Slovenija

Vrnitev krav, nato pa odškodnina in pregon inšpektorice?

Ljubljana, 28. 12. 2023 18.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Vesna Petrović
Komentarji
278

Ministrstvo za kmetijstvo je v razvpitem primeru odvzema 24 krav kmetiji Možgan ugodilo pritožbi kmeta zoper odločbo uradne inšpektorice Danuše Štiglic, ki so jo sicer že izločili iz vodenja inšpekcijskega postopka. V obrazložitvi ministrstvo pritrjuje pritožbi in ugotavlja, da je veterinarska inšpektorica v postopku zagrešila hude kršitve zakona o upravnem postopku tako pri pisanju zapisnika, pri vodenju postopka in pri samem odvzemu živali. O kravah bo zdaj odločal novomeški urad. Odvetnik Matoz bi zahteval tudi odškodnino in predlagal pregon inšpektorice.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Odvzem živali v ponovno odločanje
    02:43
    Iz 24UR: Odvzem živali v ponovno odločanje
  • Iz SVETA: Odvzem krav nezakonit
    03:03
    Iz SVETA: Odvzem krav nezakonit

 

Veseli smo, da je ministrstvo ugodilo naši pritožbi, da je bil odvzem živali nezakonit, nam ob prihodu pove Timotej Možgan in pokaže nov prostor za krave, ki so ga pred kratkim dokončali. 

"To je nek sistem odprte štale, da če bodo tla razmočena in bo deževje, bodo one samo v tem boksu. Po potrebi pa na zunanjem izpustu – odvisno, koliko živali bo, da ima vsaka dovolj veliko kvadraturo. Ko bo suho, se bodo pasle. Ne bodo samo pašne živali, morale bodo biti tudi delno ohlevljene."

Zadovoljen je tudi odvetnik Možganovih Franc Matoz, ki pravi, da je seznam kršitev inšpektorice Danuše Štiglic, ki je opravila odvzem, precej dolg. "Vodenje postopka, neupoštevanje določb zakona o pravnem postopku, v pisanju zapisnika, način opravljanja odvzema, pomanjkljiv oziroma nikakršen opis stanja živali, kar je najbolj pomembno v primeru, da gre za odvzem," našteva. 

Danes pa je predlagal še, da inšpektor, ki je prevzel zadevo, v kratkem opravi ustno obravnavo. "Predlagam, da bi se dobili na kraju samem, pri gospodu Rudiju Možganu, tam pogledali stanje in da se potem v primeru, da je potrebno, izda kakršna koli ureditvena odločba za odpravo kakšne pomanjkljivosti in se živali vrnejo v rejo." 

Odvzem goveda
Odvzem goveda FOTO: POP TV

Inšpektorica je kmetu med drugim očitala, da so živali zgrbljene, da šepajo in da imajo mastitis, pa tudi, da so stale v blatu. To se ne bo ponovilo, zatrjuje Možgan. "V ta namen smo izkopali ponikalnico za hribom in vsa voda, ki priteče dol, jo bo požrla. Letos je bilo na splošno prehudo in zemlja ni zmogla požirati vsega." 

Pričakujejo, da se bodo živali vrnile in da bo novi inšpektor ocenil, da je stanje primerno, še pravi. 

Matoz pa dodaja, da bodo najprej počakali na rešitev celotne zadeve. "Da se dokončno o tej zadevi odloči, potem pa bomo izvajali ostale ukrepe – od odškodnine, do predloga za pregon inšpektorice zaradi vseh napak, ki jih je storila." 

Ali se bo 24 krav vrnilo na kmetijo Možganovih, naj bi bilo znano do 22. januarja, ko naj bi bil končan ponovljen postopek na novomeškem uradu uprave za varno hrano.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (278)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

smuuki
31. 12. 2023 10.31
+4
Najbolj zanemarjen kraj na tem svetu je metelkova. Prav ti rahlo zanemarjeni delijo nasvete drugim kako je treba imeti pospravljeno. Svojega gnoja ne vidijo in preusmerjajo pogled drugam. Zdaj pa vsi anti jj naredite delovno akcijo in se lotite kidanje gnoja na metelkovi. Rogovcem so morali pospraviti drugi. Kakšen inšpektor je pristojen za vaše gnojišče. Pravo gojišče bolezni ste si ustvarili a vas skrbi blato na kmetijah. Narko igle,človeški izstrebki,bruhanje vas očitno ne motijo toliko. 😀😀😀😀
bohinj je zakon
29. 12. 2023 18.07
-3
Če krave vrnete v blato do kolen, kot je na slikci - ste sokrivi za trpljenje teh živali. Upam da vas bo kdo prijavu.
pekoči paradižnik
29. 12. 2023 11.49
-7
janševci si domišljajo, da za njih ne veljajo nobena pravila, sploh če so se s pacientom srečali in spoznali v zaporu. Kar poglejmo dva primera,... snežič in možgan,.... vidite kakšno podobnost, povezavo, rdečo nit???
Vinkll
29. 12. 2023 14.50
+2
Darko32
29. 12. 2023 15.20
+7
pekoči paradižnik Pa ti si vse pomešal in zlorabljaš za politične obračune celo krave, katere so tvoji pajdaši in hostarji hoteli ukrasti. Poglej kakšne oslarije pišeš. VALERIJA DANUŠA nista člani SDS- a vsaj tako izgleda. DOpisovali so si z GABROVO TINO in ono, ki se je vpletala v kriminalne združbe in je sedaj v parlamentu. Ti so delali po domače in jasno je razvidno, da so se šli organizirano kriminalno raboto. Torej so to levičarji po vzoru KOMUNISTOV iz leta 1945 in naprej začeli spet krasti živino. Ti pa velik zagovornik misliš, da ljudje nič ne vidij oin nič ne vedo in boš prepričal z svojim širjenjem nebluoz. Si res ubogi na duši in na 10 kilomerov te vsak pošten SLovenec, kateri ni potrebno, d aje SDS-ovec prepozna kot agitatorja rdeče politike od leta 1945 naprej. Zato se mal ozamisli nad tem kaj pišeš.
smuuki
29. 12. 2023 16.48
+3
Najhuje pa je, da ta mladič opeva bivšo jugo a se mu niti malo ne sanja kako težko smo živeli. Za golfa 100 plac
gizmo49
16. 01. 2024 15.11
pekoči paradižnik
29. 12. 2023 11.48
-6
Ključno vprašanje v tem primeru je sedaj, ko so živali rešene neživljenjskih pogojev, kdo vse je sodeloval v nezakoniti reji, razmnoževanju, trgovini z živalmipri klanju in trgovini z mesom pri katerem sledljivost ni možna, ... živali namreč niso označene, nimajo svoje evidenčne številke,.... čeprav pravilnik o označevanju živali to zahteva od rejca.
Darko32
29. 12. 2023 15.24
+5
pekoči paradižnik A spet trosiš neumnosti in zavajaš. To, kar ti šišeš je samo potrditev kak oste hoteli ponarediti vse skupaj. Namreč igrali ste na karto kak obrisati sledljivost živali. Zato sedaj tebi podobni poskušate prodati to zgodbo drugim. Vidiš tukaj si povedal na kateri točki ste igrali na karte kako boste pokradli živino in sledi zabrisali. Zato s ene čudim, če ti in tebi podobni širite še naprej HOSTARSKO IDEOLOGIJO kraje živine. Evo bizec tukaj si povedal kako . Leta1945 in naprej ste prav tako na iste načine z drugimi metodami kradli živino in si meso med svoje kamerade razdelili.
smuuki
30. 12. 2023 09.50
+3
Pekoči upam, da dobiš kazensko ovadbo zaradi širjenja laži in s tem blatenje dobrega imena rejca. Živali so vse oštevilčene in vsaka žival ima svoj potni list katere ves čas poseduje pravi okradeni lastnik. Če še enkrat navedeš to laž kot resnico ti sam nakopljem policijo nad glavo. Za začetek ovadba proti neznanemu povzročitelju. Ta neznani bo kmalu postal znani. Vse kaže, da se bova spoznala, srečala
pekoči paradižnik
29. 12. 2023 11.47
-9
Namesto, da bi se lastnik teh živali ugreznil v zemljo od sramu, se prepira z vsemi in igra žrtev zarote.
pekoči paradižnik
29. 12. 2023 11.47
-6
Po videnem je lahko sram kmete in organizacije, ki imajo obraz zagovarjati takšne razmere za živali.
pekoči paradižnik
29. 12. 2023 11.47
-7
Za takšne gospodarje je samo odvzem, kazen in doživljenjska prepoved reje živali
pekoči paradižnik
29. 12. 2023 11.46
-6
Tiste, ki se sprašujete, kako bodo za nazaj ugotavljali zdravstveno stanje živali naj pomirim, da so bile vse živali po odvzemu, pred predajo novim rejcem veterinarsko pregledane in za vsako obstaja zdravniško spričevalo, tudi za tiste, ki niso bile oštevilčene,... imajo pa sliko na dokumentu..... janševce bi moralo skrbeti, kaj vse bo ponovljen postopek odkril na področju reje, evidentiranja živali, prometa s to živino in še kaj.
Darko32
29. 12. 2023 15.26
+5
pekoči paradižnik Čakaj malo kako pa ti vse to tako dobro veš in kot te spremljam z vsemi topovi streljaš in žališ SDS_ovce. Torej nimaš pošlihtenega glih podstrešja. Zato ne delaj oslarij, ker delaš tistim, kateri so to storili sedaj že lepo odrejeni za čorko in doživljenski odvzem vseh dovoljen za delo v veterini in javni upravi. TO BO ZAHTEVALA ULICA IN POTEM NEBO VEČ POVRATKA NAZAJ.
vezuv_
17. 01. 2024 17.15
darko32 - daj bolj temeljito preberi njego odgovor oz. objavo: "so bile vse živali po odvzemu, pred predajo novim rejcem veterinarsko pregledane in za vsako obstaja zdravniško spričevalo, tudi za tiste, ki niso bile oštevilčene,... imajo pa sliko na dokumentu....." , še posebej tale citirani del. Takšno izjavo lahko napiše le nekdo, ki je bil zdraven!!! Torej seštej 1+1 - je to sama inšpektorica ali njen partner, ki je veterinar v Mokronogu? Samo domnevam....
pekoči paradižnik
29. 12. 2023 11.45
-6
janševci in zagovorniki nemarnega kmeta,.... ne veselite se prehitro. ... zadeva gre v ponovno odločanje, kar pomeni, da se bo postopek od nič še enkrat izpeljal,... epilog je pa lahko isti, kot v tem primeru. Do vrnitve živali sramotnemu kmetu,.... je pa še zelo daleč.
mackon08
29. 12. 2023 09.53
-9
Se pravi, da so zdaj uredili zadeve, če inšpektorica ne bi ukrepala bi bilo stanje nespremenjeno. Bravo inšpektorica, če bi izdala samo opozorilo se itak nič ne bi spremenilo.
Groucho Marx
29. 12. 2023 10.25
+1
Darko32
29. 12. 2023 11.04
+8
mackon08 Vidim, da vidiš samo ozko. SAm sem pogledal fotografije za 10 let nazaj in moram reči, da ves čas vzdržujejo celotno območje tako kot je potrebno. Govorim za isto lokacijo in letos smo videli poplave in ogromno dežja. Ta kmetija pa leži na območju, kjer prehod na ravnino in tukaj nastane ob dežju blatni teren. Geološka sestava tal je za celotno SLovenijo žal podobna. Tukaj se vzdržuje ves čas območje. Sem videl slike, katere so bile posnete tudi 10 let nazaj. Zato ne zavajaj. Dež in nevihte naredijo svoje.
mackon08
29. 12. 2023 11.38
-2
darko32 če dež in nevihta naredi svoje ta teren ni primeren za živino kapiš?
smuuki
29. 12. 2023 11.54
+6
Butelj iz bloka lahko razmišlja tako. Svoj zgrešen način razmišljanja zaradi preobilice prostega časa beri brezdelja vsiljuje drugim. Eno navadno psihično nasilje zaradi dolgčasa
pekoči paradižnik
29. 12. 2023 12.07
-5
smuuki,... znana je manira janševcev, da drugim očitajo lastne mentalne težave.
Darko32
29. 12. 2023 15.29
+6
smuuki Opažam nekaj drugega in to je, da je PARADIŽNIK eden izmed tistih, kateri je sodeloval pri ponarejanju zapisnika in prirpavi terena za ponarejanje dokazov z ciljem, da si zaščitijo hrbte pri navedeni tatvini. Izredno veliko naklada o svareh, katere morajo biti zapisane takoj v zapisniku na kraju dogodka. Sedaj pa on to razlaga po netu. SOčasno pa DANUŠA in VALERIJA kot veliki strokovnjaki in doktorji znanosti tega niso napisale, ker so vedeli v katero smer bodo prirejali, da bi očrnil itega kmeta.
smuuki
29. 12. 2023 16.46
+5
Slučajno poznam okradenega kmeta. To kar pekoči laže o živalih brez številk je golo natolcevanje brez osnove. Preprosto laže in na laži gradi izmišljene zgodbe. Tipičen levak. Brez laži ne zmorejo ničesar
Jozaa
29. 12. 2023 09.50
-5
Počakajmo na odločitev, da ne bo kdo imel dolgi nos?
Darko32
29. 12. 2023 10.35
+5
Ne igrajte se z poskusom ponarejanja in prirejanja, kar vam je bil cilj in načrt. Vidiš, da vas je narod prečital in KRAVE BODO odnesle in pospremile vse te, k iso vpleteni zraven v zapor in sledile bodo še sancije. ALi je njen mož tudi vpleten v to barabijo, kot veterinar. Zato ne poskušati sreče ali bo uspelo.
pekoči paradižnik
29. 12. 2023 11.39
-7
dare,... Znana manira janševcev je, da drugim očitajo, kar počnejo sami.
Uporabnik 293
29. 12. 2023 09.40
+3
Tak je ko si misice sprintajo diplomo iz biologije....
pekoči paradižnik
29. 12. 2023 11.39
-5
Abramboslovci pa s plagiatom diplomirajo na FDV.
razumi če lahko
29. 12. 2023 09.39
+10
Enostavno si ne morem zamisliti , če bi se tak fiasko zgodil pod prejšnjo vlado kakšen vik in krik bi se zgodil z strani tistih ,ki pod tem člankom še vedno zmerjajo vsakega z Janšistom , če napiše ,da bi pa mogoče res bilo prav ,da odgovarjajo tisti ,ki niso delali v skladu z zakonom ,ki so ga dejansko sami napisali !!
Mikl
29. 12. 2023 09.25
+13
Kazensko ovadit še Golobovo punco .. če ne bi bilo Tine si Štigličeva kaj takega ne bi upala naredit
Perivnik
29. 12. 2023 09.59
+7
Včeraj je en spletni časopis objavil slike elektronskih naslovov vseh, ki jim je Valerija Podgornik poslala maile o svojem "plemenitem" namenu "tatvine". Sama zanimiva imena, ja od Tine Gaber, Mejre Hot, Danuše Štiglic .....
Darko32
29. 12. 2023 10.22
+5
KAJ a to se gredo barabini. Sedaj pa vidimo, da ni bil zapisnik napisan zaradi tega, da ni vedela ampak je to storila namerno, da si lahko BARABINI priredijo dokaze za naprej in na ta način zaščitijo kriminalno raboto. ČE JE VSE TO RES SE PRIEMR NEBO KONČAL NA TEJ TOČKI AMPAK BODO VSE TE SLAVNE PRAVNICE MORALE V ZAPOR IN SE JIM DO SMRTI ODVZAME VSE DIPLOME IN POŠLJE ZA TEKOČI TRAK.
pekoči paradižnik
29. 12. 2023 11.40
-2
Znana manira janševcev je, da drugim očitajo, kar počnejo sami.
Majzelj
29. 12. 2023 09.24
+7
Slovenija je padla v kravjek.
Uporabnik 293
29. 12. 2023 09.12
+8
Pregon tine !!!
Slovenec81
29. 12. 2023 09.11
-8
Pregon in kazensko ovadbo bi si zasluzil odvetnik matoz.....najbolj koruptni pravnik pri nas
Groucho Marx
29. 12. 2023 09.18
+8
Matoz je kriv za diletantizem inšpektorice?
Darko32
29. 12. 2023 10.39
+4
Slovenec81 MATOZ je edini, kateri je takoj videl kaj jev ozadju in je zato pripravljen pro bono pomagati. Toliko MATOZU. VALERIJA in DANUŠA ČORKA VAJU ČAKA. To z malomarnim delom ni bilo storjeno, ker niso vedeli ampak so v kriminalni združbi uporabili sistem, da si prirpavijo teren za ponarejanja in opravičevanje teh dejanj. Tudi scenarij so zastavili, da številke živali uničijo in priredijo zdravstveno dokumentacijo z ciljem, da bi opravičili dejanje. Zato vidimo, da so se POŠTENI VETERINARJI distancirali in sledi vodijo k možu DANUŠE.
Omizje
29. 12. 2023 09.09
-3
lastnik motornega vozila mora pridobit voznika ki ima predpisano počitek ce želi da vozilo deluje sedmi dan. potem takem naj si tudi kmet pridobi delavca ki bo delo opravil po določenih pogojih.Kmetija ni samo kmetija je ubistvo podjetje in se naj začnejo tudi tako obnašat
Omizje
29. 12. 2023 09.11
-8
Uporabnik 293
29. 12. 2023 09.38
+3
Ti si kauč podjetnik ! Reši še nutrije!
smuuki
29. 12. 2023 11.56
+4
Ja prav imate. Ko se bo to zgodilo bo kg mesa preko 20€. To se mora zgoditi. Tega suženjstva mora biti enkrat konec
Truth
29. 12. 2023 08.53
+8
Inspektorca je ze dobila odpoved in prepoved dela v JU? Kaj cakate!!!!
janez horvat
29. 12. 2023 08.50
+11
Če je bil odvzem nezakonit, bi morali krave takoj vrniti kmetu. Ko bo izdana nova odločba pa se ustrezno ukrepa.