Slovenija

Morje tudi letos polno rebrač: niso nevarne, le neprijetne na dotik

Koper, 15. 08. 2020 11.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
20

Tudi letos naši bralci poročajo o pojavu sluzastih jajčkov v Jadranskem morju, ki so sicer povsem nenevarni, povzročajo pa neprijeten občutek med plavanjem. "Sluzkoti", kot jim radi rečejo otroci, se pri nas pojavljajo od leta 2016, ena od teorij morskih biologov pa je, da so bili v naše morje vneseni z balastnimi vodami. Posebnost letošnje sezone je tudi pozno cvetenje uhatega klobučnjaka.

Pri sluzastih vrečicah, ki jih je Jadransko morje tudi letos polno, gre za rebrače vrste morski oreh (lat. Mnemiopsis leiydi), ki spadajo med želatinozni zooplankton. Rebrače niso ožigalkarji, zato niso nevarne za človeka (ne opečejo), so pa plenilci, ki se hranijo s ceponožnimi raki, ribjimi jajci in celo drugimi rebračami. Ker tekmujejo za hrano z ribjimi mladicami, lahko predstavljajo veliko spremembo in obremenitev za morski ekosistem, nam je pojasnila dr. Tinkara Tinta iz Morske biološke postaje Piran Nacionalnega inštituta za biologijo. 

Ta invazivna oz. tujerodna vrsta se pri nas v obliki večjih cvetenj pojavlja od leta 2016 in ena od teorij je, da je bila v naše morje vnesena z balastnimi vodami, vendar za to trenutno ni dokazov. "Posledic vnosa za naš ekosistem še ne razumemo in ne poznamo, saj gre za nedaven pojav/vnos. Poleg tega trenutno nimamo financiranja za monitoring in raziskave tega problema," še pravi Tinta. Število je po njihovih opažanjih vsako leto približno enako.  

Rebrače se prehranjujejo celo z drugimi rebračami.
Rebrače se prehranjujejo celo z drugimi rebračami. FOTO: Tihomir Makovec

Hladnejše morje verjetno vzrok za cvetenje uhatega klobučnjaka

Glede pojava meduz letošnje leto po njenih besedah ni nič kaj neobičajno, razen cvetenja uhatega klobučnjaka (lat. Aurelia aurita s.l.) tako pozno poleti. Ta se običajno preneha množično pojavljati proti koncu junija, redko se ga opazi v juliju, letos pa opažajo cvetenje oz. množično pojavljanje še v avgustu. 

"Razlog je verjetno nekoliko nižja temperatura morja v juliju, saj uhati klobučnjaki sicer ne tolerirajo dobro temperatur, višjih od 25 stopinj Celzija. Sicer pa je uhati klobučnjak 'domorodna vrsta', ki se v našem morju redno pojavlja, tudi v obliki večjih cvetenj, od spomladi do zgodnjega poletja," pojasnjuje naša sogovornica. 

Uhati klobučnjak letos cveti zelo pozno.
Uhati klobučnjak letos cveti zelo pozno. FOTO: Tihomir Makovec

Opazili tudi morsko cvetačo, kompasno meduzo in dalmatinsko lasasto meduzo

Polega uhatega klobučnjaka trenutno opažajo tudi morsko cvetačo (lat. Cotylorhiza tuberculata), ki je prav tako domorodna, toploljubna vrsta in se v našem morju običajno pojavlja med julijem in septembrom. V našem morju je letos tudi kompasna meduza (lat. Chrysaora hysoscella), ki je prav tako domorodna vrsta, ki se pojavlja posamično in lahko tudi opeče. Opazili pa so še redko vrsto meduze dalmatinska lasasta meduza. 

Vse naštete meduze so ožigalkarji in lahko opečejo, zato moramo biti nekoliko previdni, ko pridemo v direkten stik z njimi, še opozarja Tinta. "Z meduzami se recimo ne igramo oz. se jih ne dotikamo namerno. Načeloma pa ne bo nič hujšega tudi, če vas opeče – v tem primeru si mesto opekline sperite z obilico morske (ne sladke) vode, ter v primeru hujših težav obiščite lekarno ali zdravnika."

Morska cvetača se v našem morju običajno pojavlja med julijem in septembrom.
Morska cvetača se v našem morju običajno pojavlja med julijem in septembrom. FOTO: Tihomir Makovec

Meduze po njenih besedah sicer res lahko zanese k nam z morskimi tokovi, vendar so vse zgoraj naštete vrste normalno prisotne ali domorodne vrste v našem okolju. "Med drugim to lahko z gotovostjo trdimo za vrsto uhatega klobučnjaka, saj smo odkrili, da imajo v tem okolju tudi polipno oz. pritrjeno fazo njihovega življenjskega cikla." 

Strokovnjaki množično pojavljanje meduz in v zadnjih desetletjih porast le-tega povezujejo s povečanim vplivom človeka na morske ekosisteme, hkrati pa gre lahko tudi za povsem naravno nihanje njihove populacije. Potrebne so dodatne, dolgoletne raziskave in monitoring, da bi tak proces bolje razumeli, še pove Tinta. 

In če smo še julija poročali, da je temperatura morja izrazito podpovprečna, saj komaj presega 20 stopinj Celzija, je ta zdaj tipična za sezono in ne odstopa bistveno od dolgoletnega povprečja.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vednoproti
15. 08. 2020 20.07
+15
Naša obala.. Je samo eno... TRAVA IN MEDUZE.. in leta 2020 pri nas se vedno ni ladje za pobiranje trave, odpadkov.. Ni mrež za lovljenje sluzkotov.. Itd.. Z 45km obale se obnašamo tako da jo lahko kr senkamo Hrvatom.. Ta vlada to že tako želi.
Kolani
15. 08. 2020 18.59
-7
Niso nevarne, tole ste se pa verjetno zmotili.
brabusednet
15. 08. 2020 18.32
+7
Jaz na Koupi nicev nobene meduze videl le nekaj na dve nogi.
an2000
15. 08. 2020 16.25
+11
Med potapljanjem v Rovinju sem na globini 20 metrov veckrat srecal kolonije teh organizmov, ki zbirajo jajceca v prosto plavajocih "vrveh" dolgih do 12 metrov...
big brother
15. 08. 2020 16.22
+9
na triglavu jih ni, drgač pa ne hodmo
Hulk Zalepi
15. 08. 2020 14.21
+24
cvetace so carske pod njimi se skrivajo male ribice.ki se skrivajo pred vecjimi, ko jo obrnes jih vidis in skacejo vsepovsod
Trgo_mk3
15. 08. 2020 14.59
+35
A ni hudo, kako lahko organizmi različnih vrst miroljubno sodelujejo med sabo. V morju imaš tudi polno simbiotskih odnosov ter čistilnih servisov, od čiščenja vode - leščurji, do čiščenja živih živali, recimo Labroides dimidiatus je specializirana vrsta ribe, ki čisti druge ribe in hrustančnice, tako da te nimajo problema s paraziti na površini telesa in v ustih. Nista samo ta dva organizma taka, je še ogromno drugih. Narava je zakon!
Trgo_mk3
15. 08. 2020 14.05
+14
Bliskoviti udar Sluzkotov. 🦠
kojnusar
15. 08. 2020 13.49
+5
a se slavijo leta kopat?
Robert Petri?
15. 08. 2020 13.18
+11
Cvetače letos še nobene nisem zapazil, je pa veliko morskih klobukov.
AlexZi
15. 08. 2020 13.09
+91
Rebrače so zelo invazivna vrsta. V črnem in kaspijskem morju je ta žival zelo oškodovala in uničila ekosistem. Ogromo škode je bilo že beležene. Izpad rib in drugih vrst živali kot domino efekt. Naši ribiči bodo imeli težave, ljudje imajo fobijo in grdo jih je videt turistom in domačinom. Da vam ne govorim kako neprijeten je potop ko zaplavaš v jate in jate tage. Elita iz NIBa (Nacionalni Inštitut Za Biologijo) verjamem da vam je lepo videt to žival, ker se svetlika ampak ukrepajte saj ste pristojni za to. Ni nedolžno do okolja. Komaj si je živež v rezervatih opomogel ne rabimo da nam ena na videz in otip "nedolžna" ampak zahrbtna žival uniči morja. Če vam je lepo gledat to vrsto spravite jo v akvarij in ostale polovite saj to ne sodi v naše morje. Vam pomagam naredit robotiziran lovilec rebrač. Naj vam uredniki predajo moj kontakt. P.S.: slovarske napake so dislektičnega izvora zato naprošam strpnost glede tega.
TheEarthIsFlat
15. 08. 2020 13.02
+9
"Sluzarjev" je na obali itak veliko, leto in zimo,
Legamimiami
15. 08. 2020 13.01
-8
Lepo prosim, njihovo pravo ime se glas: SLUZI
Trgo_mk3
15. 08. 2020 19.58
+1
Ne, Sluzkoti oziroma Sluzkot, če gre samo za enega. Ker pa eden ni dobeden, sta ponavadi po dva ali več sluzkotov skupaj, še posebej na internetih!
Dabon
15. 08. 2020 12.21
+41
v Piranu jih je ogromno
DaVinci
15. 08. 2020 12.09
+38
Kot skoljke so ta bitja cistilci morja.Kaj vam to pove,ce se mnozicno razmnozujejo?
Slabnick
15. 08. 2020 12.32
+40
visoki
15. 08. 2020 15.52
+7
daj ne seri,ker plankton jedo ne pa umazanijo
CDROM
15. 08. 2020 11.48
+25
Meduze oziroma te morske cvetače jih je tako lepo gledat pri gradu Miramare v Trstu, kjer jih je res ogromno in mi smo imeli tam možnost potipat ravno to cvetačo po klobuku.
Robert Petri?
15. 08. 2020 13.17
+3
Verjetno je šlo za morske klobuke in ne cvetače.