Slovenija

Na cesto v zimskih razmerah le z ustrezno opremljenim vozilom: vozite počasneje in z večjo varnostno razdaljo

Maribor, 13. 01. 2017 11.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V zimskih razmerah je treba računati na daljši čas potovanja. Če zaradi neustrezne opreme vozila obtičite na cesti, vas doleti kazen v višini 500 evrov in petih kazenskih točk.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Plugi na cesto, ko začne snežiti
    02:18
    Iz 24UR: Plugi na cesto, ko začne snežiti
  • Iz SVETA: Vožnja pozimi
    02:05
    Iz SVETA: Vožnja pozimi
Vozite previdno!
Vozite previdno! FOTO: Thinkstock

Vremenoslovci napovedujejo, da se bo popoldne dež spremenil v sneg, in to vpliva predvsem na razmere na cestah.

Zagotovo je treba na cesto le z vozili z ustrezno zimsko opremo. Računati je treba na daljši čas potovanja, od doma se je tako treba odpraviti nekoliko prej kot običajno. Spremljajte prometne informacije, svetujejo policisti na Policijski upravi Maribor in dodajajo, da se je treba zavedati, da je v slabih voznih razmerah že najmanjša napaka lahko usodna. Med vožnjo bodite zbrani, predvsem pa strpni do drugih udeležencev v prometu.

Najosnovnejša zimska oprema so pnevmatike

''Za veliko prometnih nesreč, s tem pa tudi zastojev na cestah smo velikokrat odgovorni vozniki sami, ko ne uporabljamo ustrezne zimske opreme, napačno ocenimo razmere na cestah, precenimo svoje zmožnosti kot tudi zmožnosti vozila ali pa smo v prometu nestrpni,'' je jasen tiskovni predstavnik PU Maribor Miran Šadl.

Ustrezna zimska oprema je prvi pogoj za varno udeležbo v prometu, je poudaril Miran Šadl, tiskovni predstavnik PU Maribor. Zimske razmere nastopijo takrat, ko se ob sneženju sneg oprijema vozišča ali ko je vozišče zasneženo, zaledenelo ali poledenelo (poledica). Najosnovnejša oprema so ustrezne zimske pnevmatike z dovolj profila, saj ta omogoča dobro odstranjevanje vode in brozge izpod koles ter zagotavlja večjo stabilnost vozila v snegu in ledu. Priporočljivo je, da zimske pnevmatike niso starejše od štirih let. Na policiji dodajajo, da so na vozilih sicer lahko nameščene tudi poletne pnevmatike, a je nato treba v vozilu imeti tudi snežne verige za pogonska kolesa ali verigam enakovredne pripomočke. Tudi sicer mora biti vozilo tehnično brezhibno, poudarjajo na policiji.

Ker sneg lahko povzroči hujše ovire v prometu, niso odveč niti topla oblačila, kapa, rokavice, odeja, svetilka, lopata, prva pomoč in mobilni telefon.

Imate metlico in strgalo za čiščenje stekel?

''V avtomobil, pripravljen na zimsko vožnjo, spadata tudi metlica in strgalo za čiščenje stekel. Preveriti je treba še brisalce, v posodi s tekočino za čiščenje vetrobranskega stekla naj bo dovolj tekočine, ki v mrazu ne bo zamrznila,'' opozarjajo na policiji.

Lahko vas izločijo iz prometa, če imate na vozilu sneg

Policist lahko prepove nadaljnjo vožnjo in izloči iz prometa motorno ali priklopno vozilo, ki v zimskih razmerah nima predpisane zimske opreme ali če so na njem sneg, led, voda ali druge snovi, ki bi lahko vplivale na vozne lastnosti vozila ali bi se lahko raztresale ali razlivale z njega, je pojasnil Šadl in dodal, da vam lahko policisti prepovejo vožnjo tudi, če stekla vozila ali vzvratna ogledala niso čista.

Kako voziti?

Ustrezna zimska oprema je prvi pogoj za varno udeležbo v prometu.
Ustrezna zimska oprema je prvi pogoj za varno udeležbo v prometu. FOTO: Aljoša Kravanja

Vožnja v zimskih razmerah je še posebej zahtevna, razmere pa so pogosto nepredvidljive, zato je vožnja s prilagojeno hitrostjo nujna, je poudaril Šadl z mariborske policijske uprave. Povečati je treba tudi varnostno razdaljo. ''Če ta v običajnih razmerah predstavlja pot, ki jo vozilo prevozi v dveh sekundah, jo je pozimi in v zimskih razmerah priporočljivo povečati na štiri sekunde, saj je pot ustavljanja po navadi daljša. To velja tudi pri zaviranju v križiščih, kjer lahko vlaga iz izpuhov avtomobilov povzroči zamrzovanje ceste."

Zavirati je treba narahlo in postopno, z večkratnim pritiskom na stopalko, voziti pa je treba enakomerno, brez sunkovitega ali nenadnega spreminjanja smeri vožnje, saj lahko tako ravnanje povzroči zanašanje vozila.

Posebne omejitve veljajo za tovorni promet

Nestrpnost se ne izplača, saj tisti, ki vozi prehitro, tvega nesrečo. Tisti, ki prehiti plug pa, da bo zaradi stanja ceste moral voziti še počasneje, ker cesta pred njim še ni očiščena. Miran Šadl, PU Maribor

V zimskih razmerah je na vseh cestah v Sloveniji, razen na avtocestah in hitrih cestah, prepovedana vožnja za tovorna vozila s priklopnimi vozili, za vozila, ki prevažajo nevarno blago in za vozila za izredne prevoze. Za tovornjake velja izločitev iz prometa, ko se za to odloči upravljavec avtoceste. Mesta za izločanje so predvsem počivališča, kjer vozniki lahko opravijo tudi predpisane odmore, dnevne in tedenske počitke; v izjemnih primerih pa tudi odstavni pasovi na avtocestah.

Vzdrževalcem ceste je treba omogočiti čiščenje vozišča, opozarjajo na policiji in dodajajo, da je prehitevanje vozila ali kolone vozil, pluga ipd., ki vozi z zmanjšano hitrostjo zaradi gostote prometa ali drugih razmer, prepovedano, poleg tega pa tudi zelo nevarno.

In kazni?

Voznik, ki pozimi ali v zimskih razmerah motornega ali priklopnega vozila ni opremil s predpisano zimsko opremo, bo kaznovan s 40 evri globe. Če za zimo nepripravljeno vozilo ustavi na cesti in ovira promet, voznik tega dobi globo v višini 500 evrov, prisluži pa si tudi pet kazenskih točk. Z globo 200 evrov policisti kaznujejo tudi voznika, ki ima na vozilu sneg, led ali druge snovi, ki bi lahko vplivale na vozne lastnosti vozila ali bi se lahko raztresale ali razlivale.

Z globo 300 evrov pa policisti kaznujejo voznika, ki pozimi ali v zimskih razmerah ne upošteva prometne signalizacije, ki označuje zimske razmere, zaradi katerih je prepovedan ali omejen promet na določenem delu ceste.

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

periot22
14. 01. 2017 20.38
Cincajte na cesti ali rinite avto!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
rde?kar
14. 01. 2017 17.41
+2
Kako bom šel počasi ,če se mi pa mudi.
profi1.
14. 01. 2017 20.55
rde?kar
15. 01. 2017 19.43
PIKAPOLONICA1994
14. 01. 2017 09.38
-1
Tako ja, kar reklamirajte počasnost...potem pa zastoji do Moskve....butci neumni, zimske gume zmontirajte pa bo šlo kot po tirih....
rde?kar
14. 01. 2017 09.07
+2
Prvo je potrebno narediti svoje delo nato kasirajte.
kol5
14. 01. 2017 08.51
dajte že enkrat razumet-- zimska oprema takrat ko so zimske razmere--namreč veliko nas je takih ki nimamo potrebe iti na cesto v zimskih razmerah a moramo imeti zimske gume pa čeprav celo obdobje obveznosti zimske opreme naredimo 100km
optimist11
14. 01. 2017 08.11
+1
Če začnejo plužit pri 10cm snega pomeni, da bo višina snega na nekaterih cestah ob močnem sneženju več kot 20 cm preden bodo plugi prvič prišli do tja.
flojdi
13. 01. 2017 16.33
-1
. če..če bi samo 40 beda kov šlo na bus (ali vlak) ..bi bilo 40 avtočkov za gužvo( in treskanja) MANJ
scipio
13. 01. 2017 16.27
+1
ja grozn res, še mojo trikrako zvezdo na havbi, ki mi vedno kaže pot, je skoraj zamedlo. še dobr, da imam enga Beckerja notr, tud če ni Boris.
PIKAPOLONICA1994
14. 01. 2017 09.39
Ramzess
13. 01. 2017 15.57
+1
"Lahko vas izločijo iz prometa, če imate na vozilu sneg" Lahko bi a nima smisla, če ves čas sneži, med tem pa se snega nabira na avtu, potem bi morali cele kolone izločiti, oz. kar zapret cesto, da si ljudje očistijo avte, ... ali vsake toliko postat in ga očistit.
Vapo
13. 01. 2017 19.33
+10
No, saj veš kaj mislijo... Ko se zjutraj nekateri odpravijo na pot s pol metra snega na avtu. Al pa ko se voziš na avtocesti za kamionom, pol pa naenkrat začenjajo dol letet 15 cm plošče ledu...
srecnii
13. 01. 2017 15.56
+6
Če avto rabiš 6x/teden je samoumevno, da daš gor nove zimske gume in poleti nove letne gume.
mufic
13. 01. 2017 15.29
-5
kdor nima zimske opreme in sčiščen avto 1500 evrov kazni pa 2 leti prepoved vožnje.Avto pa zasečt za tisti dve leti.
trgft
13. 01. 2017 15.26
+8
Če bi imeli železnice takšne,kot bi morale biti - ves tovor iz avtocest bi lahko umaknili na tire.Tako so pa zadnjih trideset let naredili nič,denar zagonli in pokradli.A ja- še vedno to delajo,pa nikomur nič!
srebrnibreg
13. 01. 2017 14.04
+0
Dokler ne bo zakona, da so poleti obvezne letne gume pozimi pa zimske razen na Koprskem območju ne bo pozimi reda na cestah
pedritsegonita
14. 01. 2017 08.12
+1
a uni iz kopra se ne vozijo v notranjost države? Vsi brez izjeme zimske gume!
vezuv_
13. 01. 2017 13.41
+5
Strinjam se z denarno kaznijo, ne strinjam pa se z dodelitvijo pik, to je sramotno. To je najlažje, da na vsak prekršek prilimajo pike, naj jih dajejo tistim, ki vozijo naokoli pijani. Drugače pa kultura vožnje je itak na psu.
METKA102
13. 01. 2017 13.24
+6
Kar se vožnje v zimskih razmerah tiče, se lahko kar lepo poskusi na šoli varne vožnje, če si ne upaš sam na kakšno prazno parkirišče. In vaja dela mojstra. Ne pa da so nekateri(e) povsem iz sebe, ko dela ABS ali te še malo zavrti naokrog.
extradeluxe
13. 01. 2017 12.33
+31
jaz se vsak dan ne morem načudit kako kre. Tenski so večinoma vozniki. Nobene varnostne razdalje, sunkovito pospeševanje, sunkovito zaviranje, sunkovito in nepredvidljivo menjavanje pasov, nobene strpnosti, ali izsiljujejo prednost, če se ti kam vključiš so že vsi jezni nate, če imaš majhen avto te ne upoštevajo, če imaš velik in drag te prezirajo, folk dejte se malo zamislit nad sabo. Ker ta svet, ta družba ne gre več nikamor tako naprej.......
Lisec6
13. 01. 2017 11.49
+8
ali imajo policisti pravo zimsko opremo???? če ni denarja ni opreme-oni imajo samo "pihalico"