Slovenija

Tveganje korupcije pri predpisovanju očal

Ljubljana, 23. 07. 2018 15.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, / K.H., N.P.
Komentarji
15

Komisija za preprečevanje korupcije je zaznala, da obstaja tveganje za korupcijo pri izvajanju okulistične dejavnosti. Opozorili so, da so lahko zdravniki, ki predpisujejo pripomočke za izboljšanje vida v breme ZZZS, povezani z družbami, ki te pripomočke za vid tudi izdelujejo.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je sprejela ugotovitve o posameznem primeru v zadevi predpisovanja pripomočkov za izboljšanje vida s strani okulistov v javni zdravstveni mreži ter izdelave pripomočkov za izboljšanje vida v optikah.

Komisija je pri tem zavzela stališče, da pristojni zdravniki, ki predpisujejo zavarovancem Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) pripomočke za izboljšanje vida v breme ZZZS, ravnajo na način, da so "povezani" z zasebnimi gospodarskimi družbami oziroma s samostojnimi podjetniki za izdelavo pripomočkov za izboljšanje vida. To predstavlja kršitev integritete.

KPK opozarja: obstaja tveganje za korupcijo pri izvajanju okulistične dejavnosti.
KPK opozarja: obstaja tveganje za korupcijo pri izvajanju okulistične dejavnosti. FOTO: POP TV

KPK je tako ugotovila in izpostavila sistemski problem, ki ga morata ustrezno preučiti ministrstvo za zdravje kot ustanovitelj javnih zdravstvenih zavodov in pristojni organ za izdajo dovoljenj za izvajanje okulistične dejavnosti ter ZZZS kot plačnik okulističnih pregledov in plačnik optikom za izdane pripomočke za vid.

Komisija je pozvala pristojna organa, da v roku 30 dni od poziva podata obrazložitev na kakšen način bosta pristopila k odpravi korupcijskih tveganj in zagotovitvi integritete na področju izvajanja okulistične dejavnosti in predpisovanja pripomočkov za izboljšanje vida.

Ste vedeli, da če imate sklenjeno zdravstveno zavarovanje, ste upravičeni do brezplačnega pregleda vida pri okulistu s koncesijo? Ta vam nato izda naročilnico oziroma takoimenovani zeleni recept. Preverite še več o pravicah, ki vam pripadajo.

ZZZS mnenje KPK še preučuje, so pa že 2. julija vse izvajalce zdravstvenih storitev, ki izvajajo okulistično dejavnost, in vse pogodbene dobavitelje optike opozorili na tveganje korupcije. Opozorili so jih tudi na dolžnost izvajalcev zdravstvenih storitev, ki izvajajo okulistično dejavnost, da po predpisu očal, leč ali dodatkov naročilnico izročijo zavarovani osebi, ki nato prosto izbere dobavitelja, pri katerem bo prejela očala oziroma leče.

V konkretnem primeru povezanosti med nekaterimi izvajalci zdravstvenih storitev in zasebnimi optiki gre po njihovem mnenju za problematiko, ki zahteva poleg konkretnih in dokumentiranih prijav tudi razmislek o primernejši sistemski ureditvi. Treba bi bilo opredeliti, ali in pod katerimi pogoji se lahko okulistična dejavnost in dejavnost optik lahko izvaja na isti lokaciji, da bi v največji možni meri obvladovali tveganje nelojalne konkurence in korupcije.

Kljub sistemskemu izzivu, ki je v pristojnosti ministrstva za zdravje in KPK pa bo ZZZS še naprej dejavno opozarjal zlasti zavarovane osebe, kakšne so njihove pravice na področju okulistične dejavnosti in pri optikih, so še sporočili iz ZZZS.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FIGEC
17. 09. 2018 14.39
Cvikarji so v Sloveniji ene 10 do 20 X predragi. Sam sem problem rešil tako, da sem si dal zmeriti oči, nato pa na splet brille24.de . Dobiš kaj češ in za koliko češ. Več kot 30€ še nisem dal za očala, z njimi pa oskrbujem vso mojo slabovidno okolico.
ni_mi_vse_eno
23. 07. 2018 22.40
+2
Na kitajskem titanijev okvir 20 euro, v Sloveniji nisem dobil titanijevega okvirja pod 200. Zobarje in odvetnike poglejte, ti delujejo brez računov.
saba22
23. 07. 2018 18.57
+2
Jap. 20 let se že dela tako. Oboji, okulisti in optiki imajo ogrimne koristi. Le kje je bila korupcijska komisija vsa ta leta?
Lutra Lutra 1
23. 07. 2018 18.32
+5
Huh, dolgo so rabili, da so ugotovili, kar so žal tudi pravilno ugotovili.
saba22
23. 07. 2018 18.57
-1
yaks
23. 07. 2018 18.02
+3
Imeti slab vid, je drag šport. Čakalna vrsta na pregled pri okulistu je 6 mesecev, okvirji in stekla stanejo ogromno. Če si voznik, rabiš še sončna očala, poleg tega, je dobro imeti dva para očal. Torej rabiš 3 pare očal. Na pregled bi naj šel vsaki dve leti. Če se ti vid med tem časom spremeni, jovo na novo 3-je pari očal. Dobro, okvirjev ne rabiš menjat, vendar je to isto kot oblačila, ki ne nosiš 10 let enaka. Enkrat se jih naveličaš, grejo iz mode... Kar dobiš na recept je en drek, primerno le za tiste z najnižjo dioptrijo.
mikumi
23. 07. 2018 17.28
+4
Kaj pa ko greš k okulistu in ti izmeri razliko dioptrije 0,25 in ti da taka očala. Naslednja očala moraš kupiti (in drago plačati) pri njih ker z očali z enako dioptrijo ne vidiš več.
manjanja
23. 07. 2018 16.59
+11
Pravijo, da ni več možno preskakovanje vrst. No, sem pred kratkim na svoje oči videla kako to gre. Mamo sem spremljala, da na podlagi napotnice dobi datum za operacijo dlesni v celjski bolnišnici. Prideva do okenca in zaposleni oddava napotnico, ki jo da na stran in reče, da dobi mama datum na dom. Čez več kot 1 mesec se spet prikaževa pri isti zaposleni z vprašanjem zakaj še ni datuma in pove, da bo mama dobila datum na dom 14 dni prej kot bo operacija. Čez eden teden pride dokument z datumom, da bo operacija čez 2 meseca. Glede na to, da se ne dobi takoj datuma, ko se odda napotnica, ne dvomim, da se na ta način preskakujejo vrste in delajo usluge določenim.
yaks
23. 07. 2018 17.56
-2
Potem pa prijavi in ne blebetaj tukaj. Drugače pa povsod dobiš datum na dom in ne na licu mesta. Zakaj, pa njih vprašaj.
manjanja
23. 07. 2018 19.54
Uporabnik113189
23. 07. 2018 16.39
+16
Ko naši "zaznajo" tveganje korupcije to v praksi pomeni da iz skorumpirane mlakuže smrdi do neba. Ali kot pravijo stari modreci, obljubiti in storiti sta dva koraka. Od "zaznavanja" samega se korupcija ne bo odpravila niti za las. Vse skupaj je norčevanje iz ljudi. Komu pa sploh država še kaj prispeva za očala ali leče, če pa že kaj odobrijo je znesek neresen. Še tipkovnico za slepe si morajo ljudje kar sami kupiti.
butalistan
23. 07. 2018 16.35
+5
butalistan VSE JAVNO JE IN BO ZANIČ----SAMI LOPOVI POVSOD
razocarani
23. 07. 2018 16.35
+16
le kdo se dobi ocala na recept ,,se slabo vidis pac gres kokulistu ki ti naredi ocala ,,danes imajo ti velikooooo boljse naprave za merjenje ,,da prides k okulistu v zdravstveni ustanovi prej od cakanja oslepis ,,torej se en dokaz da zdravsto crkuje ,,
Principat
23. 07. 2018 16.22
+12
pri nas mora trajat nekaj let , da pride pomlad
Transformerji
23. 07. 2018 15.29
+33
Se ni vredno poglobiti v tekst - tveganje korupcije ne more biti, čisto vse je ena sama korupcija!