Slovenija

Mors postal osrednji organ za spremljanje in odzivanje na hibridne grožnje

Ljubljana, 07. 12. 2023 17.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vlada je na seji ministrstvo za obrambo določila kot osrednji organ za spremljanje in koordinacijo odzivanja na hibridne grožnje v Sloveniji. Za izvajanje teh nalog bodo ostala ministrstva in vladne službe obrambnemu ministrstvu zagotavljale informacije in podatke iz svoje pristojnosti.

Ministrstvo za obrambo
Ministrstvo za obrambo FOTO: Bobo

Kot so zapisali, je glede na povečan pomen hibridnih groženj v mednarodnem varnostnem okolju ter potrebe po celovitem medresorskem sodelovanju v pripravah in odzivanju na hibridne grožnje nujno, "da Slovenija ustrezno naslovi zoperstavljanje hibridnim grožnjam ter sistemsko in procesno prilagodi in pripravi rešitve, ki bodo upoštevale medresorsko koordinacijo ter vsedržavni in vsedružbeni pristop zoperstavljanja hibridnim grožnjam".

Ob tem so pojasnili, da je ministrstvo za obrambo skladno s predpisi s področja obrambnega načrtovanja nacionalni koordinator in usmerjevalec civilnega kriznega načrtovanja. Področje pa je tesno povezano s kritično infrastrukturo, zoperstavljanjem hibridnim grožnjam in drugimi področji, ki sodijo v pristojnost obrambnega ministrstva.

Slednje bo na podlagi informacij in podatkov preostalih ministrstev usmerjalo delovanje na področju zoperstavljanja hibridnim grožnjam v Sloveniji ter skrbelo za izvajanje vseh aktivnosti, ki so potrebne za koordinirano naslavljanje hibridnih groženj in odzivanje teles kriznega upravljanja Slovenije.

Prav tako sklep obrambnemu ministrstvu nalaga skrb za razvoj področja zoperstavljanja hibridnim grožnjam ter prenos ciljev, strategij, orodij in ostalih opcij zoperstavljanja hibridnim grožnjam iz mednarodne na nacionalno raven. Nalaga mu tudi skrb za čim večjo komplementarnost nacionalnih rešitev z rešitvami v okviru EU in Nata ter pripravo in koordinacijo predlogov za ukrepanje ob morebitnih hibridnih operacijah ali kampanjah, vodenih zoper Slovenijo, EU, Nato ali partnerske države.

Vlada bo na predlog ministrstva za obrambo določila nosilna ministrstva in vladne službe za posamično domeno hibridnega delovanja, so še navedli v sporočilu po seji vlade.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Top Gun
07. 12. 2023 19.13
+2
🤣🤣🤣🤣
zhadum
07. 12. 2023 19.13
+1
laz in neumnost..
G. Papež
07. 12. 2023 18.09
+2
Zaj bojo kitajci pa rusi samo še na uhe lahko vlekli. Šarec bo vse zacvikal, ker pol ne dela💪
kajiith
07. 12. 2023 18.00
+1
in to nedvomno zato, ker je vsak slovenski soldat pripravljen umreti za domovino! dobra ideja pravzaprav.
Mateja88
07. 12. 2023 19.26
-1
V Ameriki jih ven mečejo da lahko nastanijo migrante.
punkracij
07. 12. 2023 17.49
+2
Pa imajo oni sploh kadre,ki so to sposobni,če bi gledal po kondicijski usposobljenosti,ki sem jo videl pred dnevi ko so vojaki tekli blizu vojašnice kot neka razpuščena sredješolska mladina bi v strokovnost in usposobljenost podvomil, ker tudi kriteriji za sluzbovanje v armadi so padli zelo nizko.