Slovenija

So ledeni možje mit ali resnica? Muhasto vreme se sicer nadaljuje: dežnik obvezna oprema tudi za vikend

Ljubljana, 11. 05. 2018 10.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
An.V. / R.N. / Ti.Š.
Komentarji
7

Razmeroma visoke temperature prekinjajo plohe in nevihte, v začetku naslednjega tedna pa se bo tudi ohladilo. Na Primorskem bo pihala šibka burja, drugod veter vzhodnih smeri.

V prihodnjih dneh godujejo ledeni možje, ki jim bo dan kasneje sledila še poscana Zofka. Ljudje so dolga stoletja tem svetnikom pripisovali krivdo za mrzlo in deževno vreme, ki se ob še možnem prodoru polarnega zraka lahko pojavi v maju. Ledeni svetniki Pankracij, Servacij in Bonifacij so pred uvedbo gregorijanskega koledarja godovali že med 2. in 4. majem. Kljub kasnejši spremembi koledarja so se ledeni možje ohranili, s tem pa tudi pregovori, ki pravijo, da se po godovih teh treh svetnikov ni treba več bati slane.

Ledeni možje lahko prinesejo tudi pozebo.
Ledeni možje lahko prinesejo tudi pozebo. FOTO: AP

Naši predniki so ledene može jemali zelo resno. V vinogradih so s kurjenjem ščitili pridelek pred pozebo in tudi danes marsikdo raje še počaka s saditvijo sadik na prosto. "A v nasprotju s svojim slovesom letos ti trije svetniki ne bodo posebej hladni in tudi v preteklosti je bilo pogosto tako. V zadnjih 57 letih so nam Pankracij, Servacij in Bonifacij nezaželene pojave (mraz in sneg) prinesli le nekajkrat, izraziti in prisotni po celi Sloveniji pa so bili le leta 1978," pojasnjuje hišni prognostik Rok Nosan in dodaja, da se je temperatura takrat že 11. maja marsikje močno približala ledišču, še bolj mrzlo pa je bilo naslednje jutro. Po podatkih Agencije za okolje (Arso) je med nižinskimi kraji še posebej izstopala Murska Sobota, kjer so izmerili -4,2 stopinji Celzija. Le dan kasneje (13. maja 1978) pa je nekatere kraje pobelil sneg. Ponekod na Logaškem ga je padlo celo več kot 20 centimetrov.

Pankracij leta 2012 vroč, Servacij nato postregel z zimo

Izrazito ohladitev smo imeli tudi natanko 34 let pozneje (leta 2012), ko smo v manj kot 24 urah iz pravega poletja skočili skoraj v zimo. Pankracij (12. maj) je bil še vroč s temperaturami nad 30 stopinj Celzija, že Servacij (13. maj) pa nam je prinesel občutno ohladitev z jutranjimi minimumi le malo nad lediščem. Predvsem v nekoliko višjeležečih krajih je tudi snežilo.

Pogosteje kot s hladom pa so nas ledeni možje razvajali s soncem in visokimi temperaturami. V vremenskem arhivu Arsa tako najdemo dogodek, ko smo ravno v času ledenih mož imeli zgodnji vročinski val. To se je zgodilo leta 1969, ko se je na Bizeljskem 14. maja ogrelo vse do 33 stopinj Celzija, pripoveduje Nosan.

Krajevne plohe in nevihte nas bodo spremljale tudi v prihodnjih dneh.
Krajevne plohe in nevihte nas bodo spremljale tudi v prihodnjih dneh. FOTO: Thinkstock

In kako bo letos?

Pankracij in Servacij nam še ne prinašata večje spremembe vremena. V soboto dopoldne bo sprva večinoma sončno, ponekod tudi delno jasno, po nižinah in ponekod v osrednji Sloveniji pa se bo zjutraj in deloma dopoldne zadrževala megla ali nizka oblačnost. Najnižje jutranje temperature bodo od 8 do 13, ob morju okoli 15 stopinj Celzija. A tako sveže bo le kratek čas - sredi dneva in popoldne bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Ob dnevnem ogrevanju ozračja bodo sredi dneva in popoldne začeli nastajati kopasti oblaki, iz katerih se bodo razvile krajevne plohe in posamezne nevihte. Več jih bo nad zahodno Slovenijo. Ob nevihtah so možni lokalno močnejši nalivi, zaradi šibkih višinskih vetrov pa se bodo nevihtne celice le počasi premikale. Najvišje dnevne temperature bodo od 22 do 26 stopinj Celzija.

Podoben razvoj vremena nam prinaša tudi nedelja, ko bo spremenljivo oblačno, le da bo popoldanskih ploh in neviht še nekoliko več.

V nedeljo - predvsem sredi dneva in popoldne - bodo nastajale krajevne plohe in nevihte.
V nedeljo - predvsem sredi dneva in popoldne - bodo nastajale krajevne plohe in nevihte. FOTO: Žiga Ban

V ponedeljek bo povečini oblačno z občasnim dežjem in nekoliko hladneje

In če bosta Pankracij in Servacij še postregla s toplim vremenom, pa nam bo Bonifacij prinesel hladno fronto. Vsaj prvi del ponedeljka bo sicer še topel in deloma sončen, popoldne in proti večeru pa nas bo dosegla ohladitev s padavinami in nevihtami. Temperature bodo v povprečju padle za dobrih 5 stopinj Celzija.

"Ledenim možem bo v torek sledila še poscana Zofka, ki bo letos, tako kot lani, upravičila svoj sloves. Padavin sicer po prvih izračunih ne bo veliko, kljub temu pa bo občasno še deževalo. To je po ljudski modrosti dobro, saj si lahko obetamo lepo in toplo poletje," še pojasnjuje Nosan.

Več o vremenu v vašem kraju preberite tukaj.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

periot22
11. 05. 2018 21.48
-3
Več kot teden že napovedujete eno in isto dež ki ga ni od nikoder,glede vremena ne veste popolnoma nič od nič kljub vsej tehnologiji ki jo imate!!!!!!!!!!!!!!
vremenkoRok
11. 05. 2018 22.17
+3
Če ga pri vas ni bilo, še ne pomeni, da ga tudi drugod ni bilo. Sicer pa plohe in nevihte so lokalen pojav, včasih je potrebna le pravilna interpretacija napovedi. ;)
detect
11. 05. 2018 18.30
-1
to so včasih verjeli,ker drugega ni bilo.sedaj so drugi časi.
odkimasin
11. 05. 2018 17.05
-3
ledeni možje bolj ziher vreme napovejo, kot vsi vremenarji na 24 ur skupi!
dragan krstic
11. 05. 2018 12.31
+2
Ta uscana Zofa je pred vrati, ni kaj.
Jezen
11. 05. 2018 11.04
+5
Poletje je blo konc aprila zdj bo spet dez in hladno
nightangel
11. 05. 2018 16.52