Slovenija

Morda v Litiji, nikakor v Lenartu?

Litija/Šmartno pri Litiji, 22. 03. 2006 17.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Agencija za radioaktivne odpadke se je znašla v neprijetni situaciji, saj bo morala znova preveriti lokacije.

Radioaktivna odpadna snov
Radioaktivna odpadna snov FOTO: POP TV

Člani Civilne iniciative Šmartno pri Litiji in Zveze ekoloških gibanj Slovenije nasprotujejo morebitni umestitvi nove lokacije v postopek izbire za odlagališče nizko in srednje radioaktivnih odpadkov (NSRAO) na območju občin Šmartno pri Litiji in Lenart. Na Agenciji za radioaktivne odpadke (ARAO) bodo, potem ko se je občina Sevnica umaknila iz postopka izbire lokacije, ponovno pregledali prijavi omenjenih dveh občin.

Nadja Železnik z ARAO je povedala, da postopek, ki ga je sprejela vlada, ob izstopu ene izmed treh občin vnaprej ne predpisuje umestitve nove lokacije. Trenutno nadaljujejo z lokalnimi partnerstvi v občinah Krško in Brežice, pregledali pa bodo še prijavi občin Lenart in Šmartno pri Litiji.

Po pregledu prijav bodo postopali kot v predprimerjalni študiji, torej ocenili primernost z družbenih in ostalih vidikov. O rezultatih bodo obvestili okoljsko ministrstvo, ki bo nato odločilo, ali se bo sklenilo novo lokalno partnerstvo ali ne, je povedala Železnikova.

Po podatkih ARAO je družbena sprejemljivost v občini Lenart nizka, v občini Šmartno pri Litiji pa med najvišjimi od prijavljenih: glede na raziskavo, ki jo je agencija Ninamedia opravila za ARAO decembra lani, je sprejemljivost umestitve odlagališča v tej občini 37-odstotna. "Civilna iniciativa je ena izmed javnosti v tamkajšnjem lokalnem okolju, kar bomo upoštevali," je dejala Železnikova.

Nasprotno pa v civilni iniciativi trdijo, da "ljudje v občini Šmartno pri Litiji ostro nasprotujejo vključevanju lokacije Rakovnika in širše ponujene okolice v nadaljnje študije" glede izbire lokacije za odlagališče. Nasprotovanje in argumente proti izražajo že ves čas od samovoljne prijave župana za kandidaturo občine Šmartno pri Litiji pri umeščanju odlagališča NSRAO v prostor, so zapisali v današnjem sporočilu za javnost.

V občini Šmartno pri Litiji so novembra lani zaradi zavrnitve Rakovnika kot morebitne lokacije zahtevali revizijo postopka, saj so bili prepričani, da je šlo za nestrokovno in politično odločitev.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.