Slovenija

Na Gorenjskem, Notranjskem, Goriškem in Obalno-kraškem izjemna suša

Ljubljana, 22. 07. 2022 12.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
4

Agencija za okolje je izdala nove podatke o stanju suše po Sloveniji. Izjemna suša je na Gorenjskem, Notranjskem, Goriškem in Obalno-kraškem, na Dolenjskem, Spodnjeposavskem in v Pomurju je suša zmerna, na Zgornjesavskem so razmere za ta čas običajne, drugod pa je suša izrazita. Vodnatost rek je povsod po državi mala in ustaljena s trendom počasnega zmanjševanja. Prihodnji teden bo predvidoma brez padavin, nevihte, za katere je večja verjetnost od torka naprej, pa ne bodo pripomogle k izboljšanju količin podzemne vode.

V zadnjem 30-dnevnem obdobju imamo v večjem delu države izjemno toplo obdobje. Na skrajnem severovzhodu, jugu in delu vzhodne Slovenije je zelo toplo obdobje. Toplo oz. normalno obdobje beležimo v delu Štajerske in v Pomurju. Temperaturni odkloni so bili na zahodu nad 3, v večjem delu Slovenije med 2 in 3, na severovzhodu in skrajnem jugovzhodu pa okoli 1,5 stopinj Celzija, ocenjujejo na Agenciji RS za okolje (Arso).

Glede na dolgoletno povprečje imamo v zadnjem 30-dnevnem obdobju v večjem delu države suhe padavinske razmere, zaradi lokalnih nalivov pa imamo območja povsem normalnih razmer in manjša območja zelo suhih razmer. Kazalnik padavin je najnižji v slovenski Istri, kjer je padlo le okoli 10 odstotkov padavin, drugod na Primorskem 25–30, v večjem delu Slovenije pa 30–80 odstotkov.

Stanje vodne bilance površinskega sloja tal

Med 14. in 20. julijem je bilo vreme večinoma sončno in vroče, v petek in soboto so se pojavljale popoldanske in večerne nevihte. Sedemdnevna vodna bilanca je bila skoraj povsod negativna, le na Zgornjesavskem je količina padavin presegla količino izhlapele vode. 30-dnevna površinska vodna bilanca tako običajne razmere za ta čas v letu kaže le na Zgornjesavskem. Zmerno sušne razmere beležimo na Dolenjskem, Spodnjeposavskem in v Pomurju, medtem ko so izjemno sušne razmere (ponekod že več tednov zapored) prisotne na Gorenjskem, Notranjskem, Goriškem in Obalno-kraškem. Drugod beležimo izrazito sušne razmere.

Sušomer, 21. 7. 2022
Sušomer, 21. 7. 2022 FOTO: Arso

Stanje vodotokov

Vodnatost rek je povsod po državi mala in ustaljena s trendom počasnega zmanjševanja. Izrazito malo vodnatost za ta letni čas imajo reke na južnem in severnem Primorskem, Notranjskem ter Sava v spodnjem toku. Nizkovodno in izredno nizkovodno stanje trenutno beležimo na skoraj 70 odstotkih vodomernih postaj. 30-dnevno povprečje pretokov večine rek je v primerjavi z enakim obdobjem v letih 1991–2020 manjše od 5. percentila, kar pomeni, da so razmere od konca junija in v juliju primerljive z najbolj sušnimi v zadnjih desetletjih.

Danes in v naslednjih dneh se bo stopnjevanje nizkovodnih razmer nadaljevalo. Reka Mura in vse več manjših rek v osrednji in južni Sloveniji bo doseglo izredno nizkovodne pretoke. Od torka dalje bodo ob padavinah z nevihtami možna prehodna naraščanja predvsem manjših rek. Pojav bo bolj verjeten v severni polovici Slovenije.

Stanje podzemnih voda

Med 14. in 20. julijem se je nadaljevalo obdobje z zmerno sušo podzemne vode v vodonosnikih zgornjesavske, notranjske, savinjske, spodnjeposavske in podravske regije, katerim so se priključile tudi pomurska, kočevska in belokranjska regija. Izrazita suša ostaja v obalni, bovški, goriški, gorenjski, ljubljanski in dolenjski regiji. Lokalne padavine v preteklem tednu v obliki neviht niso doprinesle k izboljšanju količin podzemnih voda.

Prihodnji teden bo predvidoma brez padavin, nevihte, za katere je večja verjetnost od torka naprej, pa ne bodo pripomogle k izboljšanju količin podzemne vode, zato bo predvidoma suša podzemne vode še nekoliko izrazitejša.

Še naprej bo vroče, nevihte v noči s sobote na nedeljo

V začetku obdobja bo v šibkem območju visokega zračnega tlaka zelo vroče s temperaturami nad 35 stopinj Celzija. V soboto bo na nas vplivala še vremenska fronta. V soboto zvečer ter v noči na nedeljo se bodo tako pojavljale nevihte, nekatere lahko tudi močnejše, ki bodo bolj verjetne nad severno in severovzhodno Slovenijo, niso pa povsem izključene tudi drugod. Ob tem padavinskem dogodku lahko pade od nekaj mm do 20 mm padavin, krajevno tudi več. 

V nedeljo bo vročina v notranjosti Slovenije nekoliko popustila, v ponedeljek pa bo spet bolj vroče. Nova vremenska motnja s padavinami in osvežitvijo nas bo predvidoma dosegla v torek. V večjem delu Slovenije bi lahko padlo od nekaj mm do okoli 20 mm dežja, lokalno tudi več. Tudi v nadaljevanju tedna kaže na spremenljivo vreme s povečano verjetnostjo za krajevne nevihte. Temperature bodo še nadpovprečne, a ne tako izrazite kot v začetku obdobja.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Iztok Draksler
26. 07. 2022 16.08
no ja...ko se peljem po stajerski..vidm....lepa polja koruze...to poletje so se stajerci kar obranili suse...
St. Gallen
23. 07. 2022 13.23
-1
Ukinili proizvodnjo 60w zarnic in uvedli el avtomobile z 100KW dnevno porabo. Eko , zeleni bleferji....
komarec
22. 07. 2022 13.25
+1
Proti naravnim nesrečam smo za enkrat še nemočni. So pa podnebne spremembe za gotovo krive za takšno stanje.
Jesuslon
22. 07. 2022 13.44
+2