Slovenija

MZZ brzda Drnovška

Ljubljana, 12. 01. 2006 09.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zunanje ministrstvo opozarja predsednika Drnovška pred nevarnostmi potovanja v Darfur in stroški.

Drnovšek si prizadeva za vzpostavitev begunskega taborišča za 10.000 ljudi
Drnovšek si prizadeva za vzpostavitev begunskega taborišča za 10.000 ljudi FOTO: POP TV

Slovensko zunanje ministrstvo je sporočilo, da ceni pobudo predsednika republike Janeza Drnovška v zvezi s humanitarno krizo v sudanskem Darfurju, a obenem opozorilo na nekatere omejitve. "V MZZ visoko cenimo pobudo predsednika republike v zvezi s humanitarno krizo v sudanski pokrajini Darfur. Enako kot predsednik smo zaskrbljeni zaradi zaostrovanja razmer," so zapisali v sporočilu za javnost.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, MZZ skrbi učinkovitost ukrepov, posebej če bi Slovenija delovala sama. Drnovška opozarjajo tudi pred nevarnostmi morebitnega potovanja v Darfur in menijo, da bi bilo koristno, če bi o njegovi pobudi razpravljala tudi državni zbor in vlada.

V MZZ ne nasprotujemo nameri predsednika republike, da obišče Darfur, pri tem pa opozarjamo, da bi bila takšna pot z varnostnega vidika veliko tveganje. Zaradi varnostnega tveganja bi bili znatni tudi stroški. Zunanje ministrstvo

"Slovenija lahko ukrepa sama, vendar bo pri tem dosegla manj, kot če bo spodbudila širše angažiranje mednarodne skupnosti. To nam je doslej že večkrat uspelo, zato tudi tokrat pozivamo Evropsko unijo, zvezo NATO, predvsem pa Združene narode, naj energično ukrepajo v korist sudanskih ljudi," piše v sporočilu MZZ.

Kot so še dodali, je Slovenija kot članica omenjenih mednarodnih organizacij že vključena v reševalne načrte in dejavnosti na območju Darfurja. Čeprav je že prispevala svoj delež, tudi za Darfur, po mnenju MZZ obstajajo možnosti, da stori še več, "čeprav ima naša pomoč omejitve, ki se jih je potrebno zavedati".

Drnovšek predstavil skupen humanitarni projekt

Spopadi med arabskimi milicami ter dvema afriškima uporniškima skupinama so po navedbah ZN terjali več kot 180.000 smrtnih žrtev, neuradno pa naj bi jih zahtevali še mnogo več
Spopadi med arabskimi milicami ter dvema afriškima uporniškima skupinama so po navedbah ZN terjali več kot 180.000 smrtnih žrtev, neuradno pa naj bi jih zahtevali še mnogo več FOTO: Reuters

Drnovšek je veleposlanikom držav članic Evropske unije in veleposlanikom Bolgarije, Hrvaške, Norveške, Romunije in Turčije v Sloveniji predstavil razloge za svojo pobudo za politično in humanitarno akcijo v Darfurju ter jih seznanil z dejavnostmi, ki potekajo v zvezi s tem.

Kot je dejal, ima projekt dve dimenziji, humanitarno in politično, priprave na realizacijo pa potekajo v stikih z uglednimi politiki, predstavniki javnosti, mednarodnih institucij in humanitarnih organizacij.

Drnovšek je izrazil željo, da bi tudi države, ki jih predstavljajo veleposlaniki, sodelovale v projektu za Darfur in da bi se maksimalno izkoristila sinergija z dosedanjimi projekti, ki že več let potekajo v Sudanu in sosednjih državah. V povezavi s tem je posebej izpostavil prizadevanja in projekte, ki sta jih realizirali Norveška in Velika Britanija.

Predsednik republike je izrazil zadovoljstvo nad odzivom, ki ga je v slovenski javnosti sprožila njegova pobuda za reševanje v Darfurju. "To kaže, da je zavest Slovencev prebujena in da nam ni vseeno, kaj se dogaja drugod po svetu," je dejal Drnovšek.

Slovenski predsednik je sicer tudi podrobneje opredelil svoje načrte v zvezi z reševanjem krize v Darfurju. Kot je dejal, se položaj v tej pokrajini drastično slabša, zato je sprožil obširno politično pobudo in predlagal sklic mirovne konference, na kateri bi sodelovali tako Afriška unija, NATO, Evropska unija, skupina G-8, kot tudi Sudan in Čad. Na njej pa bi morali najti rešitev za Darfur, tako politično kot varnostno, pa tudi gospodarsko, ki bo pomenila načrt za razvoj te pokrajine.

Ob tem je Drnovšek pojasnil, da se je o tej pobudi v sredo obširno pogovarjal tudi z generalnim sekretarjem Združenih narodov Kofijem Ananom, ki mu je po njegovih besedah izrazil hvaležnost zaradi prizadevanj, ki jih vlaga za rešitev situacije v Darfurju. Hkrati je Drnovšek še napovedal, da se bo 18. januarja predvidoma srečal z Annanom in sicer v New Yorku na poti v La Paz, kjer se bo udeležil zaprisege novega bolivijskega predsednika Eva Moralesa 22. januarja.  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA