Slovenija

MZZ: Iranske sankcije proti evroposlancu Zveru so politično motivirane

Ljubljana, 21. 11. 2022 12.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovensko zunanje ministrstvo sankcije, ki jih je Iran konec oktobra uvedel proti institucijam in posameznikom iz Evropske unije, med njimi proti slovenskemu evroposlancu Milanu Zveru, razume kot politično motivirano dejanje in jih kot take zavrača, je ministrstvo zapisalo v odgovoru na pisno poslansko pobudo poslanke SDS Jelke Godec.

Teheran je sankcije uvedel 26. oktobra zaradi podpore terorističnim skupinam, vzpodbujanja nasilja ter povzročanja nemirov, nasilja in terorističnih dejanj v Iranu. Med osmimi pravnimi osebami in 12 posamezniki iz EU, proti katerim so uvedli sankcije, je tudi slovenski evroposlanec Milan Zver (EPP/SDS), eden od dveh vodij neformalne skupine Evropskega parlamenta, imenovane Prijatelji svobodnega Irana.

Jelka Godec je MZZ poslala pisno poslansko pobudo.
Jelka Godec je MZZ poslala pisno poslansko pobudo. FOTO: POP TV

Gre za odgovor na sankcije, ki jih je EU proti Iranu uvedla 17. oktobra zaradi smrti 22-letne Mahse Amini v policijskem pridržanju in nasilnega zatiranja množičnih protestov, ki potekajo od njene smrti. Ministrstvo v odgovoru na pisno poslansko pobudo poslanke SDS Jelke Godec, ki nosi datum 16. november in so ga iz DZ medijem posredovali danes, med drugim izpostavlja, da podpora mirnim prizadevanjem Irank in Irancev za človekove pravice ne more in ne sme biti razlog za kakršno koli sankcioniranje oseb in institucij.

"Iranske sankcije so neutemeljene in tako po svoji naravi diametralno nasprotne omejevalnim ukrepom Evropske unije zoper izbrane posameznike in institucije v Iranu, ki temeljijo na trdnih dokazih o kršitvah človekovih pravic," je še zapisalo ministrstvo. Kot so dodali, je zunanja ministrica Tanja Fajon 28. oktobra o zadevi po telefonu govorila z visokim zunanjepolitičnim predstavnikom Unije Josepom Borrellom, ministre držav članic EU pa je s stališči Slovenije seznanila na zasedanju Sveta za zunanje zadeve 14. novembra.

Nezadovoljstvo z uvedbo sankcij proti evroposlancu Zveru ter drugim posameznikom in institucijam iz Evropske unije je ministrstvo preneslo tudi začasnemu vodji iranskega veleposlaništva v Ljubljani ter ob tem posebej izpostavilo svarilo pred neodgovorno uporabo izraza podpora terorizmu, ki nosi močno sporočilo in lahko povzroči neželene posledice, še piše v odgovoru na poslansko pobudo.

Ministrstvo je napovedalo, da bo zadevo spremljalo tudi v prihodnje in stališče do nje redno izražalo iranski strani, po potrebi pa tudi partnerjem in zaveznikom.

Glasujte za najboljši portal v regiji
Glasujte za najboljši portal v regiji FOTO: 24ur.com
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

borjac
21. 11. 2022 15.34
+2
In kaj pomenijo te sankcije za Zvera, zamrznjeni milijoni na Teheranski banki, ali pa omejeni izhodi iz živalskega vrta na eno soboto mesečno.
Blue Dream
21. 11. 2022 13.47
+4
Sankcije proti Zveru? pomembno kot lanski sneg. uno noben ne ve kdo sploh je ta tip
Blue Dream
21. 11. 2022 13.47
+3
Zver pa kljub temu vsakič trzne ko sliši sosedovo kosilnico
21. 11. 2022 13.42
+5
Godec in Zver naj premislita kaksne izjave dajeta diplomacija poslusa in s tem skodujeta sloveniji
wsharky
21. 11. 2022 13.20
+8
ne vem kaj g. dr. Zveru ni jasno, baje, da je polnoleten, a to drzi? Vsaka polnoletna oseba je odgovorna za lastna dejanja in izrecene besede. upam, da to dr. Zver ve, enako upam, da to ve ga. Godec - in sedaj naj sprejme odgovornost za izjave, saj je polnoletna oseba.
rogla
21. 11. 2022 13.09
+8
Godčeva - oh, bogpomagaj!
brezveze13
21. 11. 2022 13.08
-1
fajonka ki to motivira ni sds ampak sd
kapljač1
21. 11. 2022 13.07
+11
Poslanci SDS širijo sovražnosti že daleč izven naših meja ! Sami naj nosijo posledice