Slovenija

Muzej norosti se ni izselil iz gradu Cmurek, upravljavec molči

Trate / Šentilj / Hrastovec v Slovenskih goricah, 27. 03. 2021 15.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA, Tina Švajger
Komentarji
30

Muzej norosti tudi po poteku roka za izselitev, ki mu je bila odrejena, ostaja na gradu Cmurek na Tratah. Vodstvo muzeja poudarja, da izselitev ni mogoča, saj so vsebine, ki jih muzej obravnava, neločljivo povezane s tem gradom. Kakšni bodo nadaljnji koraki upravljavca gradu, Socialno varstvenega zavoda Hrastovec, še ni znano, saj so se tam zavili v molk.

Muzej norosti v gradu Cmurek.
Muzej norosti v gradu Cmurek. FOTO: Branimir Ritonja - Zavod Muzej norosti

Muzeju norosti je upravljavec Socialno varstveni zavod (SVZ) Hrastovec konec januarja oziroma v začetku februarja odredil izselitev iz prostorov v gradu Cmurek na Tratah v 30 dneh. "Muzej norosti še naprej deluje v gradu Cmurek, saj so vsebine, ki jih obravnavamo, neločljivo povezane s tem spomenikom. Poleg tega smo domačini, ob spomeniku živimo, in se kot dediščinska skupnost prepoznavamo kot edini varuh in skrbnik te kulturne dediščine," sta povedali direktorica Muzeja norosti Sonja Bezjak in predsednica sveta zavoda Darja Farasin.

V SVZ Hrastovec pa medtem ne odgovarjajo ne na pozive predstavnikov muzeja ne na novinarska vprašanja. Ta molk za Muzej norosti po navedbah Bezjakove in Farasinove pomeni "negotovost, izčrpavanje in morda tudi uničenje".

SVZ Hrastovec je kot razlog za nujno izselitev omenjenega muzeja navajal pomanjkljivo varnost in samovoljno poseganje v grajski objekt. V muzeju pa odločitev razumejo kot zlorabo okoliščin za uničenje lokalne iniciative.

"Da je direktorica SVZ Hrastovec navajala neutemeljene argumente, s katerimi je Muzeju norosti samovoljno preklicala soglasje za uporabo gradu, je potrdilo mnenje Zavoda za varstvo kulturne dediščine Maribor. Delujemo v zelo težkih pogojih, saj vse do danes nismo dobili priložnosti za dialog, niti z lastnikom niti z upraviteljico gradu. Tak odnos do krajanov, občanov in državljanov kaže, v kako nedemokratičnem okolju živimo. Podpora strokovnjakov in srčnost številnih, ki verjamejo v naš muzej, nas opogumljata, da vztrajamo," sta navedli predstavnici muzeja.

Muzeju norosti, ki je zadnjih sedem let deloval v prostorih na gradu Cmurek, je SVZ Hrastovec odredil izselitev, češ da sama zgradba ni povsem varna, zavod pa naj bi tudi samovoljno posegal v objekt. Grad Cmurek je namreč v lasti države in upravljanju SVZ Hrastovec, čeprav ta od leta 2004 tam ne opravlja več svoje dejavnosti (zavod je grad takrat tudi izpraznil) in si vse od takrat prizadeva, da bi se znebil tega bremena, objekt pa bi dobil drugega upravljavca.

Po njunih besedah je še posebej zaskrbljujoče, da direktorica SVZ Hrastovec Andreja Raduha na ministrstvo za kulturo ne odda vloge za interventna sredstva za sanacijo nujnih del na gradu. Ta so po navedbah Muzeja norosti potrebna zaradi nezadostnega vzdrževanja gradu v zadnjih letih. "Dobro gospodarjenje z državnim premoženjem in kulturnim spomenikom so tako le prazne besede, ki pa lokalni skupnosti in državi povzročajo škodo," opozarjata Sonja Bezjak in Darja Farasin.

Na Tratah razočarani tudi nad neodzivnostjo ministra Ciglerja Kralja

V muzeju pa so razočarani tudi nad neodzivnostjo ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janeza Ciglerja Kralja. Pred dobrim mesecem so mu tako očitali, da jih v 30 dneh, v katerih bi se morali izseliti, ni sprejel na sestanek, niti ni upošteval njihovih argumentov.

V gradu Cmurek na Tratah domuje Muzej norosti.
V gradu Cmurek na Tratah domuje Muzej norosti. FOTO: Branimir Ritonja - Zavod Muzej norosti

Kot so takrat zapisali v zavodu Muzej norosti, minister ni upošteval nobenega od njihovih argumentov, s katerimi so utemeljevali neupravičenost preklica soglasja za uporabo gradu Cmurek na Tratah. Iz zadnjega dopisa, ki ga je Muzeju norosti poslal državni sekretar na ministrstvu Cveto Uršič, pa je po njihovih besedah razvidno, da se je minister "pogovarjal samo z eno stranjo in to z močnejšo, ki ji po vseh dejanjih sodeč ni mar za uničenje lokalne iniciative, delovnih mest v deprivilegirani regiji in ohranitev programa, ki ima edini vizijo za ta spomenik".

Od leta 2014 v grajskih prostorih deluje Muzej norosti, ki se ukvarja z raziskovanjem in predstavljanjem zgodovine gradu, v katerem je več desetletij deloval zavod za duševno bolne. Za cilj si je postavil celovito obravnavo fenomena tako imenovane norosti s ciljem njegove pojmovne širitve, reaktualizacije, detabuizacije, dezinstitucionalizacije in rekultivacije.

Zato jim, kot so poudarili, ostane le, da ministru znova pišejo. "Gradu Cmurek ne moremo zapustiti in ga tudi ne bomo, saj smo v njem razvili dejavnosti, o izvajanju dejavnosti smo vas skozi vsa leta uporabe gradu tudi obveščali," so zapisali. Ob tem so še spomnili, da imajo status delovanja v javnem interesu, prav zaradi oživljanja cmureškega gradu. "Če bo treba, bomo svoje pravice primorani zaščititi na sodišču," so opozorili.

Ministra so tako znova pozvali, "da se v duhu dobrega gospodarjenja z državnim premoženjem" sestane z njimi. Prosijo ga, da jim pomaga poiskati rešitev, da se SVZ Hrastovec razbremeni upravljanja in da Muzej norosti in njegov center za dezinstitucionalizacijo lahko nemoteno izvajata in razvijata svoje dejavnosti. Obenem ga tudi pozivajo, da na ministrstvo za kulturo poda vlogo za interventna sredstva, s katerimi bo mogoče čim prej izvesti nujna sanacijsko-vzdrževalna dela, ki so posledica nezadostnega vzdrževanja nepremičnine s strani upravitelja.

Prodaja gradu septembra lani umaknjena tik pred zdajci

Država si je sicer kot lastnica objekta več let prizadevala za prodajo gradu. Septembra lani bi morala Občina Šentilj tako odločati o soglasju k prodaji gradu, a se to tik pred zdajci ni zgodilo. Kot je takrat dejal šentiljski župan Štefan Žvab, so se odločili počakali na spremembo zakonodaje, ki bo omogočila, da gre objekt namesto v prodajo v dolgoročni najem. V muzeju pa so izrazili upanje, da bo pri tem slišan tudi njihov glas.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Da bi grad radi spravili s svojih pleč predvsem zaradi stroškov upravljanja, so pred dobrega pol leta povedali tudi v hrastovškem zavodu. "V vseh letih do danes je zavod za grad skrbel kot dober gospodar, v gradu so se opravljala nujna vzdrževalna dela, do lani (2019, op. a.) se je grad vsako zimo minimalno ogreval. Vendar pa so vsi ti ukrepi za zavod predstavljali veliko finančno breme, saj so bila zanje namenjena sredstva, ki bi jih zavod namenil za izvajanje svoje dejavnosti," so takrat navedli.

Na gradu Cmurek deluje zavod Muzej norosti, ki je prodaji odločno nasprotoval.
Na gradu Cmurek deluje zavod Muzej norosti, ki je prodaji odločno nasprotoval. FOTO: Branimir Ritonja - Zavod Muzej norosti

Na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti RS (MDDSZ) so prodajo do nedavnega podpirali. "Odločitev za prodajo gradu je bila prvič sprejeta že v letu 2010," so spomnili lani jeseni in dodali, da je treba prodajo izvesti "na način, ki bo omogočil ohranitev in javno dostopnost gradu ter tako uporabo, ki je skladna z družbenim pomenom spomenika".

Občinski svetniki Občine Šentilj, v katero spada grad, so imeli sredi septembra 2020 na mizi odločanje o soglasju za prodajo gradu, a je župan Žvab to točko nato umaknil z dnevnega reda. Kot je dejal, je pred sejo občinskega sveta prejel pojasnilo kulturnega ministrstva, da spreminjajo zakonodajo na tem področju, zato naj občina še počaka z odločitvijo.

Podobno je (bilo) stališče Ministrstva za kulturo RS. "Pri tem je treba spoštovati določbe zakona o varstvu kulturne dediščine v zvezi z razpolaganjem s kulturnimi spomeniki v javni lasti. V interesu varstva je, da se spomeniki ohranjajo tako, da imajo ustrezno namembnost in lastnika, ki je sposoben poskrbeti za njihov dolgoročni obstoj v skladu z režimi varstva," so navedli.

Pogoje prodaje bi sicer morala po navedbah MDDSZ podati tudi lokalna skupnost, ki je nepremičnino zaščitila kot kulturni spomenik. "Časovnica prodaje bo določena, ko bo lokalna skupnost podala soglasje k razpolaganju," so pojasnili. A si je – kot znano – ta nato premislila.

"Muzej norosti razvija program, ki je skladen z družbenim pomenom kulturnega spomenika, od leta 2013 povečuje njegovo dostopnost in od leta 2018 čaka, da bi prevzel skrb za njegovo ohranitev. Kako bodo odločili odgovorni za spomenik, bomo videli v naslednjih mesecih," je dodala Farasinova. Od ministrstva za kulturo naj bi lani dobili zagotovilo, da bo do konca leta 2020 sprejeta sprememba člena zakona o varstvu kulturne dediščine, ki bo omogočila dolgoročen najem gradu. "Po navedbah ministrstva za kulturo naj bi bila v relativno kratkem času sprememba zakonodaje, ki naj bi omogočila ugodnejši najem. Zato sem umaknil to točko do takrat, torej do spremembe zakonodaje," pa je povedal tudi župan Žvab.

Tudi na zadovoljstvo Muzeja norosti. Farasinova in Bezjakova sta namreč opozarjali tudi, da je na Tratah propadla vsa stavbna dediščina, ki je v samostojni Sloveniji prešla iz državne v zasebno last, in da bi prodaja tudi v tem primeru škodovala lokalni skupnosti. "Za grad Cmurek občanke in občani kot prostovoljci predano in z vsem srcem že sedem let razvijamo kakovosten, edinstven, evropsko usmerjen turistični, kulturni in socialni program," sta navedli v javnem pozivu občinskim svetnikom, naj ne podprejo prodaje gradu.

Jih je pa v muzeju že tedaj zelo skrbelo, ko je direktorica zavoda Hrastovec Raduha vztrajno ponavljala, da upravljavec s spomenikom ravna kot dober gospodar, saj da s tem zavaja javnost. "Vsak, ki se je v zadnjih letih oglasil na gradu, se je prepričal, da grad zadnja leta vidno propada, saj je opustila vrsto nujnih vzdrževalnih del, pa tudi minimalno ogrevanje," sta navedli.

"Zelo nas skrbi tudi netransparentnost delovanja in nespoštovanje dogovorov. Kako to, da nas, ki edini razvijamo dolgoročni program in imamo investitorja za vsebino, povezano s kulturnim spomenikom, stalno izloča iz pogovorov o nadaljnji usodi Cmureka? Tako Andreja Raduha kot Cveto Uršič iz MDDSZ sta nas z zadnjim skrivnim sestankom izigrala. Zakaj takšne igrice, ostaja zaenkrat nejasno," sta dodali.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po neuradnih navedbah se je za nakup gradu zanimal kupec iz Avstrije, kar je bilo po besedah Darje Farasin problematično tudi zaradi dejstva, da objekt stoji tik ob meji. Potrdila je tudi, da imajo sami investitorja, ki je domačin in je pripravljen prevzeti skrb za vzdrževanje in obnovo gradu. "Kot otrok je živel v gradu in je s svojimi znanji in sredstvi pripravljen pomagati. Čakamo pravno rešitev za prevzem gradu v dolgoročno upravljanje," je pred časom še pojasnila.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (30)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Helheima
27. 03. 2021 21.43
+1
verjetno čakajo da jim dostavijo nagačenega JJ 🙊
txoxnxy
27. 03. 2021 21.28
+0
Pa so spet levaki v luftu, ker niso vsi njihovi norci not !! 😄 😁
-1
Zakaj se tole ni objavilo že prej kajti,če je to mesto centrala norosti bi morali mi zavedni komunajzerski levičarji biti prvi obveščeni o tem.Tako bi se lahko vsi levičarji razen mene seveda naselili v ta center norosti ker je razvidno da je skoraj za vse dovolj prostora ostane pa še dodatno Hrastovec,če vsi ne bi našli svojega počivališča.
Riko 33
27. 03. 2021 18.59
-1
Čakajo da dobijo celo bratovscino gologlavega jastreba da bo zbirka cela potem pa bodo šli.
ivan z Doba
27. 03. 2021 18.47
+7
Centrala muzeja norosti je na Trstenjakovi.
-2
ivan z Doba:Mi zavedni zagriženi levaki imamo muzeje norosti pod svojo lastnino že odkar obstajamo tako,da se za tega na Tratah ne bomo trgali saj še imamo razen mene veliko prostora v Hrastovcu kjer nudijo obenem tudi zdravniško pomoč za popolnoma prizadete.
malaraja
28. 03. 2021 10.07
+1
Haha kopriva, nick številka 10. Nimaš drugega dela? Vsaj zamenjaj stil pisanja. Muzej govori tudi o tvoji diagnozi.
guruguru
27. 03. 2021 17.54
+9
Ivanu in njegovemu klanu prevec blizu tematika! Je potrebno izbrisati sceno!!
proofreader
27. 03. 2021 16.57
-11
Mesec in Šarec imata v muzeju svojo spominsko sobo.
štrekeljc
27. 03. 2021 18.56
+3
Kuku456
27. 03. 2021 16.47
+2
Kaksn muzej? Prosim? Kaj?
Nekdo246
27. 03. 2021 16.47
+1
In to je novica dneva? Prav smilite se mi...
lvclvc
27. 03. 2021 16.19
+9
Ce folk to vzrzuje kot kulturno dediscino na lastne stroske potem jim nimate kaj srati.
lustracija
27. 03. 2021 16.13
-4
Muzej norosti je u Murgl.
Capone42
27. 03. 2021 16.47
+3
štrekeljc
27. 03. 2021 16.48
+4
OK, tam je muzej, torej zgodovina. Aktualna norost pa je na Trstenjakovi!
pepi bolcev
27. 03. 2021 15.57
-7
Ne rabimo muzeja norosti. Bo muzej pacienta janeza cisto dovolj.
Et54678
27. 03. 2021 15.57
+12
sem mislil, da se je preselil v dz
medus
27. 03. 2021 15.56
+2
V muzej norosti sodijo lockdownerjim
Think with your own head
27. 03. 2021 15.55
+3
Kaj je s tema dvema ženskama? Kršili sta najemno pogodbo, brez dovoljenja lastnika sta samovoljno posegali v tujo nepremočnino. In določali pravila igre. Država bi morala prisilno izseliti vse prebivalce in poiskati ustrezno namestitev ljudi. Da pa bosta ti dve kokoši govorili kdo je bolj primeren kupec in kaj se bo delalo s tujo lastnino. Kdo sploh plačuje ti dve kokoši?
jamy333
27. 03. 2021 17.49
+1
Daj spravi se iz kavča dol, da stara posesa do konca.
Reallife
27. 03. 2021 15.54
+3
Sem ai ogledak razstavo... JANSIZEM IMA SVOJO SOBO..NOROSTI..kaj vse najdes.
ivancek123
27. 03. 2021 15.51
-7
spet težave z "umetniki"
jutri_pa_res
27. 03. 2021 15.48
+12
Čudna je Slovenija. V vsem normalnem svetu je tako, da če ti lastnik odpove najemno pogodbo in da se torej v pogodbenem roku skidaj iz objekta, nimaš kaj filozofirati.
Kritik1900
27. 03. 2021 15.53
+6
V tem je Amerika zakon... če ne plačaš najemnino te lastnik počaka 2 tedna, pol te pa lepo pride pobrat policija in adijo. To je edino področje na katerem so ZDA boljše od nas.
štrekeljc
27. 03. 2021 15.46
+4
Ni se izselil? Kako potem to, da je klet na Trstenjakovi polna?
wolfterier
27. 03. 2021 15.46
+4
A muzej norosti na Metelkovi so že izselili...