Slovenija

Most povezal dve prijateljski državi

Rogatec/Krapina, 02. 10. 2010 15.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Gre za globoko simboličen dogodek, je povedal Türk ob odprtju novega mostu čez reko Sotlo, njegov hrvaški kolega pa je dodal, da mostovi povezujejo in ljudem omogočajo lažji prehod meje.

Slovenski in hrvaški predsednik države, Danilo Türk in Ivo Josipović, sta odprla nov most čez reko Sotlo, ki bo povezal slovenski Rogatec in hrvaški Hum na Sutli. Türk je dogodek označil kot globoko simboličnega, saj se s tem zaključuje faza, v kateri sta državi morali odpreti nekatere mostove, ki jih doslej še ni bilo. Kot je dejal, je to zadnji dogodek v tej seriji, ki po njegovem kaže, da sta državi resnično napravili velik korak naprej, saj je vzpostavljeno novo zaupanje in nova intenzivnost sodelovanja.

Josipović in Türk - 2
Josipović in Türk - 2 FOTO: Reuters
"Zdaj pa smo prišli v fazo, v kateri bo še pomembneje, da naši vladni organi na obeh straneh pospešijo koordinacijo znotraj vlade in čim boljše sodelovanje med vladnimi resorji in z občinami, da bi probleme ob meji čim hitreje reševali. Ne gre le za odpiranje mostov, pač pa tudi za urejanje v vodnogospodarskem smislu, kjer so nas nedavne poplave opozorile, da je potrebno pregledati razmere in skupaj še kaj narediti. Smo torej v zelo praktični fazi, ki je mogoča, ker imamo dobro medsebojno zaupanje," je poudaril Türk.

Hrvaški predsednik pa je ob odprtju povedal, da mostovi povezujejo Slovenijo in Hrvaško, dve prijateljski državi, prav tako pa ljudem omogočajo lažji prehod meje. Izrazil je tudi veselje, da bo to ugodno vplivalo tudi na gospodarstvo, in ob tem dodal, da je Vetropack Straža primer uspešnega podjetja, ki kljub kriznim časom kaže, da se je mogoče razvijati. Povezava bo namreč koristila predvsem omenjenemu podjetju, saj bo most steklarno povezal z njihovim skladiščem na drugi strani meje.

Josipović in Türk - 3
Josipović in Türk - 3 FOTO: Reuters

"Slovenija in Hrvaška sta v duhu najboljših sosedskih odnosov rešili ta in druge podobne probleme, je pa potrebno na ta način rešiti še nekaj drugih težav. Nedavne poplave so za vse nas dobra šola, saj moramo skupaj delati tudi na preprečevanju težav povezanih z vodnim gospodarstvom, pa tudi na drugih področjih, ki si jih delimo s skupno mejo," je še dejal hrvaški predsednik.

Današnja pridobitev je najpomembnejša predvsem za hrvaško podjetje, ki se ukvarja s proizvodnjo steklene embalaže. Po besedah generalnega direktorja Dragutina Špiljaka je poslovanje njihove družbe trenutno zagotovo slabše kot pred svetovno krizo, most pa za njih pomeni veliko, saj na hrvaški strani nimajo prostora za skladišče, za lažji prehod do skladišča pa so si prizadevali več kot tri desetletja. Z odprtjem bodo rešene njihove težave pri transportu, s tem pa bodo poslej tudi manj moteči za prebivalce obeh mest.

Josipović in Türk - 4
Josipović in Türk - 4 FOTO: Reuters

Türk in Josipović sta se letos sešla že večkrat, nazadnje sta se 13. avgusta skupaj udeležila koncerta orkestra Mariinskega gledališča v Ljubljani.

Prvič sta se sestala ob robu Josipovićeve inavguracije 18. februarja letos, hrvaški predsednik pa je nato marca za svoj prvi uradni obisk v tujini izbral prav Slovenijo. Predsednika sta se nato srečala še 6. julija v Buzetu na srečanju slovenskih in hrvaških gospodarstvenikov, na odprtju 61. dubrovniških poletnih iger 10. julija ter na zgodovinskem spravnem srečanju z italijanskim predsednikom Giorgiom Napolitanom v Trstu 13. julija.

  • 20
  • 19
  • 18
  • 17
  • 16
  • 15
  • 14
  • 13
  • 12
  • 11
  • 10
  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rogatec
04. 10. 2010 00.22
Dejstvo je, da smo se rešili hrupa in to prebivalci z obeh strani nepsredno ob mejnem prehodu. Mislim, da tudi tebi ne bi bilo všeč, vsakodnevno poslušati tovornjake in traktorje, ki prevažajo steklo na staro skladišče. Prav tako je Sotla poplavljala redno ob mejnem prehodu pa še višje do- Jutriše. Letos ob velikih vodah poplav ni bilo zaradi zadržavalnika. Prav tako ni bilo velikih izlivov nižje od Rogatca. Koga sponzorira Vetropack? Malo poglej drese NK Mons Claudiusa in spletno stran KMN Dobovca pod njihove sponzorje, pa še kakšno društvo v manjši meri. Pa še to. Prodali so staro skldišče bivšemu svetniku Občine Rogatec, g.Žeraku in to za zelo nizko ceno (kar mu je obljubilč župan, ker je že imel dogovor o sedanjem skladišču). Le-ta dotični gospod, ki spet kandidira za svetnika, pa je to skladišče še nekaj časa nato oddajal nazaj Straži, tak da je z najemnino plačeval kredit za zemljišče. Obljubil je, da svojo dejavnost selil iz tgra, in nič od tega. Zemljišče pa je itak prodal naprej za višjo ceno. In še kakšno korist za Rogatčane? Seveda je tu komunalni prispevek, ki ga je Vetropack Straža že plačala in stavbno zemljišče oz. bo davek na neprimičnine, s katerim se bo polnil občinski proračun. Seveda pa je vprašanje, kam pa bo potem ta denar obračala?
karakic
03. 10. 2010 14.51
čudn,da na največjem hr portalu index nč ne piše o tem mostu
MIZANTROP
03. 10. 2010 14.45
Lažejo, lažejo in še enkrat lažejo. Steklenice niso nikoli vozili čez mejni prehod Dobovec - Lupinjak temveč vedno čez meddržavni mejni prehod Rogatec - Hum na Sutli. Tudi kamioni so vozili skozi prehod namenjen le osebnim avtom, kar se glede na kategorizacijo mejnega prehoda ne bi smelo. To vedo vsi domačini, le povprašajte jih.
byteME
03. 10. 2010 14.39
zmagal je dober dialog a ne Turek???
Adolph
03. 10. 2010 12.36
Ja, Türk je spet nekaj povedal . . . . . .. .
vanfranco
03. 10. 2010 11.05
@rogatec Kako smo se rešili hrupa z odprtjem mostu ? Koga to sponzorira Vetropack v Rogatcu ? Kdaj je Sotla nazadnje poplavla na tem področju in kdaj je bila nazadnje gužva na MP Rogatec , da je bilo treba čakat več kot 3 minute ? Kako korist že imamo občani Rogatca z odprtjem tega mostu ? Aja komunalni prispevek nam bodo plačevali ... kak fajn ... do sedaj nam ga pa niso ....
Osvald
03. 10. 2010 11.05
Torej smo hrvatom zgradili most da bodo lažje koristili skladišče na slovenski strani meje...
vetrolov
03. 10. 2010 09.34
turk naj kar ostane v tej uniformi. še macolo mu priskrbim brezplačno. bo morda vsaj enkrat kaj koristnega naredil.
dule100
03. 10. 2010 09.12
Ja, na pasiji razstavi ga pa ni bilo !
MIZANTROP
03. 10. 2010 09.07
Kot razumem bo Rogatec sedaj postal dokazano hrvaško ozemlje. Zemeljski plin že dobivajo iz Hrvaške, sedaj še prost dostop na slovensko ozemlje. Ni kaj arbitraža se bliža.
Uroš Palhartinger
03. 10. 2010 08.54
Gre za čisti interes hrvaškega kapitala, most je zgrajen izključno za hrvaško tovarno Straža...
Uroš Palhartinger
03. 10. 2010 08.52
Mah, gre le za most preko Sotle, ker hrvaška tovarna Straža nima prostora za skladišče na svojem bregu reke... Po dvajsetih letih anarhije pa zgradijo most, ki ne združuje nikogar, le tovarna Straža ima sedaj svoj prosti mejni prehod do ograjenega skladišča na slovenski strani rekel... Je pa to priložnost, da se pomembneži malo pokažejo pred fotografskimi kamerami...
yunak
03. 10. 2010 08.10
pajtlerblanka03.10.2010, 01:42 3 zakaj ni naredila ta rdeča kamarila mostu v DESINČAH,tam morajo 30 kilometrov ljudje trajbati seno,koruzo sadje,itd,itd most je porušen in nikomur ni mar,,,tudi tisto je sotla ah,ja švicarji zahtevajo most in infrastrukturo,drugače fabrko zaprejo, malo poglej zemljevid - Desinič je cca 10 km stran od Sotle, pol očitno ne more met mosta preko... - kraj na HR strani, kjer je oni bogi na 3/4 porušen most je Miljana, pri nas pa Imeno
Peter Kralj 1
03. 10. 2010 08.05
Salmonela88 03.10.2010, 01:18 Pa še lokalno prevozno sredstvo ima že sparkirano in ga čaka!
Buena Vita
03. 10. 2010 01.42
zakaj ni naredila ta rdeča kamarila mostu v DESINČAH,tam morajo 30 kilometrov ljudje trajbati seno,koruzo sadje,itd,itd most je porušen in nikomur ni mar,,,tudi tisto je sotla ah,ja švicarji zahtevajo most in infrastrukturo,drugače fabrko zaprejo,
rogatec
03. 10. 2010 00.40
Sram vas je lahko. Pridite pogledat v Rogatec, ob mejo in boste videli, kaj se res dogaja. Res je, da je most le pot do skladišča Vetropack Straže, smo se pa rešili hrupa, gužve na meji itd. Straža je zemljišče kupila, za denar je občina lahko zgradila kaj drugega in bo tudi plačevala komunalni prispevek, stavbno zemljišče itd. Prav tako se je uredila poplavna problematika reke Sotle s suhim zadrževalnikom vode, kjer smo ob poplavah vedno imeli probleme, danes temu več ni tako. Tovarna tudi sponzorira razna društva na obeh straneh Sotle. Pa še bi lahko našteval. SRAM VAS JE LAHKO, KER SMO OBMEJNI LJUDJE Z OBEH STRANI MEJE, ponosni na to kar smo danes odprli.
Peter Kralj 1
02. 10. 2010 23.54
Trek, skidaj se!
Ljiljana Šolman
02. 10. 2010 22.11
+1
Rogatec je ZAKON! Živeli Zagorci!
prehlad
02. 10. 2010 21.50
ČIM JIH POHVALIŠ ,DA BO TREBA MOST ZAPT ZARADI VARNOSTI TE TAKOJ BRIŠEJO AJA SAJ SE BO SAM PODRL.
apiar
02. 10. 2010 21.45
Zakaj s prijateljsko? Bilo bi bolj primerno s sosednjo! V čem sta ti dve državi v prijateljskih stikih?