Slovenija

Na Češkem trčilo 116 vozil

Ljubljana/Hannover/Salzburg(Praga, 20. 03. 2008 10.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
R.E./D.Š.
Komentarji
4

Na glavni češki avtocesti je snežni vihar botroval verižnemu trčenju več kot sto avtomobilov in tovornjakov.

Posledice trčenja na avtocesti med Prago in Brnom.
Posledice trčenja na avtocesti med Prago in Brnom. FOTO: Reuters

Le dan pred začetkom koledarske pomladi in velikonočnimi prazniki imamo zimsko vreme. V verižnem trčenju na glavni avtocesti na Češkem, ki povezuje Prago in Brno, je bilo danes udeleženih kar 116 vozil. V trčenju je bilo poškodovanih okoli 30 ljudi, od tega šest težje.

Češki vremenoslovci za petek napovedujejo močno sneženje in močne vetrove, ki naj bi pihali do 108 kilometrov na uro.

Sneg ohromil tudi del Nemčije in Avstrije

Nemška policija zaradi nizkih temperatur in dežja opozarja na nevarnost poledice na avtocestah.
Nemška policija zaradi nizkih temperatur in dežja opozarja na nevarnost poledice na avtocestah. FOTO: Reuters

Sneg, dež in led so danes povsem ohromili del Nemčije in Avstrije. Ledeno jutro so dočakali v nemški zvezni deželi Turingiji. Zgodilo se je več prometnih nesreč, k sreči je nastala le materialna škoda. Nemška policija zaradi nizkih temperatur in dežja opozarja na nevarnost poledice na avtocestah med Hannovrom, Würzburgom, Kemptnom in Füssnom ter med Kölnom, Frankfurtom in Münchnom.

O poledici poročajo tudi iz Avstrije. Policija opozarja na primerno varnostno razdaljo na turnski avtocesti med Salzburgom in Beljakom. V Avstriji je obvezna zimska oprema vse do 15. aprila, vendar za vozila do 3,5 t le v času zimskih voznih razmer, za težja vozila pa ne glede na vozne razmere.

Za praznike zima in gneča na cestah

Po napovedih slovenskih vremenoslovcev tudi nemški, avstrijski in hrvaški vremeoslovci za praznike napovedujejo sneženje. Sprva bo snežilo v noči na soboto, vendar v višje ležečih krajih. Padavine bodo v soboto dopoldne ponehale in delno se bo razjasnilo. V nedeljo popoldne in ponedeljek pa bo snežilo vse do nižin. Obilnejše padavine naši vremenoslovci pričakujejo v nedeljo zvečer. Po nižinah lahko zapade od 5 do 15 cm ali celo več snega. Po nižinah bo snežilo tudi v ponedeljek.

Razmere na slovenski meji
Razmere na slovenski meji FOTO: Dare Čekeliš

Pred nami so velikonočni prazniki. Že v petek na naših cestah lahko pričakujemo močno povečan promet na glavnih cestah vse od mejnih prehodov z Avstrijo in Italijo proti notranjosti in naprej do meje s Hrvaško.

Zaradi velikega števila zdomcev bo promet že od jutranjih ur močno povečan na cestah od mejnih prehodov z Avstrijo (Šentilj, Karavanke) in Italijo (Fernetiči, Kozina, Škofije) proti mejnih prehodom s Hrvaško (Gruškovje, Obrežje, Metlika, Starod, Dragonja).

Kot napovedujejo na AMZS, gostejši promet pričakujejo na relacijah: Karavanke–Ljubljana–Obrežje na odsekih: Lesce–Podtabor, na koncu gorenjske avtoceste v Šentvidu, na koncu dolenjske avtoceste na odseku Bič–Pluska in naprej proti Novemu mestu, na mejnem prehodu Obrežje in Slovenska vas pri izstopu; Šentilj–Gruškovje na odsekih: cestninska postaja Pesnica, v Mariboru na izvozu iz hitre ceste na Ptujsko cesto, na odseku Maribor–Miklavž – Hajdina in na mejnem prehodu Gruškovje pri izstopu.

Sobota in nedelja

Ne glede na to, da je marsikdo že zamenjal zimske pnevmatike na osebnem avtomobilu, vas opozarjamo na snežne padavine in primerno opremo. Želimo vam lepe praznike in srečno pot.

V soboto dopoldne bo promet še nekoliko povečan proti Hrvaški, vendar daljših zastojev ne pričakujemo. Gostejši promet pričakujemo predvsem v bližini večjih trgovskih središč. V nedeljo ne pričakujemo večjih težav v prometu na slovenskih cestah.

Ponedeljek

V ponedeljek bo promet povečan na cestah od mejnih prehodov s Hrvaško (Gruškovje, Dobovec, Obrežje, Metlika, Starod, Dragonja), kjer bo močno povečan promet pri vstopu v Slovenijo, proti mejnim prehodom z Avstrijo (Šentilj, Karavanke) in Italijo (Škofije, Kozina, Fernetiči).

Daljši zastoji so možni na relacijah:

Obrežje–Ljubljana–Karavanke na odsekih: mejni prehod Obrežje pri vstopu, na hitri cesti Novo mesto–Trebnje–Pluska, na izvozu z ljubljanske obvoznice na Celovško cesto, na koncu gorenjske avtoceste v Podtaboru in naprej na glavni cesti proti Lescam; Gruškovje–Šentilj: na mejnem prehodu Gruškovje pri vstopu, na odseku Miklavž–Maribor in na cestninski postaji Pesnica.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

salamandra227
21. 03. 2008 18.59
igor.gojnic - ti si pa res pameten, mislim.. in mas ful pojma. dej se mal pozanimaj, in bos izvedu da se je tem obmocjem pregnala snezna nevihta, in se ni cist slucajno zaletelo toliko automobilov v obeh smerih.. to je bila najvecja prometna nesreca v zgodovini ceske.. in segurno so vsi srecni, da jih ni stisnu en od tovornjakov.. tudi mislim, da ce bi vsi ignorirali razmerje na cesti in prehitro vozili, ne bi so bili samo ranjeni..
Ramzess
21. 03. 2008 11.35
Zadnji podatek 150 vozil, pa kdo šteje vozila, očitno se trčenja kar nadaljujejo. Človek se vpraša pa kaj so ti ljudje počeli na cesti, prevelika hitrost in neobvladovanje vozila, skratka ignoriranje razmer na cesti. Zavarovalnica bo krila minimum, kaj če drugo, potuhe ne sme dajat ljudem, ki ne upoštevajo pravil, tukaj ni prostora za izgovore in oparavičila, ki smo jih itak že preveč siti. Vedno so prisotni/a, čaprav ni pravil zanje, kdaj, kje in kakšna, pa bi lahko ali morala biti. Naj bodo srečni, da se kakšna cisterna ali dve znašla vmes. Tak je.
janez_2013
21. 03. 2008 00.45
Ja menda je bilo udelezenih celo 150 vozil. Tako poroca ceska televizija "NOVA", 30 ranjenih, nekaj huje ostali lazje, nihce ni umrl.
lukE
20. 03. 2008 23.07
Vaua, bogi ljudje in zavarovalnice! To pa mora biti rekord v trčenju :|