Slovenija

Na ceste se vračajo šolarji: kakšni so nasveti za voznike in starše?

, 30. 08. 2023 11.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Novo šolsko leto je pred vrati, kar pomeni, da bo na cestah veliko razigranih otrok. Zato Policija opozarja, da moramo biti nanje še posebej pozorni. Tudi staršem svetuje, da čim več časa namenijo prometno-varnostni vzgoji svojih otrok.

Šolarji se vračajo v šolske klopi.
Šolarji se vračajo v šolske klopi. FOTO: Adobe Stock

Policija opozarja, da moramo biti ob začetku novega šolskega leta še posebej pozorni na otroke v prometu. Kot prometni udeleženci so nepredvidljivi in si prometne predpise razlagajo po svoje, poleg tega pa ne zmorejo pravilno oceniti hitrosti in oddaljenosti bližajočega se vozila. 

Policija ob tem starše poziva, da čim več časa namenijo prometno-varnostni vzgoji svojih otrok. Otroke naj seznanijo z osnovnimi prometnimi pravili (pomen barv na semaforju, mogoče nevarnosti na šolski poti ...). Pomembno je tudi, da starši preverijo, kaj otroci znajo in zmorejo, recimo na sprehodu, na kolesu ali v avtomobilu. Starši pa morajo imeti tudi v mislih, da z lastnim ravnanjem dajejo zgled svojim otrokom. Pri prevozu naj otroke vedno zavarujejo z varnostnim pasom. In pa poskrbijo, da bodo otroci vstopali v avto in izstopali iz njega na tisti strani, ki je obrnjena stran od drugih vozil in prometa. Mlajšega otroka pa naj iz vozila vzamejo sami, še svetujejo na Policiji. 

Voznikom pa Policija svetuje, naj bodo pozorni na otroke v prometu. In naj temu prilagodijo način vožnje. V bližini šolskih poti naj zmanjšajo hitrost vožnje, vozijo previdno in z zadostno varnostno razdaljo. Še posebej pa Policija poudarja, naj bodo pozorni v bližini vrtcev, šol in krajev, kjer se morda igrajo otroci. Svetujejo še, da pešcem odstopijo prednost, naj parkirajo pravilno, saj v nasprotnem primeru tudi ogrožajo otroke in druge pešce. Med vožnjo pa se izogibajo uporabi mobilnega telefona. 

Prvi šolski dan
Prvi šolski dan FOTO: Aljoša Kravanja

Policija ob začetku šolskega leta tudi poziva vse – starše, učitelje, pedagoške delavce, športne trenerje, zaposlene v raznih mladinskih organizacijah, ki pri svojem delu prihajajo v stik z otroki in mladostniki – naj bodo pozorni na znake, ki bi lahko nakazovali, da je otrok v šolskem, socialnem ali spletnem okolju žrtev medvrstniškega nasilja ali da je v stiski. 

K prijavi tako ne pozivajo le žrtve, temveč tudi vse tiste, ki so stisko, znake nasilja ali nasilje opazili ali mu bili priča. Enako velja za vrstnike in sošolce, ki naj v imenu žrtve poiščejo pomoč, delijo informacijo o stiski vrstnika in mu tako zagotovijo varnost, saj žrtev včasih ne zmore ali ne zna sama poiskati pomoči.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

prašek
30. 08. 2023 17.33
Milivoj , Previdno hodi ........... po pločniku !!!!😂
Top Gun
30. 08. 2023 14.14
+2
Nasveti za voznike? Hm težka bo, če pa še vode na cesti ne opazijo, bodo pa otroke...