Slovenija

Mrzlo jutro je s seboj prineslo slano

Ljubljana, 21. 09. 2019 08.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Sobotno jutro je ponekod na Notranjskem, Kočevskem, Koroškem in Gorenjskem postreglo s prvo negativno temperaturo v letošnji jeseni. V najhladnejših legah so se temperature spustile do dve stopinji Celzija pod ničlo. Tako hladno v prihodnjih dneh ne bo več, saj bo vreme krojil toplejši jugozahodni veter. Ta nam poleg višjih temperatur prinaša tudi oblake in dež.

Še na začetku tedna smo imeli skoraj povsem poletne razmere, danes zjutraj pa ste ponekod že morali poprijeti po strgalih za led. Mirna in jasna noč je namreč prinesla nizke jutranje temperature. Najmanj so termometri pokazali v Babnem Polju in Iskrbi pri Kočevju, kjer so izmerili –2 stopinji Celzija. V Novi vasi na Blokah je bila ob sončnem vzhodu dobra stopinja pod ničlo, v bližino ledišča pa se je po podatkih Agencije RS za okolje ohladilo tudi v Kočevju, Velikih Laščah, Logatcu, Ratečah in Šmartnem pri Slovenj Gradcu. Drugod po državi se je padanje temperatur ustavilo pri nekaj stopinjah nad ničlo, a kljub temu se je marsikje pojavila slana, saj je pri tleh običajno še za kakšne 3 ali 4 stopinje Celzija hladneje kot na dveh metrih višine, kjer potekajo uradne meritve temperature zraka. Ob šibki burji je bilo precej topleje na Primorskem, kjer se ponekod ni ohladilo niti pod 10 stopinj Celzija.

Sobotno jutro je marsikje postreglo s slano.
Sobotno jutro je marsikje postreglo s slano. FOTO: Dreamstime

Tako hladna jutra sicer v tem času niso nič neobičajnega, čeprav se ne pojavijo nujno vsako leto. Po podatkih Agencije RS za okolje v Babnem Polju in Novi vasi na Blokah septembra povprečno beležimo dva hladna dneva s temperaturo nižjo od nič stopinj Celzija, v Ratečah je tak en dan, precej redkeje pa se pod ničlo ohladi v nižjeležečih krajih drugod po Sloveniji. V Ljubljani negativne temperature v septembru nismo imeli že 42 let.

Prihaja sprememba vremena

Po nekaj svežih in s soncem obsijanih dneh se bo nad Evropo vzpostavil zahodni zračni tok, ki prinaša toplejšo zračno maso iznad Atlantika. To bo povzročilo bolj razgibano vreme, saj nas bosta v prihodnjem tednu prešli najmanj dve vremenski fronti.

Nekoliko toplejši zrak nad naše kraje doteka že danes. Dotok toplega zraka se bo okrepil jutri, ko bomo prišli na obrobje vpliva obsežnega območja nizkega zračnega tlaka s središčem nad Atlantikom. Poleg višjih temperatur nam bo to na začetku prihodnjega tedna prineslo oblake in dež.

Sobota bo sončna s prijetnimi temperaturami

Po zelo svežem jutru nas sobota razvaja s soncem in prijetnimi temperaturami. Po nekaj dneh premora se bo po nižinah osrednje in vzhodne Slovenije spet ogrelo do 20 stopinj Celzija, kakšna manj bo na severu države, najtopleje pa bo na Primorskem, kjer pričakujemo do 23 ali 24 stopinj Celzija.

Dan bo sončen in topel.
Dan bo sončen in topel. FOTO: POP TV

V nedeljo bo Slovenija vremensko razdeljena na dva dela

Vreme se bo občutneje začelo spreminjati v nedeljo čez dan. Jutro bo še sončno in sveže z nekaj kratkotrajne megle po nekaterih nižinah. Najnižje temperature se bodo v večjem delu države gibale od 2 do 7, ob morju okoli 10 stopinj Celzija.

Sredi dneva bo zapihal jugozahodni veter, ki bo Slovenijo razdelil na dva dela. Na vzhodu države bo še vztrajala jasnina. Ob pomoči jugozahodnika se bo ogrelo do 24 stopinj Celzija. Medtem se bo na zahodu že dopoldne začela gostiti nizka oblačnost, ki se bo popoldne širila tudi nad osrednjo Slovenijo. Predvsem v bližini hribovitih pregrad bo pozno popoldne in zvečer že lahko rahlo deževalo ali rosilo.

Prvi dan koledarske jeseni bo oblačen in deževen

S približevanjem vremenske fronte se bodo padavine v noči na ponedeljek in v ponedeljek zjutraj na zahodu krepile in počasi širile proti vzhodu države. Prvi dan koledarske jeseni bo tako večinoma oblačen in deževen. Dopoldne bo več dežja v zahodni, popoldne in zvečer pa v vzhodni Sloveniji. Nastajale bodo tudi nevihte z nalivi. Zaradi oblakov in toplega južnega vetra bo že jutro zelo toplo s temperaturami okoli 15 stopinj Celzija, čez dan pa se bo v večjem delu države ogrelo do okoli 20 stopinj Celzija.

Prvi dan koledarske jeseni nam prinaša oblake in dež.
Prvi dan koledarske jeseni nam prinaša oblake in dež. FOTO:

Torek bo večinoma suh, že v sredo pa nova fronta

Padavine bodo do torkovega jutra v večjem delu države ponehale. Čez dan bo nekaj sonca in nekaj oblakov ter razmeroma toplo. Ogrelo se bo do 22, na Primorskem do 24 stopinj Celzija. V sredo nas bo po današnjih izračunih dosegla nova fronta s padavinami, občasno bo deževalo tudi v drugi polovici tedna. Ker bo nad nami prevladoval zahodni zračni tok, bo ostalo razmeroma toplo. Možnost za novo izrazitejšo ohladitev se bo povečala na začetku oktobra.

Več o vremenu v vašem kraju.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

asdfghjklč
21. 09. 2019 11.30
-5
Končno hlad …
Šifra
21. 09. 2019 10.47
+6
Lepo Bohinjsko jezero.
borisss
21. 09. 2019 10.15
+7
BUONcaffee
21. 09. 2019 09.50
-1
Qualisvirtalisoratio
21. 09. 2019 09.46
+7
Kmalu bo treba gume menjat...
Volga Malek
21. 09. 2019 09.45
+1
Ponavadi na tak nacin prihaja jesen...je september ze.
Rafail
21. 09. 2019 09.18
-12
Kaj je bilo slano, zakaj ne dokončate naslova, ni profisionalno
g.noj
21. 09. 2019 10.14
+8
Rafail
21. 09. 2019 10.44
+1
Rafail
21. 09. 2019 10.45
+0
Ja drgac js sem pri svojm delu profesjonaln, ko se nekdo zanima za moje kmečke izdelke, ko se menva nikol se ne ustavm sred stavka in vedno koncam poved
Uporabnik1152447
21. 09. 2019 12.26
-1
Kmetje vejo kaj je dlana. To je naravni pojav, ko jutranja oz nočna rosa zaledeni na rastlinah.
Uporabnik1152447
21. 09. 2019 12.27
-4