Slovenija

Na Bledu in v Gorjah že več kot mesec dni prekuhavajo vodo

Bled, 10. 12. 2014 15.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V blejski in gorjanski občini morajo po več kot mesecu dni še vedno preventivno prekuhavati vodo. Da se v prihodnje tako dolgotrajna obdobja prekuhavanja pitne vode ne bi več pojavljala, bodo vzpostavili vodarno, ki bo vključevala sodobne naprave za obdelavo vode.

Kozarec
Kozarec FOTO: Thinkstock

Močno deževje je v minulih mesecih povzročilo onesnaženje več vodnih virov po državi. Do onesnaženosti je 7. novembra prišlo tudi v vodovodnih sistemih v blejski in gorjanski občini, kjer po več kot mesecu dni morajo vodo še vedno preventivno prekuhavati, medtem ko so po drugih krajih neoporečnost vode zagotovili v nekaj dneh.

Kot je pojasnil direktor komunalnega podjetja Infrastruktura Bled Janez Resman, je v prvi polovici novembra na območju Bleda v zgolj dveh dneh padlo skoraj 300 litrov dežja na kvadratni meter, kar se ni zgodilo že zadnjih nekaj deset let. Zaradi takšnih ekstremnih vremenskih razmer je prišlo do površinskega onesnaženja vodnih virov.

Z analizami so zasledili prisotnost mikroorganizmov v vodovodnih sistemih Radovna, Bohinjska Bela, Obrne in Kupljenik. Tako so morali uvesti preventivno prekuhavanje vode, saj pri treh od štirih sistemov niso imeli vzpostavljene obdelave vode. "Doslej smo bili eno redkih območij v državi, kjer smo uporabljali kakovostno, povsem neobdelano vodo," je pojasnil Resman.

Zaradi mikrobiološke neskladnosti vode, ki se je pojavila po deževju, so bili primorani kupiti in postaviti klorinator. V začetku decembra so začeli s kloriranjem v vodovodnem sistemu Radovna, dan pred tem pa so že lahko preklicali ukrep prekuhavanja vode iz sistemov Kupljenik in Obrne, kjer so vzpostavili UV-dezinfekcijo vode.

Do konca tega tedna bo ukrep prekuhavanja vode zagotovo preklican tudi pri sistemih Radovna in Bohinjska Bela, je zatrdil Resman, ki je sicer pričakoval, da bodo neoporečnost vode lahko zagotovili že prej, a se je deževno vreme novembra še nadaljevalo in otežilo čiščenje omrežja.

Kljub vsemu veliko občanov Bleda in Gorij vodo iz pipe normalno pije, odstopanja so namreč nizka, predpisi o neoporečnosti vode pa zelo strogi. Razglasitev preventivnega ukrepa je bila zato potrebna, da se zaščiti upravljavec vodovoda, je pojasnil Resman. Težave zaradi tega pa imajo v gostinskih lokalih, kjer so že mesec dni primorani streči le ustekleničeno vodo.

Da se v prihodnje tako dolgotrajna obdobja prekuhavanja pitne vode ne bi več pojavljala, bodo vzpostavili vodarno, ki bo vključevala sodobne naprave za obdelavo vode. "Pač ne bomo več imeli studenčnice, ki je bila 40 let neoporečna, ni pa potrebe, da bi jo odslej ves čas klorirali. To bomo storili le, ko bo potrebno," je izpostavil Resman, ki si želi, da bi občine dorekle tudi lastništvo vodnega sistema Radovna, kar bi omogočilo investicijsko vzdrževanje.
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

semafo
12. 12. 2014 19.44
ja jaz v gorjah kjer so na novo gradili vodovod sploh nisem prišel na vrsto in pijem vodo kjer gnojnico vsako leto spuščajo po travniku ampak smo najboljša občina in najbolj urejena kjer vaščani nimajo pitne vode.Res vsaka čast županu in občinskim svetnikom ,
Biofanatik
11. 12. 2014 07.41
Bo kmalu deževnica še najbolj čista, pa še ekološko greznico nabavim pa s slikajte komunalci, praznil jo bo pa sosed ki ima kmetijo na črno.
Biofanatik
11. 12. 2014 07.38
Od komunalcev- zbornice sem pa dobil reklamo da naj pijem vodo iz pipe in ne iz plastenke! Če hočeš klorov šok ob umivanju zob zjutraj kar poizkusi.
stella83
10. 12. 2014 21.49
+1
preverite na novomeški komunali kolikokrat v tistem koncu voda ni pitna... pada dež, voda ni pitna, pada sneg, voda ni pitna, suša je, voda ni pitna ipd.