Slovenija

Incident v Moravčah: učenec vrstnike zastraševal z lažno pištolo

Moravče, 07. 12. 2023 13.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Maruša Slana, N.L.
Komentarji
0

Konec novembra je učenec osnovne šole v Moravčah po pouku zastraševal skupino vrstnikov s predmetom, podobnim pištoli. Incident se je sicer zgodil izven šolskih prostorov, ravnateljica pa je poklicala Policijo, ki dogodek še preiskuje. Šolar naj bi od vrstnikov zahteval denar.

Konec novembra je v Moravčah učenec višjega razreda osnovne šole Jurija Vege zastraševal mlajše šolarje, pri tem pa je uporabil predmet, podoben strelnemu orožju, so prve poročale Slovenske novice

Kot nam je pojasnila ravnateljica šole Suzana Cvirn Guček, se je incident zgodil izven šolskega prostora v bližnjem parku, vpleteni pa so bili učenci osmega in devetega razreda. Ravnateljico je o dogodku obvestila mama ene od učenk, šola pa je o sumu kaznivega dejanja nemudoma obvestila Policijo. 

 "Niti včeraj, ko je zadeva prišla v javnost, nas gospa ravnateljica ni obvestila niti nas ni pomirila, nič ni ukrepala in to nas najbolj skrbi," pa komunikacijo ravnateljice s starši opisuje mama šestošolke, ki je zaradi neobveščanja šole ogorčena. "Po tem neljubem dogodku za katerega smo izvedeli iz medijev, nismo ravno najbolj prepričani, da so varni v šoli," še pravi mama.

"Po pogovoru tudi s policijo jaz nisem mogla takoj o tem dogodku obveščati kar celotnega kraja, ampak sem morala sodelovati s policijo," odgovarja ravnateljica, ki je starše danes pisno obvestila in jih prosila, naj vsako neprimerno vedenje, tudi če ne gre za kaznivo dejanje, čimprej sporočijo razredniku ali njej konkretno. 

Zadnje dni med starši krožijo informacije, da naj bi devetošolec že v preteklosti ustrahoval učence. "Nekateri starši so to potrdili, da pač ta dotični otrok nosi orožje v šolo. Plastično orožje in bumper - to je zadeva za tepst," še pojasnjuje mama šestošolke, a ravnateljica te navedbe zanika, saj da se je sama o tem pozanimala.

Kaj točno se je zgodilo, zdaj preiskuje Policija, po besedah Cvirn Gučkove pa naj bi učenec od dveh vrstnikov želel dobiti denar. V torbi je imel igračo, podobno pištoli. Ker se je incident zgodil izven šolskega prostora, po pouku, šola nima pristojnosti vzgojnega ukrepanja. So pa stopili v stik s starši učenca. 

Policija dogodek preiskuje

Na ljubljanski policijski upravi so za naš portal pojasnili, da lahko v okviru varstva osebnih podatkov zgolj potrdijo, da so bili obveščeni o enkratnem dogodku, ki se je zgodil konec novembra, o njem pa še zbirajo obvestila zaradi suma kaznivega dejanja. "Podrobnosti vam zaradi interesa preiskave, ki še poteka in spoštovanja določili 287. člena Kazenskega zakonika ne moremo podati," so dodali. 

V skupni izjavi na družbenem omrežju Facebook sta sicer župan občine Moravče Milan Balažic in ravnateljica zapisala, da bosta tako vodstvo šole kot lokalna skupnost do nadaljnjega ob morebitnih podobnih primerih uveljavljala pravilo ničelne tolerance. "Vsi takšni primeri bodo prijavljeni Policiji in ustrezno sankcionirani, če je potrebno tudi z začetkom vzgojnega delovanja, ki se konča s prešolanjem," sta poudarila. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Hkrati sta pozvala učiteljski zbor in vzgojitelje, da delujejo preventivno in so sami s svojim zgledom vzor učencem. "Še posebej pa se obračava na starše učencev, ki nosijo polno odgovornost za vzgojo svojih otrok. K ozaveščanju o etičnem obnašanju bo svoje prispevala tudi lokalna skupnost. Vsaka uspešna skupnost namreč temelji na medsebojnem spoštovanju in vrednotah, ki zavezujejo vsakega posameznika od mladih nog naprej," sta še zapisala. 

Žrtve nasilja so velikokrat ustrahovane 

Na PU Ljubljana ob vse več primerih medvrstniškega nasilja na splošno poudarjajo, da Policija v vseh primerih, v katerih so udeleženi otroci oz. mladoletne osebe, sodeluje z vsemi deležniki: tako s starši kot s šolami in drugimi institucijami. Oblike medvrstniškega nasilja so različne, pravijo, tako kot so različni načini njegovega izvajanja. Otrok ali mladostnik, ki je žrtev nasilja, je ujet v mrežo nasilnega ravnanja vrstnikov. Velikokrat je ustrahovan in ga je strah povedati, kaj se mu dogaja. 

Žrtve nasilja lahko trpijo za različnimi posledicami, kot so depresivnost, slabo samovrednotenje in samospoštovanje, slaba samopodoba, pasivnost, izolacija in podobno. "Prav zato je pomembno, da (pre)poznamo znake nasilja nad otroki in vemo, kaj storiti oziroma kako ukrepati, da bi ustavili nasilneža/-e in pomagali otroku ali mladostniku, ki je žrtev medvrstniškega nasilja," poudarjajo na Policiji. 

Nasilja med vrstniki je vedno več.
Nasilja med vrstniki je vedno več. FOTO: Dreamstime

Nasilje nad otroki sicer najpogosteje povzročajo odrasli, lahko pa tudi sošolci ali starejši otroci. 

"Ob tem želimo poudariti, da med tovrstno nasilje ne uvrščamo morebitnih neogrožujočih prepirov ali pretepov, ki so pogosti pri otrocih, saj so del naravnega pojava med razvojem otrok. Pomembno pa je pravočasno zaznavanje preseganja teh meja. Ko so te meje presežene pa je pomembno da starši, roditelji in drugi otroku stojijo ob strani, se z njim o tem pogovarjajo, hkrati pa obvestijo vse pristojne institucije ter Policijo."

Na PU Ljubljana so še poudarili, da ozaveščanje otrok, staršev in drugih o problematiki pripomore k večjemu številu zaznanih primerov, ki se jih lahko nato ustrezno razišče, izvedejo pa se vsi potrebni ukrepi za zaščito otrok. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja