Slovenija

VIDEO: Na blagajni vedno vzamete novo vrečko?

Ljubljana, 17. 11. 2010 13.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vsak Slovenec letno porabi tudi do 300 plastičnih vrečk. Od tega jih le deset prispe do reciklaže, velika večina pa pristane v rekah, na njivah, v gozdovih ter morju. Zaradi teh po svetu vsako leto pogine milijarda živali.

Vsi se zavedamo, da onesnaževanje vse huje ogroža naš planet. Večina med nami se tako strinja z opozorili in željami ekologov, a ko pogledamo resnici v oči, vidimo, da se ne trudimo niti z najmanjšimi dejanji. Se na primer tudi vam zdi samoumevno, da iz trgovine vedno prispete z novo plastično vrečko?

Po nakupovanju
Po nakupovanju FOTO: POP TV

Če bi vedeli, da letno po svetu proizvedejo do štiri trilijone plastičnih vrečk, da zaradi teh vsako leto umre milijarda živali, da plastika akumulira strupene toksične snovi, ki lahko škodijo človeku, ter da se pri proizvodnji vrečk med predelavo nafte proizvede ogromno ogljikovega dioksida, ki vse bolj in bolj duši naš svet, bi verjetno razmišljali drugače, pravijo slovenski ekologi, ki v teh dneh začenjajo novo akcijo Vrečka na vrečko.

Slovenci letno porabimo do 300 vrečk na osebo

"Vsak posamezen Slovenec letno v povprečju porabi tudi do 300 plastičnih vrečk. Žalostno je, da eno vrečko v povprečju uporabljamo le 20 minut, nato jo odvržemo," je dejala Urša Dolinšek, vodja projekta. Največ vrečk nam brezplačno dnevno podajajo v roke trgovci, recikliramo pa le od tri do štiri odstotke plastičnih vrečk, kar pomeni, da ostale končajo na odlagališčih in v naravi, pravi.

Kakšen je odnos slovenskih trgovcev do dane problematike?

Zgornja fotografija je zajeta iz videoposnetka organizacije Greenpeace, na katerem galeb zaužije plastično vrečko. Ta je bila tako zanj kot tudi za mnoge ostale živali usodna, pravijo.
Zgornja fotografija je zajeta iz videoposnetka organizacije Greenpeace, na katerem galeb zaužije plastično vrečko. Ta je bila tako zanj kot tudi za mnoge ostale živali usodna, pravijo. FOTO: Greenpeace

Vsako leto zaradi vrečk pogine milijarda živali

Strokovnjakinja za varovanje okolja Andreja Palatinus iz društva Ecovitae je poudarila, da vrečke zaradi svoje lahkosti veter in voda velikokrat odneseta v naravo. Zaradi svoje obstojnosti, ki je izjemna lastnost naravi nepoznanih in nebiorazgradljivih plastičnih materialov, vrečke izjemno dolgo obstajajo v okolju in s tem vplivajo na življenje. Milijarde živali letno pogine na Zemlji zaradi hranjenja s plastičnimi materiali, mnoge se v plastične materiale zapletejo, na njih se lahko naselijo tujerodni organizmi, ogrožajo pa tudi človeka.

Slovenski ekologi menijo, da bi morala k omejitvi porabe plastičnih vrečk z okoljskimi zahtevami svoje prispevati tudi država. Za primer so navedli Irsko in Litvo, ki sta na tovrstne izdelke uvedla poseben davek ter s tem zmanjšala porabo tudi do 94 odstotkov.
Slovensko morje polno plastike

Odvržene vrečke slej kot prej končajo v morju, pravijo ekologi. Leta 2007 so tako na območju enega samega kilometra slovenske obale v petih mesecih iz morja potegnili kar 2726 kosov plastičnih vrečk. "Prekašajo jih le cigaretni ogorki, ki pa so mimogrede prav tako iz plastike," je še dodala Palatinusova. Luka Mancini je temu dodal, da so prav tako velik problem plastični kozarci. "Kozarček za vodo ali kavo lahko uporabimo v slabih desetih sekundah in ga odvržemo. Ne zavedamo pa se, koliko let je potrebno za razgradnjo," pravi in dodaja, da je kopičenje odpadkov očitno najbolj popularen šport na svetu.

Vrečka na vrečko - 5
Vrečka na vrečko - 5 FOTO: Blaž Garbajs

Projekt Vrečka na vrečko

Z namenom opozoriti na problem čezmerne uporabe plastičnih vrečk in lončkov v Sloveniji so se društvo Ekologi brez meja, društvo Eco Vitae, umetnik The Miha Artnak in oblikovalski studio Lukatarina združili pri projektu Vrečka na vrečko, ki bo potekal v okviru evropskega tedna zmanjševanja odpadkov. Od 8. novembra tako po ljubljanskih vrtcih, šolah, fakultetah in nekaterih drugih javnih ustanovah poteka zbiranje starih plastičnih vrečk in lončkov za enkratno uporabo. Od četrtka, 18. novembra, pa bodo zbirna mesta tudi na stojnicah v BTC City in v centru Ljubljane na Kongresnem trgu ob Wolfovi ulici. Tam bo poleg oddaje odsluženih plastičnih vrečk in odpadnih lončkov za enkratno uporabo mogoče dobiti tudi informacije o problematiki plastičnih vrečk, nasvete za njihovo racionalnejšo rabo ter se poučiti o dobrih praksah iz drugih držav.

Mimoidoči se bodo lahko preskusili tudi v igranju košarke z žogo iz plastičnih vrečk, še do 27. novembra pa na ulicah Ljubljane in v nakupovalnih središčih poteka poteka tudi "Bagfoot" safari. Prvih 50 posnetkov bitja, imenovanega "Bagfoot", ki ga namesto dlak pokrivajo plastične vrečke, bo nagrajenih z vrečkami za večkratno uporabo.

Življenjska pot plastične vrečke

V spodnjem videu si lahko ogledate kratek ameriški dokumentarec, ki prikazuje "življenjsko pot" plastične vrečke.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (52)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

santamaura
18. 11. 2010 08.07
Naš največji trgovec je pred časom uvedel hitre blagajne pri katerih MORAŠ kupljeno blago zlagati v vrečke. Z cekarji, košarami ali vrečkami iz blaga tam nimaš kaj iskati. Pa me zanima ali so te vrečke iz hitrih blagajn živalim neškodljive in kako se reciklirajo - kot star papir ali kot navadne smeti
Tonček Balonček
18. 11. 2010 07.29
A je že kdo objavil, koliko emisij CO2 bo v zrak spuščal Triglav?
mjolnir
18. 11. 2010 01.35
faconi zato ker "škrnicl nimajo ročajev in medtem ko lahko nosiš tri9 vrečke nankrat treh škrniclov ne moreš1 In tui če bi šlo kako bom držal ravnovesje, da se mi vse ne razpade in nastane škoda za 15 evrov, ker se gre po tleh! Če hočejo naj imajo MOČNE papirnate vrečke z ročaji, a ne nekih oslarij ki se razapdejo v pičlih 500 metrih do doma!
SuperVeloce
18. 11. 2010 01.12
Cakte mal, 300 vreck VSAK Slovenec? Preverjeno? Se dobro, da vsi v nasi druzini uporabljamo tkane vrecke za veckratno uporabo. a smo zato kitajci ali kaj?
bita3
17. 11. 2010 23.15
Ljudje moji zdaj so pa vrečke vsega krive papež ima prav ko pravi da se kondomi ne smejo uporabljat.Le koliko teh porabi povprečen Slovenec?Mi zna kdo odgovoriti na to vprašanje?Če se kdo najde tukaj imam dober posel zanj.Samo ne vem kako bo to izpeljal papirnati kondomi.Upam da me kdo predlaga za Nobelovo nagrado saj sem rešil svet.
Audy
17. 11. 2010 22.55
Moj sosed nima teh problemov, jih skuri :) In ne gre za roma ali albanca ampak tipičnega Slovenca...
Tonček Balonček
17. 11. 2010 22.52
Pa kaj bi radi pravzaprav? Jamrate, da ni gospodarske rasti, hočete3, da varčujemo, se posvečamo seksu, družini, ampak to ne gre skupaj! Če se bomo sprehajali brez vrečk, se manj vozili z avti in se masirali sami, bili zvesti in živeli zdravo, ne bomo rabili ne vrečk, ne kondomov, ne elektrike, bencina in ničesar, gospodarske rasti ne bo, kapitalizma bo konec. Tako vendar ne gre! Naj
Tonček Balonček
17. 11. 2010 22.46
A te vrečke so zdaj problem? Objavite podatek o ekološki katastrofi, ki jo povzroča recimo na stotisočeameriških vojakov z vso opremo v Irku in Afganistanu! Ne smešite se z vrečkami! Vas ne moti papir, delo, barvila itd. za ves marketing? A veste, koliko elektrike3 gre za razsvetljavo vseh napisov z umnimi gesli in damami, ožarčenimi v svetlobi, vse z namenom, da bi natlačili nše kakšno vrečko?
looserkuka
17. 11. 2010 21.22
Korak po koraku, korak po koraku. Vemo da so potrebne tud termo za pridobivanje elektrike, ampak s tem se bmo ukvarjali pozneje. Veste ki je taprav problem??? Ne v tastarih ampak v današnji mladini. Jz vidm da se precej slabša. Na vlaku nas je malo ki ne mečejo smeti skoz okno(od 50 nas je 5-10, to mislim ko se vozim v šolo z vlakom).
proofreader
17. 11. 2010 21.17
@wc15 Ta tovornjak potem odpelje odpadke na reciklažo. Štekaš?
wc15
17. 11. 2010 21.02
modeeel pa o kakšni reciklaži vi sanjate??? gledam smetarje že neki časa k praznejo te ločene smetnjake. vse v isti tovornjak stari. ke ti je logika???
Nr.1
17. 11. 2010 21.00
Zaradi plastične vrečke ne pade nobeno drevo!! Sedaj pa šalo na stran. Industrija papirja je 100 bolj "umazana" in nekontrolirana kot industrija plastike. Plastične vrečke ležijo vsepovsod, zato, ker smo ljudje nemarni. Zbrane in reciklirane gredo v druge izdelke. In na koncu: samo V ZDA so plastične vrečke iz okolju in ljudem nevarnih materialov. V EU takšna vrečka razpade v nekaj mesecih pod klimatskimi vplivi. Lep dokaz so v EU proizvedene protipoplavne vreče, ki so razpadale po slabem letu starosti. Ne kupujte vsega, kar vam USA lobi prodaja - okoli okolju prijaznih produktov so 50 let za evropo.
Nauders
17. 11. 2010 19.19
V Avstriji so enostavno napisali zakon, da morajo biti takšne vrečke v trgovinah iz papira. Naše okoljsko ministerstvo bi za kaj takšnega potrebovalo 10 milijard €, 300 uradnikov in 1000 let! jp tako je
Nauders
17. 11. 2010 19.18
v Milerju res pretiravajo z vrečkami
Br.1
17. 11. 2010 19.11
Vsak Slovenec letno porabi tudi do 300 plastičnih vrečk. JEST NITI ENE NE
Neža Vižintin
17. 11. 2010 19.08
Se spomnim ko sem delala v trgovini. Kako močno sem se morala zadrževat, ko je ogromno ljudi zahtevalo, da nekatere izdelke neštetokrat zapakiram v ogromno vrečk. Morala pa sem jim žal ustreči. Grozno se mi zdi, kako ljudje niti ne pomislijo na posledice, misleč da če bodo samo oni delali drugače, se itak ne bo poznalo. Žal pa so nekatere eko vrečke res dražje, recimo za smeti, mačji WC in podobno, kjer je vrečka žal potrebna.
poldek_tedy
17. 11. 2010 18.02
Pri nas redko vzamemo v trgovini kakšno vrečko, pa tudi za vso tekočino bi biilo bolje da bi jih prodajali v steklenicah...tako ne bi porabili toliko plastike, pa tudi sok, mleko, voda, ipd. bi bili bolše kakovosti!
RoccoS
17. 11. 2010 18.01
Naj jih prepovejo, big dil!!
porota
17. 11. 2010 17.49
na rdečem križu ne dobim v Pvc vrečkah, mogoče Pahor vsak dan pol trgovine kupi pa porabi 300 vrečk vsak dan.
dennin
17. 11. 2010 17.47
Če porabiš vrečko za smeti to še ne pomeni, da jo recikliraš??? Mislim, a sploh veste kaj pomeni reciklaža in ločevanje odpadkov. Drugače pa iz prodaje umakniti plastične vrečke in jih nadomestiti z eko ali papirnatimi in bo problem rešen