Slovenija

Motoristi na mejnem prehodu lahko prehitijo kolono

Gruškovje, 04. 07. 2020 19.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
153

Mnoge voznike avtomobilov prehitevanje motoristov med čakanjem na prehod meje jezi, a neupravičeno. Poleg tega, da je mirovanje na soncu za motoriste lahko nevarno zaradi vročine, zakon prehitevanja kolon na mejih prehodih ne kategorizira kot prekršek.

"Motoristi naj za svojo varnost poskrbijo z uporabo dobre zaščitne opreme."
"Motoristi naj za svojo varnost poskrbijo z uporabo dobre zaščitne opreme." FOTO: Shutterstock

Čeprav za motorno kolo veljajo ista pravila prehitevanja kot za vsa ostala motorna vozila v cestnem prometu, pri prehitevanju kolone na mejnih prehodih poznamo izjeme.  Pravila so določena v 50., 51. in 52. členu Zakona o pravilih cestnega prometa. 

'Gre za vožnjo mimo stoječe kolone'

"V  53.  členu navedenega Zakona so navedena tudi pravila vožnje mimo, ki so prav  tako enaka kot pri osebnih avtomobilih," je povedala višja policijska inšpektorica Maja Ciperle Adlešič in dodala, da za enosledna vozila obstaja izjema. 

Ta je predpisana v 4. odstavku, kjer je določeno, da lahko voznik enoslednega vozila, če je kolona vozil ustavljena na smernem vozišču in je na njem dovolj prostora, s primerno hitrostjo in pazljivostjo vozi mimo ustavljenega vozila ali kolone vozil po desni strani. Izjema ne velja, kadar so se vozila v koloni ustavila pred križiščem. Ker pri mejnem prehodu ne gre za križišče je vožnja mimo stoječe kolone dovoljena. 

Kadar so vozila v koloni ustavljena na križišču, morajo vozniki motorjev, tako kot avtomobili, počakati na svojem mestu v koloni. Motoristi se tako pri semaforiziranem križišču ob rdeči luči ne smejo pripeljati do začetka kolone. "V skladu z določbami 53. člena ZPrCP to ni dovoljeno," so potrdili iz policije. 

Za enosledna vozila obstaja izjema.
Za enosledna vozila obstaja izjema. FOTO:

Ali je zapiranje poti motoristom kaznivo?

Kljub temu, da vozniki motorjev lahko prehitijo kolono vozil, se zgodi, da mu kakšen avtomobil namenoma želi zapreti pot. To početje je ne le nevarno, tako za voznika motorja kot voznika avtomobila, pač pa se lahko ob kršitvi cestno-prometnih predpisov tudi kaznuje. 

"Seveda se pri takem početju voznika osebnega avtomobila ugotavlja katero kršitev cestno-prometnih predpisov je voznik storil in se mu na podlagi ugotovitev izreče ustrezna sankcija," je povedala Ciperle Adlešičeva.

Varno prehitevanje in kazni ob kršenju
1.  Voznik sme začeti prehitevati le, če ima na cesti dovolj prostora. S prehitevanjem ne sme ovirati udeleženca cestnega prometa, ki ga prehiteva.
2.  Pred prehitevanjem vozila, ki vozi pred njim po istem prometnem pasu, mora  dati voznik predpisan znak, nato pa ga na primerni bočni razdalji prehiteti. Prehiteti mora brez oklevanja, po končanem prehitevanju pa se mora,  razen na smernem vozišču z dvema ali več prometnimi pasovi čim prej vrniti na izhodiščni prometni pas.
3. Na smernem vozišču z najmanj dvema prometnima pasovoma sme voznik, ki je prehitel vozilo in želi prehiteti še drugo vozilo ali drugega udeleženca cestnega prometa, ostati na prometnem pasu, po katerem je prehiteval prvo vozilo, če s tem ne ovira hitrejših vozil, ki se mu približujejo od zadaj.
4. Voznik prehitevanega vozila ne sme povečevati hitrosti. Po potrebi mora zmanjšati hitrost in se pomakniti k desnemu robu vozišča in s svojim ravnanjem omogočiti vozniku, ki prehiteva čimprejšnjo zaključitev prehitevanja.

Z globo 80 evrov se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju z določbami  prvega, drugega ali tretjega odstavka tega člena, razen voznika iz prejšnjega odstavka tega člena. 
Z globo 120 evrov se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju z določbami četrtega odstavka tega člena.

'Motoristi naj za svojo varnost poskrbijo z uporabo dobre zaščitne opreme'

Od motoristične opreme je zakonsko predpisana samo varnostna čelada. "Vendar pa na policiji svetujemo, da motoristi poskrbijo za svojo varnost z uporabo dobre zaščitne opreme," pravi Ciperle Adlešičeva in dodaja, da med opremo sodijo zaščitna čelada, kombinezon, ščitnik hrbtenice, škornji  in rokavice.  

Na policiji priporočajo, da je oprema "v živahnih ter opaznih barvah, da jih lahko drugi udeleženci lažje in hitreje opazijo".  In čeprav ta ni prepovedana, tudi vožnje v kratkih hlačah in sandalih ne priporočajo.

"Vožnje v kratkih hlačah in sandalih ne priporočamo, čeprav to ni prepovedano," pravijo iz policije.
"Vožnje v kratkih hlačah in sandalih ne priporočamo, čeprav to ni prepovedano," pravijo iz policije. FOTO: Shutterstock

Med samo vožnjo je oprema več kot dobrodošla, saj motoriste ščiti pred vetrom, žuželkami in jih zavaruje pred poškodbami ob padcih ali prometnih nesrečah, a vendar je oprema lahko tudi nevarna, saj se lahko ob močnem soncu, zlasti med mirovanjem na križiščih ali v kolonah, voznikova telesna temperatura nevarno dvigne. Pomembno je, da se motoristom pri prehitevanju omogoči prosto in varno pot. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (153)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

oježeš
28. 06. 2022 10.31
-3
Tudi na cestah se prehiteva vozila, pred semaforji in če drugače ne gre se postavijo na sosednji pas, ki je namenjen vozilo ki prihajajo v nasprotni smeri. V stoječih kolonah avtov na cestah pa je to kar normalen pojav, nihče ne upošteva, da lahko nekdo odpre vrata avta bodisi zaradi prezračevanja bodisi zato, da bi izstopil iz avta.
saknukdhwkfnnkj
30. 08. 2021 17.47
+3
Men so motoristi cool in me res ne motijo a ne razumem "balkanskega" obnašanja v prometu teh naših motoristov (seveda niste vsi isti)... res redko vidiš motorista ki bi se ležerno vozil v koloni po omejitvah, po tujini je to normalno! ...pa varno in srečno vsem ki jahate dvokolesnike ;)
Komentator16381
10. 12. 2020 14.56
+8
Žalostno je da v Belgiji, Franciji, Nemčiji se ti umaknejo kot da je bog prišel..noben se ne jezi, noben ne odpira vrat ampak te spustijo skozi.. Prav tako na mejhnih prehodih dostikrat od motoristov ne zahtevajo osebnih dokumentov (da gre hitreje skozi) kar pomeni da 1 motorist ki gre mimo tebe te stane manj kot 1min pri tvoji poti na morje. Ali se je res vredno zajeb.. Ali je to bolj ta balkanska "Ti boš mene prehitel" "Ti boš hitreje na prehodu kot jaz".. ker kot že prej omenjeno je v razvitih državah to dosti bolj enostavno in tekoče.. V UK in ameriki tudi legalno..
postennnn
06. 07. 2020 13.23
-27
Ni problem en motorist problem je ko jih pride več in jaz naj zdaj čakam v koloni zato da se bojo kao frajarji vsi pred nami lepo odpeljali. Sem pa videl na meji tujce kako lepo čakajo v koloni potem pa slovenček lepo mimo. Pejt dol z motorja pa porivaj do meje
slim386
24. 06. 2021 19.46
+9
Preberi še enkrat članek. Mogoče ti bo potem jasno.
herohero
25. 06. 2021 18.53
+8
Razmetana
03. 07. 2022 08.48
+2
lahko je govorit modelu v avtu s klimo na 18 stopinj, medtem je zunaj asfalt 60. Res ste razumevajoči.
LadyBug123
06. 07. 2020 13.02
+41
Tisti, ki tukaj pljuvate čez motoriste, naj vam povem, da večini motoristov to, da čez mejo zaradi kolone pride pol ure ali uro pozneje, sploh ni tak problem kakor pa stati na žgočem soncu v kompletni opremi ves ta čas (sem mnenja: 'obleci se za padec, ne za vožnjo'). Zatorej, če vas moti to, da pridemo do rampe pred vami, povejte, vas na mejnem prehodu v senci počakamo, da najprej obravnavajo vas, nato šele nas. Meni osebno samo čakanje ni problem, problem je, ker od vročine človek postane omotičen (tudi sama sem bila že nekajkrat v taki situaciji), lahko celo zleze skupaj, a potem boste pa še bolj kleli, ker vas bo oviralo še reševalno vozilo, ker je on zaradi vašega ega zlezel skup... Pa ja, sem motoristka, ampak še vseeno pa preklinjam tiste motoriste, ki zaradi svojega neodgovornega početja (dirkanje mimo stoječe kolone, sekanje ovinkov, dirkanje skozi naselja in podobno) na cesti mečejo slabo luč na vse motoriste, prosim ljudje, ne mečite vseh v isti koš... Veliko motoristov se teh večjih mejnih prehodov z več prometa izogiba, izberemo tiste manjše, ampak včasih pač ne gre drugače, gremo na tistega bolj obljudenega...
MladInPerspektiven
06. 07. 2020 10.54
+0
Pozdravljeni, osebno prehitevam kolone po soncu ali ko je oblačno. To, da je v koloni vroče motoristu je majceno hmmm... Če bi bil 1h takrat si itaklahko čelado sneme.. Prehitevamo zato ker lahko in nam je fajn poleg tega nam večinoma policija nič ne naredi. Za tistih 5 min ko smo nekje v koloni nas res vrag ne bo vzel... To je moje osebno mnenje ...sem pa mlajši motorist( 7 let kar imam motor).
matejcko
05. 07. 2020 21.26
-33
Ko mi bo kresnu špegu, ko se preriva, ga bom jst tud kresnu ke po šlemu
slim386
24. 06. 2021 19.47
+8
Boš boš 🤣🤣🤣 malo kakal v hlače
kmkm
24. 06. 2021 21.50
+4
motoristi niso tako razklani kot naša država tako, da je boljše se malo umirit ne pa grozit.
Lutra Lutra 1
05. 07. 2020 20.13
-41
Če motorist prehiti kolono pred mejnim prehodom ni prekršek, ni pa fer!
brezcasni
05. 07. 2020 17.37
-20
mene to toliko ne moti,moti me pa da motoristi z vsaj 2x boljšimi pospeški in skoraj vsi z veliko prekoračeno brzino niso ustavljivi in jih radar ne more ujet ker ni prednje tablice ,nas pa za10 % vneto ustavljajo medtem ko se motorist z vidno prekoračeno brzino mimo pelje pa nič.....njihove brzine predvsem v ovinke so tolk velike da je avtomobilist niti motorist ne morejo zaznat in kontrolirat vedno......
Marsy
05. 07. 2020 13.41
-46
In tudi čelade jim pred policisti ni potrebno sneti za ugotavljanje identitete. Verjetno zato ker imajo motor.
dugi159
05. 07. 2020 14.12
+41
To policist oceni ce je potrebno , jaz jo vedno ssm od sebe , ne isci dlake v jajcu
KVAJSTABO
05. 07. 2020 12.52
-35
Zapišite jim uporabo varnostnega odsevnega brezrokavnika kot obvezno opremo. NUJNO!
mojcd
05. 07. 2020 13.33
+40
dugi159
05. 07. 2020 14.15
+37
Ce ne vidis , luci od motoja , se vprasaj , ce si se sposoben voziti avto . Drugace pa prepovejte dnevne luci na avtomobilih , ker jih uporablja polovica voznikov ko je ze tema
Prototip
05. 07. 2020 12.06
+87
Mene pa ne motijo,pa če me prehiti po levi,al pa po desni,,,valjda ima zato motor,da ne bo stal v kolonah,,,,bogi hejterji,vi boste povsod videli probleme,,,tut tam kjer jih ni,,,,
mojcd
05. 07. 2020 13.36
+32
Nekateri zal ne dojamejo pojma zmanjsevanja zastojev na cesti in pomena mobilnosti. Da gremo tudi motoristi za avtom se vse skupaj poveca in podaljsa za 2x
real....
05. 07. 2020 14.41
+21
mene pravtako ne motijo zgleda da je zvist resn problem ane gulmo...
oježeš
28. 06. 2022 10.38
+1
bebyface, tudi mene ne motijo, če le s svojo vožnjo ne ogrožajo ostalih v prometu, niso naduti in so prepričani, da za njih cestna pravila ne veljajo. Kdorkoli se obnaša kot je treba, ga je veselje pogledati in ni težko voziti za njim. Ampak kot vedno, zaradi manjšine, je na udaru celotna populacija.
gulmor
05. 07. 2020 10.32
-85
Nimajo kaj. Odprem vrata, da ne morejo mimo.
Aleš Brumec 1
05. 07. 2020 10.35
+70
Si prebral da je kaznivo... Sicer pa enkrat idi z polno opremo z nekom na motor, ker predvidevam da ga nimaš, pa naj te pelje pa se postavita v kolono v vročini, nikoli več neboš nobenemu vrat odprl verjemi.
Mason666
05. 07. 2020 10.46
+56
To je meni en naredil, pol pa še je opravičeval, da nebo več tega delal ko sem ga pred njegovo ženo in otroci namahal!!
dugi159
05. 07. 2020 14.16
+13
Mimo tebe pridem tudi ce se ulezes na cesto , sirotek . Dicer si pa avtomaticno ti kriv
Špina?ni njoki
05. 07. 2020 15.01
+38
Gulmor..... Imamo kaj. Ce ti nardis, te lahko zvlecem iz avta in prestejem zobe, da ne bos imel s cim jest kruha in pastete v Porecu. Ceprav sem skor zihr da si ne bi upal niti pisnit, kaj sele vrata odpirat. Eden od lolekov si , ki so pogumni samo za tipkovnico. Verjetno bi zgolj preklinjal v avtu in svoji babi razlagal "kokr bi ti neki najrajs naredu". Ona bi si pa v sebi mislila "dej utihni lolek" in dala Severino bolj na glas.
bossanoga
05. 07. 2020 15.07
-31
cool_B
06. 07. 2020 19.35
-3
Po vaših komentarjih sodeč ste vsi motoristi nasilni in neuravnovešeni? Kar povprek bi lomili špegle in ostale voznike? V lepi luči se kažete, bravo.
Boskica
05. 07. 2020 09.42
-32
Zakaj pa silite v največji vročini čez mejo??Malo prej vstati in boste v gladovni čakali
korintos25
05. 07. 2020 10.06
-21
dugi159
05. 07. 2020 14.17
+18
baldahin
05. 07. 2020 08.01
-37
"Vozi hitreje, na kliniki že čakajo na tvojo ledvico"!
RamzesII
05. 07. 2020 10.43
-9
cool_B
04. 07. 2020 21.58
+15
Torej, motoristi, dobro preberite: prehitite lahko samo stoječo kolono pred mejo z vožnjo po DESNI. Prehitevanje in vrivanje pred rdečo lučjo na semaforju je prekršek. Prav tako prehitevanje kolone pred mejo po levi. Tako piše. Da se ne boste razburjali na voznike ostalih vozil ko ne bodo navdušeni nad vašimi izvajanji prekrškov v cestnem prometu ;) Pa varno pot vsem :)
mojcd
05. 07. 2020 13.34
+10
Se ppravi se bos ti sedaj malo bolj desno ustavljal zanalasc...
dugi159
05. 07. 2020 14.20
+11
Ce se nekdo ustavi 3 metre pred crto ga bom sigurno obsel . Se pa vprasajte v , ki imate start stop ko se prizge zelena sele stisnete sklopko in prestavite v prvo . Takrat je motorist ze 50 metro naprej . Pretocnost krizisc je pa vas problem
cool_B
06. 07. 2020 19.38
+4
@mojcd: vidim da si polna predsodkov in obtožb, pa da ti je celo ratalo prebrati iz mojega zapisa, da namerno oviram motoriste - pa ti si genij :)
Truth
04. 07. 2020 21.51
-5
Dejte bluzit. Potem lahko z avtom brez strehe in klime tudi vozimo kar vse povprek. Me ne moti ce gre mimo en cestak sirok 40’cm in da gas in ga ni vec. Ta pa ti novodobni motoristi, ki to niso na GS ih z ALU kovcki rinejo tam kjer ni placa in potem pa se guzvo delajo, k se prizge zelena luc, to to, to vidis je pa za odvzem vozila, vozniske in ga s tistim kombinezonom nagnat v puscavo delat!
korintos25
05. 07. 2020 08.34
+1
RamzesII
05. 07. 2020 10.45
+4
fairplayy
04. 07. 2020 21.43
-33
Ko se motoristi pripeljejo in grejo pes so hecni v tistih zimskih kombinezonih, skornjih in cez komolec ogromno celado mi ostali psav kratkih hlacah
dugi159
05. 07. 2020 08.02
+31
Ti si se bolj smesen ko stojjs v koloni od lesc do bleda , da lahko placas parkirnino 4 eure , pa kremsnito tud wne tolk , potem je pa ze pozno in se postavis v kolono za domov
Capo dei Capi - novi profil
04. 07. 2020 21.37
-25
Tisti avti, kateri nimajo klime ali jim ne dela... Imajo tudi prednost?!.. Če zapelje čez polno črto naredi prekršek... Pa se na trepavice postavite. 🤣😂
dugi159
05. 07. 2020 08.04
-9
A potem ne smes prehiteti kolesarja cez polno crto ? Ce ti pa ne dela klima , potem avto ni tehnicno brezhiben , kako si naredi tehnicnega ?
orcus
04. 07. 2020 21.29
-1