŽA
20. 05. 2010 05.49
-upam, da ste zvečer gledali prispevek TV SLO1, ko so prikazali, kako imajo te stvari urejene v AVSTRIJI in drugod po EVROPI! Časi so takšni, kakršni so! če nimaš denarja METLO v roke, ko boš pa kaj zaslužil, pa štiudiraj po milji volji! BODI ABSOLVENT TUDI PRI 40LETIH, ane Katja ŠobA???
PALAGRUŽA
20. 05. 2010 05.46
-prav ste nekateri napisali, od kje jim vsa ta sredstva? avtobusne prevoze, rikviziti, PIJAČA v HEKTOLITRIH, DROGE V TONAH in vse ostalo!