Slovenija

Na Gorenjskem izklopili še zadnjo elektromehansko telefonsko centralo

Kranj, 06. 04. 1999 17.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Kranjska enota Telekoma je v okviru posodabljanja telefonskega omrežja na Gorenjskem izključila še zadnjo elektromehansko centralo tipa Crossbar in s tem na tem območju dosegla skoraj 94-odstotno digitalizacijo omrežja. V prvih letošnjih mesecih je bila tako izvedena preključitev 1700 naročnikov iz analogne na digitalno centralo, so sporočili s kranjskega Telekoma.

Posebno pozornost je Telekom ob tem namenil ukinitvi dvojčnih priključkov. Zmogljivosti prve avtomatske centrale, ki je bila v Škofji Loki postavljena leta 1943, so se s širitvami s sto v 25 letih povečale na 600 priključkov. Leta 1969 so zaradi povečanih potreb avtomatsko centralo nadomestili z elektromehansko tipa Crossbar z zmogljivostjo tisoč telefonskih priključkov, ki je posredovala promet med končnimi centralami v Selški in Poljanski dolini ter glavno centralo v Kranju.

Potrebe so se v zadnjih 30 letih znova več kot potrojile, zato so elektromehansko centralo marca letos zamenjali z digitalno centralo vrste SI 2000, ki omogoča nadaljnje preoblikovanje telefonskega omrežja v omrežje integriranih storitev.