Slovenija

Iz Egipta se je vrnila še zadnja organizirana skupina turistov

Ljubljana, 21. 08. 2013 16.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zaradi trenutnih dogajanj v egiptovski prestolnici in drugih večjih mestih na zunanjem ministrstvu slovenskim državljanom odsvetujejo vsa potovanja v to državo. Se je pa v Slovenijo danes vrnila še zadnja organizirana skupina slovenskih turistov, ki pravijo, da nemirov v državi niso občutili.

Ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ) je na svoji spletni strani objavilo novo opozorilo v zvezi s potovanji v Egipt. Kot so zapisali, zaradi aktualnih dogajanj v egiptovski prestolnici in drugih večjih mestih te države slovenskim državljanom odsvetujejo vsa potovanja v Egipt.

Glede na zadnji razvoj dogodkov so žarišča nemirov in nasilja zlasti mesti Kairo in Aleksandrija, mesta v delti Nila, mesta ob Sueškem prekopu (Suez, Ismailia, Port Said), mesta zgornjega Egipta (Luksor in Asuan), območje severnega in osrednjega Sinaja ter obmejna območja z Libijo, Sudanom in Izraelom.

V turističnih središčih in letoviščih ob Rdečem morju (Šarm el Šejk, Dahab, Hurgada in druga) doslej ni prišlo do večjih protestnih zbiranj, vendar tega ni mogoče izključiti. Letališče v Kairu po trenutno znanih podatkih ni vključeno v nemire in nasilna zbiranja, zato je promet preko njega za zdaj varen.

Tistim slovenskim državljanom, ki so v Egiptu, na MZZ svetujejo izredno previdnost, upoštevanje napotkov in usmeritev pristojnih lokalnih oblasti ter vzdrževanje stika s slovenskim veleposlaništvom v Kairu.

V turističnih središčih in letoviščih ob Rdečem morju doslej ni prišlo do večjih protestnih zbiranj, vendar tega ni mogoče izključiti.
V turističnih središčih in letoviščih ob Rdečem morju doslej ni prišlo do večjih protestnih zbiranj, vendar tega ni mogoče izključiti. FOTO: Reuters

Iz Egipta se je vrnila še zadnja organizirana skupina turistov

Medtem se je iz Egipta z letalom danes zvečer vrnila še zadnja organizirana skupina slovenskih turistov, ki je tam letovala v organizaciji slovenskih turističnih agencij. Letalo je 180 turistov iz Hurgade na letališče Jožeta Pučnika Ljubljana pripeljalo brez zamude in brez posebnosti, so potrdili na Aerodromu Ljubljana.

V agenciji Palma so potrdili, da so se s tem letalom vrnili zadnji turisti, ki so v Egiptu letovali v njihovi organizaciji, ob tem pa so zatrdili, da gostje v egiptovskih letoviščih nemirov v državi niso občutili. V Palmi so nove odhode v Egipt prestavili na september. "Seveda še naprej ves čas spremljamo razmere in se bomo na podlagi teh in po spremenjenem priporočilu MZZ odločili glede naslednjih odhodov," je še pojasnila vodja odnosov z javnostmi Nika Vrhovnik.

Na MZZ podatkov o tem, ali so v Egiptu še kakšni slovenski turisti, ki na primer potujejo v individualni organizaciji ali s kakšno od tujih turističnih agencij, nimajo.

Karl Erjavec
Karl Erjavec FOTO: Miro Majcen

Zunanji ministri EU pozvali k ustavitvi nasilja

Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec se je v Bruslju udeležil izrednega zasedanja Sveta za zunanje zadeve EU, na katerem so zunanji ministri razpravljali o razmerah v Egiptu. Izrazili so veliko zaskrbljenost nad dogodki in stanjem v Egiptu ter obsodili uporabo nasilja in terorističnih dejanj. Ob tem so izrazili zaskrbljenost zaradi uničevanja cerkva in usmerjanja nasilja na koptsko manjšino v Egiptu. Pozvali so k ustavitvi nasilja in spodbujanja k nasilju ter poudarili, da je demokratične procese mogoče obnoviti samo z odprtim in vključujočim dialogom.

Uporaba sile s strani egiptovskih varnostnih sil je bila po mnenju zunanjih ministrov EU prekomerna. Dogovorili so se, da članice suspendirajo izvoz opreme, ki bi bila lahko uporabljena v represivne namene, in pregledajo varnostno sodelovanje z Egiptom.

Erjavec je povedal, da bo nadaljnja polarizacija in uporaba sile imela globoke negativne posledice tako za Egipt kot regijo. Poudaril je, da Slovenija obsoja nasilje in nesorazmerno ter prekomerno uporabo prisilnih sredstev zoper protestnike.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kwaj
22. 08. 2013 14.31
Erhjavec bo vse rešil kot naše upokojence..postavil je ultimat Egiptu,če ne bo naš Triglav z ribiško floto zavil k njim..!!
santamaura
22. 08. 2013 11.24
+2
Turisti in popotniki - Ni panike - Kmalu bo Egipt zopet varna dežela saj je v Bruselj odšel o tem razpravljati sam Karel Erjavec - Prepričan sem, da bo po njegovemu posredovanju Islamska bratovščina v solzah odložila orožje in podala roko sprave vojaški hunti. In to še ni vse: Sharm El Sheikh bodo preimenovali v Sharm El Penzioner
Peach.ess
22. 08. 2013 11.17
-1
Da pa si bookiraš dopust kljub temu da ves kaj se tam dogaja moreš pa bit tudi pameten :))) (pa ne mislim na tiste ki so to nardili ze preden se je vse to zacelo)
sinaya
22. 08. 2013 09.47
+2
Škoda,da se je tako zgodilo in so morali ljudje spremenit destinacije zaradi skrajnežev,ki delajo nered v Egiptu.Bili smo lansko leto in bilo je čudovito,se mi pa smilijo ljudje kateri delajo v teh letoviščih in že tako nimajo nekega dohodka sedaj pa še to,da turisti množično zapuščajo turistične destinacije ampak varnost je na prvem mestu to pa drži.
Mirkoca
22. 08. 2013 07.47
+0
Mus.iči, oziroma njihove države nimajo prihodnosti.
Alexxsaso@yahoo.ca
22. 08. 2013 11.59
+0
Dokler se kav.bojci vmesavajo je nimajo ne...
wolfterier
21. 08. 2013 22.11
-5
Ker tam naj ostanejo,če je tako fino...
volek
22. 08. 2013 08.44
+1