Koliko zaščitne opreme še pričakuje država?

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
AVTOR
Veronika ...
KOMENTARJI
43
Na gospodarskem ministrstvu zavračajo vse očitke, da ne sprejemajo donacij zaščitne opreme, ki je primanjkuje, in očitke, da niso odzivni, ob tem pa zagotavljajo, da bo od prihodnjega tedna naprej zaščitne opreme dovolj za vse. Skupna vrednost celotne naročene opreme naj bi znašala med 60 in 65 milijonov evrov, s prihodnjim tednom pa naj bi bila njena dobava bolj redna.

VEČ VIDEOVSEBIN

02:52

Iz 24UR: Dobava in zaloge zaščitne opreme

02:51

Iz 24UR: Zaostrene razmere v UKC Ljubljana glede zaščitne opreme

Zavod za blagovne rezerve je po besedah državnega sekretarja na gospodarskem ministrstvu Aleša Cantaruttijaže sklenil pogodbe za zaščitne maske, ki so nujno potrebne za tiste v prvi bojni liniji, medicinsko osebje. Teh je skupaj kar 30 milijonov in pol; največje naročilo je za troslojne kirurške maske, saj so jih naročili 25 milijonov. Cantarutti je dejal, da računajo, da bo manjša pošiljka prispela že prihodnji teden. Naročili so tudi 4 milijone in pol mask FFP2 z respiratorjem in en milijon mask FFP3 z respiratorjem.

Različne pogodbe so sklenili še za ostalo zaščitno opremo: pralne maske domače proizvodnje, zaščitne rokavice, plašče, obleke, dezinfekcijska sredstva itd. Na kritike zdravstvenega sistema odgovarjajo s temi številkami, a ob tem priznavajo, da je bila dobava do zdaj zaradi transportnih omejitev večkrat ogrožena. Pričakujejo pa, da bo od prihodnjega tedna dobava zaščitnih sredstev bolj redna.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Od včeraj so dobavljene tudi prve maske slovenske izdelave, ki jih po novem proizvaja slovensko podjetje Prevent Deloza. Do zdaj so dobavili že več kot 3420 pralnih zaščitnih mask, do torka pa naj bi jih dostavili še 2280. Dogovor s tem podjetjem je, da bodo od začetka aprila vsak dan dobavili kar po 10 tisoč mask, njihova skupna kapaciteta pa je ocenjena na 150 tisoč teh mask. Prav tako bo maske izdelovalo podjetje iz Škofje Loke Filc, kjer so že prejeli 4000 kvadratnih metrov materiala iz Nemčije. Ta je trenutno še v testiranju, a naj bi zadostoval za 150 tisoč mask, ki bi zagotavljale standard mask FFP2. Na ta način želi vlada zagotoviti določeno mero samooskrbe z maskami.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Cantarutti pa je danes pozval: "Smo seveda zelo hvaležni, se zahvaljujemo vsem podjetjem, ki iskreno skušajo pomagati, ki iskreno poskušajo dostaviti ta sredstva v Slovenijo. Tistim pa, ki v tem vidite tudi priložnost za zaslužek, za lahek zaslužek, da ne rečem vojno dobičkarstvo, prosim vas: ne kličite nas, ne zasedajte naših e-mailov in ne jemljite nam dragocenega časa."

Prejeli bomo 948 respiratorjev

Poleg mask in ostale zaščitne opreme čakamo tudi na nujno potrebne respiratorje. Celjska bolnišnica naj bi jih jutri prejela 20, ob tem pa je Zavod za blagovne rezerve sklenil pogodbe za dobavo še 326 respiratorjev. Če k temu prištejemo dobavo iz ljubljanskega UKC, donacijo HSE in najnovejšo donacijo kitajske skupine Hisense, ki ima v lasti Gorenje, bomo skupno prejeli 948 respiratorjev.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Skupna vrednost celotne naročene opreme naj bi znašala nekje med 60 in 65 milijonov evrov. Cantarutti pa se danes ni želel odzvati na vprašanje, kje je 2,8 milijona mask, ki jih je še prejšnji teden obljubljal minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, češ, da če teh mask ne bo, ne bo prehudega izpada.

Spremljajte aktualne informacije
Spremljajte aktualne informacijeFOTO: POP TV