Slovenija

Moril iz maščevanja?

Ljubljana, 24. 02. 2006 10.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Š.Z./S.V./K.L.
Komentarji
41

Policisti so na množičnem lovu za Silvom Plutom, osumljenim umora 32-letne ženske z Janč.

Hiša na Jančah, kjer naj bi moril Silvo Plut
Hiša na Jančah, kjer naj bi moril Silvo Plut FOTO: POP TV
Policisti opozarjajo, da je Silvo Plut nevaren. Zato naprošajo vse, ki bi osumljenca opazili, naj pokličejo na številko 113 ali na anonimni telefon policije 080-1200.

Policisti iščejo Silva Pluta, ki naj bi davi na Jančah nad Ljubljano, umoril še eno žensko, je za 24ur.com povedala predstavnica za stike z javnostjo na Policijski upravi Ljubljana Martina Gramec.

Mož in žena sta se okoli 5.30 ure vrnila domov v hišo na Jančah. V hiši ju je presenetil neznanec – šlo naj bi za Silva Pluta. Osumljenec je 35-letnega moža in 32-letno ženo napadel in zvezal. Žensko je najprej spolno zlorabil, nato pa jo je zabodel z nožem, tako da je umrla na kraju.

Mož se je uspel rešiti. Zatekel se je k sosedu, od koder je okoli 6.10 ure poklical policiste. Osumljenec je zbežal peš, zdaj pa ga pospešeno išče policija.

Silvo Plut - trikratni morilec žensk?
Silvo Plut - trikratni morilec žensk? FOTO: Policija

Opis osumljenca

Silvo Plut je star 37 let, visok okoli 180 centimetrov, temnejših daljših las in neobrit. Nazadnje je bil oblečen v rjav plašč, črne hlače, na glavi je imel črno kapo, obut je bil v črne škornje, pri sebi pa bi lahko imel črn nahrbtnik.

Po naših informacijah naj bi ga videli v Zidanem Mostu, kjer naj bi se prevažal v modrem fiatu, pot proti Savinjski dolini pa naj bi nadaljeval že z drugim vozilom.

Domnevnega storilca iščejo okrepljene policijske enote, saj je na pomoč ljubljanskim in zasavskim policistom priskočilo več kot 100 pripadnikov posebne policijske enote s celjske PU, okrepitve pa prihajajo tudi iz drugih policijskih uprav.

Je motiv maščevanje?

Na policiji so potrdili, da sta Plut in mož umorjene bila v konfliktu, saj naj bi se pred kratkim stepla, imela pa sta tudi več neporavnanih računov. Moški naj bi pričal proti Plutu v zvezi z ropom, ki ga je Plut bil osumljen. Zato domnevajo, da bi motiv za zločin lahko bilo maščevanje.

Na novinarski konferenci ljubljanske PU, je na vprašanje zakaj policija Pluta kot nevarno osebo ni nadzorovala, pomočnik vodje ljubljanskih kriminalistov Boris Kanduti odgovoril, da ni bilo utemeljenega suma, da bo Plut moril.

Policija je je uvedla cestne zapore, preiskuje pa tudi vozila na območju, kjer bi se Plut lahko skrival.
Policija je je uvedla cestne zapore, preiskuje pa tudi vozila na območju, kjer bi se Plut lahko skrival. FOTO: POP TV


Moril tudi v Srbiji?

Plut naj bi 18. novembra 2005 v Srbiji umoril 25-letno Jasmino Đosić. Osumljenec naj bi Jasmino ubil na zelo krut način, ko je v večernih urah odhajala proti rudniku Aleksinac. Morilec naj bi najprej s topim predmetom onesvestil žrtev, jo odvlekel v grmovje, kjer naj bi jo z več vbodi ostrega predmeta ubil. Žrtev naj bi bila razkosana, na truplu pa naj bi bilo tudi več ugrizov. Način nakazuje, da gre po vsej verjetnosti za človeka s psihičnimi težavami, so sporočili srbski policisti.

Srbskim oblastem se ne mislim predat, ampak države tudi ne bom zapustil ... Ne bom povedal, kje živim. Zaradi svoje varnosti glede policije. Plut o strahu pred slovensko policijo (začetek februarja 2006)

Obtožnico, ki jo je Srbija po umoru poslala slovenskemu pravosodju, so predali novomeškemu okrožnemu sodišču, da jo vroči Silvu Plutu, ki je stalno prijavljen na njihovem območju. Obtožnico naj bi mu slušali vročiti po pošti, če pa ga ne bodo našli, ga bo skušala poiskati policija. Sicer mu Srbi želijo soditi v Srbiji, pa četudi v njegovi odsotnosti. Obtožnico so v Slovenijo poslali zato, da bi se lahko Plut nanjo pritožil. Po sojenju pa bi Srbi lahko zahtevali, da Plut odsedi kazen v Sloveniji, kajti naša država ga Srbiji ne sme izročiti.

Moril in ropal tudi v Sloveniji

Silvo Plut je pred 16 leti v Beli Krajini na okruten način umoril takrat 22-letno Marjanco Matjašič z Božakovega pri Metliki, je za 24ur.com pojasnil predsednik Okrožnega sodišča v Novem mestu Janez Smolej. Z žrtvijo sta se poznala že od prej. Marjanco Matjašič naj bi na usodni dan 16. februarja 1990 Plut skušal posiliti, vendar naj bi se mu upirala. Zato naj bi jo udaril s topim predmetom, da je omedlela. Nato pa jo je na travniku ob sotočju Kolpe in Obrha v Beli krajini večkrat zabodel s kuhinjskim nožem. Žrtev so policisti našli razkosano pod železniškim mostom ob reki Kolpi.

Plutu so sodili na Okrožnem sodišču v Novem mestu, za zločin pa je v zaporih na Dobu odsedel 13 let zaporne kazni.

Slovenska policija je sicer Pluta lani obravnavala zaradi suma, da je izvedel dva ropa. Plutu so odvzeli prostost in ga pridržali. Bil je predan preiskovalnemu sodniku, ki je zanj odredil pripor. Novembra pa je bil izpuščen iz pripora.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou