Slovenija

Na enem od volišč dve ponarejeni glasovnici, na drugem ena preveč

Ljubljana, 11. 06. 2024 15.55 | Posodobljeno pred 5 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Volilna nedelja se je zavlekla pozno v noč, potem ko je Državna volilna komisija (DVK) več ur po zaprtju volišč počasi objavljala izide referendumov in nato še rezultate evropskih volitev. DVK je dva dni po volitvah na seji zavrnila očitke, da je bilo štetje glasovnic prepočasno, prav tako na evropskih volitvah ni bilo oddano rekordno število neveljavnih glasovnic. So pa na enem od volišč našli dve ponarejeni glasovnici, na drugem pa je bila oddana ena glasovnica preveč.

Več videovsebin
 • Iz 24UR ZVEČER: Igor Zorčič o volilni nedelji in štetju glasov
  07:49
  Iz 24UR ZVEČER: Igor Zorčič o volilni nedelji in štetju glasov
 • Iz 24UR ZVEČER: Se je volilna komisija slabo pripravila?
  04:05
  Iz 24UR ZVEČER: Se je volilna komisija slabo pripravila?
 • Iz 24UR: Več kot 30 tisoč neveljavnih glasovnic
  03:22
  Iz 24UR: Več kot 30 tisoč neveljavnih glasovnic
 • Iz 24UR: Preštevanje glasovnic za evropske volitve
  03:29
  Iz 24UR: Preštevanje glasovnic za evropske volitve
 • Iz SVETA: Več glasovnic kot volivcev
  02:50
  Iz SVETA: Več glasovnic kot volivcev

Po nedeljskem glasovanju na evropskih volitvah in posvetovalnih referendumih so se v javnosti pojavili očitki o počasnem štetju glasovnic, saj so bili izidi javno objavljeni dokaj pozno. Predsednik DVK Peter Golob je na današnji seji komisije znova poudaril, da pri nedeljskem glasovanju ni šlo za eno, pač pa pet odločanj. Spomnil je, da so morali volilni odbori pregledati 3,5 milijona glasovnic, ob tem pa na evropskih volitvah upoštevati še preferenčne glasove.

Volilni odbori so morali pregledati 3,5 milijona glasovnic.
Volilni odbori so morali pregledati 3,5 milijona glasovnic. FOTO: Aljoša Kravanja

Spomnil je, da je bilo na zadnjih parlamentarnih volitvah v treh urah po glasovanju preštetih 80 odstotkov glasov, pa je šlo le za eno glasovanje brez upoštevanja preferenčnih glasov. Tokrat pa je bilo ob 23. uri ob petih glasovanjih preštetih 50 odstotkov glasovnic. Zato je zavrnil vse obtožbe in kritike na račun volilnih organov, ki so po njegovih besedah svoje delo opravili odlično. "Volilni odbori so začenjali z delom okrog šestih zjutraj, nekateri končali ob štirih zjutraj naslednji dan in to za zelo nizko plačilo," je še poudaril.

Tako Golob kot člani DVK so se strinjali, da pri štetju glasovnic oz. ugotavljanju izida ni šlo nič narobe. "Nič ni šlo narobe in nihče ni kriv za nastalo situacijo, morda le tisti, ki so se odločili, da ob evropskih volitvah izvedemo še štiri referendume," je še ocenil predsednik DVK.

30.000 neveljavnih glasovnic: risali ilustracije, prečrtali glasovnice ... 

Na tokratnih evropskih volitvah je v oči bodlo tudi veliko število neveljavnih glasovnic na evropskih volitvah, saj je bilo takih več kot 30.000 oziroma 4,4 odstotka vseh. A po Golobovih besedah ne drži, da je bilo to največje število neveljavnih glasovnic doslej. Na evropskih volitvah leta 2004 je bilo namreč takšnih 5,6 odstotka, leta 2014 pa 4,2 odstotka. "Govoriti o tem, da je število neveljavnih glasovnic enormno poraslo, sploh ne drži," je še dejal.

Direktor službe DVK Igor Zorčič je dodal, da je pri nekaterih okrajnih volilnih komisijah preverjal, kaj so ugotovili pri preverjanju neveljavnih glasovnic. Odgovori so bili po njegovih besedah različni: "Pri nekaterih so bili obkroženi številni kandidati z različnih list, pri nekaterih so narisane razne ilustracije, prečrtane glasovnice, prazne glasovnice ..." Tako po njegovih besedah ni mogoče trditi, da volivci ne bi razumeli navodil, kako izpolniti glasovnico. Člani DVK pa so še ugotavljali, da je morda večje število volivcev na volišča prišlo le zaradi referendumskega glasovanja, za evropske volitve pa so oddali neveljavno glasovnico.

Dve ponarejeni glasovnici

Zorčič je člane DVK danes tudi obvestil, da so na enem izmed volišč našli dve ponarejeni glasovnici. Volilni odbor je po njegovih besedah to ugotovil zelo hitro in glasovnici izločil, zoper neznanega storilca pa bodo podali kazensko ovadbo. 

Na enem od volišč v Litiji pa je bila v volilni skrinjici ena glasovnica več, kot je bilo volivcev. Do tega naj bi prišlo, ker je volilni odbor volivcu pomotoma izročil dve glasovnici, ta pa je nato oddal obe. Rezultatov s tega volišča pri DVK še niso prišteli k nacionalnim izidom. Gre pa za malo glasov, ki sicer ničesar ne spreminjajo.

Člani DVK so se ukvarjali z vprašanjem, na kakšen način bi lahko izide s tega volišča vnesli v sistem in kako jih vključiti v končno poročilo o volilnem izidu. Odločitev bodo sprejeli na dopisni seji predvidoma v tem tednu.

Evropske volitve 2024
Evropske volitve 2024 FOTO: Aljoša Kravanja

Nekatera volišča za predčasno glasovanje določena v nasprotju z zakonom

Eno od vprašanj, o katerem je danes razpravljala DVK, je bilo tudi v javnosti izpostavljeno stališče, da so bila nekatera volišča za predčasno glasovanje določena v nasprotju z zakonom. Zakon namreč določa, da morajo biti volišča za predčasno glasovanje določena na posebnem volišču na območju okrajne volilne komisije, v Ljubljani pa so denimo volišča za vseh 14 volilnih okrajev združena na Gospodarskem razstavišču.

Po Golobovih besedah se je to sicer zelo obneslo, a bo treba zaradi uskladitev z zakonom poiskati 14 novih lokacij v Ljubljani za izvedbo predčasnega glasovanja. Golob sicer meni, da bodo med ljudmi povzročili zmedo, saj so se volivci na tak način navadili, prav tako bo težko najti primerne lokacije.

Nekaj pomislekov se je pojavljalo tudi glede varnosti oz. nadzora sistema, v katerega okrajne volilne komisije vnašajo rezultate z volišč. Prvak SDS Janez Janša je na družbenem omrežju X danes namignil, da bi lahko prišlo do zlorab, saj da nad upravljanjem programa ni omogočenega sistemskega nadzora s strani predlagateljev kandidatnih list.

Golob pa je danes pojasnil, da podatke v sistem vnašajo okrajne volilne komisije v prisotnosti tajnika, predsednika okrajne volilne komisije, enega člana iz opozicije in enega iz koalicije. Zorčič pa je dodal, da se pravilnost vnosa podatkov preverja tudi na ta način, da je na tej spletni strani dostopen zbir podatkov v Excel tabeli, kjer potem člani, ki so sodelovali pri vnosu, pogledajo, ali tudi na tej spletni strani podatki odgovarjajo tistemu, kar so vnesli. Nadzor pa je po njegovih besedah najbolj relevanten v smislu, da imajo možnost nadzora člani okrajnih volilnih komisij, ki se so sestavljene politično pluralno.

 • Prenosnik Lenovo
 • Garmin ura
 • Wasup sup deska
 • Mitsubishi klima
 • Hisense TV
 • Krovni

KOMENTARJI (215)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

frenk707
12. 06. 2024 13.01
+2
V torek je pozival k bojkotu predčasnih volitev, ker da varovanje glasovnic ponoči ni ustrezno, v nedeljo se je za 31.000 neveljavnih glasovnic zahvalil volilnim odborom za trud..... ?????
zibertmi
12. 06. 2024 09.41
+3
gasovnice za evropo so bile prazne,ljudje niso hoteli dati glasu za zasluškarstvo v ero parlamentu.ker je sds do zadnjega glasu dobil glas svojih volilcev,so to verjetno glasovnice levih privržencev.govora je bilo o 30 tisoč primerov.se pravi bi bilo število evro poslancev lahko tudi drugače izračunano.če pogledamo referendumske glasove,bi janez še volitve izgubil
-MARIBOR-
12. 06. 2024 09.27
-1
Menda je bilo največ neveljavnih glasovnic z obkroženo enico. Čudno ali pa tudi ne.
Finfer
12. 06. 2024 09.24
+1
Kdaj bodo objavili koliko miljonov evrov so zmetali v smeti za te nepomembne in nepotrebne volitve in kdo bo za to šlamparijo odgovarjal !!
-MARIBOR-
12. 06. 2024 09.17
+3
Vprašanje koliko je takih glasovnic... lahko tudi na tisoče
-MARIBOR-
12. 06. 2024 09.22
+2
In ali so te naštimane v korist ene in iste stranke oziroma kandidata za euposlanca(ke).
zibertmi
12. 06. 2024 10.05
+2
baje 30 tisoč,niso obkrožili stranke ali so oddali prazno.v glavnem ljudi ne zanimajo poslanci v evropi,ker nas ,vsaj sds ,blati v tem parlamentu ,kake učinka razen njihovih plač in privilegijev pa slovenci nimamo.bib ilo pa zanimiv rezultat,ker sds je svoje glasove dobil,pod mus je rekel prekmurtski škof
zoran pušenjak
12. 06. 2024 09.16
+1
Ta vlada je ena velika goljufija in nič drugo
Bombardirc1
12. 06. 2024 15.16
+1
Ta vlada je bila izvoljena z veliko večino. O čem takem lahko plešasti obsojenec samo sanja.
2mt8
12. 06. 2024 09.15
+2
Kardelj je rekel, da morajo komunisti za prihod na oblast uporabiti vsa sredstva, od volilnih prevar, preko kalašnika pa do biciklov.
Oknaj 4
12. 06. 2024 09.14
+2
Ne vejo kam bi s tistimi računalniki . Lahko bi jih razdelili na volišča in bi mi z njimi glasovali . Najmanj možnosti za napake pri štetju
Franček
12. 06. 2024 09.18
+3
Pa zraven bi pripeljali še ventilatorje iz kleti ukcja,.
123soba
12. 06. 2024 09.05
+3
Ne znate niti šteti...
Franček
12. 06. 2024 09.05
+1
Ponarejanje, zato je prišla tomašičeva do mandata?
sarkon
12. 06. 2024 09.04
+2
Goljufija !!!!!!!!!!!!!!
Jožajoža
12. 06. 2024 08.58
+2
Tako,kot slovenec živi pod to vlado,ni živel še nikol.če vi bile volitve danes,katere stranke bi bike v vladni koaliciji????iste,kot danes.
Ejga-Tega
12. 06. 2024 09.05
+2
Stari a maš ti ta velko socialno, zraven par jurjev borčovskega penziona, pa še par jurjev dodatkov za posanje takih nebuloz? Dej zamenjaj listek no, ker si že dosaden. Alpa si zaprt nekje in nimaš stika z zunanjim svetom
Jožajoža
12. 06. 2024 08.55
-5
Referendume Golob dobil,glasove izgubili!!!janšisti so ponaredil samo glasovnice za evroposkance.verjemite,če je slovenec z DA potrdil vse 4 REFERENDUME,je ta isti slovenec dal glas slovenskim strankam,nikakor pa sds sekti.
Vselepo
12. 06. 2024 08.44
+3
Dejstvo volitev je da dejansko SVOBODA in LEVICA, kot sta bili izvoljeni 2022 nista dobile niti enega poslanca 000, le SD je pogojno dobil enega poslanca, tako da je trenutna vlada skupaj dobila le 1 poslanca, kajti LMS nebi smel biti zraven....
PetindvajsetUR
12. 06. 2024 08.38
+11
Vazno, da je komentiranje resnicne problematike-romov zaklenjeno. Ker, to pa ni prav, da ljudje povemo mnenje o njih.....ker oni so pa boscki! Cel svet je proti njim, noben jih ne razume..
Vselepo
12. 06. 2024 08.45
+8
Kar bi moralo biti najpomembnejse se ne sme vec komentirat, ker vlada ne opravlja svojega dela....
Vselepo
12. 06. 2024 08.37
+6
Slovenija Slovenija, kam si padla, Sarec v Evropo
aviktora
12. 06. 2024 08.35
+5
Sramotno štetje. Od vseh v EU smo zadnji oddali rezultate. Nesposobneži, nikoli nam kot narodu ne bo bolje.
Homo erektus
12. 06. 2024 08.30
+9
Našli so 2 ponarejeni, bolj me zanima koliko ponarejenih niso našli in so prištete zraven
Banion
12. 06. 2024 08.16
+4
kakšna drama, ponarejena glasovnica je pač neveljavna in se da v nadaljno obravnavo policiji, če bo kaj odkrila. Ena več v skrinjici je večja nerodnost kajti tu ne veš ali gre za veljavno ali neveljavno
Jožajoža
12. 06. 2024 08.11
-7
Do sedaj so janšusti do rezultatov prišli s prevaro.ne pije vode,da so izgubili referendume in dobili 4 poslance.bilk bi potrebno preverit glasovnice.
Gutenberg
12. 06. 2024 08.18
+9
Ja izkazalo bi se, da ge v Bruselj doktor strojništva in ne nakladač Nemec.
Vselepo
12. 06. 2024 08.47
+2
Jozajoza a še nisi sprevidel unicenja Slovenije z strani Golobnjaka....