Slovenija

'Moramo preprečiti, da bi bil argument moči nad močjo argumentov'

Ljubljana, 05. 04. 2019 08.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
24UR ZVEČER/N.P.
Komentarji
136

Po razkritju, da je hrvaška obveščevalna služba SOA prisluškovala Sloveniji v arbitražnem sporazumu, ni več veliko prostora za dvom, da je šla Hrvaška v arbitražo s figo v žepu. Hrvaška politika naj bi zaradi svojih dejanj izgubljala podporo v Bruslju, vodja parlamentarnega odbora za zunanjo politiko Matjaž Nemec pa poudarja, da so na naši strani dokazi, čas in pravo.

Več videovsebin
  • Odnosi Hrvaška–Slovenija
    03:28
    Odnosi Hrvaška–Slovenija
  • Matjaž Nemec o hrvaškem prisluškovanju Sloveniji
    06:52
    Matjaž Nemec o hrvaškem prisluškovanju Sloveniji

Hrvaška obveščevalna služba se je odzvala na naša razkritja, češ, da naj bi prisluškovali Slovencem v arbitraži. Spomnimo, šlo naj bi za hrvaškega obveščevalca Davorja Franića, ki je poznan tudi kot Mehanik Davor iz afere novačenja salafistov za tihotapljenje orožja. Hrvaški mediji o tem skorajda niso poročali, so se pa o prisluhih razpisali bosanski in srbski mediji.

Če spomnimo na leto 2015, je prisluhe tisto poletje objavil hrvaški Večernji list. Slovenski arbiter Jernej Sekolec in agentka Simona Drenik sta glede komuniciranja imela jasna navodila naših tajnih agentov, a jih nista upoštevala.

Simona Drenik in Jernej Sekolec nista upoštevala navodil glede komuniciranja med arbitražo.
Simona Drenik in Jernej Sekolec nista upoštevala navodil glede komuniciranja med arbitražo. FOTO: POP TV

Vse kaže na to, da so z namenom izstopa iz arbitraže nezakonito prisluškovalno akcijo izvajale konkretne osebe, povezane s hrvaškimi obveščevalci in nekdanjo hrvaško vlado. Precej zgovorna je tudi izjava nekdanjega premierja Zorana Milanovića, da bi obveščevalna služba morala dobiti državno odlikovanje za svojo vlogo v arbitraži. S pohvalami na račun hrvaške obveščevalne agencije ni skoparil niti Gordan Akrap, bivši pripadnik SOA in član hrvaške komisije za nadzor varnostno-obveščevalnih služb: "Če je to zares opravila hrvaška obveščevalna agencija, jo je treba zaradi tega nagraditi. Zato ker je ujela slovenske funkcionarje v aktivnostih, ki praktično szpodkopavajo verodostojnost celotnega procesa in ker je to prenesla hrvaškemu državnemu vrhu, da je ta lahko pravočasno preprečila negativne morebitne posledice na Hrvaškem."

Hrvaška je poskusila tudi z diskreditacijo arbitražnega sodišča, zavračala je smiselnost slovenske tožbe, sodišče v Luksemburgu pa se trudijo prepričati, da za sodbo sploh ni pristojno.

Odzval se je tudi premier Marjan Šarec, ki je dejal, da ga skrbi, če je to način delovanja v EU in če je to odnos med državami, ki naj bi bile prijateljske.

Gost oddaje 24UR Zvečer je bil vodja parlamentarnega odbora za zunanjo politiko Matjaž Nemec. Dodal je, da se je s svojim ravnanjem Hrvaška dobrih devet mesecev pred prvim predsedovanjem EU postavila v dokaj neugoden položaj, kar se tiče kredibilnosti. Meni, da ima Slovenija na svoji strani pravo, čas in argumente ter dokaze. Priznal je, da se pogledi Mira Cerarja, ministra za zunanje zadeve in njegovi pogledi pogosto razlikujejo, a da bi mu v primeru, da se hrvaško prisluškovanje v arbitraži potrdi, Cerarju svetoval, da na zagovor pokliče hrvaškega veleposlanika v Sloveniji Borisa Grigića.

Nas je hrvaška obveščevalna služba preprosto nadigrala? Nemec meni da ne, "saj Slovenija vsaj ohranja svoj obraz v odnosu s svojimi partnericami". Pravi, da radi delamo by the books oziroma po pravilih. Pravi, da bi lahko Hrvaška v regiji, na Zahodnem Balkanu, odigrala enako vlogo kot Slovenija. Bil je oster, saj pravi, da naša južna soseda ni sposobna rešiti oziroma spoštovati nobenega izmed bilateralnih sporazumov z drugimi državami in spomnil na nedavni incident v Piranskem zalivu. 

Je Hrvaška še vedno naša prijateljska država?
Je Hrvaška še vedno naša prijateljska država? FOTO: POP TV

Nemec je dejal, da se zaradi tega s Hrvati očitno ne moremo dogovoriti, zato potrebujemo pomoč tretjega: Evropske komisije. "Moramo preprečiti, da bi bil argument moči nad močjo argumentov," pa Nemec komentira to, da se zdi, da se Bruselj vedno nagne malo proti Hrvaški.

Spomnil je, da premier Šarec ni nagovoril Evropskega parlamenta, ko je imel možnost, prav tako pa je na srečanju komisarjev naša komisarka Violeta Bulc bila tiho. "Slovenija mora biti proaktivna," poudarja, zdi pa se mu nepojmljivo, da Šarec svoje priložnosti nagovora ni izkoristil.

Je po vsem tem Hrvaška še prijateljska država Sloveniji? Matjaž Nemec poudarja, da smo ljudje prijatelji in da se to čuti na vsakem koraku. O politiki pa, da se to vsi sprašujemo. Spregovoril je tudi o skrbi glede tega, kako bo Hrvaška reševala nadaljnja odprta vprašanja v regiji, na primer z Republiko Srbijo. Poudaril je, da je Slovenija glede arbitraže odigrala partijo z odprtimi kartami, ne glede na to, kdo je bil premier, pa smo se trudili rešiti odprta vprašanja. Z izjemo Jadranke Kosor pa meni, da na hrvaški strani še ni bilo premierja, ki bi si želel zapreti odprta vprašanja s sosednjimi državami. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (136)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Manandi
09. 04. 2019 15.32
Kot v Dnevniku piše Meta Roglič je Avstrija slovenske obveščevalce zalotila pri vohunjenju. Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (Sova) si je za tarčo izbrala avstrijsko veleposlaništvo v Sloveniji. Operativcu Sove so naročili, naj vzpostavi tesne stike z zaposleno na veleposlaništvu. S tem so slovenski obveščevalci želeli dobiti informacije, s katerimi naj bi razpolagal ambasador. A uslužbenka v sodelovanje ni privolila, o dogajanju pa obvestila nadrejene. Avstrijska stran je zadevo prijavila svoji policiji, ta pa slovenski policiji, ki zdaj primer preiskuje. Z zadevo je seznanjeno tudi slovensko specializirano državno tožilstvo. Zaradi tajnih podatkov več informacij ne morejo posredovati. Predsednik vlade Miro Cerar je s postopki, ki so jih sprožili avstrijski organi, po poročanju časnika seznanjen.
igy02
09. 04. 2019 09.12
+1
Ta ti je en pravi bebo. Danes sem si ogledal njegov twtter profil. Jao!
JE-BI-GA
05. 04. 2019 20.15
+2
Največ je pri razmejitvi kriv komunist Pahor, ki je takrat videl samo gospo Kosover in daleč na okoli nič in on je tudi tisti, ki je Hrvate pomagal spraviti v EU. Kaj delajo masne Hrvatice, bizgec pa shujšal za 20 kg.
muci007
05. 04. 2019 16.53
+6
Najbolj izkušen in moder politik je tisti, ki pri 27 letih zaključi srednjo šolo...
mallonge
05. 04. 2019 15.11
+0
Namesto na Hrvaško bodo sedaj komunisti navalili na Madžarsko.
poneumljanje
05. 04. 2019 16.11
+2
Saj so že, jajo je tam večkrat na obislu, pa finančno so povezani z njimi !
ROMELS
05. 04. 2019 13.03
+0
Ta pravga trepa ste dobili v oddajo.
vinogradnik33
05. 04. 2019 14.03
+2
Bi morali dobiti Janšo , da bi zagovarjal hrvaško ?
helter skelter
05. 04. 2019 12.55
-3
zanima me, če si vsi tisti, ki danes tako preklinjajo hrvate, jočejo zaradi izgube ozemelj, krivijo vse politike ..... upajo priznati, kako so, če so, leta 2010 glasovali na referendomu, katerega posledica je današnje katastrofalno stanje .... predvsem to sprašujem podpornike levice, ki so padli na Pahorjev "Kakšen fantastičen dan" ..... in dali hrvatom možnost, da si prilastijo nekaj, kar ni bilo nikoli njihovo .... Tudi če še ne vem kako sovražite Janeza Janšo,............ jbg, imel je prav ....
Uporabnik113189
05. 04. 2019 13.18
+1
Pahor je takrat računal na velik delež priseljenih v Slovenijo, ki naše zgodovine sploh poznali niso, so pa vsi še vedno po inerciji iz bivše skupne države verjeli v bratsvo in enotnost, pri tem pa tudi zlobnih namer hrvaške države niso poznali. Skratka nepoučeni, brez znanja so šli odločat o zelo pomembnih stvareh in dali legitimacijo manekenu, ki pa je za razliko od volivcev zelo dobro vedel kaj počne. Zgodba je zelo podobna referendumu za Brexit, zaradi katerega si sedaj belijo glave. Sam se bil odločno proti, tudi pisal sem v komentarjih, en sam vpijoči v puščavi pač nič ne šteje..
helter skelter
05. 04. 2019 12.50
+6
Komunisti in jugoljubi so nam zapravili Koroško, Trst, obalo do reke Mirne, njihovi nasledniki pa zdaj še Piranski zaliv in skoraj 100 družin ob meji .... Zakaj ni slovenska vojska l. 91 zasedla rta v Savudriji, je lepo opisal Kučan v intervjuju na MMC: "Je pa, seveda, res, da je bilo nekaj predlogov takratnega slovenskega obrambnega ministra (Janeza Janše, op. a.), da bi z našo vojsko zasedli nekatere točke oz. eno točko – konkretno na Savudriji. Ampak mi tedaj še nismo dobro končali ene vojne, pa naj bi že začeli vojno na drugi strani? In to je takrat Ciril Zlobec povedal na razširjeni seji predsedstva (Kučan, Zlobec, Plut, Oman); vsi preostali, ki smo bili tam, pa smo mu pritrdili." ....
mkug5g
05. 04. 2019 12.42
+7
dons imamo v parčlamentu take falirane dijake ki so maturirali pri 27ih letih,..in še to na plačljivi zasebni šoli
džonborno
05. 04. 2019 11.35
+0
Bi bil že čas, da se Črvatom vrne milo za drago. Predolgo že nemoteno provocirajo in kradejo vse okrog sebe. Vatreni so odvisni od turizma, proglašeni so za varno destinacijo. Zelo tanka je meja med varnim in nevarnim. Če naprimer poči bombica v Splitu, Dubrovniku in Reki je konec z odiranjem turistov in 10 miljardami prihodkov letno.
Uporabnik113189
05. 04. 2019 11.59
+16
Vatreni so naredli naši državi toliko škode da je sploh ni mogoče oceniti. Vso svojo državo so vpregli v te namene, to se vidi iz vsakega dogodka. Na primer afera Zvonovi, denar je izginil z nakupi "donosnega" pristanišča v Zadru, Mercator bo prej ali slej uniče, zadnje vesti so, da je še vedno na slabih naložbah v starem Agrokorju ( kar razloži ogromno, strategija bo prodajati slabo blago na policah v vaseh po Sloveniji za drag denar, na koncu prodati nepremičnine). Izzivanja na mejah, lobiranja v Bruslju, težave z jedrsko elektrarno, pokraden denar iz NLB, potem pa terjanje deviz, ki so poniknile na jugu že davno prej. Vse samo zato da opravičijo brezglavo bratomorno vojno in politika naredi slovence za sovražnike. Mi pač ne moremo spremeniti njihove pohlepnosti in nevošljivosti, ter drugih zločinskih praks, edina možnost je, da se z njimi prekine stike, vse dokler se ne streznijo in ne ugotovijo da jim njihov odnos do nas škodi. Oprani z velikohrvaško politiko in ker ne poznajo slovenske zgodovine, so prepričani da so oni žrtve, čeprav je ravno obratno.. Le da jim tega nihče ni sposoben predočiti..Pa tako preprosto je, vsa barantanja z ozemljem slovencev v Jugi so šla v korist juga in uničevala slovenski narod..
direstraits
05. 04. 2019 12.01
+4
Uporabnik113189
05. 04. 2019 11.28
+11
Nemec je politik, ki že ves čas nima izoblikovanega jasnega mnenja glede "prijateljskih" južnih republik. Do neke mere to razumem, nikoli ni sedel s predstavniki teh republik skupaj ko se je odločalo. Potem bi mu bilo hitro jasno, da so vse odločitve bile sprejete v razmerju MOČI in ne argumentov, seveda v škodo slovencev. Naj spomnim na tiste liste kdo ima pravico do stanovanja. Prvih deset je bilo tistih z juga, potem pa sem in tja kak domačin, seveda če je imel velike zasluge in pomembno mesto v družbi, sicer tudi to ne. Vedno gre za uporabo moči, tako v bivši jugi, tako tudi sedaj v EU. Stvar je preprosta, ljudje se med seboj ne sovražimo, države pa so druga zgodba. Hrvaška država je definitivno sovražna Sloveniji in počne vse kar lahko, da nam škoduje. Najhuje pa je, da ima odkrite ozemeljske težnje, ki bi jih morali zatreti v kali z vojaško močjo.. Ker pa naši nadebudni in razvajeni potomci partizanov po novem zagovarjajo človekove pravice pa mir v svetu in so mnenja da vojske sploh ne potrebujemo, imamo to kar imamo. Predstavnik te politike je Nemec in nič ni čudno, da se tisti, ki je pripravljen našo državo braniti nenadoma pojavi v zaporih, ker "ogroža" ustavno ureditev. Resnica je obratna, tisti strahopetne riti, ki niso sposobne pokončne hrbtenice jo najbolj ogrožajo in to vidimo iz dneva v dan. Žal pa to ni kaznivo dejanje, kot je omenila že neka političarka, da vsaka svinjarija ni po zakonu tudi kazniva..
direstraits
05. 04. 2019 11.32
+2
Bolcev Pepi
05. 04. 2019 11.33
-3
Na eno podrobnost si pozabil. Smo leta 2019 in ne 1700.. nacin razmisljanja se je precej spremenil.
Uporabnik113189
05. 04. 2019 11.49
+3
No, da slišimo razliko v razmišljanju iz tvojega vrtička..
Bolcev Pepi
05. 04. 2019 12.35
+1
Nimam potrebe srednjega veka nekonu nekaj razlagat, ker itak ne bo razumel... pa se eno zgodovinsko vpr. Kdaj smo izgubili Korosko? In kaj majo komunisti s tem???
direstraits
05. 04. 2019 12.44
-3
Ej Pepi. .....Jugo partizanski komunisti so ogromno ozemlja šenkoval, da so jim Američani, nazaj iz Avstrije poslal na 10000 ubežnikov, ki so bežal pred komunizmom.... veliko med njima Ustašev in četnikov... ogromna večina pa starcev otrok in žena, da ne govorim o tistih ekonomskih migrantih, ki jim je bilo odvzeto, ukradeno vso premoženje, ki so si ga komunisti prilastil .... te ljudi so pa potem socislist komunisti filal jame in globače po Slovenskih hostah.
Uporabnik113189
05. 04. 2019 13.06
+3
Koroško smo izgubili tisti trenutek, ko so "jugoslovani" v opankah hodili delat promocijo med ljudmi s povsem drugo kulturo. In ti so se odločili da v opankah ne bodo po svetu hodili, ali drugače, da so v tej dilemi boja med nemčurji in ponujeno svobodo med slovani izbrali kulturno bolj razvi svet. Kdo bi jim zameril. In res komunizem tu nima nobene vloge, kar pa je v današnjem medijskem svetu polnem laži in zavajanj itak nerelevantno..
Uporabnik113189
05. 04. 2019 13.10
-1
Ali še drugače, če bi vsi slovenci pričakovali od nove zveze v Jugoslaviji kulturni napredek, bi ostala tudi Koroška. Že začetek je pokazal da za slovence ne bodo cvetele rožice v tem skrpucalu, kjer je Srbija hlepela po priznanju kraljevine in je kaj hitro naredila konec demokraciji, diktatura to je nekaj za balkan. No, saj to je vedel tudi Tito..
pepe007
05. 04. 2019 11.22
+16
Uvozili bomo N zdravnikov. Bolje bi bilo, da uvozimo hrvaške obveščevalce. Očitno so precej boljši od naših.
Bolcev Pepi
05. 04. 2019 11.28
-6
Upam, da bomo take sramote kot si ti izvazali..
mallonge
05. 04. 2019 11.21
+6
Kordišev pudelček Šarko ni seznanjen s kakšnim problemom razen z svojo ubogljivostjo nadkoalicijskega Kordiša.
Bolcev Pepi
05. 04. 2019 11.28
-6
A to mors prav neke posebne tablete jest, da si tak?
poneumljanje
05. 04. 2019 11.32
+0
Nič tablet oprana gvala v kateri je prepih in plonki iz Trstenjakove katere mora prepisovat po večkrat na dan, enkrat je Mallonge, nato Direstratis, pa Kranjc22, PIU in še nešteto nickov ima !
poneumljanje
05. 04. 2019 11.32
-2
direstraits
05. 04. 2019 12.03
+1
Dober si dober...., da nisi iz naše SOVE Agent....si pa kr Hitr pogruntal, da sam to jaz JANEZ.
direstraits
05. 04. 2019 12.06
+2
Ja bi te povabil v SDS, pa jemljemo samo pametne in Slovence... rak, da nebi šlo... Pa drugič... piši kaj LP
poneumljanje
05. 04. 2019 12.24
+1
Mallongo je že vaš, če si njega mislil, jaz pa k vam za noben denar ne grem, ker tako in tako tonete na smetišče zgodovine !
Krpan Martin
05. 04. 2019 11.11
+17
ŠAREC JE REKEL, da ni hudo v Slovenskem zdravstvu! To me je navdihnilo, in bom sigurno volil Šarca, ker vem da ne bom več dolgo čakal na pregled pri ortopedu- danes je 194 dan od dneva naročila- sedaj moram počakati samo še 112 dni- Hvala Šarec, ker mi omogočaš tako dolgo bolniško!
direstraits
05. 04. 2019 11.20
+6
Pa dej no ,.....pa pravjo levaki, da ni nč kriv, da je šele včeraj izvoljen, da bo ko bo,.... pa da bo sigurno boljš ,....pa da bomo že porihtal, pa sej ni tko hudo, sam izsiljujete......
Bolcev Pepi
05. 04. 2019 11.21
-6
A vam je zmanjkal kaksnih normalnih ocitkov??? Dej razloz pametni kaj ma Sarec z vrstami v zdravstvu???
direstraits
05. 04. 2019 11.31
+4
Ma glej zmotu sem se, oprostite... itak je KORDIŠ predsednik vlade..... Ja je tud on Štruklu v ta zadnjo zlezu, pa tud one se že sedem mescev sam s sabo ubada.. bo ravno včeraj spet menjave... samo za resno delo in reforme mu ni... pač nesposobna vlada.
wolfterier
05. 04. 2019 11.32
+8
Samo brez panike,je nekoč rekel Švejk.Nato se je začela prva svetovna vojna !
poneumljanje
05. 04. 2019 11.34
-1
Nič ti ne bo razložu, kar za odgovore nima plonkov !
Bolcev Pepi
05. 04. 2019 11.35
-1
Kdo je ta Kordis, ki ga kar naprej omenjate????
Krpan Martin
05. 04. 2019 13.11
+0
NIČ NIMA Z VRSTAMI, TAKO KOT NIMA Z REBALANSI, KOT NIMA Z ODNOSU DO EU, njenimi SOSEDAMI, ON NIMA NIČ- IMA SAMO BESEDNE DVOBOJE Z NASPROTNIKI!!! js se mu samo zahvaljujem, da takšne trube postavlja za ministre! Problem ima ljudstvo, katere ima hujše zdravstvene probleme, in morajo čakati. Js pa lepo na bolniški, ker sistem se je že sesul, ne pa 'da se lahko'!
FAUSTOS1
05. 04. 2019 11.07
+11
hvala bosancen ki brez sovice vedo vse, naša sovica pa mirno drema v ljubljani občasno gre kak agent iz pisarne na kavico v bife tam pa kelnerrica nič ne ve kaj se dogaja po svetu in zaključek agent napiše v poročilu vse ok.
User1035444
05. 04. 2019 11.05
+7
Čisto enostavno jih je treba kaznovati. Stran od njihove obale in stroga kontrola na meji.
direstraits
05. 04. 2019 11.02
+7
Medtem, Ko Hrvatarji po EU lobirajo, iščejo zaveznike vsako minuto, podkupujejo, zavajajo, lažejo, so aktivni 1000%,...medtem ko Slovenijo v drek, na vsakem koraki tiščijo, nonstop o nas lažnivo govorijo in zavajajo.... V tej situaciji, si en LUZER PREPOTENTNI NARCISOID privošči, z najbolj neumnimi izgovori, da nebo govoril pred parlamentom EU. in tako izpušča redko priložnost, da obelodani resnico in pove, kaj si misli o "prijateljski Hrvatiji". ŠAREC, isti si nesposobnež, kot tvoji partnetji.... tud teb gre samo za svoj ego in tvoje F21 sponzorje in botre . ŠAREC ,SRAMOTA SLOVENIJE..
Bolcev Pepi
05. 04. 2019 11.23
+1
Te pa matra a ne. In to tako, da si cisto izgubil stik z realnostjo. Voli se naprej tistega, ki se je s tvojimi prijatelji hrvati dogovarjal. Si pa res dosleden v svojem razmisljanju revse..
direstraits
05. 04. 2019 11.35
+0
Ja... res si PEPČEK... dobesedno... škoda, da si Slovenc
Bolcev Pepi
05. 04. 2019 10.49
-4
Zakaj je treba vedno znova razlagt, da so Petrle, Jansa in Bavcar postavljali mejo! In da je Jansa dovolil hrvatom, da lovijo in se vozijo po nase?
helter skelter
05. 04. 2019 11.10
+11
Zakaj je treba vedno znova razlagat, da je Janša takrat kot obrambni minister dal tak predlog, pa ga je takratno predsedstvo države - Kučan, Plut, Zlobec, Oman ostro zavrnilo .... Citat iz intervjuja s Kučanom na MMC: "Je pa, seveda, res, da je bilo nekaj predlogov takratnega slovenskega obrambnega ministra (Janeza Janše, op. a.), da bi z našo vojsko zasedli nekatere točke oz. eno točko – konkretno na Savudriji. Ampak mi tedaj še nismo dobro končali ene vojne, pa naj bi že začeli vojno na drugi strani? In to je takrat Ciril Zlobec povedal na razširjeni seji predsedstva; vsi preostali, ki smo bili tam, pa smo mu pritrdili."
Bolcev Pepi
05. 04. 2019 11.23
-4
A s Sanadarjem se je tud Kucan sestajal???
Bolcev Pepi
05. 04. 2019 11.25
-2
Moj ocitek je letel na reakcije, ko so hrvati postavljali svojo mejo... takrat ni naredil, rekel itd popolnoma nic. Da je bil in je sicer militantno usmerjen pa vemo. In ce ne bi bilo Kucana, bi mi bili par let v vojni. Tako da ne ...
wolfterier
05. 04. 2019 11.35
+5
Takrat je bil Sanader še v Avstriji,Pepi,o zgodovini pa ne veš veliko,kar nekaj lapaš !
smiblik
05. 04. 2019 10.46
+5
Po eni strani, zakaj pa obstajajo obvescevalne sluzba, verjetno ne da na fb visijo.
smiblik
05. 04. 2019 10.44
+7
Sarec: ce je to odnos EU......bla bla bla, in si ne moremo zaupat! Kaj ti nisi razumel v EU, ko te rabijo si jim prijatelj, ko te ne rabijo, dobis noz v hrbet! To je EU, dragi moj, o arbitrazi pa nehajmo sanjat, je vse izgubljeno!