Slovenija

Razglašena epidemija, sankcije za kršitelje karantene, infektolog pozval k omejitvi druženja

Ljubljana, 12. 03. 2020 08.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 16 min
Avtor
Urša Zupan/ STA
Komentarji
2851

Število okuženih s koronavirusom je naraslo že na 96. Odredba o razglasitvi epidemije je začela veljati ob 18. uri. Predstavniki nove vlade pa so na novinarski konferenci, sklicujoč se na oceno infektologov ljubljanskega UKC, pozvali k ustavitvi javnega življenja v Sloveniji. Epidemiolog Janez Tomažič se je zavzel za takojšnje ukrepanje.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Slovenija razglasila epidemijo
    03:37
    Iz 24UR: Slovenija razglasila epidemijo
  • Iz SVETA: Slovenija razglasila epidemijo
    03:06
    Iz SVETA: Slovenija razglasila epidemijo
  • Iz SVETA: Javno življenje je treba ustaviti
    01:32
    Iz SVETA: Javno življenje je treba ustaviti
  • Iz SVETA: Kako bodo trgovci zaščitili svoje zaposlene?
    03:58
    Iz SVETA: Kako bodo trgovci zaščitili svoje zaposlene?
  • Iz SVETA: Kaznovanje ljudi, ki ne upoštevajo karantene
    01:59
    Iz SVETA: Kaznovanje ljudi, ki ne upoštevajo karantene
  • Iz SVETA: Širjenje virusa prek otrok
    05:02
    Iz SVETA: Širjenje virusa prek otrok
  • Iz SVETA: Promet je tekel tekoče
    02:34
    Iz SVETA: Promet je tekel tekoče
  • Iz 24UR: Nagovor predsednika Pahorja
    00:50
    Iz 24UR: Nagovor predsednika Pahorja
  • Iz 24UR: OŠ Šmarje pri Jelšah zaprta
    02:20
    Iz 24UR: OŠ Šmarje pri Jelšah zaprta
  • Iz 24UR: V Sloveniji 96 okuženih
    03:22
    Iz 24UR: V Sloveniji 96 okuženih
  • Iz 24UR: Nadomestila za odsotnost z dela
    01:08
    Iz 24UR: Nadomestila za odsotnost z dela
  • Iz 24UR ZVEČER: Ukrepi Janševe vlade
    04:00
    Iz 24UR ZVEČER: Ukrepi Janševe vlade
  • Iz 24UR ZVEČER: Število okuženih po regijah
    06:09
    Iz 24UR ZVEČER: Število okuženih po regijah
  • Iz 24UR ZVEČER: Zakaj se mora javno življenje ustaviti
    03:34
    Iz 24UR ZVEČER: Zakaj se mora javno življenje ustaviti

Minister za zdravje Aleš Šabeder je podpisal odredbo, s katero razglaša epidemijo zaradi povečane nevarnosti širjenja koronavirusa, ki je začela veljati ob 18. uri. Podlaga za odločitev je bilo mnenje NIJZ. "Scenarij je bil pričakovan," je povedal Šabeder.

"Virus se nezadržno hitro širi, vsi sprejeti ukrepi so na mestu," je dejal minister. "Vse države znotraj EU se usmerjajo v podobne ukrepe in se pipravljajo na širšo razsežnost virusa. Povsod tudi kronično primanjkuje zaščitne opreme."

Šabeder je povedal, da prehajajo v drugo fazo. Za sprejem bolnikov so aktivirali ostali regionalne bolnišnice. "Sprejemali se bodo tisti, ki imajo slabšo klinično sliko".

Na ministrstvu so imeli sestanek z vodstvi bolnišnic. Dogovorili so se, da bodo bolnike, ki potrebujejo hospitalizacijo, sprejemali tudi v regionalnih bolnišnicah, bolniki z lažjim potekom bolezni pa bodo ostajali doma. Prihod bolnikov bo najavljala dispečerska služba, ki bo pred tem preverila kapacitete v posamezni bolnišnici.

Od ponedeljka so v vseh bolnišnicah tudi odpovedani vsi specialistični pregledi in operativni posegi, razen tistih stopnje nujno in zelo hitro. Ne bodo pa odpovedali onkoloških storitev in obravnave nosečnic, je zagotovil Šabeder. V presejalnih programih Zora, Dora in Svit bodo zaključili vse terapevtske posege, ki so nujni, preventivne bodo ustavili.

Po Šabedrovih besedah bodo javnost obvestili o sankcijah za vse, ki kršijo karanteno in ogrožajo druge. Ljudje z znaki okužb po ministrovih besedah še vedno ne spoštujejo pravil, ne pridejo na vstopne točke, opažajo nestrpnost in celo nasilje do zdravstvenega osebja.

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je na večerni novinarski konferenci napovedal, da bo po prejetem predlogu ministra aktiviral državni načrt za ukrepanje ob pojavu epidemije.

Epidemiolog Janez Tomažič: Stanje se vsak dan eksponentno slabša, a je še čas da ukrepamo

Epidemiolog Janez Tomažič je povedal, da je bil poziv, ki so ga infektologi objavili danes, izrazito konstruktiven. "Ne želimo si scenarija Italije, obstaja tudi kar nekaj dobrih praks. Bistvo je da se javno življenje ustavi za 14 dni."

Slovenija ob 22. uri zapira mejo z Italijo tudi za železniški, avtobusni in tovorni promet. Minister Šabeder je namreč v nocojšnjem uradnem listu objavil odredbo o zapori slovensko-italijanske meje za vlakovni potniški, mednarodni občasni in linijski avtobusni promet. Odredba stopa v veljavo nocoj ob 22. uri.

Kot ključno Tomažič izpostavlja, da je virus verjetno bolj nalezljiv kot si predstavljamo. "Ni nujno, da veliko kašljamo. Poudaril bi, da naj državljani ostanejo doma in ne uporabljajo javnega prevoza. Mladino pozivamo k uprabi socialnih medijev ter naj se čim manj zadržuje zunaj. Znanje je moč. NIJZ ima res dobra priporočila in navodila, ki so dostopna na njihovi spletni strani."

"Kolikor bo posameznik odgovoren, toliko bo ranljiva družba," je izpostavil Tomažič in dodal, da se stanje vsak dan eksponentno slabša, a je še vedno čas za ukrepanje. "Moramo biti optimistični, a tudi realni. Čim manj druženja," je ponovil.

Direktorica NIJZ Nina Pirnat je povedala, da se epidemološka situacija hitro spreminja in znova poudarila nujnost vseh higienskih ukrepov. Potrdila je, da je število okuženih naraslo na 96. Doslej so izvedli 3058 testov, kar pomeni 3,4 odstotka pozitivnih vzorcev. "Število potrjenih primerov od včeraj smo skoraj podvojili," je povedala.

Po naših podatkih je v UKC Ljubljana hospitaliziranih pet ljudi, 13 na navadnem oddelku infekcijske klinike. Odpustili so pet oseb, a pričakujejo sprejem še dveh. Na intenzivni negi sta dve osebi.

Med zdravstvenimi regijami je največ okuženih, in sicer 48, v Ljubljani, v Novem mestu 25, po sedem okuženih je v Celju in Mariboru, v Kopru so štiri, Murski Soboti trije, v Kranju in Novi Gorici pa po eden.

Nova vlada za omejitev javnega življenja v Sloveniji

Na novinarski konferenci, ki jo je sklicala prihajajoča vlada, je mandatar Janez Janša povedal, da so pred slovensko javnost stopili zato, ker je čas dragocen. "Bolje je, da se kakšni ukrepi podvajajo, da je sprejet kakšne ukrep preveč, kot premalo."

Povedal je, da je epidemija Slovenijo doletela v nesrečnem političnem času, kjer ena vlada odhaja, prihaja pa druga. Situacija je tačas največji izziv v zgodovini samostojne Slovenije, je dejal Janša.

"Konec prejšnejga tedna smo uspel vzpostavit sodelovanje z vlado, ki opravlja tekoče posle. V tem tednu poteka tudi sodelovanje pri poskusih, da se zajezi širjenje koronavirusa v Sloveniji. Nekatere ukrepe smo skupaj načrtovali že v ponedeljek. V torek so bili opravljeni ključni pogovori z ministri, ki prihajajo in odhajajo." Je pa Janša ocenil, da je bil včerajšnji dan v veliki meri izgubljen, saj nekateri ukrepi žal niso bili izvedeni, časa pa zmanjkuje. 

"Vse kar počnemo v teh dneh, je tekma s časom, da se nadoknadi tisto, kar nismo naredili. Veliko evropskih držav ni sprejelo pravočasnih ukrepov. Zamude pri nas pa so zaradi bližine Italije lahko zelo kritične.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Infektologi UKC Ljubljana so pozvali k zaustavitvi javnega življenja v Sloveniji. S tem se strinja tudi prihajajoča vlada, ki vse pristojne poziva, da uredbo čimprej izdajo. "Le z odločnimi ukrepi lahko zaustavimo italijanski scenarij."

Po besedah Janše je tudi potrebno zmanjšati število vstopnih točk testiranja. "S tem se da bistveno omejiti rizike. Na vsaki vstopni točki, naj sej brisi pobirajo po principu drive-in, torej brez izstopanja iz avta. Ob tem potrebujemo tudi logistiko, ki je potrebna pri hospitalizaciji potencialno obolelih oseb."

Pivec: Trenutno ne primanjkuje nobene vrste živil

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec je povedala, da prihaja do težav pri preskrbi svežega sadja in zelenjave iz tujine, a da hkrati ne primanjkuje nobene vrste živil. Pristojni pozorno spremljajo razmere in pripravljajo strategije za primer pomanjkanja, je zagotovila.

Problematični segmenti, ki se že kažejo, so sicer povezani predvsem z nezmožnostjo izvoza blaga v Italijo. Prva takšna težava se je pojavila pri izvozu mleka; gre za 160.000 litrov dnevno. Čim več tega mleka bodo poskušali spremeniti v mleko v prahu, tudi za povečanje državnih blagovnih rezerv. Te nameravajo okrepiti tudi z mesom.

Slovenija ob 22. uri zapira mejo z Italijo tudi za železniški, avtobusni in tovorni promet. Minister Šabeder je namreč v nocojšnjem uradnem listu objavil odredbo o zapori slovensko-italijanske meje za vlakovni potniški, mednarodni občasni in linijski avtobusni promet. Odredba stopa v veljavo nocoj ob 22. uri.

"Ob tem državljane pozivamo, naj kupujejo predvsem slovenske pridelke - ne samo z vidika varnosti živil, temveč tudi z vidika podpore slovenskim pridelovalcem," je dejala. Pozvala jih je, naj posegajo po živilih, ki jih je trenutno še dovolj.

Ministrstvo predlaga tudi uvedbo posebnih ukrepov, ki odstopajo od načel prostega pretoka blaga in storitev znotraj EU. Gre predvsem za omejitev meddržavnega transporta živih živali, svežega sadja in zelenjave, krušnih žit, krme za živali ter krompirja. Nujna je po besedah Pivčeve tudi priprava ukrepov za zagotovitev večjih skladiščnih kapacitet za presežne količine hrane.

Matej Tonin, ki prevzema obrambni resor, pa se je že sestal s poveljnikom civilne zaščite, povedal pa je tudi, da je Kitajska pripravljena pomagati z zaščitnimi sredstvi in respiratorji. Glede zagotavljanja kapacitet, Tonin med drugim vidi rešitev tudi v aktiviranju objektov na Debelem rtiču. Gre za tiste, ki se morajo v primeru okužbe osamiti, pa doma nimajo teh možnosti.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je medtem znova spomnil nanje in opozoril, da jih je zaradi izrazite izvozne usmerjenosti slovenskega gospodarstva treba izvesti takoj.

Med temi ukrepi je danes na vladi potrjeni interventni zakon o čakanju na delo, v katerem, kot je priznal, še niso dovolj dobro rešili vprašanja samostojnih podjetnikov in malih podjetij, a jih po njegovih napovedih še bodo.

Pomembnejši ukrep so tudi kreditne linije, s katerimi bodo reševali likvidnostne težave. Pri SID banki gre za ukrepe v višini 200 milijonov evrov in že obstoječih 600 milijonov evrov za posredno financiranje večjih podjetij preko bank, paket ukrepov bo na voljo najpozneje v štirih tednih. Ukrepi Slovenskega podjetniškega sklada - krediti, garancije za kredite in vavčerji malih vrednosti - v skupni višini 115 milijonov evrov bodo malim in srednjim podjetjem dostopni po 20. marcu. Prek ukrepa Slovenskega regionalnega razvojnega sklada pa bo mogoče nekatere dražje kredite zamenjati za cenejše, je naštel minister.

Nova vlada bo na prvi seji tudi ustanovila krizni štab

Janša je državljane pozval, naj že v petek obdržijo otroke doma, poziva, da to storijo in ne čakajo na ponedeljkovo zaprtje vseh vzgojno-izobraževalnih ustanov.

Kjer je mogoče, naj se po besedah Janše organizira delo od doma, tudi v javni upravi. Medije prosi za širitev navodil za omejevanje okužb, župane pa je pozval, da pomagajo pri organizaciji varstva otrok ob zaprtju vrtcev in šol. Zagotavljanje varstva otrok je prioritetno za zaposlene v zdravstvu, energetiki, oskrbi, komunali in na področju varnosti, je poudaril.

Nova koalicija ima tudi nekaj predlogov glede reorganizacije zdravstvenega sistema. Kot je izpostavil Janša, je med drugim treba zmanjšati število vstopnih točk ter odpovedati vse nenujne posege in storitve, kjer tega še niso storili.

"Ne glede na to, kako učinkoviti bodo ti ukrepi, bo zmogljivosti slovenskega zdravstvenega sistema na preizkušnji. Zato mora biti naš napor usmerjen v to, da se zagotovijo dodatne kapacitete," je opozoril Janša. Dodal je, da bo od tega v veliki meri odvisno, v kolikšni meri bomo sposobni obvladati val širjenja virusa.

Po njegovih besedah je zato treba zagotoviti dovolj namestitvenih kapacitet za okužene, ki niso kritični, na primer v vojaških objektih, hotelih, dijaških domovih ...

Janša vse poziva k odpovedi vseh javnih in športnih prireditev, prav tako pozivajo gostince, da upoštevajo aktualno stanje in dajo v ospredje varnost ljudi in dragocenost slovenskega življenja pred vsemu drugimi interesi.

Do 18. ure potrjenih 96 okužb

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je posredoval predlog, da se v Sloveniji zaradi lažjega spopadanja s koronavirusom aktivira Civilna zaščita. 

Kot je na večerni novinarski konferenci potrdil minister Aleš Šabeder, pa je število okuženih naraslo na 96. Po naših informacijah dve osebi sta na intenzivni negi, eno osebo pa so premestili iz intenzivnega na navadni oddelek.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"To pomeni, da bomo danes tudi uradno razglasili epidemijo," je napovedal premier v odhodu Marjan ŠarecPotrdil je, da se s ponedeljkom zapirajo vse vzgojno-izobraževalne institucije, s posebnim zakonom pa se bo tistim, ki bodo zaradi zaprtja morali ostati doma, zagotovilo nadomestilo v višini 80 odstotkov plače. Poleg tega ukrepa bo policija na italijansko-slovenski meji začela obračati tovorna vozila, da se ne bi zgodil žep in bi ta vozila obtičala pri nas.

"Situacija je resna in vlada jo tudi obravnava kot resno," je zatrdil in pozval, naj se to ne spremeni v neko tekmovanje, kdo bo prej zaprl šole ali sprejel kakšen ukrep, saj bo "vsak sprejet ukrep prinesel posledice". Ob tem je opozoril, da samo zapiranje šol zadeva 300.000 ljudi.

Virus je nekaj novega, vendar je Slovenija doslej obvladala vse mogoče situacije in tudi tokratno bo, je pomiril. "Tisti, ki pravijo, da je prepozno, nimajo prav, in tudi ne tisti, ki pravijo, da smo preveč rigorozni. Treba se je zavedati posledic vseh ukrepov, ni samo zapreti šole. Treba je misliti na vse, kar bo to potegnilo s seboj in v naslednjih tednih bo veliko težav. Zato bodo vsa ministrstva sprejemala ukrepe, ki se bodo prilagajali vsakodnevni situaciji," je še dejal Šarec. 

Direktorica NIJZ Nina Pirnat je opozorila, da se v javnosti širijo številne napačne informacije o novem koronavirusu in pozvala k sledenju informacij uradnih institucij.

Povedal je še, da imajo enako težavo vse države in razen Italije ni še nobena od njih razglasila epidemije. "Mi bomo to storili zaradi lažje organizacije dela, ker po zakonu to moramo storiti, če hočemo formalno pravno vključiti vse sisteme, ki bodo sodelovali pri zaustavljanju okužb, ko bo virus premagan, pa tudi pri odpravljanju posledic." Pri tem je opozoril na napoved Umarja, da bo gospodarska rast padla za polovico.

"Vsi v tej državi bomo morali živeti s temi posledicami in življenje še nekaj časa ne bo takšno, kot smo ga imeli do zdaj," je opomnil premier Šarec, ki se je na koncu tiskovne konference zahvalil vsem za delo, ki ga opravljajo.

Na Goriškem se je okužil zdravnik

Iz šempetrske bolnišnice so danes sporočili, da so zabeležili prvi primer okužbe s koronavirusom na GoriškemDirektorica Dunja Savnik Winkler je povedala, da se je okužil zdravnik internistične ambulante, ki je bil prejšnji teden v Italiji. V ponedeljek je še delal, zaradi slabega počutja se je konec delovnika testiral, test pa je bil pozitiven.

V celjski regiji so našteli tri okužene, v koprski tri, v ljubljanski 44, v mariborski sedem, v murskosoboški tri in v novomeški 20. Pri tem sta bila dva večja skupka okužb v Metliki (11) in Ljubljani (17). Za 32 oseb epidemiološka služba še ugotavlja, kje so se okužili, 21 pa se jih je okužilo v tujini.

Zato so v karanteni ostali vsi zaposleni iz šempetrske bolnišnice, ki so v ponedeljek delali skupaj z njim, to so štiri medicinske sestre in štirje zdravniki. 66 zaposlenim so vzeli brise, vendar še delajo z maskami. V stiku z obolelim zdravnikom so bili tudi bolniki, saj je zdravnik delal tudi v ambulanti. Območni epidemiolog jih bo še danes obvestil o možnostih okužbe.

Sicer pa je direktorica zatrdila, da delo v bolnišnici poteka nemoteno, opravljajo vse naročene posege in preglede. Zjutraj so na dveh vstopnih točkah v bolnišnico uvedli triažo, kjer zdravstveni delavci že ob vstopu obiskovalce povprašajo o zdravju. Obiski v bolnišnici so prepovedani, za enega zdravega obiskovalca so dovoljeni le na pediatriji, dovoljena je tudi prisotnost soprogov pri porodih.

Iz ZD Vrhnika pa so sporočili, da so obravnavali prvega pacienta na območju Vrhnike pri katerem je bila potrjena okužba. 

MZZ Slovence v ZDA poziva, naj se čim prej vrnejo 

Andrej Šter iz zunanjega ministrstva je povedal, da glede na ukrepe, ki jih je glede omejevanja širjenja koronavirusa uvedel ameriški predsednik Donald Trump, MZZ Slovencem odsvetuje potovanja v ZDA, "saj ne vemo, kaj bo, ko se bodo hoteli vrniti". Vsem, ki so tam, pa je svetoval, naj čim hitreje kupijo letalsko karto in se vrnejo domov.  Razglasitev pandemije in epidemije je po njegovih besedah dovolj za sprožitev postopkov, če agencije ne želijo vrniti denarja pri odpovedi potovanj. 

Prvo okužbo so danes potrdili na Goriškem in v Kranju.
Prvo okužbo so danes potrdili na Goriškem in v Kranju. FOTO: Aljoša Kravanja

Zadnje dni smo soočeni s situacijo, ko na posameznih mejah nastajajo različni sistemi nadzora in nasvetov. Pomembno je vedeti, da ti ukrepi niso namenjeni proti komerkoli, ampak temu, da se vzdržuje javnozdravstvena situacija in osebno zdravje, je opozoril. Ukrepi na slovensko-italijanski meji z uvedbo kontrolnih zdravniških točk so namenjeni omejevanju širjenja virusa in za zaščito državljanov, je poudaril in zatrdil, da je MZZ v rednih stikih s tujimi državami in jih seznanja z ukrepi.

Glede razmer na meji s Hrvaško, kjer nastajajo dolge kolone tovornih vozil, ki čakajo na prehod meje, je MZZ na pogovor poklicalo hrvaškega veleposlanika. Izpostavili so obseg problematike, ki grozi, da bo v Sloveniji povzročila ne le sanitarni, ampak tudi zdravstveni problem, in ga prosili, da čim prej jih obvesti o tem, kako bo Hrvaška ta problem odpravila. Veleposlanik je po Šterovih besedah zagotovil, da bo opravil pogovore v Zagrebu in Slovenijo seznanil, kako bo Hrvaška ukrepala. Na odgovor Slovenija še čaka. 

Ukrepi za omejevanje okužb

Vlada je potrdila predlog zakona o interventnem ukrepu delnega povračila nadomestila plače, ki ob širjenju koronavirusa predvideva subvencioniranje čakanja na delo doma in v določenih primerih karantene, je dejala ministrica za delo, ki opravlja tekoče posle, Ksenija Klampfer.

Vlada je sicer v preteklih dneh začela sprejemati številne ukrepe, s katerimi želijo zajeziti širjenje virusa. Med drugim so omejili prireditve v zaprtih prostorih na 100 ljudi, na meji z Italijo izvajajo kontrolo vstopa v Slovenijo, v prihodnjih dneh pa naj bi začeli meriti temperaturo prišlekom na brniškem letališču. To se sicer še ni zgodilo in minister Šabeder je danes zagotovil, da bodo pričeli "v najkrajšem možnem času".

Za koordinacijo izvajanja ukrepov za omejevanje širjenja koronavirusa je od srede zadolžen poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan, ki bo delo reorganiziral, štab pa je delo v operativni sestavi začel danes.

Zaradi okužbe med zaposlenimi sta že danes zaprti kamniška Osnovna šola Frana Albrehta in OŠ Šmarje pri Jelšah.

V UKC Maribor obravnavali pet pacientov

V izjavi za javnost so potrdili, da so danes na infekcijskem oddelku obravnavali pet pacientov, ki so pozitivni na koronavirus. Dva so hospitalizirali zaradi pridruženih stanj, nista pa v kritičnem stanju. Trije oboleli so v domači izolaciji. V domačo oskrbo so odpustili tudi dva pacienta, ki sta bila hospitalizirana od preteklega tedna. 

Odločili so se za tretjo fazo, kar pomeni, da od jutri veljajo dodatni ukrepi. Omejujejo vse kirurške posege – ti se v popolnosti ustavijo, razen za urgentne primere in karcinomske bolnike. Enako velja za ambulantne preglede in diagnostične postopke – vse to je ustavljeno, razen za nujne primere. Do nadaljnjega sta prekinjena tudi programa Dora in Svit. 

Izpraznili so tudi sosednjo ginekološko stavbo, kjer je tam sedaj na voljo osem postelj za paciente, ki potrebujejo intenzivno terapijo ter dodatnih 30 do 40 postelj za paciente s koronavirusom, ki bodo morali biti hospitalizirani.

Prav tako bodo zdravstveno osebje z oddelkov, na katerih se bo ukinilo vse nenujne program zmanjšal oziroma ukinil, prerazporedili na kritične točke, predvsem na infekcijski oddelek, urgentni center. 

Po do sedaj znanih podatkih je možnost prenosa okužbe s koronavirusom možna šele ko se pojavijo klinični znaki okužbe, a »ti podatki niso povsem zaneseljivi,« je priznal strokovni direktor UKC Maribor Matjaž Vogrin. 

"Po podatkih iz Italije, Kitajske, Južne Koreje sklepamo, da je možen prenos tudi ko se bolezenski znaki še ne kažejo."

Ukrepi na lokalni ravni

V Občini Kočevje, kjer še nimajo nobenega okuženega, je zaradi neposrednega in posrednega stika s potrjeno okuženim primerom iz Črnomlja v prostovoljni osamitvi osem ljudi. Kot je pojasnil župan Vladimir Prebilič, gre za družino, ki živi na robu občine, daleč od gosteje poseljenega dela. Testirati jih zaradi prekratke inkubacijske dobe še niso mogli, vse pa zdravstveno opazujejo. Na kočevski občini so dali tudi jasna navodila strankam in zaposlenim. Tako naj občani, če je le mogoče, vse svoje zadeve do nadaljnjega urejajo telefonsko in z elektronsko pošto. Na občinskem vložišču in na blagajni so omejili gibanje.

Iz Mestne občine Ljubljana so sporočili, da tirna vzpenjača na Ljubljanski grad do nadaljnjega ne obratuje. Ljubljanski grad, stalne muzejske postavitve in trenutne razstave, kakor tudi gostinski lokali v domeni najemnikov, za zdaj ostajajo odprti. Na razstavnih prostorih so omejili število obiskovalcev na tri hkrati. Prireditve v zaprtih prostorih so do nadaljnjega odpovedali, oziroma jih bodo poskušali nadomestiti v kasnejših terminih.

Iz Mestne občine Maribor pa so sporočili, da sklopu ukrepov omejevanja širjenja virusa od ponedeljka na vseh mestnih avtobusih voženj začasno ne bo več mogoče plačevati z gotovino pri vozniku in s papirnatimi kupončki za eno vožnjo. Potnike zato pozivajo, da pravočasno poskrbijo za nakup ustreznih vozovnic v predprodaji – plastičnih kartic z eno ali več vožnjami.

Omejevalne ukrepe čutijo tudi vsi, ki dnevno migrirajo iz Italije v Slovenijo. Od srede popoldne je namreč vstop v Slovenijo na italijanski meji mogoč le na nadzornih točkah Rateče, Robič, Vrtojba, Fernetiči, Škofije in Krvavi potok, in še to pod posebnimi pogoji. Druge cestne povezave z Italijo so zaprte, železniški potniški promet med Italijo in Slovenijo ne poteka.

Z odredbo ministra za zdravje pa so prekinili tudi izvajanje nenujnih preventivnih zdravstvenih storitev.

Tudi ministri držav EU, pristojni za izobraževanje, bodo danes na videokonferenci razpravljali o vplivu koronavirusa na izobraževalne sisteme, pa tudi o potrebnih morebitnih nadaljnjih ukrepih. Virus se namreč širi po svetu in Svetovna zdravstvena organizacija je v sredo že razglasila pandemijo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vstop v poslovalnice NLB od jutri dalje omejen na posamično vstopanje 

Na zaostreno situacijo v razmerah širjenja koronavirusa so se odzvali tudi v NLB. Sprejeli so vrsto ukrepov za zagotavljanje varnosti poslovanja. 

"Od jutri, 13. marca, iz preventivnih razlogov spreminjamo še način sprejemanja strank v poslovalnici. Naenkrat je lahko v poslovalnici samo toliko strank, kolikor je bančnih okenc. Če so vrata poslovalnice med delovnim časom zaprta, prosimo stranke, da  počakajo, dokler ne pridejo na vrsto. Pozivamo, da v poslovalnici upoštevajo osebni prostor tako zaposlenih kot ostalih strank in ohrani primerna razdalja. Stranke tudi prosimo, da uporabijo razkužilo pred in po bančnem opravku," so sporočili.

Odpoved vseh svetih maš

Slovenski škofje so izdali izredna navodila za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Kot so zapisali, spremljajo ukrepe države, glede na zaostrene razmere pa po posvetu s strokovnjaki do nadaljnjega odpovedujejo vse "svete maše, podeljevanja zakramentov, zakramentalov, ljudske pobožnosti, župnijska praznovanja in druge dogodke ter vsa srečanja."

Nov obratovalni čas štirih nakupovalnih središč družbe SES

Nakupovalna središča Citypark Ljubljana, Europark Maribor, Citycenter Celje in Center Vič Ljubljana sporočajo, da bodo od petka, 13. marca 2020, do preklica odprti po novem obratovalnem času, in sicer od ponedeljka do sobote od 10. do 18. ure. Ob nedeljah do nadaljnjega ne bodo poslovali z izjemo trgovin Interspar, ki bodo zaradi nujne učinkovite oskrbe prebivalstva odprta po nespremenjenem delovnem času, od ponedeljka do petka od 9. do 21. ure, ob sobotah od 8. do 21. ure in ob nedeljah od 9. do 15. ure. S tem bo zagotovljena dolgoročna oskrba z osnovnimi potrebščinami.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2851)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LLORT
14. 03. 2020 18.50
+2
Kako daleč, s kakšno hitrostjo potujejo mikrobi pri samem kašlju oz. kihanju, koliko časa ostanejo v zraku... vse je na internetu, že na začetku je bilo jasno, da je se virus širi prehitro in da se ne širi ravno tako kot je bilo na začetku rečeno. Umrljivost je 3-4% glede na statistiko, vsi ki sumite da ste bolani oz. opažate le te znake, ne se hecat s tem. Cepiva ni in predihovalnih naprav je premalo in jih bo kmalu zmanjkalo. Tudi naročenih je premalo ampak saj za to je zdaj že kar prepozno. Državni načrt ni aktiviran pravilno, vojske in ostalih organov je pa tudi premalo. Pomoči iz tujine seveda ne moremo pričakovati glede samih karanten, ki se bodo seveda začele kmalu vzpostavljati pravilno ter ne kot sedaj da je karantena cela država, čeprav le ta ne deluje tako kot je napisano v wikipedii kaj sploh karantena pomeni. Tudi če bi bili vsi zdravi v naši državi in bi imeli zaprte meje, bi morali počakati da celi svet preboli to bolezen oz deluje neko izdelano cepivo. Te možnosti trenutno ni in je tudi na žalost ne more biti. Lahko samo dokler smo samozadostni brez nikakršnih uvozov. Dokler se bomo pretvarjali, da poznamo virus bo ta vedno zmagoval. Upajmo samo, da ne mutira.
LLORT
14. 03. 2020 18.38
+2
Slovenija je priznala, da se epidemije ne da ustaviti... kako so se v Italiji okužili razni dohtarji, učitelji itd, če se niso z stikom recimo prijem raznih objektov, kasneje rokavice, mogoče vnos v telo preko oči, nosa, ust. Vnos mikrobov v človeško telo je možen tudi drugače in glede da ne poznamo virusa in še vedno ni cepiva za ta virus, bi se že na začetku morali pripraviti na ta scenarij in vzpostavljati karantene znotraj same države po občinah. Kaj pomeni sploh karantena si poglejte na wikipedi, Kitajci so na koncu le spoznali, da je treba ljudi prisiliti v karanteno in zmanjšujejo (seveda po poročanjih) število okuženih. Po nekaterih raziskavah se že sama gripa širi pri izdihu. To si poiščite sami, ker moderator briše komentarje zelo zavzeto ;)
zdrava.pamet
13. 03. 2020 15.06
-2
Nijz popolnoma nesposoben. V dveh stavkih nasprotujoča navodila... BUTALE
BUONcaffee
13. 03. 2020 11.56
+10
Najbolj varno je biti doma. Lahko bi VOYO brezplačno vrtel filme, da si krajšamo čas.
Von_Clausewitz
13. 03. 2020 12.14
+2
Rafael Kramar
13. 03. 2020 10.38
-7
Evo, ležat doma, plača pa pride! Sanje vsakega delavca!!
barjagula
13. 03. 2020 10.20
+5
Če bereš hrvaške medije vidiš,da se je v CRO testiralo 500(petsto) ljudi,pri nas pa nekaj čez 3000.
zdrava.pamet
13. 03. 2020 15.05
-1
176
13. 03. 2020 10.19
+7
Da en netopir naredi takšno škodo človeštvu. No močno upam, da se bodo začele stvari umirjati. A kaže žal kontra. Aprila bi naj bilo najhuje. Upam, da se motijo. K temu vsemu bo prevedlo in se tudi že pozna do velike recesije. Preventivno je dobro piti toplo vodo z limono.Pazite na sebe in druge.
BUONcaffee
13. 03. 2020 10.15
+1
Sedaj gre za res.
Nabru3
13. 03. 2020 10.06
+7
Največ bi naredili, če bi na radiu vsake 15 min spustili komando: umij si roke, ne hodi sosedu na kavo. Stari ljudje nimajo poštimanih osnovnih pojmov o minimalni higieni. Sam sebi so največji virus.
176
13. 03. 2020 10.12
+8
Na Avstrijskem radiu pa res o tem dosti poudarijo. In kako umivati roke pa to.
Nabru3
13. 03. 2020 10.22
+3
zdrava.pamet
13. 03. 2020 15.05
+2
BUONcaffee
13. 03. 2020 09.21
-14
Šarčeva vlada nesposobna pri zajezitvi koronavirusa, zapuščina njegove vlade pa še kolaps v državi. Zopet mora Janša reševat!
Nabru3
13. 03. 2020 10.03
+9
BUONcaffee
13. 03. 2020 10.15
+0
setisfekšn
13. 03. 2020 11.45
+5
Kaj ima v Sarec pri tem ti pametnjakovic tukaj stroka daje navodila!
politik70
13. 03. 2020 09.18
+5
A je Ivan strašni že prevzel???
muholovka
13. 03. 2020 09.09
+1
Mene zanima, kje se lahko otroci, ki so tako množično zbolevali za "čudno gripo" v začetku februarja, lahko testirajo na morebitno prisotnost protiteles na na ta korona19.
DR.Fejsbuk
13. 03. 2020 08.46
+20
Upam, da vse skupaj čim preje mine, obenem pa se bom čim bolje držal navodil, pa naj bodo od Janše, Šarca ali Pahorja! Tudi ostalim želim, da se osredotočite na čimbolj učinkovito samozaščito in malo manj na pisanje bedarij po forumih!
kita1234
13. 03. 2020 08.35
+20
kasne sankcije za krsitelje, krsitelji ste najvecji vi politiki, ne samo v slo ampak cela evropa. ogrozili ste nase zdravje in se ga boste ogrozali, in zdaj bi vi sankcionirali krsitelje. ce niste sankcioniral vse tiste, ki so kljub sirjenju virusa potovali po drugih drzavah, tudi mene ne boste, ki, ce bom, dobil virus v slo, zato ker delam, in normalno zivim.
Gorazd Petek
13. 03. 2020 08.32
-13
Srečo imamo,da je Janša hudo pritisnil na Ludo Šekija,da je začel sprejemati prave ukrepe na vse načine se je tudui izogibal sklicu nacionalne varnosdti in na vse načine prikrival razsežnosti virusa,šele pritiski SDS so ga stisnili ob zid nato je pobegnil še Muri strahopetno in basrabaod Pikal ni dovolil zapreti šol navkljub temu ,da je epidemija že razsajala,grozil je ravnateljem,šele ko je Janša Pikalu zagrozil z kazenskim pregonom so se Šekijevi izdajalci unesli in popustili,hoteli so ,da virus pod Janševo vlado popolnoma uide izpod kontrole za stvar pa bi bil kriv Janša,ki je to izdajalsko potezo odločno prerezal.
DR.Fejsbuk
13. 03. 2020 08.38
+16
slabih 100 okuženih, je oblast, pa naj bo katerakoli že, prisililo v ukrepanje! V tej situaciji so hvalospevi strankam kičasti in patetični!
vertex
13. 03. 2020 08.39
+14
Janša je spančkal 3 mesece od strašnega izbruha...ko se je zbudil je bila slovenija okužena
Grunf TNT
13. 03. 2020 08.51
+3
Kako lahko največji izdaje leč odkril izdajalsko potezo??????
antirepresija
13. 03. 2020 08.31
+18
Janez Tomažič: "Ne želimo si scenarija Italije, obstaja tudi kar nekaj dobrih praks. Bistvo je da se javno življenje ustavi za 14 dni." Ja pa dajmo ga ze enkrat ustaviti pri hudicu?!?! Vsi kafici se vedno odprti, vsi veliki trgovski centri tecejo normalno. To ni ustavitev!
jowiki72
13. 03. 2020 08.24
+3
Omejevanje druženja, ja kaj pa v službi, tam nimamo stikov??
hotchilipoper
13. 03. 2020 08.17
+8
Kaj pa begunce,a ste jih izolirali?
Nova Gorica
13. 03. 2020 08.09
+13
Pregledali tudi italijanske objave in forume. Medtem, ko po jugu Italije (Napoli) policija kroži in po zvočnikih nagovarja ljudi, naj gredo v svoje domove (posneti so tudi nekateri prav histerični izpadi policije - zaenkrat verbalni), se nam ob meji s Slovenijo nekateri posmehujejo. Eden razlaga, da saj greš čisto normalno čez, da ti samo izmerijo temperaturo, drugi kako so pač preplezali ograjo... Če je ukrep, naj bo takšen, da se nam vsaj smejali ne bodo. Promet po NG je pa močno padel - na pol, mogoče tudi bolj.
Nimasmisla
13. 03. 2020 07.36
+2
popolnoma nesposobna vlada talanje denarja z lopato v javni sektor in šolnikom potem pa ko se začne kriza pa rep med noge in odstopi
Skunk Works
13. 03. 2020 08.04
+2
Od zadnje vlade Janeza Janše leta 2013, pa do danes so vlade bratuškove, cerarja in šarca zaposlile 30.000 dodatnih ljudi v JU. Tedaj se je šivilja hvalila, kako nas je rešila pred JJ in troiko, ampak v luči sedanjih dogodkov se bo pokazalo, da bi bilo bolje tedaj imeti trioko, in sedaj ne bi imeli teh 30.000 dodatno zaposlenih. Seveda so bile potrebe v raznih sektorjih JS po zaposlovanju, ampak to bi lahko razporedili, racionalizirali ter odpuščali nepotrebne tam, da bi ta številka ostala približno ista. Sedaj pa bo velik hec, kako zagotavljati vse te plače, saj je dobesedno čez noč prišlo do usahnitve ogromno virov, ki polnijo proračun. Ogromno s.p jem, malim podjetjem, izvoznikom in ostalim se je prepolovil promet, ali pa je izpad celo še dosti večji. In nihče ne ve kako dolgo bo to trajalo in ali se bomo potem sploh lahko kmalu pobrali. Sedaj si pa izračunajte koliko jih mora delati v godpodarstvu, da zaslužijo, (še celo večje povprečne plače) za 30.000 teh dodatnih (ob vseh teh računalnikih in tehnologiji) v JS?...Ja mesec e nekaj govoril o ahilovi peti....imel je celo prav, saj je gospodarstvo, izvozno ali ne ahilova peta vsake države....Če pade gospodarstvo, pade država,...samo ne vem kaj je imel v mislih, namesto te ahilove pete?...prodajanje in izvažanje marksističnega filozofiranja naokoli po svetu?....se bojim, da od tega ne bi država, ne ljudje, mogli ne vem kako bogato živeti...Kakorkoli, svet se je čez noč spremenil......
vertex
13. 03. 2020 08.05
+2
Zamenjali so jo še bolj nesposobni paraziti...vsi v javni upravi