Slovenija

'Mreža javnih zdravstvenih zavodov bi se lahko sesula že v času te vlade'

Ljubljana, 13. 02. 2023 15.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Maja Pavlin, STA
Komentarji
139

V civilni iniciativi Glas ljudstva menijo, da ukrepi, ki jih sprejema vlada, koristijo zasebnikom, saj da jim sedanji sistem omogoča nekatere boljše pogoje delovanja kot javnim zasebnim zavodom. Slednje so predstavili na primeru Studia R, ki je v preteklem letu močno povečal obseg delovanja in iz javnih zdravstvenih zavodov zvabil šest zdravnikov. "Na področju koncesij trenutno vlada popoln divji zahod," je ponazoril predstavnik iniciative Jaša Jenull. Če ima vlada resničen namen obraniti javno zdravstveno mrežo pred popolnim razsutjem, mora problematiko koncesionarstva nasloviti nemudoma, še poudarjajo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Kritika vladi na področju zdravstva
    03:58
    Iz 24UR: Kritika vladi na področju zdravstva
  • Iz SVETA: Očitki zdravstvenemu ministru
    04:21
    Iz SVETA: Očitki zdravstvenemu ministru
  • Iz SVETA: Stanje v zdravstvu
    01:12
    Iz SVETA: Stanje v zdravstvu

 

"Zdravniki v Sloveniji odhajajo iz zdravstvenih domov. Pred našim zdravstvom je velika težava. Če se bo ta trend nadaljeval, se bo mreža javnih zdravstvenih zavodov sesula," so prepričani v civilni iniciativi Glas ljudstva. Pravijo, da bi se to lahko zgodilo že v času trenutne vlade.

Ob tem so navedli, da je v lanskem letu javne zdravstvene domove zapustilo 20 družinskih zdravnikov, zaradi česar je več tisoč oseb ostalo brez izbranega osebnega zdravnika. Civilna iniciativa je ob tem zelo kritična tudi do trenutnih vladnih potez na področju zdravstva. "Prepričan sem, da gre za organiziran napad na zdravstveni sistem z namenom privatizacije," je dejal nekdanji minister za zdravje in predstavnik iniciative Dušan Keber.

Če ima vlada resničen namen obraniti javno zdravstveno mrežo pred popolnim razsutjem, mora problematiko koncesionarstva nasloviti nemudoma, menijo v civilni iniciativi. Med drugim pričakujejo izenačitev položaja koncesionarjev in javnih zdravnikov. Keber je namreč na novinarski konferenci poudaril, da je bilo podeljevanje koncesij zamišljeno z namenom povečanja dostopnosti do zdravnikov v oddaljenih krajih, a da se dogaja ravno obratno.

Da njihovi očitki ne letijo na posamezne zdravnike, ki imajo pravico, da si v določenih okoliščinah izberejo način, ki jim prinaša čim boljši zaslužek, je še poudaril nekdanji zdravstveni minister. Je pa kritičen do vlade, ki po njegovih besedah podobno kot prejšnja vlada koraka po poti neoliberalne politike.

Jaša Jenull
Jaša Jenull FOTO: Bobo

Spregovoril je tudi predstavnik iniciative Jaša Jenull, ki pravi, da je težava zlasti, ker javni zdravstveni zavodi opravljajo številne storitve, ki jih posamezni koncesionarji nikoli ne morejo nuditi in jih tudi nočejo nuditi, saj je namen posameznega koncesionarja, da deluje s profitom.

Kot primer je omenil podjetje Studio R, ki da je kot posledica Uredbe o neomejenem financiranju koncesionarskih storitev v preteklem letu potrojilo obseg svojega delovanja in iz javnih zdravstvenih domov zvabilo šest zdravnikov (štirje med njimi naj bi prišli iz ZD Ljubljana).

Odhodi družinskih zdravnikov med koncesionarje

Studio R je leta 2019, kot so navedli v Glasu ljudstva, obravnaval okoli 1800 pacientov oz. 2600 količnikov. Že s tem so sicer presegli normativ 1895 količnikov, mejo, nad katero zdravniki lahko odklonijo nove paciente. ZZZS mu je takrat dodelil sredstva za program enega tima, so še sporočili v civilni iniciativi. Po podatkih Erarja je Studio R od ZZZS za leto 2019 prejel 196.631,16 evrov prihodkov. 

Od takrat pa je raslo število zaposlenih in tudi višina prihodkov. Leta 2020 je, kot so navedli v iniciativi, Studio R pridobil program v višini 3,65 tima in začel delovati na treh lokacijah (Horjul, Vrhnika, Komenda). V januarju 2022 je imel 6538 pacientov ali 1790 na tim. V drugi polovici istega leta je pričel naglo povečevati sprejemanje novih pacientov in jih do konca leta podvojili.

Samo v letošnjem januarju naj bi vpisali dodatnih 2566 pacientov, s čimer jih sedaj obravnavajo že 14.390. Pregled njihove spletne strani kaže, da trenutno zaposlujejo 13 specialistov družinske medicine (trije med njimi trenutno še nimajo možnosti izbire) in eno specialistko medicine dela, prometa in športa.

Kaj pa prihodki? Tudi ti so se pričakovano zvišali. Le v januarju 2023 je Studio R od ZZZS prejel 151.071,54 evra; nekoliko manj je prejel za celotno leto 2019. S trenutnim številom opredeljenih pacientov bo družba v letošnjem letu od Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije ZZZS po podatkih iniciative prejela skoraj dva milijona evrov.

Za delo v Studio R specializantom več kot 4000 evrov bruto?

Jenull je ob tem opozoril na povezavo med solastnikom družbe, pravnikom Gorazdom Pereničem in Sindikatom družinskih zdravnikov Praktik.um, ki ga vodi Igor Muževič. Slednji je tudi eden pomembnejših glasov, ki poziva k spremembi, da lahko koncesionarji prejmejo plačilo za vse opravljene storitve, brez omejitev. Glede na podatke v Ajpesu je Perenič prek svojega podjetja Persvet tudi 20-odstotni lastnik Studia R. Po besedah Jenulla pa je slednji svoje pravne storitve nudil tudi sindikatu.

Muževič je medtem članom sindikata posredoval oglas za zaposlitev v ordinacijah podjetja Skupinska praksa v Horjulu, Komendi in na Vrhniki.  In kaj naj bi v njem ponujal? 58. plačni razred oz. plačo v višini 4118 evrov bruto, tridnevni delavnik v ordinaciji, en dan projektnega dela od doma, en delovni dan po lastni izbiri in "kopico drugih ugodnosti".

Ob tem naj bi zapisali še, da "zakonska ureditev predstavlja nepošten pritisk na mlade zdravnike in jih priklepa k določenemu izvajalcu ali regiji. Ne skrbite, mi bomo prevzeli vašo obveznost in uredili vse potrebno za prehod."

Studio R je sicer osemodstotni lastnik podjetja Skupinska praksa, Perenič pa štiriodstotni, kažejo podatki Ajpesa.

'Priložnost smo želeli ponuditi mladim, ki so neobremenjeni z dolgoletno prisotno korupcijo'

Na tiskovno konferenco civilne iniciative so se že predhodno odzvali v podjetju Studio R. Čeprav so veseli, da se v javnosti govori o slovenskem javnem zdravstvu in skrbi za paciente, pa jih skrbi, da se ljudje, "ki so v zadnjih desetletjih opravljali najpomembnejše funkcije v javnem zdravstvu in so neposredno osebno odgovorni za katastrofalno stanje, v medijih pogosto pojavljajo kot veliki poznavalci in v resnici širijo napačno sliko javnega zdravstva".

Ostro nasprotujejo "zavajanju javnosti s strani različnih 'poznavalcev'". "Pri tem ne želimo soditi, ali gre kljub dolgoletnemu delu v zdravstvu pri teh posameznikih za nestrokovnost, nedelavnost ali koruptivnost. Rezultat za paciente je enak – slabo dostopno javno zdravstvo," dodajajo. Ter da so ti ljudje desetletja zasedali visoke položaje v javnem zdravstvu, prejemali visoke javne plače, svojega dela pa da niso opravljali dobro ter da so se raje posvečali zasebnim zaslužkom in osebni promociji. "Javno zdravstvo, za katerega vodenje in razvoj so bili plačani, pa je vmes nezadržno propadalo," so zapisali.

Zato so želeli v Studiu R priložnost ponuditi mladim, ki so "neobremenjeni z zagovarjanjem napak dolgoletnih karier in neuspešnih sistemov, neobremenjeni z dolgoletno prisotno korupcijo". "Polni sodobnega znanja in mladostne zagnanosti," so dodali.

Ministrstvo za zdravje: Takojšnja ukinitev koncesij bi pripeljala do zloma zdravstvenega sistema

Na ministrstvu za zdravje se zavedajo, da je treba okrepiti javne zdravstvene zavode, zaposlene v zdravstvu pa stimulirati, da ostanejo v matičnih ustanovah. Ob tem opozarjajo, da bi takojšnja ukinitev koncesij pripeljala do zloma zdravstvenega sistema, so zapisali v odzivu na kritike iniciative Glas ljudstva.

Minister za zdravje
Minister za zdravje FOTO: Damjan Žibert

Poudarjajo, da izključno javni zdravstveni zavodi v tem trenutku ne morejo pokriti potreb pacientov. Nova zdravstvena reforma pa bo po njihovih besedah začrtala jasno in strogo ločnico med javnim in zasebnim zdravstvenim sistemom ter naslovila spremembo financiranja zdravstvenega sistema in ukinitev koncesij.

Prva koraka do transparentnega in dostopnega zdravstvenega sistema za vse pa sta digitalizacija zdravstva in strukturna reforma Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. "Samo zaporedni koraki in celovite rešitve nas bodo namreč lahko pripeljali do končne rešitve problema in reforme, na katero smo čakali dolgih 30 let," so zapisali na ministrstvu.

O odhodu iz javnega zdravstva od začetka lanskega leta razmišlja polovica zdravnikov

Zdravniška zbornica Slovenije je v odzivu kot skrb vzbujajoč podatek navedla, da zaradi pomanjkanja zdravnikov in posledično prekomernih obremenitev o odhodu iz javnega zdravstva po podatkih ankete iz začetka lanskega leta razmišlja polovica zdravnikov, ki si želijo predvsem boljše organizacije dela, omejitve dela na zakonsko določenih 48 ur tedensko ter več spoštovanja in razumevanja nadrejenih.

Rešitev za ohranitev javnega zdravstva vidijo predvsem v zmanjšanju administrativnih obremenitev, informatizaciji, spremembah organiziranosti zdravstvenega sistema in v povečanju števila zdravnikov. Teh v Sloveniji po zadnjih podatkih manjka 1400, da bi dosegli evropsko povprečje. Največji manko beleži Slovenija prav na področju družinske medicine.

Največji izziv tako predstavlja ohranitev in povečanje delovnih mest v t. i. težki medicini, kjer je delo bolj zahtevno in je potrebno dodatno izobraževanje. Mlade zdravnike je zato treba motivirati, da se ne bodo odločali za lažja delovna mesta v Sloveniji in tujini, ki so obenem lahko tudi bolje plačana, do česar že prihaja.

Ob tem so v zbornici navedli, da zdravniške organizacije opozarjajo na pomen nacionalnega načrta kadrovskih virov v zdravstvu in sprejetja sistemskega zakona o plačah v zdravstvu ter posodabljanja standardov in normativov, ki dajo zdravniku dovolj časa za strokovno in pacientu prijazno obravnavo. To je osnova za ohranjanje zaposlenih, tudi vrhunskih strokovnjakov znotraj javnega sistema, so zatrdili v zbornici.

'Koncesionarji so del javne zdravstvene mreže'

Odzivi pa tudi iz Strokovnega združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije, v katerem so ponovno opozorili na to, da so koncesionarji del javne zdravstvene mreže. "Ne le da prejmejo enako plačilo za opravljene storitve s strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije kot javni zavodi, temveč imajo njihovi pacienti zagotovljene enake pravice iz zdravstvenega zavarovanja kot pacienti zdravnikov, zaposlenih v javnih zdravstvenih zavodih," so poudarili.

Rešitve ne vidijo v tem, da se delo zdravnikov omejuje in da se jih prisili v določeno obliko zaposlitve, ampak v vzpostavitvi kakovostnega nadzora nad porabo javnega denarja pri vseh, torej ne le pri koncesionarjih, ampak tudi v javnih zavodih. Še vedno predlagajo sistem, kjer bo lahko bolnik sam izbral zdravnika, pri katerem se želi zdraviti, zdravnik pa mora imeti prosto izbiro oblike, v kateri bo deloval – bodisi kot zasebni zdravnik bodisi kot zaposlen v javnem zavodu. Tako ne bi bilo potrebe po koncesijah in zdravstvenih programih, ampak bi izvajalci konkurirali v okviru javne zdravstvene mreže, menijo.

Kot glavne razlike za zdravnike, zaposlene pri koncesionarjih, glede na zdravnike, zaposlene v javnih zavodih, pa so izpostavili predvsem večjo fleksibilnost pri organizaciji dela, nabavi materialov ter plačilu opravljenega dela. "Vse navedeno večini zdravnikov pomeni tudi boljše pogoje za delo, kar je tudi glavni razlog, da se odločajo za delo pri koncesionarjih," so zapisali ter dodali, da ti pri poslovanju niso vezani na plačno lestvico javnih uslužbencev in na javna naročila, morajo pa pri svojem delu biti preudarni in ekonomični, saj da nosijo večjo finančno in tudi osebno odgovornost za svoje poslovanje kot zdravniki, zaposleni v javnih zavodih.

"Potrebno je poudariti tudi, da lastniki zdravstvenih domov niso državljani, ampak občine. Z zdravstvenimi domovi tako upravljajo posredno župani občin ustanoviteljic preko imenovanja večine članov v svetu zavoda, ta nato imenuje tudi direktorja javnega zavoda. Letni presežki v javnem zavodu na primarnem nivoju se prilijejo torej v proračun občin, kjer pa se lahko porabijo za karkoli, ne samo za zdravstvo," so dejali. Pa še, da zasebniki dobiček večinoma investirajo v svojo dejavnost, v nabavo bolj kvalitetnih medicinskih naprav in materiala, pa tudi v nagrajevanje zaposlenih. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (139)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SDS_je_poden
14. 02. 2023 11.07
+5
Tole je moj primer. Moja zdravnica je v ZD Vevče dala odpoved, z še nekaj ostalimi. Novih zdravnikov ni bilo ne blizu, ne daleč. V tem času sem preboleval covid. V ZD Fužine so imeli odprte ambulante za nas, brez zdravnikov iz ZD Vevče. Toliko enega matranja, da sem si odprl bolniško in jo po covidu zaprl ne privoščim nobenemu. Ne krivim ljudi v ZD Fužine, so pač delali, kot so dani situaciji lahko. Danes sem prepisan k Studio R in mi je čisto vseeno od kod so njegovi zdravniki prišli. To naj ureja vlada, ZD-ji med seboj.... Želim imeti zdravnika in pika.
Svinja 66
14. 02. 2023 11.13
-1
Daj glas zopet za svobodo in ga boš imel...🤕
SDS_je_poden
14. 02. 2023 11.14
+0
Matti ne lapat tja v tri krasne, ker tudi Jufka ni naredil nič za zdravstvo.
Darko32
14. 02. 2023 10.59
+5
Nemorem verjeti, da se ta dva bizgeca slinita.Eden se slini, ker bi rad malo se samopromoviral in drugi se malo slini za samopromocijo. Oba sta pa navadna izkoriščevalca. Glavni problem zdravstva so dvoživke in preveč administracije in vodstvenega kadra, ki dela več škode kot koristi.
JohannDoe
14. 02. 2023 10.58
+4
Jenul naj pa stavka pa neha hodit k dohtarjem. Pa naj javno pove, da to ni stavka proti svojemu delodajalcu, nikakor ni stavka proti vladi, pa nikakor ni proti zdravnikom ampak, ker noben drug ne ostane, proti sebi pa svojemu zdravljenju. Seveda pa privilegirancem, ki so že od malega odraščali v privilegiranih družinah, ko rabijo, ni težko it čez mejo k zdravniku, ki je v veliko primerih privatnik.
JohannDoe
14. 02. 2023 10.53
-2
Drgač pa naj nemudoma prepovejo koncesionarje. Pa še privatnike zraven, ker kaj pa bodo ljudje sami nekaj hodili k dohtarju. Pa naj ljudje pocrkajo potem. Za principe in prjatle pa to.
Darko32
14. 02. 2023 11.10
+4
Poglej minus sem ti dal, ker si vsekal mimo in debatiraš čez palec. Nemore zdravstvo delovati na takšen način, da se nekateri delajo norca in izplačujjeo bajne nagrade in za nič ne odgovoarjajo. Tukaj je ptrebno narediti red indoločiti pogoje za privat in sočasno prepovedati dvoživke tako, da naj bo privat ali v javnem zavodu.Obeh mestih hkrati ne more biti. Prav tako ugotoviti konflikte interesov in jih odpraviti. A problem s epojavi kdo bo to naredil.
JohannDoe
14. 02. 2023 10.51
+2
Kebra naj dajo za ministra. On je naše zdravstvo enkrat že rešil.
mali.mato
14. 02. 2023 10.50
+6
=0 protestira proti vladi?
SDS_je_poden
14. 02. 2023 11.03
-4
Tudi, sej veš, na desnici se ne sme reči nič čez Jufko, na levici popljuvamo in zbrcamo tudi lastne ljudi, če ne delajo tako, kot bi morali.
pietro
14. 02. 2023 10.50
+5
A Sta že svetlana in Jašek posvojila Niko?
St. Gallen
14. 02. 2023 10.35
+5
Z dobro ekipo do 30 dni cakalne dobe. Ampak z dobro , haha
zvoneti
14. 02. 2023 10.18
+2
O enaki ali boljši kvaliteti storitev za paciente bi jaz dodal realno sliko. Žena ima koncesionarko ginekologinjo, ki jo naroči ob uri in vsakič čaka vsaj 2 uri na pregled, ker imajo prednost samoplačniške pacietke, ki so v ordinaciji minimalno 30 minut, ona pa opravi v rekordnih 7 minutah (slačenje, ultrazvok, oblačenje) oz. dobesedno jo nabrca ven z svetlobno hitrostjo (štanca število pacientk za plačilo od zavoda). To je dragi moji realan slika koncesij že sedaj na nekaterih področjih in sčasoma bo tako na vseh. ko bomo večinoma odvisni od njih kot je že sedaj stanje v ginekologiji.
mali.mato
14. 02. 2023 10.51
+7
Darko32
14. 02. 2023 10.56
+2
mali.mato Na malo izmislil si je in naložil, da se vidi na kilometer. Večina koncesionarjev dela tako, da naredi plan za en mesec naprej in naroči. Ko prideš ob uri si na vrsti takoj. Glede samoplačniških pregledov pa ima vsak koncesionar narejen plan kdaj so ti pregledi. Takrat ne naročajo z napotnico. To je stalna praksa. Edino določeni specialisti v javnem zavodu naročajo in potem delajo v privat ambulantah. Na te naročene pa se požvižgajo. Smo gledali rekorderja med temi specialisti.
zvoneti
14. 02. 2023 11.16
+1
Ne niti slučajno tole ni izmišljeno, čista resnica in realnost, zakaj pa bi lagal, kaj imam jaz od tega. Na področju ginekologije je žal tako, da jih je še zelo malo takih, ki delajo v javnih zavodih in je večina pacientk pri koncesionarjih.Koncesije omogočajo delo z samoplačniškimi pacienti in tistimi, ki jih plačuje zavarovalnica. Denar je sveta vladar in videli boste zelo kmalu kakšno kvaliteto storitev boste dobili od javnega v nasprotju z samoplačniškim načinom, nimate pojma kaj podpirate.
marker1
14. 02. 2023 10.09
+4
Režiser in zdravstvo toliko pašeta skupaj kot krava in sedlo.
jodr
14. 02. 2023 10.03
-2
Jaša Jaša Jaša .................
metuljka
14. 02. 2023 09.39
+2
To je isti proces kot pri podjetjih. Ko so privatizirali socialistična podjetja so to predstavljali kot oh in sploh... Nekateri so blazno obogateli, lopovščine so ostale skrite, lopovi nekaznovani. Za narod bo to sigurno slabše. Zdaj so koncesionarji še kvalitetni, ker niso še edini na trgu, potem bomo pa najeb... . Vse bo drugače. Za ljudi, za 90 % nas sigurno slabše. se so razprodajali, privatizirali, pa poglejte, kdo lahko še kam gre... Potem bomo pa še za zdravstvo morali hudo šparat
cakra
14. 02. 2023 09.18
+11
Tega Jenulla vidim zadnjih 30 mesecih zmeraj v istih hlačah , puloverju in jakni izgleda kot klošar.
prinašalec2
14. 02. 2023 09.17
+9
Profesionalni protestnik, nedotakljiv za organe prehona, bo resil zdravstvo v ovenijo. Fenomen, pazo, da ga ne odkrijejo druge drzay ga nodo takoj "ikradle"😀
prinašalec2
14. 02. 2023 09.23
+8
Profesionalni protestnik, nedotakljiv za organe pregona, bo rešil slovensko zdravstvo. Fenomen. Pazimo na njega, da nam ga ne ukradejo.
Rafael Kramar
14. 02. 2023 09.00
+9
Evo, sadovi volitev. Nikoli več 244!!
Janik1111
14. 02. 2023 08.56
+3
V studio R ponujajo šeškanje po nagi riti ? Vsaj kolikor jaz vem in vidim ima lastnik pravnomočno potrdilo sodišča, da je to že izvajal.
Samo DESNO je pravo
14. 02. 2023 08.20
+10
Nsposobna vlada..nesposobni ministri..vse nas to vodi v prepad
mali.mato
14. 02. 2023 08.17
+8
Tale iniciativa je le podaljšek stranke Levica.
Klemen Prosenc
13. 02. 2023 21.59
+16
To ni glas ljudstva,to je glas lj.komunistov
zmerni pesimist
13. 02. 2023 21.39
+17
In kdo vam je dovolil uporabljati ime glas ljudstva