Slovenija

100 najbolje plačanih policistov v državi: kdo so rekorderji in koliko zaslužijo?

Ljubljana, 23. 01. 2020 19.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
U.Z. / M.V. / Ti.Š.
Komentarji
660

Medtem ko v Sindikatu policistov Slovenije za 3. februar napovedujejo opozorilno stavko, smo pridobili seznam stotih najvišjih plač v slovenski policiji. Plača najbolje plačanega policista je decembra lani znašala 5818 evrov bruto. Šef sindikata SPS Kristjan Mlekuš, ki je v notranjevarnostnem postopku v policiji zaradi neprimernih izjav na Facebooku, pri stavki vztraja, drugi sindikat – Policijski sindikat Slovenije – pa je do stavke še zadržan.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Kakšne so plače v policiji?
    02:29
    Iz 24UR: Kakšne so plače v policiji?
  • Iz 24UR: Policisti napovedali stavko
    02:46
    Iz 24UR: Policisti napovedali stavko
Najbolje plačani policisti v državi: kdo so in koliko zaslužijo?
Najbolje plačani policisti v državi: kdo so in koliko zaslužijo? FOTO: Aljoša Kravanja

V luči napovedane stavke policistov v oči bodejo visoki zneski, ki jih mesečno prejemajo nekateri od njih.

Na vrhu lestvice kriminalistični svetnik iz forenzičnega laboratorija

V tabeli spodaj objavljamo bruto plače 100 najbolje plačanih policistov v decembru 2019, brez materialnih stroškov, kot sta prevoz in hrana. Je pa v to vključeno plačilo nadur in dodatkov – v policiji je to največkrat dodatek za pripravljenost, dodatek za nočno delo, praznike in nedelje.

Največ je dobil kriminalistični svetnik Nacionalnega forenzičnega laboratorija (5818,14 evra), sledil mu je vodja sektorja kriminalistične policije Policijske uprave (PU) Koper (5728,63 evra). Na tretjem mestu je vodja oddelka za organizirano kriminaliteto sektorja kriminalistične policije PU Koper s 5570,25 evra.

Sledi generalna direktorica policije Tatjana Bobnar, ki je 3. januarja letos dobila izplačilo v višini 5521,72 evra.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Prvo peterico zaključuje višji kriminalistični inšpektor specialist na Upravi kriminalistične policije (sektor za posebne naloge, oddelek za tajno delovanje) s 5412,63 evra bruto plače.

S seznama, ki smo ga pridobili na uredništvu, je razvidno, da gre za bruto plače za december 2019, brez materialnih stroškov, kot sta prevoz in prehrana, po delovnem mestu in notranjeorganizacijski enoti.

Za primerjavo: predsednik vlade Marjan Šarec je lani prejemal 5652,04 evra bruto.

Najnižje na lestvici 100 najbolje plačanih policistov je vodja sektorja za zaščito ITK sistemov podatkov na Uradu za informatiko in telekomunikacije, ki je decembra prejel 4268,84 evra bruto.

Kot so nam kasneje dodatno razložili na policiji, pa gre pri bruto znesku, ki ga je prejel eden od policistov pri vrhu seznama najbolje plačanih, za enomesečno odstopanje. Uslužbenec policije je decembra namreč prejel za okoli 600 evrov neto višjo plačo kot denimo od junija do novembra lani. Večje odstopanje v decemberski plači od prejšnjega polletnega povprečja se nanaša na izplačilo opravljenih nadur, nočnih nadur, dodatka za delo ponoči, plačila delovne uspešnosti, delo med prazniki in dodatek za izmensko delo. "Poleg zgoraj navedenega prejema še dodatek za delovno dobo, dodatek za stalnost, položajni dodatek ter dodatek za dvojezičnost," so pojasnili na policiji.

In kako je na drugem koncu policijskih plač?

Med najbolje plačanimi pa seveda ni navadnih policistov, ki jih iz dneva v dan srečujemo na cesti in opravljajo najbolj nevarne naloge. Policist začetnik tako na primer prejme 1221 evrov bruto plače brez dodatkov, še nekoliko manj pa policist nadzornik meje – 1085 evrov bruto plače.

Generalna direktorica policije Tatjana Bobnar je z decembrsko plačo prejela 5521,72 evra bruto.
Generalna direktorica policije Tatjana Bobnar je z decembrsko plačo prejela 5521,72 evra bruto. FOTO: Aljoša Kravanja

Kot je znano, je Sindikat policistov Slovenije (SPS), ki ga vodi Kristjan Mlekuš, štiriurno opozorilno stavko napovedal, ker vlada ni izpolnila zavez iz leta 2018, ko je bil podpisan stavkovni sporazum.

SPS in Mlekuš, ki je v začetku leta ob ameriškem atentatu na iranskega generala Kasema Solejmanija na svojem Facebookovem profilu ostro napadel ZDA in zvezo Nato ter s tem dvignil precej prahu in si tudi prislužil notranjevarnostni nadzor, od vlade zahtevajo takojšnjo realizacijo dogovorov o izvedbi strokovne in neodvisne analize zahtevnosti delovnih mest pooblaščenih uradnih oseb, takojšnjo ureditev vprašanja glede bruto izplačila, vzpostavitev kariernega sistema in sprejetje sistemskih ukrepov za izboljšanje razmer v policiji.

Sindikat policistov Slovenije, ki ga vodi Kristjan Mlekuš, za 3. februar napoveduje opozorilno stavko. Mlekuš je pred dnevi razburil z objavo na Facebooku, v kateri je zvezo Nato označil za nacistično organizacijo.
Sindikat policistov Slovenije, ki ga vodi Kristjan Mlekuš, za 3. februar napoveduje opozorilno stavko. Mlekuš je pred dnevi razburil z objavo na Facebooku, v kateri je zvezo Nato označil za nacistično organizacijo. FOTO: POP TV

"Očitno moramo policisti v tej državi povzdigniti glas in napovedati stavko, da se odgovorni zbudijo. Pravkar smo prejeli dopis Ministrstva za javno upravo v zvezi z Analizo vrednotenja delovnih mest PUO. Dopis v celoti objavljamo (zaradi določb ZVOP-1 so prikriti podatki drugih prejemnikov), čeprav okoliščine vse bolj nakazujejo na verjetnost izigravanja, proti čemur se bomo uprli z vsemi sredstvi," pa je sindikat popoldne objavil na Facebookovem profilu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

29. januarja naj bi bilo znano, ali se bo stavki pridružil tudi PSS

Rok Cvetko, predsednik Policijskega sindikata Slovenije (PSS), je v odzivu sporočil, da se v odločitve organov drugih sindikatov ne spuščajo.

Osnovna plača zaposlenih v javni upravi se je januarja 2019 zvišala za en plačni razred. Javnim uslužbencem pa od 1. septembra 2019 pripada tudi višje plačilo za delo v manj ugodnem delovnem času: dodatek za delo ponoči znaša 40 odstotkov (prej 30 odstotkov), dodatek za delo v nedeljo 90 odstotkov (prej 75 odstotkov) in dodatek za delo na dan, ki je z zakonom določen kot dela prost dan, 120 odstotkov (prej 90 odstotkov).

"Kot smo seznanjeni, sicer zgolj iz medijev, je sklep o napovedi in začetku stavke sprejel Svet Sindikata policistov Slovenije, kar je njihova legitimna pravica," je zapisal in pojasnil, da je pravica do mirnega zbiranja in do javnih zborovanj temeljna človekova pravica. Stavka je ena izmed oblik uveljavljanja te pravice in predstavlja organizirano prekinitev dela delavcev za uresničevanje ekonomskih in socialnih pravic in interesov iz dela. Pravica do stavke v policiji se uveljavlja pod pogoji določenimi z Zakonom o stavki in Zakonom o organiziranosti in delu policije. Sklep o začetku stavke pri delodajalcu sprejme organ sindikalne organizacije te organizacije.

Odločitev o morebitni pridružitvi stavki bo na podlagi podrobnega poročila Izvršnega odbora PSS, o izvrševanju stavkovnega sporazuma in danih zavez vlade predvidoma 29. januarja sprejel najvišji stalni organ sindikata – Svet PSS.

"Temeljno poslanstvo sindikatov je, da po svojih najboljših močeh varujejo interese članstva, njihov ekonomsko socialni in materialni položaj ter druge pravice, ki izhajajo iz dela. Upoštevaje slednje sta se sindikata do zdaj praviloma vedno poenotila pri ključnih projektih in zahtevah, ki zadevajo zaposlene v policiji," je še zapisal Cvetko.

Najslabše plačani pravosodni policist mesečno brez dodatkov prejme 740 evrov neto

Ob tem smo na Ministrstvo RS za notranje zadeve, Ministrstvo RS za obrambo in Ministrstvo RS za pravosodje zaprosili za podatke o povprečnih plačah v njihovih vrstah. Ministrstvo za notranje zadeve odgovarja, da je povprečna bruto plača policista v VI. tarifni skupini za mesec december 2019, izplačana 3. januarja 2020, znašala 2.341,14 evra bruto, brez materialnih stroškov. Povprečna bruto plača policista NDM - nadzornika državne meje (V. tarifna skupina) za mesec december 2019, izplačana 3. januarja 2020, je znašala 1.631,93 evra bruto, brez materialnih stroškov (tu so upoštevani le policist SR - NDM, policisti SR - kandidati NDM so izvzeti).

Sindikat policistov Slovenije je za 3. februar napovedal opozorilno stavko. Policistom so se sicer ob sproščanju varčevalnih ukrepov med vsemi javnimi uslužbenci najbolj popravile plače. Povprečna plača zaposlenega v policiji je lani znašala okoli 1700 evrov bruto.

Z ministrstva za obrambo so nam odgovorili, da v Slovenski vojski zbirajo podatke po izplačilih in ne o plačah. Izplačilo vključuje poleg osnovnega plačnega razreda z napredovanji (v katerega je pripadnik uvrščen), še položajni dodatek za tiste, ki so na poveljniški oziroma vodstveni funkciji, dodatek za delovno dobo, dodatek za stalnost, dodatek za specializacijo, magisterij ali doktorat (v primeru, da ga posameznik ima). Dodatno so pripadniki Slovenske vojske upravičeni do dodatkov za manj ugodne delovne pogoje, dodatka za povečan obseg dela iz naslova 59. člena Zakona o službi v Slovenski vojski in dodatka za delo preko polnega delovnega časa (nadurno delo). To pa seveda le v primeru, da dejansko opravijo določeno delo, za kar se izplačujejo ti dodatki (na primer podpora Policiji pri preprečevanju nezakonitih prehodov državne meje, teren, straža, vaje in podobno).

V letu 2019 je znašalo povprečno bruto izplačilo za vojaka I (zahtevana najmanj IV. stopnja izobrazbe) 1604,22 evra, povprečno neto izplačilo pa 1057,11 evra. Povprečno bruto izplačilo za vojaka II (zahtevana najmanj V. stopnja izobrazbe) 1705,27 evra, povprečno neto izplačilo pa 1112,69 evra. Navedena izplačila vsebujejo vse zgoraj navedene dodatke.

S pravosodnega ministrstva so nam odgovorili, da pravosodni policist v V. tarifnem razredu delovnega mesta v najslabše plačanem (24.) plačnem razredu prejme 1085,43 evra bruto. Brez dodatkov (delovna doba, stalnost, izmensko delo, delo ponoči, delo v nedeljo, nadure ...) tako prejme od 740 do 770 evrov. Trenutno je takšnih 57 javnih uslužbencev.

Najštevilčnejši je sicer 34. plačni razred s 84 uslužbenci. Osnovna januarska plača pravosodnega policista v V. tarifnem razredu tako znaša 1606,68 evra (bruto). Neto znesek brez dodatkov (delovna doba, stalnost, izmensko delo, delo ponoči, delo v nedeljo, nadure ...), ki ga policist prejme na račun se tako giblje od 1050 do 1080 evrov.

Seznam 100 najbolje plačanih policistov – na vrhu je kriminalistični svetnik s 5818,14 evra.
Seznam 100 najbolje plačanih policistov – na vrhu je kriminalistični svetnik s 5818,14 evra. FOTO: Miro Majcen

Kot smo poročali že pred časom, pa se je povprečna neto plača najslabše plačanega policista iz 25. plačilnega razreda na začetku lanskega leta zvišala za 136 evrov. Povprečna neto plača najštevilčnejšega 33. plačilnega razreda pa za 169 evrov, kažejo podatki, ki so nam jih oktobra 2019 posredovali z Generalne policijske uprave. Povprečna neto plača v policiji je januarja lani sicer znašala okoli 1532 evrov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (660)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nanuk
12. 01. 2021 20.45
+1
mi se raje vprašajmo kakšno plačo ima Hojs in zakaj ? a ni on gradbeni inženir ? če si gradbeni inženir si lahko notranji minister ? in obrambni minister ? policaji in ostali si vsaj plačo zaslužijo in glede na to, da so del javne uprave pač za svoje dobijo toliko, kot je pač nekdo na ministrstvu določil ! naj raje dajo seznam za vse poslance, razne mestne svetnike in druge brezvezne funkcionarje ! recimo za primer Zmago Jelinčič ! naj mi prosim nekdo od vas napiše kaj je on v vseh teh letih naredil ! razen par komičnih izpadov, ampak kolikor vem parlament ni gledališče, da bi te plačevali kot dramskega umetnika !
Slovenec666
12. 01. 2021 14.23
+5
Policaji vecje plače kot zdravniki..ko je pa treba kaj naredit..pa tak nimajo kao nobenih pooblastil...tipični primer na ptuju...lastni oče je pisno obvestil policijo...da misli on tip pobit celo familijo..policija pa nič....dokler jih ni...sramota za policijo...pa majo plače od 5000-10000eur...kaj bi radi imeli 20000 eur...sramota
Victorinox
12. 01. 2021 13.29
+3
Šarčeva vlada je pa pred letom dni objavila plače policistov in ni bilo nobenega pogroma. Zanimivo.
borec91
26. 02. 2022 18.55
+1
vomo
12. 01. 2021 13.29
+2
NAŠE PLAČE SO PRENISKE IN NE TE PLAČE, KATERE SO JAVNO OBJAVLJENE IN ZASLUŽENE S POŠTENIM DELOM.
vomo
12. 01. 2021 13.28
+5
Problem je ta, da imamo preniske plače in da je že prišel čas, da se moramo vprašati ZAKAJ IMAM TAKO NISKO PLAČO A DELAM PRIDNO IN POŠTENO. Kdo je PARAZI, ali lastnik ali vodilni v javnem sektorju, kateri so si plačilno politiko tako prikrojili, da dobijo skor vse a raja naj se lepo JJJJ.
Rob123
12. 01. 2021 12.40
+4
Ja al je Tatjana se frei bi se kar omožil 😂
hotchilipoper
12. 01. 2021 12.34
+9
Tudi policija ima elito,in navadne delavčke
IS58
12. 01. 2021 13.37
+3
Najpametnejši
12. 01. 2021 08.45
+4
Imam občutek, da bi bilo dobro počasi zamenjati službo :)
123soba
05. 04. 2020 09.51
+8
Tole okoli plac policistov je živo sprenevedanje in zavajanje javnosti. Ko bereš tale seznam ti gre na bruhanje. Vsi imajo 100 dodatkov, so nadpovprečni pri svojem delu, delajo nonstop, govorijo dva jezika, slovenski in srbski, imajo en kup dela ponoči, nadur, ma dejte no. Seveda majo potem policisti, ki pridejo prvi mesec na delo, slab vtis oni toliko za delo v pisarni mi pa 700 evrov za teren. In kdo bi potem delal za ta denar, dejmo štrajkat. Novinarji objavite se 100 najnižjih plač policistov, da bo enkrat javnost seznanjena kaj je res in kaj ni. Tudi oni omajo en kup dodatkov, izobrazbe pa bolj malo. Naj gredo delat v gradbenistvo, gostinstvo, ce jim je tukaj tako hudo.
Ferenc Godina
04. 04. 2020 18.53
+5
Halooo, novinarji "zbudite" se ... v članku so zneski plač enkrat v NETO zneskih, drugič v BRUTO zneskih - POENOTITE vse zneske, da bo plača (razlike) pri vseh razumljive!
SU27
27. 01. 2020 10.52
-4
Ko prebiram te komentarje,me pri srcu stisne,verjamem,da imajo nekateri nižji policisti,ki so preveč obremenjeni premale plače,Zdaj,ko je Šarec odstopil,bo še večja kriza.
mallonge
25. 01. 2020 15.08
-1
Policaji so navadni državljanski denarosesi in politično skorumpirani.
Ferenc Godina
04. 04. 2020 18.58
+9
Predsednica Zdravniške zbornice, zdravnica Čebaškova, je eden od izstopajočih primerov med zdravniki, z rekordno mesečno bruto plačo 8.000 Eur. Glede izplačila njene plače, lahko z veliko verjetnostjo trdim, da gre za odstopanje od veljavne pravne ureditve oziroma za kršitev, saj njena plača zagotovo odstopa od povprečja. Zakonitost izplačila njene plače bi morale pregledati ustrezne inšpekcijske službe in zahtevati potrebna pojasnila tudi od članov izvršilnega odbora zbornice. Sprašujem se na kakšni osnovi je narejen izračun plače predsednice? Ali sistem za nagrajevanje funkcionarjev dopušča tako velike plače, medtem ko delavci prejemajo mizerno nizke plače? Verjetno predsednici zdravniske zbornice s plačama ne moreta konkurirati niti premier ga. Bobnarjeva, g. Janša, niti predsednik g. Pahor. Matematični" ukrepi v zdravstvu so že v preteklosti pokazali za pozitivne. Po moje mnenju bi lahko bila ZZS bolj racionalna in zmanjsala plačo predsednice zdravniške zbornice, ki po sklenjeni pogodbi o zaposlitvi mesečno znaša kar 8.000 Eur bruto. Bolj bi se splačalo vlagati denar kam drugam in odpravljati razlike pri plačah ostalih uslužbencev na ZZS, ki mesečno prejemajo med 800 in 1.000 Eur. Upam, da mi bodo minister za zdravje, minister za javno upravo, minister za finance ter ZZZS, lahko pojasnili, kako ima lahko predsednica ZZS tako visoko plačo? Zelo verjetno bi se ob zmanjšanju plače predsednice ZZS lahko našel denar za neko operacijo. Na ministrstvu za javno upravo (MJU) bi lahko opravili analizo dohodkov in delovnih ur zdravnikov. Ali ge v primeru zdravnice Čebaškove za nadčloveka oziroma deloholika ..?
123soba
05. 04. 2020 09.40
+11
Lahko bi bili tudi brez nje, ker rezultatov njene funkcije ni nikjer. Taki imajo tudi lepe penzije, tam okol 2.000 plus evrov na mesec...
Infraping
25. 01. 2020 14.05
-9
izmislil sem si besedo pizdopletilec, ker sem genij
Blond James
25. 01. 2020 10.17
-7
V Grosuplju že cveti jutranja proizvodnja koke in dostave po trgovinah.sola pri kersnikovi.brinje.tus.okoliske pešpoti.golf igrišče in parkirišča.cel dan
CryptoNi Larifari
25. 01. 2020 11.32
+17
In zakaj ne prijavite? Želite da dostavljajo tudi vašim otrokom??
danele 223
24. 01. 2020 20.05
-3
Kratko jasno! Policaji so premalo placani.Vi ki pisete razne neumnosti se kar umirite pa sram vas je lahko. To kar policija dela jaz za 3jurje mesecno nebi
Infraping
25. 01. 2020 14.03
-7
Marko Podganjek
04. 04. 2020 18.14
+4
Ma ti si pol gotovo en Social ni primer, ki vleče podporo.
Ferenc Godina
04. 04. 2020 19.02
+0
Odlično zapisano. Na pladnju nosi glavo za borih nekaj jurjev. V primerjavi s slovenskimi poicisti, so tuji policisti bolje plačani. Upam, da bosta sindikata na ta "krizni" članek takoj odreagirala. Le kaj so hoteli novinarji s tem povedati?
casinio
24. 01. 2020 18.25
+5
Čuden, da nimajo 6000
PEACE
24. 01. 2020 18.24
+17
delujejo pa v imenu balkanskih bojevnikov .
kavch
24. 01. 2020 18.18
+39
Tako je to. Naši vodilni na GPU si nabijajo nadure, pripravljenost, nedeljske ure, mi ko pa na terenu delamo, te pa namesto, da delo dokončaš domov pošljejo, da nebi slučajno nadur dobil izplačanih. Pa vsake tri mesece vse ure na nulo. Dovoljene se minus ure, če gre v plus pa bognedaj, da nebi dobil izplačila. 50% naših fikusarjev bi na teren nagnal, ker sam nabijajo neki brezveze in dodatke služijo.
CryptoNi Larifari
25. 01. 2020 11.31
-6
Ne bo držalo. Na GPUju si je praktično nemogoče izplačati nadure, lahko jih koristiš, če jih imaš in kdaj delaš manj. Če je tam tako lepo, zakaj so potem nonstop v pomankanju kadra? Trenutno se išče vsaj 10 ljudi na GPUju, na razpisih je velik uspeh če se prijavi 1 ustrezen kandidat. Lahko je bit pameten, če ne poznaš notranjosti
Ferenc Godina
04. 04. 2020 19.05
+0
Pomanjkanje kadra je posledica Janševega nebuloznega ZUJF-a. Njegov "vojak", politični konvertit dr. Gorenak pa je bil njegov realizator. Prav je, da oba poklekneta ...
Sortegilio
24. 01. 2020 18.04
+2
Nekateri prav divjajo čez zebre. Pri šolah avtobusnih postajah bi moral biti poostren nadzor in visoke kazni za vse, ki pešca skorajda po vozijo ali mu izsilijo prednost, ko je pešec že na sredini prehoda.
Sortegilio
24. 01. 2020 18.03
-1
Vsem, ki krivijo pešce, češ da šoferji ne morejo ustaviti, lahko jasno povem, da vsi pešci, ki so v času, ko se avto približuje zebri, na sredini zebre, da so v takih primerih krivi vozniki.