Slovenija

Mučen odvzem otrok: nadzor pokazal, da je sodišče ravnalo ustrezno

Ljubljana, 08. 07. 2020 16.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, Ti.Š.
Komentarji
122

V odmevni družinski zadevi začasnega odvzema treh otrok materi nadzor poslovanja in pritožbeni postopek v ravnanju in odločitvah sodišča nista pokazala nepravilnosti, je na novinarski konferenci povedala podpredsednica ljubljanskega okrožnega sodišča Mihela Mohorič. Kljub temu, da je mučen in travmatičen odvzem otrok domnevno trajal kar štiri ure, sodelovale so štiri socialne delavke, policija in še dva pomočnika, iz njega pa se je hotel umakniti celo sodni izvršitelj. A Mohoričeva poudarja, da je sodišče ravnalo vsebinsko pravilno, časovno korektno in v korist otrok.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Ustrezen odvzem otrok
    02:40
    Iz 24UR: Ustrezen odvzem otrok
  • Iz SVETA: Sodišče ravnalo pravilno
    03:01
    Iz SVETA: Sodišče ravnalo pravilno

 

Dogodek je v javnosti sprožil številne kritične odzive, sploh po tem, ko so v javnost prišli posnetki, na katerih je jasno slišati kričanje in upiranje otrok ob odvzemu. Odvzem naj bi v prisotnosti socialnega izvršitelja, policistov in socialnih delavk trajal več ur. Izvršitelj naj bi postopek celo želel prekiniti, a je sodnica v telefonskem klicu vztrajala, da izvršbo konča.

Dogajanje je sprožilo številne poizvedbe pristojnih institucij s strani pravosodnega ministrstva, varuha človekovih pravic in sodnega sveta z zahtevami o časovni dinamiki in nekaterih drugih vidikih obravnavanja primera.

Podpredsednica ljubljanskega okrožnega sodišča Mihela Mohorič pa je zdaj na novinarski konferenci pojasnila, da so bile vse nadzorstvene pritožbe, vložene na sodišče, v zvezi s konkretnim primerom zavrnjene kot neutemeljene.

Vloženih je bilo tudi več zahtev za izločitev sodeče sodnice, a so ob nadzoru ugotovili, da slednja v zadevi odloča nepristransko. Mohoričeva je še dodala, da so bili tudi vsi rokovni predlogi s strani višjega sodišča v Ljubljani zavrnjeni.

Mohoričeva je ob tem opozorila na redko prakso, da je ljubljansko okrožno sodišče tudi samo predlagalo, da ljubljansko višje sodišče samo opravi nadzor poslovanja. Rezultati pa so pokazali, da je bil primer s strani sodišča časovno ustrezno in pravilno voden. Ob tem je dodala, da razlogi za zastoje niso na strani sodišča, ampak na strani strank.

Prejšnji mesec je sicer ljubljansko višje sodišče odločalo tudi o štirih pritožbah pravdnih strank zoper sklepe sodišča, večinoma vezane na začasno zaupanje otrok enemu od staršev in na sklep sodišča, da se stike otrok z drugim od staršev začasno ukine. Višje sodišče je tudi v tem primeru ugotovilo, da je okrožno sodišče ravnalo pravilno.

Mohoričeva je še poudarila, da je bila odločitev sodišča v največjo korist otrok, saj bi lahko bili v nasprotnem primeru ogroženi.

Ob tem je vodja oddelka za družinsko sodstvo Nadja Marolt opozorila tudi na dolžnost staršev, da pri tovrstnih situacijah ravnajo v korist otroka. Slednji lahko v sodelovanju s Centri za socialno delo (CSD) postopke zaključijo hitro in neboleče. V nasprotnem primeru, ob vseh izčrpanih možnostih, nesodelovanju staršev in pooblaščencev pa morajo v družinsko dinamiko poseči sodniki, kar se je zgodilo tudi v konkretnem primeru.

Po oceni Maroltove imajo pomembno vlogo v tovrstnih družinskih zadevah tudi izvedenci klinične psihologije. V konkretnem primeru je bil sklep o izvedencu po njenih navedbah izdan že leta 2018, a eden od staršev z njim ni želel sodelovati, zato je izvedenec zadevo vrnil sodišču.

Konkretne vsebine primera tako Mohoričeva kot Maroltova nista želeli komentirati, saj zadeva še ni zaključena. Je pa Maroltova zagotovila, da je bilo stanje otrok takoj ob premestitvi k očetu preverjeno s strani sodišča. Po njenih informacijah naj bi bil na terenu tudi CSD, ki otroke preverja z napovedanimi in nenapovedanimi obiski.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (122)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Blanka Tomaži?
11. 07. 2020 11.17
-1
No ja, se pravi po zakonu ki smo oz. ga sprejeli nevem pač kdo in nebi bilo čudno da je bil v sklopu nečesa k smo bli proti, in je bil vmes porinjen da ga ne vidimo, če se ne poglobimo... Je glih vseeno kaj bi otroci radi tisti k ima več denarja je dober za otroke koga briga a jih ima rad ali ne... Bila bi skeptična, če nebi sosedje hoteli pričati v dobro mame, Bog sam ve da je med njimi vsaj 1 tercialka ki vse od a do ž spremlja... No ja če imate otroke radi si prej na berite dosti denarja ker ostale za ima le to, dokaz je že to da jih na sodišču nihče ni vprašal. Hvala Bogu da o v demokraciji ane?
maneno48
09. 07. 2020 11.53
+10
otroci imajo radi svoje starše pa tudi, če včasih ni vse oh in sploh pa jim takille strokovnjaki delajo neizmerno gorje!!!
maneno48
09. 07. 2020 11.50
+9
a tale tud nima otrok???
Invazija2020
09. 07. 2020 11.35
+4
Se v casu ko so ljudje zaradi situacije ki je ze skoraj pol leta delajo stvari se dodatno da se ljudi unici do konca. Vidim v prihodnosti popolno razpad evrope in sveta in veliko veliko sovraztva ki mi samo daje znake ene velike vojne!
Krpan Martin
09. 07. 2020 11.19
+12
Če bi sodili v imenu ljudstva, se to ne bi dogajalo! Sodijo v imenu kapitala in kriminala! Se vid po neaktivnostih v preimeru velikih rib! Zanimivo, nekoga obtožijo sdamo zaradi indcev-nekja, na nekem mestu. Spet drugim ven mečejo dokszr
graf
09. 07. 2020 11.09
+20
ja itak da se zdaj bodo vsi posuli s pepelom , a je mogoče kdo pričakoval priznanje da so ravnali neprimerno ? Po moje je tu glavni problem da se vsi vedno sklicujejo "kao" na dobro otrok , zanimivo je pa le to da teh otrok nihče nič ne vpraša ...
Blanka Tomaži?
11. 07. 2020 11.28
-1
Mate prav kao oni vse vejo, tisti k ha je rodil in nekaj let skrbel s trudom za njih, kaj pa ta oseba ve. Ne rečem, da je povsod mama oh in sploh, sm videla tudi da so očetje dost boljši k mama po nekod. Ampak tuki je bil dnar v špilu, on je Mel boljšega odvetnika, seveda si ga je lahko privošči, saj je delal, medtem ko ga je žena podpirala in mu otroke vzgajala. Za nagrado jo pa še njih pobere, k da mu je mar, mogoče se motim ponavadi ti otroci dobijo katastrofo od mačehe in Evo ti odločitve v dobro otrok... Začaran krog je sklenjen. Aja za odločanje v dobro otrok moraš bit v naši državi ali min. Fakulteto narejeno ali pa bit odvetnik oz. met dost denarja pa nič vesti. Lep dan želim, pa oprostite dolgemu pisanju. 🌞
Krpan Martin
09. 07. 2020 11.08
+12
Babi(sodnici) se na ksihtu vid, da je žleht
Zzses4
09. 07. 2020 11.05
+13
Pa naj se nekaj napišem. Mami so prepovedali da javno spregovori. Ukazali so ki tudi da naj zbriše profil na Facebook. Ničesar ne sme izdati. Kratijo njeno pravico do svobodnega govora
Miro32
09. 07. 2020 10.57
+6
Par,ki posvaja ocitno ni dober stars,saj ga mama ni nosila pod srcem...take komentarje pisete.Za bruhat.
Zver23
09. 07. 2020 10.53
+12
Skrumpirano sodstvo da o soscjalnih delavkah sploh ne govorimo 🤫😥
Zzses4
09. 07. 2020 10.50
+17
Meni se to ne zdi vreedo razlog, da se odvzame otroke. Mama je za njih skrbela in jih ni zlorabljal. Med tem pa oce, ki pusti da so odvzeli na takšen način ne dela za korist njih. Mediji niso povedali da je bil pri odvzemu oče zraven. In otroci kljub temu niso hoteli iti k njemu. Če bo kakšen protest se ga takoj udeležim. Naj vas bo sram sodišče.
aristotel
09. 07. 2020 10.23
+22
Vrana vrani....Kadija toži - Kadija sodi...Odgovorni se morajo KONČNO enkrat vprašati,če poleg vsega imajo maloooo logike in vedenje kaj je prav in kaj ni..otroci bodo imeli tudi v odrasli dobi zaradi tega posledice...kje je varuh človeških pravic da o otroških ne govorimo CSD in sodišče je padlo na osnovi človečnosti, logičnosti in otrokovih pravic žalostno pa je da to ni prvi primer in žal tudi zadnji ne NEKAJ JE HUDO NAROBE V SISTEMU ŠE HUJŠE PA JE DA SE TO NE ODPRAVI ! Sodišče pravi da je bilo to vse v korist otrok pa vi sami sebe lažete !
Brane123
09. 07. 2020 10.27
-17
Sori ampak zakoni so pač nad človeškimi pravicami posameznika, sprijazni se ali pa preseli v gozd
buzerantos
09. 07. 2020 10.37
+21
A res Brane ? Tebi se je zdel tak nacin odvzema ok ? Mislim da si ti brez empatije za v gozd.. Zarad taksnih, ki ne premorejo niti malo socutja smo kjer smo. Zdaj so pa zakoni ? Kaj pa pri Jansi? Bavcarju ? Jankovicu ? in podobnim ? Kje so pa tam zakoni ? seveda, nad otroci se bomo znasali.... bedak
pojtrarara
09. 07. 2020 10.01
+32
bojmo se sodisca, ki rece, da je to normalno. samo to napisem. Ljudje, ki jim je tako znasanje nad otroki normalno, teh sr moramo bati, resno bati. in sodstvo tako samo potrjuje, kako gnilo in celo nevarno je. Nora je oblast v tej drzavi resno, tudi sodna ocitno.
Justiceiscoming81
09. 07. 2020 09.39
+31
Če je tole bilo v korist otroka, sm jz papež... te otroci bodo imeli zaradi takega ravnanja travme celo življenje... taki postopki bi morali biti opravljeni na drugačen "human" način, da že tako travmirani otroci ne podoživljajo še večjih travm...
vezuv_
09. 07. 2020 09.32
+23
Zanima me, kako bi se odzvala sodnica/sodnik, socialna delavka, če bi njej odvzeli otroke na enak način. Ubogi otročki. Upam, da ko bodo dovolj stari, bodo tožili osebe, ki so to storile. otroci so zelo dobri psihologi, in otroci se NIKOLI NE LAŽEJO. Je pa tudi dejstvo, da bodo otroci od očeta poskušali pobegniti, kar bo spet povzročalo nasilje nad njimi. Že vejo zakaj nočejo k očetu.
KungFuPanda
09. 07. 2020 10.58
+7
To, da otroci nikoli ne lažejo, ni res. A mogoče imaš otroka? Niso pa te laži škodoželjne, ampak se večinoma poskušajo izvleči iz težav. Ne poznam tega primera in ne bom govoril o specifičnem primeru, ampak o tem, kar vidim okoli sebe. Otroci so v mladosti zelo pod vplivom matere. In tudi, že jih ta zapostavlja, zlorablja, jih še vedno lahko prepriča, kako hudo bo, če jih bodo odvzeli. Zato otroci niti ne vedo, kaj jih čaka in strah pred neznanim je še hujši. Slišal sem za več primerov, ko bi pa morali odvzeti otroka, saj so družine zapite in jih zlorabljajo... Pa jih ne. Otroci so lačni in njihov edini obrok je v šoli. Pa samo hodijo obiskovat vsake toliko iz CSD. Tako, da poznam več primerov, kjer dejansko nič ne naredijo. Da so šli tu jemat otroke, pa ne morem komentirati. Še posebej, ker mediji zelo radi napihujejo. A to vam še ni jasno, da bodo na tej strani predstavili zgodbo tako, da se bo dobro brala in komentirala? Družine ne poznam in ne vem, kakšni so v resnici. In tisti, ki ne veste prave zgodbe, predlagam, da si tudi ne ustvarjate mnenja na podlagi novice v pompoznem mediju, kot je tale.
hladnajesen
09. 07. 2020 09.15
+37
Normalnemu človeku gredo kar lasje pokonci! Ubogi otroci, ta travma jih bo zaznamovala za celo življenje. Zakaj materi odvzeti otroke? Mati je tista, ki da otrokom življenje, jih nosi 9 mesecev, rodi, skrbi zanje, doji. Je ta oče res tako super in mati popolna ničvrednica! Bolj se mi zdi tukaj, da gre za nečloveške birokrate, ki jih je oče preslepil z nekim priliznjenim obnašanjem (tega so manipulanti sposobni). Če bi bila mama tako slaba, oče pa taka dobričina, bi otroci z veseljem šli h njemu! Zanima me tudi, če so ta sodnica in vse te socialne delavke, matere. Kako bi bilo njim, da bi jim odvzeli otroke.
Miro32
09. 07. 2020 09.27
-3
Mama je tista,ki naredi splav pa ceprav oce hoce obdrzati otroka.Mama je tista ,ki ga zavrze v smetnjak (kar se zadnje case pogosto dogaja)mama je vrgla otroka na tla ko se je kregala s partnerjem,sem videl 1mesec nazaj posnetek.Niso vse mame zlate.
SabinaZ
09. 07. 2020 09.49
+2
Ni vse tako črno belo. Nekje je moral biti razlog da se je sodišče sploh vključilo. Brez razloga se ne. Otroci pa ščitijo svoje starše. Običajno slabši starši so bolj jih ščitijo. Tako da to da otrok ne želi od starša še ne pomeni da je ta dober starš in da jih ne zlorablja.
KungFuPanda
09. 07. 2020 11.03
+3
Tako posploševanje, da je mama vedno zlata, ni res. Kaj pa tista, ki je pred nekaj leti s svojim partnerjem tako zlorabljala svojo triletno hčerko, da je od poškodb umrla? Otroci pa so tudi dovzetni za manipulacijo, kaj misliš, da ni možno, da jih je prepričevala, kako grozno bo, če bodo šli? Ne pravim, da v tem primeru je tako, ampak dogaja se.
akmt
09. 07. 2020 09.09
+28
Primer, ko ocetu s hudo MOM motnjo uspe pretentati sodisce, socialne delavke itd. Resnico so pokazali otroci na posnetku. 4 ure so kricali, da NOCEJO K OCETU, ce bi se dalo, bi pobegnili. Oce jih NE MARA, JE NASILEN tudi do njih. Kricanje otrok pove vse! Tudi to, da so hoteli oditi z mamo iz obiska pod nadzorom csd. Oce je blazen manipulator, to je bistvo vse zgodbe. Preberite si o Mom motnji na internetu in vam bo vse jasno. Oce ima to motnjo v hudi obliki. In sodisce mu je nasedlo.....
KungFuPanda
09. 07. 2020 11.04
+1
Kako veš? Ga poznaš, ali sodiš iz članka v pompoznem mediju? A misliš, da ni možno, da je mama zmanipulirala otroke, da nočejo k očetu?
KungFuPanda
09. 07. 2020 11.22
+0
Ker najraje pa imam Google doktorje, ki diagnozo postavijo za človeka, o katerem so slišali po internetu.
KungFuPanda
09. 07. 2020 17.36
-1
mptour
09. 07. 2020 09.07
-1
Zdej, ko so otroke odvzeli materi, je vse narobe, ko pa jih ločijo od več sto očetov, je pa vse v redu, a ne? Da so jih odvzeli materi, je moralo z njo biti nekaj hudo narobe. Pri nas je še vedno normalno (obvezno), da otroci ostanejo pri mami, pa naj bo še oče tako dober mož in oče. Če ga mama biksa in se ločita, gredo otroci vedno njej. Toliko o enakopravnosti med spoloma.
buzerantos
09. 07. 2020 10.51
+3
samo o tem primeru je govora trenutno. Drugace pa se strinjam s tabo, so tudi zenske ki ne bi smele biti matere
METKA102
09. 07. 2020 08.46
+6
Morda bi morali dati te otroke vsaj začasno v rejo ali komurkoli neodvisnemu od tega problema. Potem pa naj se interesi obeh bivših zakoncev uskladijo in tudi naj se ugotovi, kateri, če sploh kateri je sposoben vzgajati svoje tri otroke. Dva takšna človeka, vsa živčna, razrvana, morda bolna, maščevalna zaenkrat ne moreta biti dobra vzgojitelja, ne moreta biti dober vzgled otrokom.
V3SO86
09. 07. 2020 08.42
+20
Zalostno ker otrokom to pusti velike posledice v zivljenju