Slovenija

Močna neurja zajela južno in vzhodno Slovenijo: veter, poplave, udar strele

Ljubljana, 03. 10. 2020 12.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Anja Kralj, Maja Pavlin, Tina Švajger
Komentarji
73

Južne in vzhodne dele države so zajela močna neurja z močnejšimi nalivi, sunki vetra in sodro. Gasilci imajo polne roke dela: meteorna voda zaliva objekte, poplavljene so ceste in kleti, veter podira drevesa in odkriva strehe, v bližini Zreč je strela udarila v stanovanjsko hišo. Dogajanje se lahko ponoči še stopnjuje.

Hladna fronta se je danes prek Alp in severne Italije pomaknila nad Slovenijo. Sobota je bila v večjem delu države oblačna že od jutra, pojavljale so se občasne krajevne padavine. Popoldne pa so se okrepile in se v obliki nevihtnih pasov z močnejšimi nalivi začele širiti tudi nad osrednjo in jugovzhodno Slovenijo.

O dvakratnem močnejšem neurju poročajo iz Loške doline. To območje je močno deževje tudi najbolj prizadelo. Tam je veter na več lokacijah poškodoval ostrešja objektov in podrl več dreves. Nekaj oseb je ostalo ujetih v vozilih med podrtimi drevesi, a so jih uspeli rešiti gasilci. Gasilci so do popoldneva posredovali 12-krat, ob drugem nalivu pa so znova odšli na teren.

Neurja so v popoldanskih urah prizadela številne občine po Sloveniji in gasilci imajo polne roke dela. Močan veter je poškodoval ostrešja in podiral drevesa, močno deževje pa je povzročilo narasle meteorne vode - zalilo je številne objekte.

Močno neurje na območju Loške doline: med podrtimi drevesi osebe ostale ujete v vozilih

Uprava RS za zaščito in reševanje na spletni strani poroča, da je okoli 13. ure območje občine Loška dolina zajelo močno neurje. Veter je na več lokacijah poškodoval ostrešja stanovanjskih in gospodarskih objektov ter podrl več dreves, eno od teh je padlo na telefonski vodnik in ga poškodovalo. Na cesti Leskova dolina–Kozarišče se je podrlo nekaj dreves, med katerimi so v vozilih ostale ujete osebe. Kot so za 24ur.com pojasnili gasilci PGD Iga vas, je šlo za motoriste, ki so jih že rešili, gasilci pa so nato nadaljevali s pregledovanjem območja.

Ob 17.08 je območje Loške doline nato še enkrat zajelo neurje z močnim dežjem. Meteorna voda ogrožala več stanovanjskih in gospodarskih objektov ter kleti. Posredujejo gasilci Gasilske zveze (GZ) Loška dolina, ki postavljajo protipoplavne vreče in črpajo vodo iz objektov. Na terenu so prisotni člani OŠCZ ter dežurni službi cestnega in komunalnega podjetja.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ob 16.41 je v naselju Jablanica, občina Ilirska Bistrica, voda zalivala hlev. Gasilci PGD Vrbovo in Ilirska Bistrica so postavili protipoplavne vreče na vhodna vrata.

Ob 17.24 je v naselju Topol, občina Bloke, meteorna voda zalivala dve stanovanjski hiši. Gasilci PGD Nova vas so izčrpali okoli 2500 litrov vode.

Močan naliv se je razbesnel tudi nad občinami Ig, Velike Lašče, Sodražica, Ivančna Gorica in Kočevje. Meteorna voda zaliva številne objekte.

Vremenska fronta z močnim vetrom in obilnim deževjem je v popoldanskih urah prizadela območja občin Bloke, Idrija, Ilirska Bistrica, Ljubljana, Loška Dolina in Mislinja. Skupno je bilo do 18. ure v povezavi s tem zabeleženo 18 dogodkov, navaja poročilo Centra za obveščanje RS za zaščito in reševanje. Najbolj je prizadelo območje Loške doline, s katerega je bilo do te ure zabeleženo 12, dogodkov, na ostalih območjih je bil zabeležen po en dogodek. Močan veter je poškodoval nekaj ostrešij in podrl nekaj dreves, meteorna voda pa zalila in ogrožala nekaj objektov. Zaradi udara strele v stanovanjsko hišo je prišlo do manjšega požara, ki ga je pred prihodom gasilcev pogasil stanovalec. Na terenu posreduje deset gasilskih enot, od tega ena poklicna in devet prostovoljnih, so zapisali nekaj po 18. uri.

Zaradi dežja je v Otiškem vrhu, občina Dravograd, meteorna voda poplavila lokalno cesto. Posredovali so gasilci PGD Šentjanž pri Dravogradu.

V popoldanskem času je v naselju Tolsti vrh v občini Mislinja veter podrl drevo in onemogočil promet na cesti Mislinja–Rogla. Posredovali so gasilci PGD Mislinja, ki so drevo odstranili, poroča Uprava RS za zaščito in reševanje.

Ob 18.46 je občino Celje zajelo neurje z močnim dežjem in vetrom. Posredujejo gasilci PGE Celje, PGD Zagrad-Pečovnik, PGD Teharje in PGD Ljubečna. Gasilci črpajo vodo iz objektov in preusmerjajo tok vode.

Isti čas je močno neurje zajelo tudi občino Štore. Gasilci PGD Štore črpajo vodo iz doma upokojencev Lipa.

Ob 18.48 se je neurje pomaknilo nas občino Laško. Gasilci PGD Laško črpajo vodo iz dveh objektov.

Ob 19.18 je občino Slovenske Konjice zajelo neurje z močnim dežjem in vetrom, ki je podiralo drevesa. Gasilci PGD Slovenske Konjice so posredovali ob poplavljenem dovozu in nadstrešku. Gasilci PGD Zbelovo so s ceste odstranili podrto drevo.

Ob 19.24 je v Kostrivnici v občini Šentjur poplavilo objekt. Posredujejo gasilci PGD Kalobje.

Ob 19.39 je na Bregu v občini Zreče udarila strela v stanovanjsko hišo, požar se na srečo ni razvil. Gasilci PGD Zreče so pregledali objekt s termo kamero, obveščeni so bili vzdrževalci Elektro Maribor.

Ob 12.43 se je na relaciji Maribor–Radlje ob Dravi v naselju Brezno, občina Podvelka, čez cesto podrlo drevo. Gasilci PGD Brezno Podvelka so drevo razžagali, odstranili, cestišče pa očistili. Poplavilo je tudi hlev v naselju Jablanica. Ob 14.03 je v naselju Zagrad, občina Prevalje, potok onesnažila gnojevka. Gasilca KGZ Ravne na Koroškem sta na kraju ugotovila, da je zaradi dežja prišlo do izpiranja gnojevke z njive v bližnji potok. Obveščene so bile pristojne službe.

Neurje z močnim vetrom in nalivi se je razbesnelo tudi nad skrajnim severovzhodom Slovenije. Med drugim je zajelo občine Gornja Radgona, Radenci, Šalovci. Posredujejo gasilci PGD Gornja Radgona in Orehovci, gasilci PGD Radenci, v naselju Pušča PGD Pušča. Komunalno podjetje občine Puconci odstranjuje podrto drevo v naselju Moščanci. V občini Šalovci pa zaradi neurja posredujejo PGD Šalovci in PGD Dolenci.

Morje poplavilo nižje dele obale

Zaradi nizkega zračnega tlaka, polne lune in močnega juga je danes povišano tudi valovanje in plimovanje morja. Po podatkih Arsa je morje ob dopoldanski plimi že poplavilo nižje dele obale v višini okoli 20 centimetrov.

Ob 10.56 so tako na Velikem Trgu, občina Izola, ob povišanem plimovanju gasilci iz PGD Izola spremljali nivo morja. Posredovanje ni srečo bilo potrebno.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Naši kraji so prišli na obrobje obsežnega in globokega ciklona s središčem nad zahodno Evropo. Del ciklona je tudi hladna fronta, ki se danes preko Alp in severne Italije pomika nad Slovenijo. Arso je izdal oranžno opozorilo za močnejše krajevne nalive. Nad Slovenijo in soseščino so se začeli vzpostavljati novi padavinski pasovi, ki se zaradi močnih višinskih vetrov raztezajo v smeri od jugozahoda proti severovzhodu. Nastajajo tudi nevihte z močnejšimi nalivi, sunki vetra in sodro. Dogajanje se bo do prehoda hladne fronte še stopnjevalo, padavine bodo zajele vso Slovenijo, napoveduje naš hišni prognostik Rok Nosan.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (73)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RamzesII
03. 10. 2020 21.59
"med podrtimi drevesi osebe ostale ujete v vozilih" Res.
RamzesII
04. 10. 2020 15.26
Tomaž Kmecl
03. 10. 2020 21.54
Hud članek. Koliko napora terja prepisovanje iz SPINa? Aja, CtrlC in CtrlV.
kojnusar
03. 10. 2020 21.53
-1
ce bi bili socjalni demokrasti na oblasti, bi bilo ponoci sonce. zdaj pa se teran hrvatski. hudo.
gerb
03. 10. 2020 21.18
+4
ko da je julij,tako dela...
kolbek460
03. 10. 2020 20.39
+0
Zemlja je ploščata pa voda ne more odtekat ,
oježeš
03. 10. 2020 20.54
+6
Daj me pelji do roba, radi bi ga videl, da pogledam kaj se vidi dol na koncu!
RamzesII
03. 10. 2020 21.59
+0
Ni roba, le visoka ledena stena, del pa antarktika, ki je bojda precej večja, kot nas učijo v šolah, bojda je naš svet oz. kraljestvo v kraterju večje Zemlje. Krožni zemljevidi so očitno pravi. Še bolj pa to kažejo stari zemljevidi.
bozohr
04. 10. 2020 08.54
mužik
03. 10. 2020 19.45
+9
pri nas lije kot iz škafa
tali?ni tom
03. 10. 2020 19.37
-8
ne vem no,a so gasilci odklopil akumulator na unem drevesu ki leži počez?
Ofca1A
03. 10. 2020 19.36
+6
Dons je bla dobra.....v nasem koncu neurje pihalo...ruvalo....15km stran soncek...za kopat... Hudo
lojze3
03. 10. 2020 19.20
+2
Cicamica
03. 10. 2020 18.54
+4
Danes kopanje v oktobru.. Morje je fantastično.. Po nevihti je bilo sonce in prav fletno je bilo...
fairplayy
03. 10. 2020 18.24
-3
Kar sejemo to zanjemo no se dajmo se razmozevat, se spodbujajmo hiperprodukcijo, scrpajmo vire, pozgimo se vec amazonije konec je blizu.
oježeš
03. 10. 2020 20.56
+4
Zakaj se razmnoževati? Saj prihajajo z juga in se bo tako ali tako povečalo število prebivalcev!
roten
03. 10. 2020 18.16
+12
ne zastopim nekaterih ki se naslajajo nad tujo nesrečo
oježeš
03. 10. 2020 20.57
+4
Taki potem najbolj javkajo in stokajo, ko se njim naredi nekaj hudega. Pa takrat morajo biti tisti hip kos e nekaj zgodi že pri njih ali pa je izbruhanega polno negativizma.
Lisec7
03. 10. 2020 17.31
+26
pravite, da meteorologi ne znajo napovedat! Napovejte pa vi če znate. Pri meni je vse zalilo, 500m vstran pri sosedu pa še kaplje ni dobil. Tak je teren. Napovedi so pa dokaj točne. Že Trontelj je kar dobro napovedoval.
zigajan11111
03. 10. 2020 17.22
-10
Geoinzinering dela na polno..
TOX6
03. 10. 2020 17.01
-4
kako kaj neurje pri našijh sosedih??? ne hr ampak tam kjer je bila že včeraj štala??? ja bo poterbno znat kak jezik več od YUgo arabščine!!!!!!!!
brabusednet
03. 10. 2020 16.42
-5
Ja nič bo treba po Trojanami mejo potegnit in se odcepit od zahoda.Pri nas pod Pohorjem micena plohca potem pa sonček sije.Prav prijetno popoldne za kostanjev piknik z vrelim moštem.V močvirje samo denar mečemo in sama zguba od njih.Kot politike,vremena in gostoljubnosti.Biciklisti vsak petek bi nekaj druzga radi.O delu pa niti pa niti trohice misli.Ti bi samo ugodje in luksuz.E moji ne more odpade.
kameltrajbar
03. 10. 2020 16.47
+8
METKA102
03. 10. 2020 16.48
+4
Potem bi se pa še pri vas namnožili, tako da ne bi bili nič na boljšem.
BogiEmil
03. 10. 2020 16.49
+1
VAREN
03. 10. 2020 16.54
+6
BRABU sem takoj za. Da se rešimo enih zgub in pijančkov. Pa prepoved prehoda na zahod.
grikos
03. 10. 2020 17.08
+3
oj revež,kam pa bi potem hodili delat,še naprej kot hlapci v Avstrijo
brabusednet
03. 10. 2020 17.31
+5
grikos,moj znanec ima v Astriji 45 tisoč evrov letne plače neto.Ko je pa delal v Ljubljani enako delo pa borih 18 tisoč.Pa sam presodi,katri hlapec je na boljšem.Je pa ig. računalništva,da ne boš v skrbeh.
WAUKA
03. 10. 2020 18.12
+3
Če si ti zadovoljen ko ti toti na vladi kradejo kot srake potem ne zmerjaj tistih, ki niso.
WAUKA
03. 10. 2020 18.13
+2
18.000 netto / letno je pa res mizerno. Takoj vsi v Avstrijo.
brabusednet
03. 10. 2020 18.32
+3
Ti seštej,koliko so tvoji levičarji pokradli in odpisali svojim dolgov se pa oglasi.
oježeš
03. 10. 2020 21.00
+3
brabusednet, spet eden, ki sodi vse po sebi in dogajanju okoli sebe. Prepričan sem, da je Slovenija večja kot tvoje dvorišče in lepo je, če te ne prizadenejo vremenske ujme. Ni pa treba kazati kakšen snob si.
VAREN
03. 10. 2020 16.36
+6
In zemlja se je nehala vrtet in luna prehiteva sonce.
Diegol14
03. 10. 2020 15.57
-7
Jaz nisem podiral drevesa...
LOS - T
03. 10. 2020 15.43
+0
Razmišljam...kako so motoristi ujeti v vozilih?
saknukdhwkfnnkj
03. 10. 2020 17.16
+3
LOS - T
03. 10. 2020 18.21
+1
Sem vedel da bo vsaj en takole komentiral razmišljanje :)...dej no, razlož nam?
Kumul
03. 10. 2020 15.39
+6
Poplavlja morje? 60cm je na robu 70cm prelije 80cm je že škoda Trenutno je 43 cm. Morje je 30cm pod najnižjim robom, ki najprej poplavi Hmmm Nekdo kasira za nadure, ki jih ne dela