Slovenija

Mož, od katerega je odvisna prihodnost JEK 2

Krško, 01. 07. 2023 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Miha Kranjc
Komentarji
90

Z avgustom bo Kabinet predsednika vlade okrepil še deseti sekretar. Danijel Levičar bo bržkone imel eno najtežjih nalog med vsemi, saj bo moral uskladiti in najti rešitev za največji večgeneracijski projekt v zgodovini Slovenije. Dražji od vseh velikih infrastrukturnih projektov (avtoceste, TEŠ, drugi tir, Karavanke) skupaj. Moral bo pripraviti podlago za nov zakon, krmariti med različnimi interesi vplivnih organizacij in posameznikov, poskrbeti, da ne bo lukenj v zakonu, ki bodo dopuščale zlorabe, predvsem pa državljanke in državljane pripraviti na referendumsko odločitev.

Danijel Levičar je v energetskih krogih čedalje bolj pomemben igralec in "otrok" Nuklearne elektrarne Krško z izkušnjami v javni upravi. Leta 2013 je denimo že vodil Direktorat za energijo na Ministrstvu za infrastrukturo pod ministrico Alenko Bratušek. Je tudi tesno vpet v načrtovanje JEK 2 in poznavalec energetskega trga ter jedrskih tehnologij. Čeprav na vratih njegove pisarne piše poslovni direktor Gen energije, smo se z njim pogovarjali, kot bi bili že avgusta, ko bo zasedel vlogo državnega sekretarja za jedrsko energijo. 

Danijel Levičar, poslovni direktor GEN energije in bodoči državni sekretar
Danijel Levičar, poslovni direktor GEN energije in bodoči državni sekretar FOTO: Aljoša Kravanja

Na eni strani jedrsko energijo jemljemo kot rešitev za energetsko krizo, na drugi strani izkušnje tujih držav kažejo na številne probleme pri gradnji novih reaktorjev. Zamude, podražitve, podcenjevanje stroškov, s tem so se v zadnjih letih soočali v elektrarnah britanski Hinkley point, finski Olkiluoto, ameriški Vogtle. Kaj se lahko naučite iz teh manj uspešnih zgodb?

Iz mednarodnih izkušenj, ki smo jih pregledali v pripravi na izgradnjo JEK 2, smo imeli kar nekaj učnih ur. V deželah, kjer imajo jedrski program dobro razvit – tipičen primer sta Južna Koreja ali Kitajska – imajo razvit dober in zrel dizajn, vzpostavljene dobavne verige, da se elektrarne preprosto kopirajo. Posledica tega pa je, da izvajajo projekte znotraj časovnih in finančnih okvirov. V Evropi, zahodnem svetu, je bila v zadnjih 30 letih luknja. S temi prvimi projekti, recimo francoski Flamanville ali finski Olkiluoto 3, pa skrbijo, da se bodo znova vzpostavile dobavne verige, da se bosta znova vzpostavila znanje in kader. Računamo, da bomo te novo vzpostavljene dobavne verige, to znanje, izkoristili tudi mi. S tem bomo lažje zagotovili, da bo projekt ostal znotraj časovnih in finančnih okvirov. 

Kaj natančno si lahko predstavljamo pod pojmom dobavna veriga pri gradnji jedrske elektrarne?

To je celotna dobava komponent, storitev, da se projekt izvaja v časovnem roku. Tipičen primer takšne pomanjkljivosti v Evropi trenutno so težke komponente. Torej, kako v železarni izdelati reaktorsko posodo, ki tehta več kot 500 ton, pa uparjalniki. Takšne dele je treba naročiti vsaj tri do štiri leta prej, preden se sploh začnejo dela na gradbišču. To je včasih industrija v Evropi znala, a so zdaj nekoliko pozabili na te spretnosti. Ta del energetsko intenzivne industrije smo v preteklosti selili na Kitajsko, v Korejo, na Japonsko. Tam so še te kapacitete, čeprav smo, ko smo šli na ogled za izbiro tehnologije in potencialnega dobavitelja, ugotovili, da tudi Francozi že razpolagajo z dovolj robustnimi dobavnimi verigami. Koristijo jih za svoj program, pa tudi za britanski Hinkley point. 

Kako je pri nas s kadrom, ga imamo dovolj, da se lotimo tako zapletenega projekta?

Vsak tak projekt, sploh pa izgradnja jedrske elektrarne, jasno, da prinese s seboj tudi težave. Modrost vsakega investitorja je, da se iz otroških bolezni predhodnih investitorjev nekaj nauči in da se, po domače povedano, cepiš proti takim boleznim. Znotraj Gen energije namensko izvajamo program zato, da se iz teh napak učimo in da se jim bomo po najboljših močeh tudi izognili. 

Veliko je dilem. Najprej je izbira tehnologije. Potem je še izbira proizvodne moči. Oboje seveda odločilno vpliva na ceno. 

Jedrsko področje napreduje, se razvija, prihajajo nove generacije jedrskih reaktorjev. Večina  reaktorjev, ki trenutno obratujejo, je druge generacije. Na trgu pa se že ponujajo reaktorji tretje generacije in tretje plus. Razlika med drugo in tretjo je predvsem v varnostnih sistemih in nadgradnjah, kar pomeni, da so novi reaktorji boljši pri varnosti in proizvodnji električne energije. Imajo pasivne sisteme, ki v nepredvidenih situacijah ne potrebujejo zunanjega napajanja (kot denimo JE v Fukušimi), ampak izkoriščajo fizikalne zakone gravitacije. 

Kakšne tehnologije bi bile za Slovenijo bile primerne? 

Tehnologija, ki je sprejeta za našo lokacijo, je tako imenovan tlačnovodni tip reaktorja. Trenutno predstavljajo vsaj 70 odstotkov vseh obratujočih jedrskih elektrarn. Tudi NEK je tlačnovodni tip reaktorja. Gre za najbolj preizkušeno tehnologijo, s katero imamo tudi mi več kot 40 let izkušenj, tudi v svetu so to daleč najvarnejši reaktorji. Pomembno je tudi dejstvo, da so na trgu danes najbolj dosegljivi ravno ti tipi reaktorjev. Ko se odločamo o tem, kaj bi bil na naši lokaciji najbolj primeren tip reaktorja, govorimo o tlačnovodnem. Takšnem, ki je dosegljiv in komercialno dobavljiv na trgu. 

Verjetno pri izbiri tehnologije ne boste razmišljali o nekih inovativnih nadgradnjah? Znano je, da tovrstne odločitve lahko tudi podvojijo ceno?

Pri nas govorimo le o preverjenih tehnologijah in neke že imajo referenčno elektrarno. To pomeni, da elektrarne že stojijo in se replicirajo. Tipičen primer je jedrska elektrarna Hinkley point C (prva nova jedrska elektrarna v Veliki Britaniji po več kot 20 letih), kjer gradijo dve enoti hkrati. Druga enota se zaradi izkušenj gradi dvajset odstotkov hitreje in s petino nižjimi stroški. Na to računamo tudi v Sloveniji, glede na to, kakšne resurse sploh imamo. 

Ko so pred 40 leti v omrežje priključili NEK, še ni bilo takšnega razmaha obnovljivih virov energije oziroma vsaj ne tako nestanovitnih virov kot sta sonce ali veter. Ena izmed nalog nove elektrarne bo tudi uravnavanje konične porabe in proizvodnje. Je jedrska tehnologija zmožna hitrega prilagajanja svoje proizvodnje glede na potrebe omrežja, denimo, ko zaradi oblačnosti proizvodnja električne energije iz sonca hitro pade?

Jedrske elektrarne so načeloma zelo fleksibilen vir in omogočajo tudi tako imenovan spremljevalni način delovanja (angl. Load follow). Vendar zaradi same konkurenčnosti proizvodne cene jedrske energije, ki je vsaj v naši skupini daleč najugodnejša, se nam splača, da obratuje v pasovnem načinu in tako zagotavlja stabilnost elektroenergetskega sistema ne samo s količinami energije, ampak tudi z vztrajnostjo. Velikokrat pozabimo, da 300-tonski generator, ki se vrti v elektroenergetskem sistemu, lahko učinkovito ublaži marsikateri šok. Poskrbi, da podjetja ne ustavljajo proizvodnje, da doma ne utripajo luči in podobno. 

Ves čas se omenja tri države, ki so sposobne dobaviti tehnologijo oziroma elektrarno. Ali zaradi dejstva, da se je Evropa odpovedala ruskim in kitajskim dobaviteljem, izgubljamo dodatne pogajalske kapacitete za konkurenčnejšo ceno?

Investitor si nikoli ne želi izgubiti potencialnih partnerjev. Resnici na ljubo pa je tako, da z geostrateškega stališča ta dva dobavitelja danes v Evropi nista zaželena in ju tudi ne poznamo dovolj podrobno. Zato cenovna primerjava ni smiselna. Modeli, ki jih ponujajo Korejci, Francozi in Američani, pa v resnici vsi izhajajo iz enakih konceptov. Gre za tlačnovodne reaktorje, ki imajo svoje zametke v petdesetih letih prejšnjega stoletja. Vsak pa ima neko posebnost, za katero bo treba oceniti, katera bo najbolj primerna za našo lokacijo. 

Napovedi kažejo, da se bo raba električne energije do leta 2050 podvojila, na drugi strani Nemci svoje nuklearke zapirajo oziroma so jih zaprli. Kako si razlagate nemški model?

To ocenjujem kot ne najbolj pametno potezo. V svetu potekata dva pomembna trenda. Eden je elektrifikacija, drugi je defosilizacija. Oba nas peljeta v smer večje in učinkovitejše rabe električne energije. Jedrska energija s svojo pasovno širino omogoča, da obnovljivi viri še lažje vstopajo v elektroenergetski sistem. 

Zanimivo dejstvo je, da je v finski 11 milijard evrov vreden jedrski reaktor Olkiluoto 3 investiral skoraj izključno zasebni sektor. Tudi pri nas prihajajo pobude iz gospodarstva. Kako bi se pri JEK 2 lahko porazdelil državni in zasebni delež, po kakšnem finančnem modelu se boste zgledovali?

Ko ravno omenjate finski model, imenovan mankala, ki ga koristijo že 80 let pri vseh energetskih virih proizvodnje, ne samo pri jedrski. Njihova energetsko intenzivna industrija je prepoznala v jedrski energiji tako konkurenčen vir, da so bili pripravljeni sami investirati in črpati konkurenčno prednost. To je prepoznala tudi slovenska industrija, kar nas zelo veseli. Toda moram opozoriti, da poslovni in finančni model še nista oblikovana. Smo šele v fazi preučevanja teh modelov, od mankale in pogodbe za razliko (angl. Contract for difference) do regulatorne osnove sredstev (angl. Regulatory Asset Base), ki ga uporabljajo v Veliki Britaniji. Lahko naredimo tudi kombinacijo finančnega modela, ki nam bo  najbolj ustrezal. 

Menite, da sta pri nas gospodarstvo in prebivalstvo sposobna zasebno financirati tako velik projekt?

Težko se opredelim do tega vprašanja, ker nimam vseh podatkov. Preveč smo obremenjeni z visoko začetno investicijo, pozabljamo pa, da je to dolgoživ projekt, ki bo v več kot 60 letih proizvedel velike količine nizkoogljične električne energije. Takšen projekt se povrne že v prvi tretjini življenjske dobe. 

Slovenci imajo na varčevalnih računih 24 milijard evrov. V zadnjem letu se je premoženje zaradi inflacije zmanjšalo za dve milijardi evrov. To je verjetno dobro izhodišče za predstavitev vlaganja v jedrsko energijo?

Verjamem, da bi bilo veliko gospodinjstev pripravljenih vložiti v tak projekt, ni pa moja naloga, niti moja pristojnost, govoriti o tem, kakšen bo poslovni model. To odločitev bodo morali sprejeti na višjem nivoju.

Zanimivo je, da stroški jedrske energije naraščajo (angl. Levelized cost of energy, LCOE), obnovljivim virom, fotovoltaiki ali vetrni energiji, pa upadajo. Zakaj?

Pri jedrski energiji moramo v zakup vzeti dva vidika. Eno je, da nove jedrske kapacitete dobivamo s podaljševanjem obratovalnih dob jedrskih reaktorjev. To smo denimo dosegli tudi z NEK-om, ko smo januarja za 20 let podaljšali obratovalno dobo. To je daleč najcenejši vir in to lahko v naši skupini potrdimo, saj s tem dobivamo konkurenčno prednost. Glede novih enot pa moramo biti spet previdni. Če izberemo preverjeno tehnologijo, ostanemo znotraj začrtanih okvirov.

Kako se bo JEK 2 razlikoval od drugih velikih infrastrukturnih projektov, ki so bili preplačani?

Nameravamo omogočiti soinvestitorstvo. S tem dobimo druge pare oči, ki bodo sonadzirali projekt in jim bo v interesu, da se bo projekt izvajal učinkovito. V investicijo bomo poskušali soudeležiti tudi dobavitelja opreme. Določeni dobavitelji so pripravljeni vstopiti s svojim denarjem. Se pravi, da mu ne bo samo v interesu zgraditi elektrarne, ampak ga bo zanimalo tudi, da bo čim prej v omrežju, da bo čim cenejši in da bo čim prej prinašal prihodek. 

Kako boste upravljali denimo s tveganji podražitev, da jih ne bo spet kril državni proračun?

Težko vam ta trenutek odgovorim, kako se bodo porazdelila tveganja. Jasno pa je, da investitor prevzame tista tveganja, s katerimi lahko upravlja, da tveganja, vezana na izgradnjo, prevzame dobavitelj, da bodo tudi tisti, ki bodo imeli finančne koristi projekta, prevzeli določena tveganja. 

Danes še nastopate v vlogi poslovnega direktorja Gen energije, kmalu boste v Kabinetu predsednika vlade kot sekretar skrbeli za koordinacijo najdražjega projekta v zgodovini Slovenije. Se zavedate, v kaj se spuščate?

Odločitev pred sprejetjem tega izziva je bila težka. Smo pa vsi v jedrski stroki veseli, da sta vlada in njen predsednik prepoznala pomen JEK 2 in potrebe po koordinaciji tega večdeležniškega, medgeneracijskega projekta in da moramo to koordinacijo voditi na najvišjem nivoju. Zavedam se izzivov, ki prihajajo s tega naslova. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (90)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

je še kdo pošten
05. 07. 2023 14.12
+1
narazumna razlaga... zakaj vsi potrebujejo kredite, kje je denar od prodaje energije, če je tako učinkovita obstoječa, bi morala po 40 letih imeti dovolj sredstev da se postavi NOVA JEK 2. V primeru pa da ni .... pa je brezveze, da jo sploh delajo..... tu je Golob res dohtar, da popušijo vse kar se ustvari. Ni čudno da se ga je Rop komaj rešil kot sekretarja, da mu ni vlada padla....
Slavko BabIč
01. 07. 2023 21.50
+2
ne bomo rabili, ker bo v letu 2024 itak jedrska vojna....
Srečko
01. 07. 2023 15.40
+2
grem po petrolejko
Harpuna
01. 07. 2023 15.07
-1
Upajmo,da je res strokovnjak,na samo Levičar,kot večina v vladi.
IS58
01. 07. 2023 14.55
+5
Če je samo od njega odvisen JEK2 , potem je jasno da bomo leta 2050 temi.
misterbin
01. 07. 2023 14.09
+3
Za gradnjo JEK bi moral biti referendum ne more odločati nekaj ljudi tako kot je šerif dovolil gradnjo đamije .Država ni njihova od pozameznikov
Samo.Jst
31. 08. 2023 08.32
"predvsem pa državljanke in državljane pripraviti na referendumsko odločitev" dejansko zaključek prvega odstavka članka. Beri človek
Petur
01. 07. 2023 14.09
+2
bodoči milijarder...
Natodefinkica
01. 07. 2023 13.42
+5
Strici kaj bo z odpadki VRO prvega NEK 1..kij jih kopičite že 40. let pa pojma nimate kam kako in kdo bo to plačal, še usranega dogovora z Hrvati niste sposobni izpeljati. Vam še šajtergo gnoja ne bi zaupal, domov neste te neškodljive odpadke, pa jih pojejte barabe se obnašate tako saj za te odpadke ne bomo skrbeli mi pa plačali ceno tudi ne. To so oziroma ste ekološki TERORISTI.
MladInPerspektiven
01. 07. 2023 13.31
+5
Sem proti. In sicer zato, ker pri nas bomo postavili in skladiščili jedrske odpadke in korist bodo imele druge države nam bodo pa zviševali cene energije... in tudi čez 20 let se bodo časi spremenili in jedrska energija ne bo več aktualna.
PomisliNaSonce
01. 07. 2023 12.45
+4
Teš ponovno brez obvestila za javnost kmalu po polnoči izključen iz sistema...
proofreader
01. 07. 2023 12.26
+5
Kaj če kar naročimo te kotle, da ne bomo potem čakali?
zmerni pesimist
01. 07. 2023 11.35
+8
Priimek ma pa pravi
vvvilice
01. 07. 2023 11.17
+13
Večini ni znano, da je nemška industrija povsem odvisna od francoskih jedrskih elektrarn. Tisti veter in sonce so žal nezanesljivi viri in neprimerni za industrijo
Kollerik
01. 07. 2023 11.30
+5
Sploh vetrnice so en velik larifari. Sonce pa je že druga zgodba, zgodba o uspehu, vendar ob primerno kapacitativnem omrežju.
mackon08
01. 07. 2023 12.22
+3
Kollerik pojdi proti Dunaju pa boš videl če so vetrnicelari fari, vrtijo se da je veselo.
t3d0m3d0
01. 07. 2023 11.11
+12
Tako je vedno v naši politiki. Vlada najde svetovalca za gradnje, ki trajajo 100 let, za ves ta čas se plačuje svetovalcu, on da večino tega denarja premierju v žep. Obstaja tudi "svetovalec" za gradnjo 2. tira.
PomisliNaSonce
01. 07. 2023 11.08
-3
Z se enim reaktorjem si bo vladar samo še ojačal linijo hladne fronte in uvoz plinov iz severa proti jugu. Preko žic, povezanih in čezmejno obremenjenih bodo plini vse več na vaših strehah. Sonce je zdravje, ne vladarjeva obljuba da vas pozdravi. Zbudite se...ne dovoliti, da vam vladar po žicah naravno sonce krade!
reakcionar
01. 07. 2023 11.07
+7
Če kdo lahko snuje tak projekt to vsekakor ni slovenska vlada. Preveč korupcije. Vse od načrta, makete, razpisa, natečajev, izvedbe, vse vse vse morajo prevzeti zunanji izvajalci. In najprej izstavit predračun.
blahec
01. 07. 2023 11.01
+7
Dobro plačana služba....rezultat pa bo kot je to ponavadi pri nas ..katastrofalen
Ejga-Tega
01. 07. 2023 10.40
+7
No, pa še ta budaleština. Referendum. Kot prvo, zapravljanje našega denarja. Za ta znesek bi mogoče že pokrili strošek izkopa in odvoza materiala za novi blok. Odločevalci pa bodo v vsakem primeru ravnali po svoje. Referendum? Ja,pod pogojem,da se vsi indeficiramo na glasovnico. Kdor je proti, mu takoj odklopit elektro priključek, fizično porezat kable in iz zida ven potegnit števec. Boš pa brez!
PomisliNaSonce
01. 07. 2023 11.11
-3
Komot. Ampak pod pogojem, da si tud ti. To je usnerjena energija, po preko obremenjevanja žic čezmejno podreja na poti vso prosto energijo. Odklopimo komplet, ali odločamo vsi o tem kako daleč še gremo z tem umetnim soncem!
Castrum
01. 07. 2023 10.36
+0
Ta vlada razmišlja "zeleno" ....zsti so kupili dizelske lokomotive...😜
Kollerik
01. 07. 2023 11.31
-4
Bolje golob na strehi, kot januzaj v roki....
Cila
01. 07. 2023 10.35
+4
Kak referendum. Naredte že nekaj, ne sam filozofirat!