Slovenija

Koprski policisti opozarjajo na številne prekrške med mopedisti in motoristi

Koper, 07. 05. 2020 11.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Policisti ugotavljajo, da se po naših cestah vozi veliko 'predelanih' mopedov, zaskrbljujoče pa je tudi število pijanih mopedistov in motoristov. V poostrenem nadzoru so tako v le enem dnevu samo na območju Kopra odkrili veliko kršiteljev, ki so vozili ali brez izpita ali z neregistriranim mopedom, tudi brez veljavnega prometnega dovoljenja ali pijani. Eden je celo bežal z ukradenim mopedom, kršitve pri voznikih enoslednih vozil pa naj bi bile na območju Kopra že nekaj časa pogoste.

Koprski policisti so skupaj z vodniki službenih psov v sredo izvedli poostren nadzor nad mopedisti in motoristi, ki, kot pravijo, "že nekaj časa kršijo cestno prometne predpise v mestnem jedru Kopra in na vpadnicah v Koper". V nadzoru so zasegli šest mopedov, zoper voznike pa bodo podali obdolžilne predloge na pristojno sodišče za prekrške.

Dva voznika nista upoštevala znakov policistov in sta z vožnjo nadaljevala. "Policisti so zapeljali za njima, njuna vožnja pa se je končala v oljkah in ob robu ceste," je zapisala tiskovna predstavnica Policijske uprave Koper Anita Leskovec.

Ugotavljamo, da je veliko predelanih mopedov, zaskrbljujoče pa je tudi dejstvo, da vozniki vozijo enosledna vozila pod vplivom alkohola in ne upoštevajo množice drugih predpisov.  Tiskovna predstavnica Policijske uprave Koper Anita Leskovec

Na kraju so policisti ugotovili, da je bil en moped ukraden, drugi voznik pa je vozil brez veljavnega vozniškega dovoljenja. "Poleg tega so policisti štirim voznikom napisali plačilni nalog, ker med vožnjo niso uporabljali varnostne čelade, enemu pa, ker je vozil čez polno črto," našteva Leskovčeva. Oglobili so tudi peško, ki je prečkala cesto pri rdeči luči, pri enem vozniku pa so ugotovili, da uporablja tablice, ki ne pripadajo vozilu, ki ga je vozil. Prejel je kazen v višini 500 evrov. 

Dva voznika sta vozila neregistrirana mopeda, dva pa mopeda z neveljavnima prometnima dovoljenjema. Enemu vozniku so napisali plačilni nalog, ker moped ni bil tehnično brezhiben in mu odvzeli registrsko tablico. Za nameček pa so trije vozniki mopedov vozili pod vplivom alkohola.

Policisti svetujejo: "Vsem voznikom enoslednih motornih vozil svetujemo, naj bodo predvsem izjemno previdni, hitrost svoje vožnje pa naj prilagodijo razmeram na cesti!"
Policisti svetujejo: "Vsem voznikom enoslednih motornih vozil svetujemo, naj bodo predvsem izjemno previdni, hitrost svoje vožnje pa naj prilagodijo razmeram na cesti!" FOTO: Shutterstock

Med vozniki avtomobilov so oglobili dva, ki nista uporabljala varnostnih pasov, devet 'prehitrih' pa bo plačilne naloge prejelo po pošti.  

Policija: Motoristi, zavedajte se, da vaše sposobnosti še niso na ravni iz prejšnjega leta

"Vsem voznikom enoslednih motornih vozil svetujemo, naj bodo predvsem izjemno previdni, hitrost svoje vožnje pa naj prilagodijo razmeram na cesti! To velja še zlasti spomladi, na začetku motoristične sezone, ko je asfaltna površina še vedno hladna in ne omogoča optimalne oprijemljivosti pnevmatik, zaradi zime pa je lahko na vozišču veliko udarnih jam in peska od zimskega posipa. Motoristi naj se poleg tega tudi zavedajo, da njihove sposobnosti obvladovanja motornega kolesa najverjetneje še vedno niso na ravni tistih iz prejšnjega leta," svetujejo na policiji.

"Prav tako svetujemo voznikom drugih vozil (osebnih in tovornih), naj vozijo previdno, pri čemer naj bodo pozorni tudi na motoriste," še dodajajo in še za konce: "In ne pozabite: ALKOHOL NAJ BO 0.0!"

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

felix59 drugič
07. 05. 2020 20.25
+1
Ni nobene potrebe , da vse mečete v en koš in nas prave motoriste označujete za pijance. Pravi motoristi nikoli ne sedemo na motor alkoholizirani. Kdor pijan vozi je mopedist , pijani na motorju pa niso motoristi.
CyniC666
07. 05. 2020 18.11
+1
Pa poglejmo... Naslov članka: "Koprski policisti opozarjajo na številne prekrške med mopedisti in motoristi " - nato pa, med samim člankom, ni niti enkrat omenjen noben motorist, temveč zgolj "mopedisti" - se pravi mularija na 50 ccm. in manj. A *ebat ga, v možgane večine folka se "bo vsedlo", kakšni "pacienti" smo "motoristi", ki, valjda, ne *ebemo žive sile in tudi v teh kriznih časih "vozimo enosledna vozila pod vplivom alkohola in ne upoštevamo množice drugih predpisov..." Hvala novinarji 24ur in hvala moja domovina/država, za to, vašo neizmerno in že večkrat izkazano (khmmm...) "ljubezen" do nas, ki vozimo malce težja "enosledna vozila". In ja... tudi mi smo, ko smo bili mlajši, z veseljem, z mopedi ušpičili kakšno *izdarijo, pa zaradi tega, ni bilo potrebno celi Sloveniji brati laganja o "motoristih" pod vplivom maliganov ipd. Sam povem...
Heretik1
07. 05. 2020 17.20
-2
Jaz zagotovo bolj varno vozim, če sem vsaj malo pod gasom. Predvsem na motorju.
Moncsa
07. 05. 2020 16.14
Če povzamemo ugotovitve tega tedna: 1) 80% umrlih iz domov ostarelih; 2) otroci prebolijo to virozo z blagimi simptomi; 3) prebivalstvo slabo prekuženo (kar bomo drago plačal pozimi, če se to ne hitro spremeni); 4) brezposelnost narasel za 14% v enem mesecu, ar je katastrofa; 5) prevozništvo na robu zloma; 6) turizem in gostinstvo v riti 7) porast samomorov in porabe antidepresantov... in bi še lahko naštevala. Moje vprašanje: KAJ ČAKAMO? Dejmo, domove in še morebitne rizične skupine zaščititi, ostali v vrtce, šole, službo! Nehajte komplicirati, ker vsak dan zamude krvavo bomo plačali v kratki in daljši prihodnosti.
Moncsa
07. 05. 2020 16.15
nemo1
07. 05. 2020 15.48
+1
Včeraj skuter 95km/h drvel mimo občinskih redarjev na kolesarski pešpoti kp-iz . Gledala sta kot dva...... in nič, seveda ..... potem sta se odpeljala kot dva penzionista pisat kazni za parkiranje ali pa še to ne....
Absolutist 1
07. 05. 2020 15.17
+7
Naredil sem prometni prekršek,po Kajuhovi je omejitev 60 km/ h in sem vozil moped Piaggo Ciao,s tovarniško vgrajenimi pedali po cestišču.Moped je dobil pri registraciji črno tablico,kar pomeni da so mi na tehničnem pregledu po novem "butastem " zakonu" stranke SMC leta 2018 namerili končno hitrost 46 km/h.Zato se ne smem voziti po kolesarski stezi ampak po cesti.S to hitrostjo 46 km/h in ne 60 kmH sem oviral za menoj vozeča vozila.Pred menoj sta zapeljala z modrimi lučkami policaja.Zahtevala sta prometno ,vozniško,ker za to črno tablico moraš imeti izpit B kategorije in motoristično čelado.To je bilo vse v redu, ni pa bilo v redu da oviram promet.S 45 km/h ne morem doseči 60 kmh/h.Za ta moped s 50 ccm in 4 KW moči je pač TOVARNIŠKO izdelan motor s temi gabariti.Ti mopedi nimajo tovarniško montiranih smerokazov.Tako,da moraš spremembo smeri nakazati z roko.Nimajo niti s temi 4 KW-ti moči ,da hitro spelješ v križišču.Sprememba teh gabaritov s predelavo na manšo hitrost ni mogoča.Predelava teh gabaritov na ATESTU se ne prizna.Policaja nista vedela kaj naj naredita z menoj.Spustila sta me naprej,saj sem in nisem kršil prometno anomalijo.Po tem dogodku sem razmišljal,komu naj sedaj to neumnost Cerarjeve vlade posredujem tudi z možnostjo spremembe zakona da se ta hitrot do 46 km/h izenači z rdečimi talicami ,ki veljajo za do 25 km/h.Morda kdo ve kam se lahko obrnem za spremembo postopka in te anomalije.....!!
Sputnik
07. 05. 2020 14.58
-8
Pred 2h v Portorožu vozim za 2 goldwingi tablice LJ seveda kaj pa drugega in iz nenada brez da bi vsaj kaj nakazal prvi od njih zavije levo in z unim apartmajem na kolesih zapelje čez prehod za pešce in za njim potem še drugi. Če ne bi imel varnostne razdalje bi oba zbil kriva bi bila pa ona dva. Zato LJ ni dobrodošla na obali. Vse je njihovo in ne upoštevajo nobenih pravil
dugi159
07. 05. 2020 15.33
+9
K bi ti koprcane videl v ljubljani ...danes sem bil z motorjem v Kopru , ker Ljubljancani nismo zazeljeni , sem s seboj vzel sendvic in eno pivo . Vsedel sem se pred obcino in nazdravil . Nazaj grede sem se ustavil v Logatcu na kosilu . Cenovno ugodno , pa se strah me ni bilo pred Primorci . Kaj ces , tudi to je turizem . Sem se zaklel da tem kvazi spagetarjem ne pustim niti centa .
NPCL
07. 05. 2020 14.17
+6
Kolesarjenje je smiselno le po lj pred parlamentom
NPCL
07. 05. 2020 14.16
+4
Ne pozabit na kolesarje ki kolesa vozijo z avtomobili na izlete po celi sloveniji
Equilibre
07. 05. 2020 14.12
Če bi uporabljal ceste in ne poti za kolesa bi bil koper center sveta.
dugi159
07. 05. 2020 13.53
+12
Najvecja bedarija je , da so mopedi omejeni na 45 kmh . Vozijo lahko po cesti in so ovira . Recimo celovska ima omejitev 70 kmh . Ce vozi po sredini je ovira , ce vozi ob robu , ga prej k slej zrinejo ob plocnik . Mopedi bi morali biti omejeni na vsaj 60 kmh
motorist_mb
07. 05. 2020 14.02
+18
V tujini z B lahko voziš 125...naši pa pametni!
zurbrigen
07. 05. 2020 14.41
+5
Misli si rečt POŽREŠNI, naredili so tako da je kasiranje zagotovljeno kao VSE za VARNOST v Prometu, a tam na tem zavodu SLE LUDO I PIJANO :)
obožeobože
07. 05. 2020 13.49
+9
Ni lepšega ko se štirka zavrti nad 10000rpm
Amasakul
07. 05. 2020 13.43
+0
Thor74
07. 05. 2020 13.35
+2
Motoriste pa res ne videvam da bi delali peesdarije po cestah. Še nikoli v 25 ih letih nisem imel kakršnegakoli bližnjega srečanja z njimi...
Moncsa
07. 05. 2020 13.41
+9
big_foot
07. 05. 2020 13.30
+13
No lepo da se loči motoriste od mopedov. Ker med motoristi boste našli prehitre pa tudi prehitevanje preko črte kaj dosti več pa ne. Medtem ko pri mopedistih pa je teh prekrškov čuda - no prehitri pa niso ker ne morejo bit.
Komentator16381
07. 05. 2020 14.39
+7
Za info motoristi so na slabem glasu zaradi 1% voznikov ki dirkajo itd. Drugače se veliko bolj zavesti in boljši vozniki od avtomobilistov (telefoniranje, izsilijevanje...)
Moncsa
07. 05. 2020 13.25
+12
Policaji, pridite še malo višje proti severu. Cel vikend so dirkali ko zmešani, edino okrog kosila je bilo malo tišine ko so šli se najest in napit.
motorist_mb
07. 05. 2020 13.23
+5
Še malo vsaj 25 mora bit za kolena...po pameti!
Juri12
07. 05. 2020 13.03
+23
V Nedeljo me je na cesti Jesenice - Kranjska Gora v škarje prehiteval motorist. Prehiteval je kolono cca. 20 avtov in ko mu blendam mi pokaže fakiča pa posredi gre med mano in nasproti vozečim avtom. Jaz sem moral skoraj zapeljat na bankino da mi ni pristal na haubi.
fafajonka
07. 05. 2020 13.15
+14
malo bi ga zadel potem bi ti pa prst kazal v grabnu
kaktusar1
07. 05. 2020 12.48
+12
verjetno je boljš te ustavljat in kaznovat, kot pa postavljat radar v coni 30, ko še policaji po tisti ravnini peljejo hitreje...
mojcd
07. 05. 2020 12.41
+31
In kolesarji, pesci, tekaci, avtomobilisiti.....mislim pa da so na prvem mestu kolesarji. Za njih ni ustavljanja, nikjer