Slovenija

'Kras rabi čas in mir, da se pozdravi sam'

Miren, 15. 08. 2022 15.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Maja Pavlin
Komentarji
24

Mesec dni je, odkar je na Krasu zagorelo prvič. Mesec dni od prvega plamena, vendar le slaba dva tedna od pogasitve najhujšega požara v zgodovini Slovenije. Ognjeni val, ki se je neustavljivo kotalil po hribu, tresenje tal, kot bi bili sredi potresa, prestrašeni pogledi okoliških prebivalcev. Spomin na besnenje ognjenih zubljev je še kako živ. A kot žarek upanja se medtem narava počasi znova odeva v zelene barve, vrača se tudi divjad. Z umiritvijo razmer pa prihajajo tudi nezaželeni t. i. požarni turisti. "Kras rabi zdaj čas in mir, da se pozdravi," so jasni sogovorniki, člani ekip, ki so se več kot dva tedna spopadale z divjanjem ognja.

Začelo se je v petek, 15. julija. Takrat je zagorelo v okolici državne ceste Miren–Lokvica. A prvi plamen so gasilci ob pomoči Slovenske vojske in italijanskega helikopterja do večera uspešno spravili pod nadzor. Sobota je bila mirna, spokojna, odvijale so se sanacije. Takrat nihče ni vedel, da je to le zatišje pred pravo ognjeno nevihto. Pred najhujšim požarom v zgodovini Slovenije, ki bo dobršen del kraške pokrajine spremenil v pepelnato puščavo. 

V nedeljo, le dva dni po prvem požaru na Krasu, se je pokadilo znova. Tokrat je nekaj pred 10. uro zjutraj zagorelo na območju Renškega vrha nad Renčami. In začel se je dolg ter zahteven boj z ognjeno pošastjo, ki se je hranila na suhem kraškem terenu, njeno nepredvidljivo obnašanje pa je pogosto narekovala tudi burja. 

A to so bili začetki, najhujši dnevi so šele prihajali. Pisal se je sedmi dan požara, ko so v treh kraških vaseh prvič odjeknile sirene za evakuacijo. Pristojni so prebivalce Vojščice, Temnice in Novela pozvali, naj zaradi svoje varnosti zapustijo domove ter se odpravijo v zbirni center. In čeprav je bila evakuacija do večera že preklicana, se je dan kasneje scenarij ponovil znova. Tokrat hujši. 

'Cvetlični lončki so poskakovali po dvorišču, kot bi bili sredi potresa' 

Medtem ko je bila večina oči uperjena predvsem v občino Miren–Kostanjevica, ki je prejela glavino ognjene stihije v prvem tednu, pa so se stvari zaostrovale tudi pri njihovih sosedih. "Tla so se tresla, kot bi bili sredi potresa. Cvetlični lončki so poskakovali po dvorišču," se dogajanja spominja poveljnik civilne zaščite v občini Renče–Vogrsko Milivoj Perkon. Na srečo sta bila z županom Tarikom Žigonom pripravljena, začele so se nove evakuacije okoliških vasi in zaselkov. 

"Videl sem že marsikaj, ampak česa takšnega še ne. Ljudje so bili od strahu vijolični v obraz, begali so, grabili svoje otroke, hišne ljubljenčke in bežali." Kar pa glede na nočno moro, ki se je odvijala na njihovem pragu, ni nič čudnega. 

"V času požara so v občini zagnali tudi projekt sekačev. Uradno jih je bilo 855, neuradno se številka najverjetneje povzpne do kakšnih tisoč," meni Perkon. "Krasu je na pomoč priskočila celotna Slovenija," je hvaležno dejal.

A nevarnosti niso predstavljali le plameni, ki so se kot ogromen ognjeni val kotalili po hribu in se hišam ponekod približali celo do samih zidov. Obsežnost požara je, tako kot se pogosto dogaja tudi ob izbruhu vulkana, ustvarila neke vrste mikroklimo, je dejal Perkon. Le da tokrat ni prišlo do strel ali neviht, pač pa je požar z območja vase srkal tudi zrak. "Zaradi tega je bilo zelo težko dihati," je povedal. 

K sreči niso imeli težav z morebitnimi pljučnimi bolniki ali starejšimi osebami. "Sreča v nesreči," meni ter s temi besedami zaobjame tudi le manjše poškodbe na terenu, dejstvo, da razen Markove koče ni pogorela nobena hiša, pa tudi to, da ni bilo smrtnih žrtev. 

'Na koncu nas je rešila burja' 

A groza se je odvijala tudi v občini Miren–Kostanjevica. Po četrtkovih prvih evakuacijah in kasnejši vrnitvi prebivalstva, v petek odjeknejo nove sirene. Evakuiranih je še več vasi. Sreda in petek sta bila najhujša dneva, so potrdili tudi Matjaž Juren in Radivoj Masten, oba iz civilne zaščite, ter predsednik krajevne skupnosti Vojščica Robert Peras

Približevanje ognjenih zubljev so spremljali pri pokopališči v Vojščici. "Tistega dne mi je eden od članov naše ekipe dejal: 'Peras, imaš kaj vode? Ker jaz niti sline nimam več," se spominja Peras. "Takrat je šlo izredno na tesno. Če takrat veter ne bi spremenil smeri in s tem tudi plamenov ..." je dodal. 

Matjaž Juren, Robert Peras in Radivoj Masten na požarišču.
Matjaž Juren, Robert Peras in Radivoj Masten na požarišču. FOTO: Luka Kotnik

Da so imeli tisti dan srečo, se strinjata tudi Juren in Masten. Peras je medtem opisal, da so iskali rešitve, kako zaščititi vas. Nekateri so želeli ustvariti protipožarne koridorje, a naposled so le napeli cevi in napolnili cisterne, pripravljeni, da vsaj poskušajo obraniti hiše. "Na koncu nas je rešila burja, ki je ogenj obrnila proti Kostanjevici na Krasu. Požar je takrat prišel na del pogorišča iz leta 2003, kjer ni poraslo še nič, kjer ni borov. Ogenj se je zato tam širil veliko počasneje," je povedal. 

Prav tako je pri gašenju požara veliko naredila tudi pomoč iz zraka. Vsi trije menijo, da bi morala obsežna zračna ekipa posredovati že veliko prej in tudi v zgodnjih jutranjih urah, kot je to počela kasneje. "Gasilci lahko varujejo vasi, ampak pri tako obsežnem požaru in na težko dostopnem terenu, ki je ob tem še prepreden z neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi, težko naredijo kaj več," sta opozorila Juren in Masten. Prav tako pa je takšno gašenje tudi zelo nevarno. "Kjer je bor, gasilec nima kaj iskati. Zublji so visoki tudi več kot 60 metrov, ogenj lahko preskoči in te obkroži, temperature so nepredstavljive. Kot v peklu, je najboljši opis tega," sta dejala. 

Vsi so čakali na dež, a ta se z izjemo nekaj kapelj ni in ni želel prikazati. Več kot dva tedna so se na Kras valili konvoji gasilcev s celotne Slovenije. Pravzaprav 17 dni. Toliko časa je divjala ognjena stihija. Ko so že mislili, da so požar spravili pod nadzor, so je na terenu odprlo novo žarišče. Znova in znova. Ogenj je preskakoval, se širil in netil. A ekipe se kljub utrujenosti niso dale. Julij se je nato prevesil v avgust in prišel je dan, na katerega so čakali vsi. "Največji požar v zgodovini Slovenije je pogašen," je civilna zaščita sporočila točno 1. avgusta. 

Čas za rehabilitacijo Krasa 

Ekipe so si naposled le lahko odpočile, a požar bo še dolgo ostal v njihovih mislih. Preračunavajo, kaj vse bi lahko šlo narobe, a na srečo ni. Od burje, do tudi vodovoda. "Če ne bi imeli črpališča Klariči pri Brestovici, bi bil izkupiček popolnoma drugačen," pravi trojica iz Vojščice. Prav tako, če bi ogenj preskočil na še preostali borov gozd, ki ga plameni niso zajeli. "Še imamo bora, ki lahko gori," je jasen Peras, ki se zaveda, kakšno srečo so imeli v Vojščici. 

Začela se je sanacija, popisovanje škode, odvoz posekanega lesa. "Takrat je bilo pomembno samo, da smo naredili nekaj metrov široke preseke, da se ogenj ni širil po krošnjah. Če bi ogenj zajel les na tleh, bi že pogasili, časa za odvoz takrat ni bilo," je povedal Perkon. Posekan les mora biti tako zdaj odstranjen do 20. avgusta, saj lahko v primeru novega požara predstavlja nova žarišča. 

A istočasno končujejo še nekatere dele presek, ki so bile v času požara prav tako ključnega pomena, da se ogenj ni razširil. Tako je bilo tudi v Vinišču, kjer jim je na pomoč priskočil tudi zagon turizma v občini Renče–Vogrsko. Spomladi so zaradi tega namreč očistili nekatere gozdne poti ter na ta način že takrat ustvarili nekakšne nenamerne protipožarne koridorje. "Kot da bi vedeli," je dejal Perkon ter pokazal zoglenela drevesa na eni strani takšne gozdne poti ter zeleno rastje na drugi strani.

Po ocenah je požar zajel 3610 hektarjev površine, od tega 2800 hektarjev gozda na Krasu. Ekipe pa so s pomočjo sekačev interventno posekale med 4000 in 5000 kubičnih metrov lesa. Tega morejo s Krasa odstraniti do 20. avgusta.

Vendar pa ves turizem na območju v tem trenutku ni zaželen, predvsem ne t. i. požarni turizem. "Slišal sem celo za neke vodene pohode, ki naj bi jih delali po požarišču," je povedal Peras, ki ne razume razmišljanja ljudi. Poudaril je, da so živali še vedno pod stresom zaradi ognja, helikopterjev, ljudi. "Kras rabi mir in Kras si bo opomogel sam," sta jasna tako Juren kot Peras. 

Kras je sicer trenutno pretežno odet v sivino. Tisti del gozda, ki je preživel, pa se zaradi suše, ki še vedno vlada na območju, barva v jesenske barve. A pojavlja se tudi že prvo zelenje. Kamor se je na tak ali drugačen način prebila voda, se tako začenja novo življenje. Med počrnelimi skalami raste trava, počasi pa se vrača tudi divjad, ki je v času besnenja ognjenih zubljev pobegnila. 

Pristojni načrtujejo pogozdovanje. A vsi štirje sogovorniki se strinjajo, da bi bilo v resnici najpametneje, da naravi pustimo prosto pot. "Naj zraste avtohtono, tisto, kar bo želelo zrasti samo. To bi bilo najboljše," je prepričan Peras. Specifičnost kraških tal namreč ni primerna za vsa drevesa, bor je svoje opravil in razrahljal skalo, a je istočasno zemljo naredil tudi kislo. "Nekateri napovedujejo novo sajenja borovcev. Tega nočemo. Prav tako nočemo sajenja tujih zelišč, kar nekateri promovirajo po spletu," pravi Peras. Govora naj bi bilo tudi o smrekah, vendar dvomijo, da se bi ta drevesa obdržala. "Mogoče jesen. A konec koncev bi bilo res najboljše, da narava poskrbi sama zase. Res da ne bo zeleno že v enem letu, a zelenje se bo vrnilo. Počasi in zagotovo," so prepričani. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Adolph
16. 08. 2022 08.34
+1
Krasu je potreben management,brez obzira na gospodarstvo in poljedelstvo,vse ostalo je samo trostanje vseh mogocih „““specialistov“““ . . . . . . . . .
number46
15. 08. 2022 19.32
+0
Kva vi pišete, res bla bla bla bla. To je to.
medusa
15. 08. 2022 19.20
-8
Nak bo puscava...bomo dihal prdce!
JanezNovakJohn
15. 08. 2022 18.42
-6
Vseeno mislim da je potrebno naravi odvzeti borovce. So prenevarni za človeka
JanezNovakJohn
15. 08. 2022 18.44
+3
Pa saj so puščave tudi naravne pa si jih ne želimo. Torej pogozdovanje s hrastom.
Adolph
16. 08. 2022 08.35
-1
Naravi je treba odvzeti cloveka,kumarat Janez . . . . . . . .
proofreader
15. 08. 2022 17.56
+7
Narava bo to popravila, tako kot je gozdove, ki jih je poškodoval žled.
proofreader
15. 08. 2022 17.54
+7
Gasilci so že dobili Golobov denar? Ali je tudi njih nahecal?
Mickay
15. 08. 2022 17.51
+5
Žalostno, da Primorci od Mussolinija niso za svoj vodovod naredili ničesar, Italijani so gradili Pdziani pa so jih spodili..
Mickay
15. 08. 2022 17.51
-2
Baje imajo vsi dve leve roke narobe obrnjene..))
Herba
15. 08. 2022 18.14
+3
Pametnjakovič, ki nima š pojma o pojmu, kako je z vodo na Primorskem in nimaš pojma kje je sploh problem. Na Krasu ni težav z vodo, na obali, se bo pa že uredilo. Če bi bilo v časih Dučeta toliko pralnih, pomivalnih in še Nev kakšnih strojev, ne bi bilo vode niti za Trst. Lahko je bit pameten za tipkovnico...
predator999
15. 08. 2022 17.39
+11
In prednostno.. Pod nujno Slovenija rabi drugačen politično strateški sistem
Skinwalker
15. 08. 2022 16.44
-5
Ste pilovili pozigalca-e ,gorelo je od slovenije do grcije se to ni naravni pojav..
User896701
15. 08. 2022 16.42
+11
Rabi samo padavine in čas. Narava se zna sama še predobro zrihtat. Ljudje smo pa tisti ki mislimo da držimo boga za jaj..
Mor4na
15. 08. 2022 16.15
+16
Kot nekdo, ki je velik del dopusta porabil zato da je z ostalimi gasilci in gasilkami pogasil požar na Krasu vam povem iz prve roke kaj Kras potrebuje! Najbolj pomembna stvar so preseki, pa s tem ne mislim kolovoze, vaške ceste in podobno, ampak dobro zasnovane preseke, široke vsaj 10 metrov, ki bodo nam gasilcem omogočili lažje delo v primeru novih požarov! In te preseke bo potrebno redno vzdrževat, ne pa samo naredit, potem pa pustit da se zaraste nazaj v neprehodno področje! Kar pa gasilci potrebujemo so pa namenski helikopterji, ki bodo na razpolago v danih trenutkih, pa mogoče še kak Airtractor ali dva! Če pa bomo dobili svoje lastne Canadairje, smo pa na dobri poti da bomo samozadostni v tej smeri! Spartan letalo jna žalost ni primerno za gašenje požarov, videl na lastne oči kako so odmetavali vodo tud po 100 metrov stran od tam kjer smo pomoč iz zraka potrebovali! Kras je gorel, gori in bo gorel, od naših vladajočih pa je odvisno ali bomo gasilci dobili pravo orodje v svoje roke, da se bomo tem požarom zoperstavili uspešno!
spoštovanje
15. 08. 2022 17.23
+7
to je to ja....pa tudi odgovorni lastniki gozdov bi lahko kaj počistili, če že imajo kaj v lasti....vse več lastnikov gozdov vreden les poseka in spravi, veje pa ostanejo razmetane
proofreader
15. 08. 2022 17.57
+8
Za dva požara letno ne vem če je smiselno, da vsaka država zase kupuje. Lahko pa bi bil pri nas EU center s Canadairi za okoliške države.
Tone 12345
15. 08. 2022 15.55
-5
Kras rabi čas in mir!!??? Ne tisti ki to trdi nima pojma o situaciji!!!Kras rabi vsakoletni nadzor ki ga mora omogočit država da ne bo imel v naslednjih letih mir za vedno!!!
xoxotox6
15. 08. 2022 15.52
+7
Marcus Licinius Crassus rimski geral po katrem se imenuje kras, je dal posekat večino kraškega hrasta za rimsko ladjevje. slovenski predsednijk vlade na dopustu-neron ga je požgal zastonj???? sedaj rabi kras 2000 let mir da pride naslednji crassus????????
Tone 12345
15. 08. 2022 15.48
+14
Sem na krasu v 40 letih preživel dost vikendov ampak tam je vsako poletje tako suho da ne rabijo niti vžigalice da bi bila katastrofa!sem v rubijah pri komnu in za hišo so kraški travniki zarasli s suho travo v dolžini par kilometrov!! In nimajo ne požarnih oglednikov NIČ In tega nisem nikoli razumel in verjemite vsako poletje bo isto dokler ne bo vse zgorelo!!
Tone 12345
15. 08. 2022 15.50
+6
In ta država je mačehovska do tega čeprav je predsednik vlade iz primorskih krajev!!gorelo bo vsako leto!!!
Herba
15. 08. 2022 16.44
+7
A je potrebno vse obrniti na politike? Tudi sami ne naredimo dovolj na Krasu, če bomo čakali občine in državo, je rezultat že znan, ker se pa nobenemu nič ne ljubi delat, je tako. Tri četrt poti je zaraščenih, en kup parcel ima zaraščene služnostne poti, a za te je tudi predsednik vlade kriv, ki je predsednik že cele tri mesece? Dokler bo mentaliteta taka, ne bo nikoli bolje. Domovina se začne pred našim pragom...
Mickay
15. 08. 2022 15.46
-1
Slovenija pa še dve stoletji, da se pozdravi od bolezni KOMUNIZMA in mentalnega pohabljanja, ki so ga izvajali osvoboditelji nad NARODOM..Svobodjaki so rajali, rdečo kolo plesali ( Kozaračko kolo )..in mentalno zaostajali..SIcer slike Joškota s skreta so odstranili je pa ostal v njihovih dušah in na vsakem vogalu en KIP..
LocoCoco
15. 08. 2022 15.38
+9
Čez 100 let bo spet dovolj drev za nov požar...