Slovenija

Komisija: DZ naj Janši ne podeli imunitete

Ljubljana, 14. 10. 2010 11.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Mandatno-volilna komisija državnemu zboru predlaga, naj predsedniku SDS Janezu Janši, ki je med obtoženimi v zadevi Patria, ne prizna poslanske imunitete.

Mandatno-volilna komisija se je do vprašanja morebitne imunitete opredelila na zaprtem delu današnje seje, končno odločitev pa bo sprejel državni zbor. Če bo DZ sklep potrdil, bo s tem dovolil vodenje kazenskega postopka.

Prvak SDS se v primeru Patria na poslansko imuniteto še ni skliceval.
Prvak SDS se v primeru Patria na poslansko imuniteto še ni skliceval. FOTO: Damjan Žibert

Vrhovno tožilstvo je namreč na Okrajno sodišče v Ljubljani v zadevi Patria vložilo obtožni predlog zoper pet oseb, med njimi predsednika SDS Janeza Janšo, ki ga obtožuje sprejemanja daril za nezakonito posredovanje. Sodišče je obtožni predlog že preizkusilo in ga vročilo obdolžencem.

Za nadaljevanje postopka pa mora sodišče v Janševem primeru dobiti dovoljenje državnega zbora. Ta bo namreč odločal, ali bo Janši podelil poslansko imuniteto. Obvestilo okrajnega sodišča v zvezi z obtožnim predlogom je obravnavala mandatno-volilna komisija, ki je sklenila DZ predlagati, naj Janši imunitete ne prizna ter dovoli kazenski postopek. Predsednik SDS se sicer na imuniteto ni skliceval.

Na čelu komisije Černač

Mandatno-volilna komisija pa je državnemu zboru predlagala tudi sestavo nove preiskovalne komisije o zadevi Patria, ki naj bi jo vodil poslanec SDS Zvone Černač. Člani komisije DZ tudi predlagajo, naj vodenje preiskovalne komisije o spornih menedžerskih prevzemih znova prevzame poslanec Zares Alojz Posedel.

Zvonko Černač
Zvonko Černač FOTO: SDS

Novo parlamentarno preiskavo so zahtevali poslanci SDS in SNS, ki so prepričani, da gre pri aferi za "politično ozadje in politično režirano zgodbo". Preiskava naj bi med drugim ugotovila, ali so nosilci javnih pooblastil ovirali in preprečevali izvedbo javnega razpisa za nakup osemkolesnikov in z neresnicami vplivali na javno mnenje, da bi si na parlamentarnih volitvah leta 2008 zagotovili politično večino, "ki bi jim omogočila sestavo nove vlade in poplačilo koristi zaradi izgubljenega posla".

Po predlogu bo novo preiskovalno komisijo vodil poslanec SDS Zvone Černač, njen podpredsednik pa bo Dušan Kumer (SD). Člani komisije naj bi postali še Tadej Slapnik (Zares), Anton Urh (DeSUS), Zmago Jelinčič (SNS) in Anton Anderlič (LDS), namestniki članov pa Melita Župevc (SD), Robert Hrovat (SDS), Cveta Zalokar Oražem (Zares), Matjaž Zanoškar (DeSUS), Miran Györek (SNS) in Ljubo Germič (LDS). Komisija pa ne bo imela nobenega člana iz vrst poslancev SLS, saj ti niso predlagali nobenega kandidata.

Mandatno-volilna komisija državnemu zboru tudi predlaga, naj za predsednika preiskovalne komisije, ki se ukvarja s spornimi menedžerskimi prevzemi, znova imenuje poslanca Zares Alojza Posedela. DZ ga je namreč s te funkcije razrešil, potem ko mu je po odstopu ministra za gospodarstvo Mateja Lahovnika začasno prenehal poslanski mandat. Ker je Posedel znova postal poslanec, bo tudi ponovno prevzel vodenje omenjene komisije.

SDS: Gre za politične kadre

Oklepnik Patria
Oklepnik Patria FOTO: POP TV

Člani komisije državnemu zboru tudi predlagajo sestavo uprave in sveta novoustanovljene Agencije za upravljanje kapitalskih naložb RS. Podprli so predlog vlade, ki je za predsednico uprave izbrala Dagmar Komar, za člana uprave pa Danila Grašiča in Marka Goloba.

Člane sveta agencije je vlada izbrala že poleti. Za predsednico sveta predlaga Aljo Markovič Čas, za člane pa Tomaža Keresteša, Mitjo Močivnika, Otmarja Zorna in Mojco Majič, je spomnil Križanič.

Vlada je agencijo za upravljanje kapitalskih naložb ustanovila v skladu s konec maja uveljavljenim zakonom o upravljanju kapitalskih naložb države. V skladu z omenjenim zakonom pa tako člane uprave kot sveta agencije imenuje in razrešuje DZ, pri čemer zakon zahteva minimalno večino 46 glasov.

Predlagane sestave nove agencije ne nameravajo podpreti v SDS. Kot je pojasnil vodja poslanske skupine Jože Tanko, so nasprotovali tudi sprejemu zakona o upravljanju kapitalskih naložb, poleg tega pa gre za "politične kadre". Razprava se je nato razširila tudi na zadnje kadrovske poteze vlade.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (122)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ljx
15. 10. 2010 01.35
Ja Tonči,čeprav ga jas nisem nikol slišal da ima zdravstvene razloge,pa je definitivno očitno da ima znake psihoze,ampak dokle ustvarja med svojimi privrženci svet v katerega se lahko zateka,bo teško tu reči kdo je nor. Je pa bila naslovnica "duhovi" v Mladini pred časom,dovlj nazorna.
nefretete
14. 10. 2010 23.58
stripy. 14.10.2010, 22:01 3 CELO SKESANI LEVIČARJI PRIZNAVAJO DA SLOVENIJO VODIJO KOMUNAJZARSKE MAFIJSKE SILE IZ OZADJA Kdo pa je tebe potegnil?
ZeroGravity
14. 10. 2010 22.01
CELO SKESANI LEVIČARJI PRIZNAVAJO DA SLOVENIJO VODIJO KOMUNAJZARSKE MAFIJSKE SILE IZ OZADJA
saintjozef
14. 10. 2010 21.52
@volek Evropa se bo zresnila, ko bo tožilka prebrala, da je dokazano prišlo do korupcije pri poslu pomembnem za obrambo države, dragem za davkoplačevalce, medtem, ko je najodgovornejši v državi (ljudstvo mu je zaupalo ta položaj) vstran gledal.
Tonček Balonček
14. 10. 2010 21.50
Zakaj pa Janković sploh ne rabi te procedure o mimuniteti, juJure pa sploh ne! Medtem v Gunatanamu ntrpijo nedolžni, da ne omenjam Prijatelja v koprskih zaporih. Nikoli ne bomo dovolili, da ponovno nzaprejo našega Ivana, srce bi se mu dokončno zlomilo, prinesel bo dokaze in ekspertna mnenja, on ne bo preživel na Dobu niti dne, končno ni več mlad, boj za Slovenijo ga je izčrpal.... Večkrat je omenjal, da bo iz zdravtsvenrazulogov vodenje stranke prepustil mlajšim, prodornejšim ter razsodnejšim poštenjakom!
MOSSAD001
14. 10. 2010 21.43
Levičarji nekam tiho je postalo-šok pa to!! Pogledi slovenije-kaj menite??
Georg Cankova
14. 10. 2010 21.42
KAKO DOLGO BO VODIL SLAK ŠE NA NACOINALKI ODDAJO POGLEDI SLOVENIJE .....OZ. IMEL TAKŠNO TEMO KOT JO JE IMEL 14.10.2010.... VPRAŠANJE ZA NOBELOVO NAGRADO .....MISLIM DA BO PRIŠEL ČAS VSE SLOVENSKE VSTAJE , SAJ ZGODOVINA SE PONAVLJA ... GREMO SLOVENCI
Buena Vita
14. 10. 2010 20.45
ZATO PA LEPO GOVORIJO KAKO MUTNE IN ŠUGAVE POSLE VODI KRESALOVA
Buena Vita
14. 10. 2010 20.44
he.he.he.he mafija deluje,saj ima svojo državo zakaj ne poslušate POGLEDE SLOVENIJE.,BOSTE SLIŠALI MAFIJSKE NAVEZE,CELO PENKO JIH NAVAJA,Rhc
zahod.west
14. 10. 2010 20.44
slovenski sodniki imajo isto značilnost kot novinarji...ližejo samo eno ritko....
MERDE-AVE-MERDE
14. 10. 2010 20.27
Potrebno je dovoliti kazenski postopek, brez imunitete, da se stvar že enkrat končno razišče in konča. V dobro nas vseh. Lahko bi zdaj obdelali tudi ugotovitve Mogetove komisije, da ne bomo kdaj drugič še enkrat trošili denaja. Vsekakor pa to zdaj brez imunitete.
volek
14. 10. 2010 20.19
Kaj se bo demokratična Evropa smejala ko bo tožilka na sodišču brala obtožnico: janez Janša je na neznanem mestu od neznane osebe ob neznanem datumu prejel neznano vsoto denarja kot podkupnino. Tega ni bilo niti na dachauskih procesih, niti za časa Stalina ali v hitlerjevi Nemčiji.
Pancho57
14. 10. 2010 19.39
Mislim, da je tukaj sodišče malo kiksnilo. Če se že ne sklicuje na imuniteto, bi enostavno uvedli kazenski postopek in ne nekaj zaprošalo DZ za dovoljenje
jboki
14. 10. 2010 19.23
Treba mu ponudit imuniteto, pa da vidimo, kako se bo odločil.
povemvsem
14. 10. 2010 19.05
Kakšna demokracija pa je to,če se komunisti razdelijo na levičarje in desničarje?
zahod.west
14. 10. 2010 18.38
upam, da bo sam janša to zahteval, je pa zanimivo videti, kako naši komunisti vsakodnevno dokazujejo , da demokracije ne razumejo in je ne sprejemajo........
zahod.west
14. 10. 2010 18.36
nestrpni komunisti na oblasti...........opozicija je od več...in torej jo je treba na vsak način uničiti....zares nič novega
titovka
14. 10. 2010 18.10
hahahahahaha janšev jurišnik černač gre v ogenj za svojega šefa...zato je pa bila ustanovljenja komisija????pa so me zopet scat peljali......
Osvald
14. 10. 2010 18.02
Prvak SDS se v primeru Patria na poslansko imuniteto ni skliceval.
faconi
14. 10. 2010 17.55
ha ha ...spet brišejo resnico ,... janez ivan janša ne more dobit imunitete, ker je na nivoju srečka prijatelja..!