Slovenija

'Moški manj verjetno žrtve nasilja s strani žensk, saj imajo večjo družbeno moč'

Ljubljana, 03. 09. 2015 07.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Vesna Lambergar
Komentarji
305

Čeprav so v partnerski zvezi žrtve nasilja med 90 in 98 odstotki ženske, pa to ne izključuje posameznih primerov nasilja, kjer se v vlogi žrtve znajdejo moški, poudarjajo v Društvu za nenasilno komunikacijo. V večini primerov pa so bili moški, ki so se obrnili na njihovo društvo, žrtve psihičnega nasilja.

Moški, ki so žrtve nasilja, so v večini primerov v podrejenem položaju, in sicer finančno, čustveno ali socialno.
Moški, ki so žrtve nasilja, so v večini primerov v podrejenem položaju, in sicer finančno, čustveno ali socialno. FOTO: Thinkstock

Spor med žensko in moškim na območju Nove Gorice se je slabo končal za 28-letnega moškega, ki je utrpel poškodbe glave. To so v nedavem poročilu zapisali na PU Nova Gorica. Policijska poročila o fizičnem nasilju žensk nad moški so sicer redka. Kaj pa pravijo raziskave, smo povprašali na Društvu za nenasilno komunikacijo. Tjaša Horvat in Karin Zabukovec Kerin iz omenjenega društva pojasnjujeta, da raziskava, ki bi ugotavljala v kolikšni meri so žrtve moški v Sloveniji nimamo.

Edino vseslovensko raziskavo o nasilju v zasebni sferi in partnerskih odnosih so izvedli leta 2010. Razkrila pa je, da so povzročitelji nasilja v 90,8 odstotkih moški. Večinoma so bolje izobraženi, nasilni postajajo že zgodaj, saj je najmlajši star 14 let, in so nasilni tudi v pozni starosti, saj ima najstarejši 84 let. Največkrat so zaposleni za polni delovni čas, redkeje za nedoločen čas, le 1,4 odstotka je brezposelnih.

Sicer pa tudi večina svetovnih raziskav poroča o enakih rezultatih, in sicer nekje med 90 in 98 odstotki so žrtve nasilja v partnerski zvezi ženske, dodajajo na društvu.

Nasilje razumemo kot zlorabo moči, ki jo oseba z več moči povzroča nad osebo z manj moči. Nasilje je namerno, nadzorovano, razumno ter premišljeno dejanje, ki se po navadi ponavlja. O zlorabi moči govorimo, ko ima ena skupina oziroma oseba že v osnovi več moči nad drugo skupino oziroma osebo zaradi družbenega položaja, starosti, nacionalnosti, fizičnih ali umskih lastnosti in to moč izkorišča v škodo druge osebe. Vsaka zloraba, ne pa tudi uporaba moči, je nasilje. Društvo za nenasilno komunikacijo

Moški ne morejo biti žrtve nasilja?

Na vprašanje, ali je na mestu prepričanje, da moški ne morejo biti žrtve nasilja, ker so močnejši spol, pa odgovarjata, da bodo moški manj verjetno žrtve nasilja s strani žensk, saj so v večini družb, tudi zahodnih, skupina oseb z več moči. Kot poudarjata, to ni mišljeno v smislu fizične moči, temveč družbene moči. "Ko ima nekdo v rokah več moči, jo lažje začne zlorabljati proti osebi z manj moči," pojasnjujeta naši sogovornici.

A kljub temu dodajata, da to seveda ne izključuje posameznih primerov nasilja nad moškimi. Njihovo društvo deluje že 19 let in v tem letih so se na njih obrnili tudi moški, ki so bili žrtve nasilja. V nekaterih primerih je šlo za spolno zlorabo v otroštvu, nasilje s strani bratov, sester ali staršev v odraslosti in mobing, v majhnem odstotku pa tudi nasilje s strani partnerke ali partnerja.

Ženske, ki se zatečejo k nasilju, tudi same žrtve dolgoletnega nasilja s strani partnerja

Na vprašanje kdo so ženske, ki so v razmerju nasilne do svojih partnerjev in kakšni so vzroki za njihova dejanja, pa odgovarjata, da so ženske, ki so storile skrajno nasilno dejanje, kot je umor partnerja, večinoma žrtve dolgoletnega nasilja s strani partnerja in so se zatekle k temu skrajnemu dejanju iz svoje nemoči. "To njihovega dejanja ne opravičuje, ga pa delno pojasnjuje in nam daje možnosti, da bi umore, ki jih naredijo ženske v prihodnje preprečili s hitrim in uspešnim ustavljanjem nasilja nad njimi," še dodajata.

Poudarjata, da ne moremo govoriti o kakšnem posebnem "tipu ženske", saj velja, da se nasilje dogaja v vseh družbenih okoljih, slojih, izobrazbenih ravneh in ni odvisno od določenih osebnih okoliščin, kot so rasa, nacionalnost, izobrazba ... Ob tem pa pojasnjujeta, da ne gre zanemariti, da je nasilje naučeno vedenje in da ljudje z izkušnjo nasilja pogosteje kot drugi postanejo žrtve ali storilci nasilja.

Vseslovenska raziskava o nasilju v zasebni sferi in partnerskih odnosih je razkrila, da so povzročitelji nasilja v 90,8 odstotkih moški.
Vseslovenska raziskava o nasilju v zasebni sferi in partnerskih odnosih je razkrila, da so povzročitelji nasilja v 90,8 odstotkih moški. FOTO: Thinkstock

Kdo so moški, ki so žrtve nasilja?

Tudi žrtve nasilja, tako ženske kot moški, so zelo heterogena skupina, zato ne moremo govoriti o določenem profilu, odgovarjata Horvatova in Kerinova. Za večino, s katero so v njihovem društvu imeli stike, pa velja, da so v podrejenem položaju, in sicer finančno, čustveno ali socialno. Sami zavračajo uporabo nasilja in ne poznajo  konstruktivnih načinov, kako poskrbeti za svojo varnost.

V večini primerov pa so bili moški, ki so se obrnili na njihovo društvo, žrtve psihičnega nasilja, a nasilja ni nujno izvajala partnerka, temveč so to lahko bili tudi starši ali druge osebe.

So pa moški pogosteje žrtve nasilja s strani drugih moških predvsem, kadar gre za kaznivo dejanje nasilništva. Lahko so tudi žrtve spolnega nasilja, predvsem na vojnih območjih ali v zaprtih sistemih kot je zapor. Kot primer navedeta raziskavo pod vodstvom Gorazda Meška, ki je pokazala, da je posilstvo moških že od nekdaj sestavni del življenja v zaporih. Za takšna dejanja med zaporniki še vedno obstaja "strogo pravilo" molka, kar pojasni zelo nizko število prijavljenih primerov spolnih napadov v zaporih. Dodaten dejavnik je strah pred stigmatizacijo, ko bo zapornik, žrtev spolnega nasilja, ponovno na svobodi, in posledic znotraj zapora, pojasnjujeta.

Moški
Moški FOTO: Thinkstock

Kam se lahko moški obrnejo po pomoč?

Moški, ki so žrtve nasilja, imajo na voljo vse oblike pomoči, ki jih imajo na voljo ženske, pravita. To pomeni, da imajo vse pravice po zakonu o preprečevanju nasilja v družini, možnost prijave nasilja na policijo, možnost podpore in druge pomoči v okviru pristojnega centra za socialno delo, lahko se obrnejo na njihovo društvo in nekatere druge nevladne organizacije.

O tem poudarjata, da v javnosti velja napačno prepričanje, da moški ne morejo dobiti ustrezne pomoči. Pojasnjujeta pa, da varna hiša v Mariboru po njihovih podatkih ne deluje v smislu varne hiše, temveč predvsem kot zatočišče za začasno brezdomne osebe ali osebe, ki jim je bila zaradi nasilja odrejena prepoved približevanja domu. "Njihov način delovanja pa je za večino organizacij, ki delamo na tem področju, izrazito sporen," dodajata. Hiša namreč nima verificiranega programa, vse varne hiše za ženske, žrtve nasilja, pa imajo s strani države verificiran program, kar pomeni, da je zagotovljena kvaliteta dela in nudenja storitev.

Tudi v tujini večinoma ugotavljajo, da moški, žrtve nasilja, bolj potrebujejo različne oblike podpore, informiranja, svetovanja in terapije, zlasti v primeru spolne zlorabe, kot varno nastanitev, zaključujeta.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (305)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DegeneriranaNacija
05. 09. 2015 18.45
+4
Zanimiva teorija. Mene zanima samo zakaj so fantje večkrat žrtve nasilja staršev kot deklice. Ker imajo višjo družbeno moč? Zakaj 80% samomorov naredi moški? Ker ima družbeno moč? Nasilje nad moškimi je v resnici večje saj je moška vloga sprejeti in prenašati bolečino, če ne pač nisi možat. Moški ne pokličejo policije kadar so "žrtve" največjega zločina tega sveta, klofute namreč, medtem ko ženske prav dobro vedo da je zatožit policijo dobra maščevalna taktika. Nehite že s tem politično korektnim ______ <--- dopolnite kakor želite. Pa mimogrede, v ameriki je bila narejena raziskava kjer se je izkazalo da nasilje spremlja žensko in ne nasilneža. Zanimivo ane? Ista ženska naleti na tipe ki niso udarili še nobene, njo pa?
peterpanuser2
05. 09. 2015 13.44
+2
pa mogoče so tut FIZIČNO SPOSOBNI BRANITI SE?
skdvgfjskbh
05. 09. 2015 13.23
+2
kure 24urne zakaj so mafici dobil samo vsak po 14 let zapora ZA UBOJ ZORICE???? A JE RES NUJNO DA JIM SODIJO SLOVANI ???? LAHKO BI JIM AMERIČANI BI BILO SAJ PRAVIČNO ZA VSAKEGA MAFICA PO 40 LET+ KER S TAKIMI SLOVENSKIMI SCENAMI SAMO SPODBUJATE LJUDJI V TAKA DEJANJA ZA 14 LET BI ŠE JAZ UGRABIL 3,4, PA JIH POFUKOVVV ? JA LEJ TAKE DELATE VI NE MI !!!!
plan9
05. 09. 2015 01.57
+3
...pa da ne pozabim, če kakšna sexi damica ne more spati, gre lahko zame po pivo...
plan9
05. 09. 2015 01.54
+1
...sem žensko tako udaril, da je na loto zadela, sedaj sva pa spet skupaj...
nesramnez
05. 09. 2015 00.30
+6
malo počakajte ljubice,da prilezejo muzlimi kateri vas bodo zbijali sredi ceste in dneva....NE privoščim tega ampak taka je realnost...žal
Bibosan
05. 09. 2015 11.12
-1
Ti se boš pa pod mizo skril, namesto, da bi jim pomagal, a ne?
nesramnez
05. 09. 2015 12.23
+1
Bibosan
05. 09. 2015 17.17
+1
resnicabolivedno
04. 09. 2015 21.06
Vsak od nas živi svoje lastne posledice.
?ovje?e
04. 09. 2015 18.04
+3
Če sta dva v igri, je vsak igralec na svoj način, je pa pri nasilju velikokrat vprašanje o kuri in jajcu. Torej je moški tisti, ki pač pride pijan domov in se znese nad ženo ali je žena tista, ki je moža psihično sprovocirala tako daleč, da je prekoračil svoje meje? Vsaka zgodba je zgodba zase, je pa cel kup bolnih ljudi, ki preprosto morajo potešiti svoj notranji ego, da dajo ven jezo na najbolj zloben način. Rekla bi, da so moški kar v enakem odstotku žrtve psihičnega nasilja kot ženske fizičnega, če potegnemo črto, itak pa velikokrat gre vse to z roko v roki kot ping pong.
slovenc79
04. 09. 2015 15.54
+6
zaradi prepričanja da imajo moški večjo družbeno moč, je večino moških sram spregovorit o nasilju nad njimi, zato je tudi napačno prepričanje da je 90-98% žrtev žensk. ki zaradi manjše družbene moči podajajo tudi lažne prijave, seveda.
Balki30
04. 09. 2015 15.50
+1
Ja v 98 percentih so žrtve ženske....ampak če bi ble tiho.....namest da lapajo v nedogled pa provocirajo....sploh ne bi ble....pa to.
resnicabolivedno
04. 09. 2015 14.53
+7
Še nisem slišala enega samega kovanca žvenketat v žepu. Lahko si podamo roke, in eni in drugi smo isto sranje, drugo pakovanje... Vem pa, da če bi kdorkoli položil roko name, bi jih fasal nazaj...ponoči...ko bi najslajše spal...z najtežjo ponvico v pečici... Resnično, tile raziskovalci so težki genijalci. Moško nasilje nima nobene veze z družbeno močjo, ampak izključno s fizično. Po drugi strani, bodimo pošteni, pa smo ženske do potankosti dodelan psiho-verbalno nasilni stroj...
plan9
05. 09. 2015 02.01
+2
...drugače imam jaz svojo privezano za radiator, ko pančkam, da ne pride do ponvice, samo zato sem vgradil posebno močan radiator, saj greje tako ne...
brez-veze
04. 09. 2015 13.40
+9
o vsaj 90% žensk lahko rečem sledeče. Takoj so užaljene. In sicer za popolno vsako stvar, ki ni po njihovem okusu. Kasneje nastopi EGO, če ne gre drugače, planejo v jok in igrajo žrtev. Najhujše pa si počnejo kar same med seboj. V firmi kjer delam imamo nekaj oddelkov kjer delajo same ženske. Vsak dan vsaj 3. jokajo zaradi užaljenosti, tekajo v upravno stavbo in se tožarijo. Med sabo se menijo po skupinah od 3-5, z ostalimi so prišle v konflikt. Te skupine se seveda menjajo in tako prihaja vedno do novih konfliktov. In seveda po mnenju teh "biserov" so vsi moški pr-asci. Samo za primer.....star sem preko 40.let in od otroštva pa do sedaj imam še vedno vse prijatelje. Ne rečem da s kom ni bilo kratkega stika, vendar vse to naštejem na prste
LaFemme
03. 09. 2015 21.26
+6
Spodnjih komentarjev ne razumem, sploh ne razumem, da bi kdorkoli drugemu privoščil nasilje. Moški pač pogosteje delajo nasilje nad ženskami kot obratno. Sama se ne strinjam, da gre za družbeno moč, ampak dejansko fizično. Še posebej pri spolni zlorabi, ker pač ženska težko posili moškega. Ženske sploh ne mislimo, da so zaradi take statistike pa zdaj vsi moški pra.sci, zanimivo pa je, da to sami po sebi sklepajo spodnji komentatorji. Tko da ne vem kdo je tukaj nor.
prekomeje
03. 09. 2015 21.36
+1
SkokecPokec
03. 09. 2015 20.39
-1
Z nekaterimi ženskami se pač ne da bit in zato možje bežijo v gostilne. In ko se mož vrne je jovo na novo in celo huje, še večja usta in očitki...
Morana7
03. 09. 2015 21.05
+10
Ja in kaj se boste modeli iz tega naučili? Morda nataknit kondom in zaplodit takšno od katere ne boste rabili bežat v gostilno.
soba666
03. 09. 2015 23.23
+1
Sianne
03. 09. 2015 18.21
-2
Ja ubogi fantki no...sej bo kdaj prišel tud čas, ko bo večina ljudi s politično in ekonomsko močjo moških, pa boste končno prišli na svoje. Aja, ups, sori, to že imate. Jokice. Po komentarjih sodeč vam nobena ne da že vsaj deset let, pa upam, da vam tud še naslednjih 10 let ne bo. Za vaše ubogo duševno stanje pa niso zlobne feministke čist nič krive, samo vas je strah, da se bomo ženske do vas kdaj obnašale tako, kot se vi do vas - tega vas je groza.
srebrnibreg
03. 09. 2015 18.22
+7
Ti imaš pri hiši tudi kre tenkoviča za partnerja? Nekaj pametnega si najdi saj pa nismo vsi takšni kot on.
CyberWorm90
03. 09. 2015 18.26
+3
sej ne štekajo feminizma : ))) zato so pol podobni ispadi k homofobija itd : ))))
CyberWorm90
03. 09. 2015 18.28
+0
kdaj so ženske doble wolilno prawico? mislim da tam nekje okol leta 1900 : ))) pred tem pa je ciwilizacija obstajala 5000 let pa niso mele tega itd : )))))
crazy but true
03. 09. 2015 19.12
+0
Ja, ko bojo ženske končno dobile tako moč kot (najboljši) moški, potem bo zavladal mir in večno sožitje, mar ne? :)
prekomeje
03. 09. 2015 21.37
+3
srebrnibreg
03. 09. 2015 18.19
+1
Meni se zdi, da so zaradi večje fizične moči ne družbene manj izpostavljeni ženskim vzgojnim ukrepom.
crazy but true
03. 09. 2015 19.10
-1
Narobe se ti zdi. Moški in ženske nismo enaki.
srebrnibreg
03. 09. 2015 19.13
+0
soba666
03. 09. 2015 23.30
+1
postavi kako ločilo, pa bomo mogoče zaštekali
prašek
03. 09. 2015 17.43
+5
Še nikoli ni žensko udarila moška roka ! Vedno jo tepe lasten jezik !
El Koronito
03. 09. 2015 17.49
-2
CyberWorm90
03. 09. 2015 17.56
+0
zdej ste pa že konzerwatiwci k uni muslimani k praujo : ))) wsak dan morš žensko pretepst : ))) če ti neweš zakaj jo tepeš ona zlo dobr we zakaj je tepena : ))))
seljaaak
03. 09. 2015 17.57
+1
deda prasek kaj se ti oglasas..od tvojga korenjaka so sam se ostale plesnive korenine
prašek
03. 09. 2015 18.54
+4
Malarin .... Tako zgodaj pa si že vinsko izobražen ?
El Koronito
03. 09. 2015 17.03
+4
Gospodarja spoznaš po dvorišču, ženo po stranišču.
seljaaak
03. 09. 2015 17.05
-5
El Koronito
03. 09. 2015 17.07
+0
El Koronito
03. 09. 2015 17.08
+1
he he ... desničarji nč ne pišejo, ker loh kako okol kepe dobi, če ga baba vidi ...
seljaaak
03. 09. 2015 17.08
-3
ma ja desnicarji so zmer misl da je ljubezen.....ce ji kupis nov traktor
El Koronito
03. 09. 2015 17.09
+0
seljaaak
03. 09. 2015 17.11
-1
ma ja pr njih k petelin kikrika ....ze iscejo jajca v gnezdu
Uporabnik113089
03. 09. 2015 17.16
+2
El Koronito
03. 09. 2015 17.19
+3
seljaaak
03. 09. 2015 17.19
+2
seljaaak
03. 09. 2015 17.20
Uporabnik113089
03. 09. 2015 17.22
+0
"...ja, še dones me zanima, če Velov je desničar..." Levičarji ne pretepate bab, le popravljate pralne stroje, ali kaj?
seljaaak
03. 09. 2015 17.24
-3
mi levicarji vsako jutro babo nabunkamo za dobro jutro... zvecer je pa festa nobena nas se ni varala
seljaaak
03. 09. 2015 17.25
+1
ljubezen ni v srcu ampak v zelodcu hahahha
El Koronito
03. 09. 2015 17.25
+3
Rade nas majo pa to, je pa res, da nima vsaka te sreče, da si najde pravega levičarja. Za njih je 50 odtenkov sive ...
Uporabnik113089
03. 09. 2015 17.29
+4
Levičarji le imate gromozansko srečo, ker je Bog ustvaril poštarje....
El Koronito
03. 09. 2015 17.31
+1
he he pošta ... vemo, zavetišče čigavih kadrov je to ...
seljaaak
03. 09. 2015 17.31
+1
desnicar je itak copatar.... kamor ga postavis tam stoji k lipov bog
CyberWorm90
03. 09. 2015 17.32
+0
wsepowsod morte drgač not uštult politko ampak ok naj wam bo : ))) pretepanje žensk ni značilno za desne ampak bolj za konzerwatiwce : ))) tut lewi znajo bit zlo konzerwatiwni kar se tega tiče : ))))
Uporabnik113089
03. 09. 2015 17.32
+1
Več kot očitno je da še nisi videl nagega poštarja. Če bi ga, bi že vedel o čem govorim....
seljaaak
03. 09. 2015 17.33
+3
her flitz......teb sam postar hod po tej tikvi?
Uporabnik113089
03. 09. 2015 17.35
+1
Seljaaak. Meni po tikvi, tebi po postelji....
seljaaak
03. 09. 2015 17.37
+1
her flitz je zmer trdil da ma janez najvecjega
Uporabnik113089
03. 09. 2015 17.38
-1
To še danes trdim! Ime mi je Janez....Vidim da je Vaša vse sčvekala....
CyberWorm90
03. 09. 2015 17.39
+1
ženske od janšistou si morjo wrjetn dat wrečko na glawo pa gor nalimat sliko od janšota da se jm sploh dwigne pa to haha : )))
Uporabnik113089
03. 09. 2015 17.44
+2
Malce ste počasne sorte in kot sem že omenil v "pozdravnem govoru" ste res rokodelci.... Če bi krave nosile gate, vi sploh ne bi vedeli da obstajata dva spola. Ajde, "zemljaki". Bodite pozdravljeni. Če boste zapisali kaj zanimivega se še oglasim, drugače pa: lep dan še naprej!
seljaaak
03. 09. 2015 17.50
+1
her flitz kar je tebi v breme je levicarju veselje
tron3
03. 09. 2015 17.02
+0
Zakaj so babe tako hodile gledat 50 odtenkov, še prej so knjigo prebrale, ker si želijo, potihoma seveda, da se jih maltretira, jasno pa da od teh poženščenih moških v Sloveniji, ne morejo pričakovati užitka pravega, so pa tečne!!!
seljaaak
03. 09. 2015 16.35
-6
halo 24 ur dost mamo tega genocida ki se izvaja nad beguncem....odprite komentarje !!!!!!!! da jim vsaj nudimo virtualno podporo
tron3
03. 09. 2015 17.42
+10
seljaaaak k Američanom pojdi, ki so skuhali to begunsko krizo, jasnooooo!!!!!