Slovenija

Moravški župan: Ne 200 ton, pri nas imamo dva milijona ton nevarnih odpadkov

Moravče, 21. 06. 2021 09.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Župan Moravč Milan Balažic je ob objavi nedavnih novic o nelegalnih odlagališčih komunalnega blata napisal javno pismo, v katerem je opozoril, da ima "hobotnica slovenskega okoljskega kriminala svoje srce". Po njegovih besedah je to podjetje Termit, ki ima sedež v njegovi občini in ki "nekaznovano krši okoljske predpise in ne izvaja sanacije, kakršno mu je naložila Arso".

Milan Balažic, župan občine Moravče
Milan Balažic, župan občine Moravče FOTO: Bobo

V zadnjih dneh smo iz več slovenskih krajev poročali o nelegalnih odlagališčih komunalnega blata. Ob tem se je oglasil moravški župan Milan Balažic, ki pa je poudaril, "da so središče omrežja okoljskega kriminala Moravče, kjer praviloma z zakopavanjem končajo nevarni in strupeni odpadki z drugih področij Slovenije in tujine"

Po njegovih besedah so se odgovorne institucije v primeru odlagališč blata zganile, kar "je tudi prav – že zdavnaj bi morale pristojne institucije ukrepati, pa niso". Hkrati pa je opozoril, "da v Moravčah ni 200 ton strupenih in nevarnih odpadkov, ampak dva milijona ton"

"Hobotnica slovenskega okoljskega kriminala ima svoje srce. Reče se mu podjetje Termit, kjer končujejo svoje 'kroženje' okolju in človeku nevarne snovi. Prav te dni se na dva milijona ton podlage dovaža novih 6000 ton strupenega pepela in žlindre iz ljubljanske toplarne. Slej ko prej se bo tudi blato znašlo v Moravčah, kajti po izkušnji vemo, da tisto, kar ne sme ostati v Zalogu pri Ljubljani, je hitro prepeljano v Moravče. Ker v Moravčah slovenska in evropska okoljska zakonodaja ne veljata. Ker ima naša država dvojna merila in državljane drugega reda, ki jih ne ščitita ustava in zakonodaja," je oster Balažic.

Kot je še zapisal župan, so ničkolikokrat pozvali Ministrstvo za okolje, Arso, inšpekcije, kriminaliste in vse druge pristojne, "naj okoljskemu kriminalu, ki ga je dokazala tudi sama državna analiza, naredijo konec". A se do zdaj, kot pravi, ni zgodilo tako rekoč nič. "Podjetje Termit nekaznovano krši okoljske predpise in ne izvaja sanacije, kakršno mu je naložila Arso. Doslej so brez težav izrabljali slabo izvajan in nadzorovan sistem varovanja okolja. Celo več, za onesnaževanje našega življenjskega prostora je podjetje Termit dobilo 1,7 milijona javnega denarja," je kritičen Balažic.

Da bo mera polna, jim pri tem pomagajo prav tisti, ki bi morali prvi skrbeti za naše okolje, še meni moravški župan: "Agencija Republike Slovenije za okolje je razglasila, da v Moravčah nimamo tal – v posmeh vsej slovenski in evropski okoljski zakonodaji, ki natančno določata, kaj so tla. In v Moravčah imamo tla. Strupena tla. Kdo in kam bo odpeljal 2 milijona ton ogrožajočih odpadkov, ki se že izcejajo v okolico in podtalnico ter nas iz dneva v dan vse bolj zastrupljajo?"

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (84)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Anton Domžalski
21. 06. 2021 15.08
+0
Dva milijona ton jih je "navagal",pa še kar naprej "vaga"!
LjudskiPevec
21. 06. 2021 15.00
+3
Še en župan, ki je brez moči, ker je županov preveč. 12 statističnih regij = 12 županov... kar je čisto dovoj. Pri nas imamo 212 občin in 212 županov, kar je občutno preveč.
Smartbtm
21. 06. 2021 14.07
+3
komunalno blato je tako nežen izraz za koktajl strupenih snovi, od tega tudi težkih kovin, rakotvornih in mutagenih kemikalij....vprašajte raziskovalce.
Fery Zaka
21. 06. 2021 14.04
+3
Ljudje se moramo zavedati, da za vsak problem rabimo tudi rešitev. NIMBY ne pali več. Tujina noče naših smeti. Torej naj ljudje ponudijo rešitve, ne probleme. Teh je dovolj. Politika je pa itak zato tukaj, da krade in probleme ustvarja. Na koncu se vse začne in konča pri ljudeh.
podalpski
21. 06. 2021 13.10
+5
potem gre ta svinjarija v potok Drtiščica ta se pa potem spusti nižje do jezera Gradišče in ljudje veselo lovijo in jejo tako onesnažene ribe + so vodozbirna območja Krtine, Moravč, Doba, Domžal...PA BI MORALE BIT TABLE NE PRIBLIŽUJ SE ONESNAŽENO...!?
lolek1111
21. 06. 2021 13.06
+2
več kot jasno je da levi in desni politični dinozavri, ki so se zagnojili v našem sistemu potrebujejo tsunami, potem pa od glave navzdol temeljito čiščenje in osebna odškodninska odgovornost ministrov, poslancev, inšpektorjev, županov, vseh ki sodelujejo pri teh svinjarijah
Okolkefengle
21. 06. 2021 13.02
+2
Kot sem pisal od začetka v politiki od osamosvojitve in joka sedaj,čeprav je vedel že od nekdaj kaj se dogaja,nastavljenci,ki za navadnega človeka niso in nikoli ne bodo naredili NIČ
Mengele
21. 06. 2021 13.17
-1
Dragi kolega, koga bi ti volil na naslednjih volitvah, sploh imamo poštene in zavedne ljudi, ki bi se združili v neko stranko, ki bo imela možnost pomest z vsemi skorumpiranci...???
Okolkefengle
21. 06. 2021 12.49
-5
Drugače pa ravno ta župan pere svoje ime,ker je vedel in je že dolgo župan,vendar mu sedaj gori pod nogami in bo glasen,zakaj ni bil glaswn prej dolga leta.O le zakaj?
soseda
21. 06. 2021 12.54
-2
Marky331
21. 06. 2021 13.07
+2
Okolkefengle Ta župan je šele tretje leto , prejšnji je bil 14 let in od takrat se to dogaja, on se trudi že cel mandat da bi vsaj ustavil dovoz teh odpadkov prejšnji se ni nič je sodeloval z podjetjem Termit
Okolkefengle
21. 06. 2021 12.45
+1
Vse to kar se dogaja se že dolgo dogaja od osamosvojitve naprej. Bili so časi ko je cene določala država,ko je država zamrznila cene ko je bil dohodek 1 snažilka proti 5 direktor,ko so bile plače javno objavljene na oglasni deski pri vratarju. Ja,ampak veljakom jo to šlo v nos,zakaj samo toliko mi smo več vredni,zakaj denar v Beograd to je naše in se je začelo počasi toda sigurno pritiskati na ljudi na nacionalno pripadnost,špekulacije,malverzacije...rušenje bivše juge je bilo v polnem teku,nastavljenci takšni in drugačni med njimi najbolj odmevni JJ in druščina,seveda jim je bilo obljubljeno marsikaj,kar so po razpadu tudi dobili.Vsi tisti,ki so naenkrat obogateli po razpadu juge bi bilo potrebno tak9j dati pod drobnogled,kajti oni so pobrali večino in še pobirajo,našega denarja,razdelili so si posle,obogatili prijatelje,znance...in naredili nekaj kar bomo še in že čutimo dolgoročno.V vsa slovenska podjetja so infiltrirali nesposobneže lopove,barabe,inšpektorji so nastavljenci razne službe furs...delajo v korist barab z malimi ljudmi pa pometajo,kdor jim je stal na poti so ga odstranili Kramberger razni pošteni privatniki... Elita,gradbeni baroni,tajkuni milijarde pokradenega našega denarja,to nas poštene boli in še bolj nas bo bolelo kajti kraja se enostavno ne konča in ni jim nikoli dosti. Na naslednjih volitvah je potreben odločen ne za vse stranke,ki so že bile pri žlici in za vse,ki so se in se bodo na novo ustanovile,ki imajo kakršnokoli povezavo z obstoječimi barabami.Verjamem,da nas je dosti poštenih in da se najde nekdo,ki bo našo Slovenijo popeljal v prihodnost,naredil zapore kamor bomo pospravili do konca življenja vse skorumpirance.Vsi so krivi,če niso naj dokažejo,tako kot moramo mi navadni državljani vsak dan dokazovati. 
Kaktus111
21. 06. 2021 12.30
+2
Prej teg ni bilo ................... to zdaj Janušovi komunajzli serjejo .....................!!!!!!!!
Mengele
21. 06. 2021 13.27
+0
Ne maram Jajoslava in njegovih zablojencev vendar to sedaj z njim nima toliko veze, ker tega vsega niso navozli v enem letu, to je fiks... Če se je slučajno, čeprav dvomim, to začelo sedaj razkrivat pod njegovo vlado lahko samo rečem, da je to dobra stvar, ki je prišla v javnost. Srčno upam, da so se tudi vsi ljudje prebudili in postali pozorni na vse skupaj, ker divjih odlagališč je pri nas več kot mest, krajev in vasi skupaj in v vsaki od teh je neka točka kjer ta sprevržena kriminalna druščina " neopazno " odlaga svojo nesnago. Treba bo ukrepat, če vidiš kamion z veliko prikolico, ki tam nima kaj iskat, pelji se za njim in preveri kaj dela, če bo kaj dol vsipal takoj pokliči policijo, postavi avto preko ceste, da ne more mimo... Ko bomo skupaj združili moči bo tega kriminala občutno manj...
dante
21. 06. 2021 12.29
+3
2 miljona slovencev ustvari dnevno 1kg blata, katerega komunale 2x letno odvažajo , kam že?
Fery Zaka
21. 06. 2021 14.01
-1
A daj no? Kar dva milijona kil blata dnevno? Čistilne pa delajo kaj točno? Še malo dodajo?
soseda
21. 06. 2021 12.18
+4
G. Milan, pridite za župana še v Domžale, ker se vse dela stihijsko. Vas potrebujemo in nas je že strah, da po Tončku ne ostane na oblasti njegova garnitura.
Mengele
21. 06. 2021 12.21
+0
Gospa soseda, prebivalci se morate združit in poklicat medije, jim pokazat kaj vidite in bodo objavili, da lahko vsi vidimo..., prej se nebo nič premaknilo..., hvala vam.
Mengele
21. 06. 2021 11.49
+10
Dovolj je vsega ljudje dragi, če sami ne bomo vzeli pravice v svoje roke nas bodo vse po vrsti zastrupili... :( Ne razumem kako se lahko to dogaja v 21. stoletju..??? Verjamem, da so v 60,70,80,90-ih še lahko počeli marsikaj, sedaj pa je tega konec in ljudem je dovolj, da si bodo kriminalci polnili žepe na račun njihovega zdravja in okolja... Žalostno je, da naši Zeleni in ostale organizacije nič ne naredijo, ker se samo hranijo z našim denarjem in simpatizirajo vodilne stranke, da se jim ja nebi zaprl dotok davkoplačevalskega denarja... Očitno bo res treba naredit civilne straže na teh lokacijah, kjer nam mečejo odpadke, zapret cesto, ko pripelje tovornjak in tudi brezvestnega šoferja namočit v to nesnago, da bo mogoče sam pomislil kaj dela narobe za požrešnega direktorja... To kaj se je sedaj razkrilo, da se dogaja je skregano z vso logiko in zdravo pametjo, kriva pa je politika leva in desna, ker so povezani s temi ljudmi in na koncu jih še financirajo z našim davkoplačevalskim denarjem... Kako dolgo bomo to še dopuščali ljudje...???
Mengele
21. 06. 2021 12.05
+3
Pa hvala zavednim ljudem, da ste se začeli javno oglašat, ker če bi čakali razne inšpektorate in ministerstva se tako kot do zdaj nebi nič premaknilo..., raje ta denar, ki je namenjen njim porabimo za civilne straže po vsej državi in bomo naredili red, hvala še enkrat...
LevLandau
21. 06. 2021 11.48
+16
Jaz bi še tiste kaznoval, ki bi moral ukrepat, pa niso. In to hudo kaznoval. Itak da so dobil pod mizo kuverte.... Ampak tako skropucalo pač je ta slovenclski državni aparat. Ena sama smrdljiva mafija in barabija. Od vrha navzdol.
srecnokekec
21. 06. 2021 11.46
+8
Minister Vizjak pa nič
Amasakul
21. 06. 2021 11.41
+7
Žal se še zmeraj napajajo penzionisti, ki so bili na velikih položajih in se ne morejo sprijaznit, da je z njimi delo končano, sej vemo za kake posebneže gre, kot so v medicini in še bi lahko v tej državi našteval. Zanimivo je, da niti predsednik vlade ne komentira tako početje ... vse je že smešno... ptički pojejo...
JOCR1255
21. 06. 2021 12.17
+2
V ZDA uovijo kriminalca v 48 urah, v Bosni 24 urah pri nas so pa kar zraven.
Levicarjikmeee
21. 06. 2021 11.36
-11
SDS_je_poden
21. 06. 2021 11.46
+9
A tvoj mozek ni zmožen česa več? Tole je ultra žalostno.
Mengele
21. 06. 2021 11.51
+6
Ti trolček bebasti se poglej v ogledalo in razmisli kako zablojeno podobo vidiš...
Marky331
21. 06. 2021 11.29
+2
Zakaj moramo Moravčani kasirati Ljubljanski pepel ko se vendar grejejo v Ljubljani in ne v Moravčah , njim je toplo nam pa hudo
visoki
21. 06. 2021 12.15
+0
pop greznica
21. 06. 2021 11.26
+6
No vidite, da eko teroristi niso tisti ki s transparenti protestirajo proti koščenoritnemu
marston
21. 06. 2021 11.20
+2
pred časom pa v Moravčah niso ugotovili nepravilnosti. lepa zelena naša dežela, podkupljena do konca