Slovenija

Na Dolenjskem živijo v strahu: 'Ti naši privilegirani prebivalci so pač privilegirani'

Krška vas, 09. 09. 2022 08.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 12 min

Odkar so jo Romi pretepli, ob Krko ne hodi več, pravi domačinka. Prebivalci več vasi na Dolenjskem opozarjajo, da so razmere nevzdržne, živeti morajo v strahu. Eden od občanov je večkrat prijavil, da so mu kradli iz trgovine, drugemu so v seno potresli žebljičke. Kljub številnim klicem na Policijo se nič ne spremeni. "Ti naši privilegirani prebivalci so pač privilegirani," je pojasnila domačinka. "Nekaj se bo moralo spremeniti, saj tako ne moremo več naprej," je medtem odločen prebivalec Krške vasi. Policija le skopo: "Na vsak klic se odzovemo". Tožilstvo pa: "Mnenje, da Romi ostajajo nekaznovani, je zgrešeno".

Strah
Strah FOTO: Shutterstock

Po strelskem obračunu pri Brezju pri Mirni Peči, v katerem je ena oseba umrla, še tri pa so bile ranjene, smo govorili z več prebivalci vasi na območju Dolenjske, ki so delili svoje, kot pravijo, grozne izkušnje z nekaterimi Romi. Sogovorniki se zaradi izjemno slabih izkušenj bojijo, da bi jih Romi prepoznali in se želeli maščevati, zato smo v članku njihova imena spremenili, prava imena hranimo v uredništvu. Kljub številnim klicem na Policijo se razmere ne izboljšujejo. Na Policijo letijo številni očitki, da ne storijo nič. 

"Na vsak klic na številko 113 se policisti odzovemo," je na novinarski konferenci na začetku tedna dejal vodja Operativno-komunikacijskega centra na PU Novo mesto Robert Perc. Izvaja se veliko aktivnosti na vseh nivojih, je dodal. A zgodbe, ki jih boste prebrali v nadaljevanju, kažejo povsem drugačno sliko. 

"V nas so metali kamne, sosedo so pretepli s palicami"

Veliko občanov Krške vasi ima hiše v bližini reke Krke, ena od njih je tudi naša sogovornica Mojca. Medtem ko je njena vnukinja spala v hiši, je v bližino prišlo približno 10 mlajših Romov in dve večji Rominji. Ker so bili zelo glasni, jih je najprej iz hiše, nato pa še iz terase prosila, naj bodo tišji. "Še enkrat sem jim rekla, naj bodo tiho, ker vnukinja spi, oni pa so me začeli zmerjati," je dejala Mojca, ki jih ima čez petdeset in je tudi gibalno ovirana oseba.  

"Potem pa je ena od Rominj prijela kamen in mi rekla, da mi bo, če ne bom tiho, 'razbila gobec'. Rekla sem ji, naj kar vrže," razlaga sogovornica in dodaja, da ji je nato kamen vrgla v bok. Na pomoč so prihiteli vaščani, eden od njih je kamen dobil v roko. "Potem je kamen zgrabila še druga Rominja in me zadela v predel prsi. Imela sem modrico v velikosti dlani," pravi sogovornica. Ker so ji v bran stopili vaščani, je na kraj priteklo še več Romov, tokrat so bile to starejše in polnoletne osebe.  

"Prišlo je do groznega in glasnega prepira, zato sem takoj poklicala Policijo, rekli so, da bodo prišli. Nato se je prepir še povečal, oni so v nas metali kamne, zato sem Policijo poklicala še enkrat. Nič. Bomo prišli. Če ne bi me ženske stopile pred naše moške, bi bilo joj," razlaga s tresočim glasom. Policijo je klicala še tretjič, toda Romi so se, ko so slišali sirene policijskih avtomobilov, umaknili k reki. Policisti so pobrali izjave obeh strani, vaščani pa so jih prosili, naj vendarle nekaj naredijo, saj tako res ne morejo več živeti. "Jaz sem bila napadena, pred dvema tednoma so napadli mojo sosedo, ki so jo pretepli s palicami. Vedno pridejo v skupini, najprej pošljejo ženske in otroke, da zanetijo prepir, nato pa pridejo še moški," pravi Mojca in dodaja, da se to dogaja že več let.  

"Policistom sem rekla, da jim grem lahko pokazat, kdo je metal kamne. Pa so rekli, da ne, da bodo pobrali izjave," razlaga. Po obisku urgence je ponovno odšla na Policijo, kjer je, ko jih je skušala prepoznati s fotografij, ugotovila, da Romi niso podali pravih podatkov, saj naj ene od žensk, ki je metala kamne, sploh ne bi bilo na kraju dogodka. "Vse skupaj je šlo na sodišče in zdaj čakamo," je dodala in poudarila, da se zanje ne zavzame ne občina ne krajevna skupnost.  

"Poleg tega mečejo smeti in ne pospravljajo za seboj, to je obup, brisače nam mečejo v vodo in po njih hodijo, otroci si dol vlečejo hlače in kažejo riti, naši majhni otroci pa to gledajo," je povedala. "Naj imajo svoj prostor in počnejo, kar želijo. Mi jim nič nočemo, ampak oni pridejo k hišam izzivat," je izpostavila.  

"Policisti vedno rečejo, da jim ne morejo nič, vsakič isto. Poleti jih kličemo najmanj desetkrat, ker nagajajo. Takšna svinjarija, kot se zdaj dogaja, se še nikoli prej ni dogajala. Včasih je prišel policist in naredil mir, zdaj pa nič. Po naši oceni držijo z njimi. Mislim, da Policija nima nobenega pooblastila, da bi jih pridržali. Če bi kamen vrgel slovenski državljan, bi ga že zdavnaj odpeljali, zdaj pa se ni zgodilo nič," je prepričana. Misli tudi, da se policisti Romov morda celo bojijo.  

"Najprej so me zmerjali, potem so se spravili name. Policija ne naredi nič."

Svojo zgodbo je z nami delila tudi Ana. Ob jezu, kjer se kopajo, so že večkrat izginili telefoni in denarnice, zato je Rome, ko so prišli k reki, skušala spoditi. "Najprej so me zmerjali, potem pa jih je bilo čedalje več in so se spravili name. Najprej me je na tla potisnila 10 let stara deklica, nato pa me je začela pretepati še starejša ženska. Ko sem končno vstala, da bi se lahko branila, pa me je začel tepsti še polnoletni moški." Pojasnila je, da jo je udarjal po hrbtu, vratu in glavi. Policijo je poklicala soseda, ki je bila dogodku priča, saj je bila Ana v prevelikem šoku.

Na kraj sta prihitela kriminalista, s katerima je počakala na patruljo. Po napadu pa so jo peljali v Romsko naselje, kjer je morala pokazati na osebe, ki so jo preteple. "Moškega sem prepoznala, ženska in punca pa sta se skrili, tako da ju nisem videla," je povedala. "Rešili nismo ničesar, saj so ti naši privilegirani prebivalci privilegirani in se ni zgodilo nič," je zgroženo povedala in dodala, da je imela še 14 dni hude glavobole, po dogodku pa na Krko ni več šla. "Nikoli ne veš, kaj se lahko zgodi," je povedala in pojasnila, da gre v bližino reke zgolj ob svoji hiši in le, ko je kdo ob bližnjih doma, da bi ji lahko, če bi bilo treba, priskočil na pomoč. 

Kot je pojasnil naš sogovornik, Policijo v takšnih primerih pokličejo kar občani, ko na kraj pride policija, pa ne naredijo nič – zdi se, da Romi brez težav nadaljujejo svoj dan. "Po navadi rečejo, da nič ne morejo in da naj te težave rešimo sami," je povedal.  

"Na nikogar se ne moremo obrniti, nihče nas ne posluša"

Pretekli teden so vdrli k enemu od njegovih sosedov, nam zaupa Peter. "Poklical me je ob 2. uri zjutraj, našprican s solzivcem. Ima počeno podlahtnico in poškodovana dva prsta. Z levo roko ni mobilen," pripoveduje sogovornik. Nad 70-letnim sosedom so se znesli trije Romi. "Običajno pridejo v skupini," je dodal. Pojasnil je, da jih je sosed slišal, stopil iz hiše in jih pregnal. Ker je vedel, da se bodo vrnili, se je usedel na teraso in jih počakal. "Presenetil jih je, zato so ga našpricali in pretepli. Ker sam ni mogel, saj niti gledati ni mogel, sem Policijo poklical jaz," razlaga. In čeprav je bila obravnava sedi noči korektna, so našega sogovornika presenetile izjave policista, ki je na ogled kraja prišel naslednji dan. "Rekel je, da oni ne morejo nič," razočarano pove domačin.  

Policistu je povedal tudi, da sta se pred dvema tednoma po vasi večkrat sprehodili dve Rominji. Kot pravi, se večkrat pred krajo odpravijo na ogled. "Vsi vemo, kaj delajo, ko takole hodijo po vasi. Policist pa mi je rekel le, da se imata vso pravico sprehajati in da glede tega nič ne morejo. Predlagal sem, da bi se lahko mimo peljala patrulja in jih vprašala, kaj delata tu, da bi videli, da se vsaj nekaj dogaja s strani Policije," je dejal, a razočarano dodal, da je njegova pobuda naletela na gluha ušesa. "Rekel je, da zato ne bodo hodili". Sogovorniku se je zdela zanimiva tudi izjava policista, naj pozabijo na to, kar se je zgodilo, "saj se milijoni kradejo, kar je veliko huje". "70-letnega gospoda so pretepli, imel je srečo, da ga niso udarili po glavi, ker je vprašanje, kdaj bi ga našli. Zadeva bi se lahko veliko huje končala," je povedal.

"Na nikogar se ne moremo obrniti, nihče nas ne posluša," je še razočaran Peter. Nezadovoljni so tako z delom in odzivanjem Policije kot tudi občine in krajevne skupnosti. "Nekaj se bo moralo spremeniti, saj tako ne moremo več naprej," je odločen. S sosedi so se pogovarjali, da bi se zvečer s telefoni in hupami sprehajali po vasi.

"Sosedu so kradli z njive, pa jih je lastnik dobil in poklical Policijo, policist pa mu je rekel, naj dokaže, da je to res njegov krompir. Kam smo prišli?" se je vprašal Peter. 

"Ljudje se počutijo nemočne. Trepetajo v svojih domovih."

Njegova sorodnica, prav tako vaščanka, pripoveduje: "Policisti nam pravijo, da se težko naredi karkoli, da tožilstvo potrebuje dokaze in da ne zadostujejo anonimne prijave. Treba se je razgaliti, pa še to je verjetno kaplja v morje. Ljudje so ustrahovani, vidijo, kaj se dogaja, ne zaupajo več v pristojne organe, ki naj bi to problematiko reševali. Vem, da se s problematiko intenzivno poskuša ukvarjati brežiška občina, poskušali so organizirati več sestankov in posvetov s predstavniki policije, ministrstva, vendar je bil odziv slab. Zdi se, da vsi bežijo stran. Mislim, da vse skupaj ne vodi več nikamor."

"Ljudje se počutijo nemočne, predvsem starejši in tisti, ki živijo sami. Ne vem, kdo je tu zatajil in zakaj se več ne naredi na tem področju. To se vsi sprašujemo. Najbolj žalostno pa je, da ti uradne osebe rečejo, da se ne da nič narediti. Vem, da en sam policist ne more narediti nič in da je problematika precej širša. Ljudje trepetajo v svojih domovih, na cestah, tudi v trgovinah. Ljudje so razočarani," še dodaja. 

Občan Krške vasi pripoveduje: "Nekega dne, ko sem živini odpeljal krmo, sem videl risalni žebljiček zapičen v gumo. Pogledam v krmo in vidim polno nametanih risalnih žebljičkov. O tem smo obvestili Policijo, naredili so zapisnik. Policisti so nam rekli, da zaenkrat ne morejo nič". 

"Naslednjič, ko so prišli, sem jih pozval, naj povedo, kdo je to naredil, na kar so mi odgovorili, da mi ne bi povedali, tudi če bi vedeli. Šel sem fotografirati tablice. Zato so me napadli s koli in sekiro na mojem posestvu. Zato sem spet moral poklicati Policijo. Spet sem jim razložil zadevo, na kar so mi odgovorili, da nimajo nobenih pooblastil. Šli so jih popisati. Dol odlagajo smeti ob Krki, tudi to sem Policiji prijavil in spet jih ni nihče kaznoval. Policiji sem povedal, da so konji, gre za tekmovalne konje, ogroženi. Zame je to poskus uboja živali," še dodaja. Ob tem so mu tudi grozili, da bodo konje zaklali. 

"Vedno prijavimo zadevo, ampak nihče nič ne ukrepa. Policist mi je razložil, da nima pooblastil."

 Policija: Vlagajo se ogromni resursi. Tožilstvo: Mnenje, da Romi ostajajo nekaznovani, zgrešeno

"Nismo edini in glavni faktor reševanja romske problematike, ker Policija po navadi pride, ko je že prepozno," pravi Robert Perc iz PU Novo mesto. Medtem pa je na novinarski konferenci vodja sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Novo mesto France Božičnik poudaril, da na območje napotijo dodatne patrulje, prisotni so kriminalisti mobilnih kriminalističnih oddelkov, vodniki psov, konjenica, koristijo tudi kadrovsko pomoč GPU, posebno policijsko enoto ob praznikih, pa tudi pomoč letalske enote. To pomeni, da se vlagajo ogromni resursi – kljub kadrovski stiski, je dejal. "Praviloma pa je pri pripadnikih večetnične skupnosti tako, da ko se počutijo ogrožene, z veseljem sodelujejo z nami. S tem, ko se izpostavijo, pa lahko dobimo odredbe za hišne preiskave, kjer praviloma najdemo in zasežemo ilegalno orožje." 

Okrožno državno tožilstvo v Novem mestu na naše vprašanje, koliko ovadb, ki jih je v zvezi z Romi podala Policija, so obravnavali v zadnjih 10 letih, odgovarja: "Tožilstvo ne vodi evidence podanih ovadb zoper osebo glede na narodnost, raso, barvo, veroizpoved, etnično pripadnost, spol, jezik, politično ali drugo prepričanje, spolno usmerjenost, premoženjsko stanje, rojstvo, genetsko dediščino, izobrazbo ali družbeni položaj. Takšen način vodenja evidence bi pomenil diskriminacijo oz. kršitev enakopravnosti (131. člen Kazenskega zakonika). Zato vam takšnega podatka ne moremo posredovati". 

Isti odgovor so podali na vprašanje, ali se Rome drugače obravnava. Na vprašanje, da krajani ocenjujejo, da ostajajo Romi nekaznovani, pa odgovarjajo: "Mnenje, da Romi kljub fizičnim napadom, krajam in drugemu neprimernemu vedenju ostajajo nekaznovani, je povsem zgrešeno in očitno izvira iz nepoznavanja načina odkrivanja, pregona in kaznovanja storilcev kaznivih dejanj". 

Je integracija Romov v okolje sploh možna? 

Na vprašanje, ali je integracija Romov na Dolenjskem uspešna ali so potrebne izboljšave, direktorica Centra za socialno delo Dolenjska in Bela krajina Irena Kralj odgovarja, da so potrebe na terenu velike in si želijo še intenzivnejšega dela z Romi. Priznava, da med Romi zaznavajo pomanjkanje motivacije za spremembo načina življenja, zato je tudi vključitev v programe kljub prizadevanju strokovnih delavcev manj, kot bi si želeli. Na očitke, ki se pojavljajo, da CSD ne obravnava primerov dosledno, pa odgovarja, da "ni razlog v nedosledni obravnavi Romov, ampak v preobremenjenosti strokovnih delavcev, ki ne morejo zadostiti vsem potrebam na terenu".

Predsednik Zveze Romov Slovenije Jožek Horvat Muc pojasnjuje, da se integracija Romov v različnih regijah razlikuje. V Prekmurju je lokalna oblast po njegovem mnenju pokazala veliko razumevanja in pripravljenost za reševanje težav Romov. Dialog in sodelovanje med Romi in lokalno oblastjo sta potekala izredno dobro. "Česar pa za Dolenjsko ne moremo trditi," je prepričan. Poudarja pa, da Svet romske skupnosti nasprotuje vsaki obliki nasilja. Posamezni Romi, ki povzročajo kriminalna dejanja, škodijo celotni družbi, najbolj pa romski skupnosti. "Ob tem moram poudariti, da so tudi na JV delu države mnogi Romi pridni in vzorno skrbijo za svoje družine."

Dodaja še, da je Svet romske skupnosti ustanova, ki nima finančne in dovolj politične moči. Politično moč in finančna sredstva imajo občine in  država. Zato so oni najbolj poklicani za reševanje romske problematike. A za romske predstavnike namenijo premalo sredstev, je prepričan. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja