Slovenija

Tožilstvo: Napad na domovanje tožilke razumemo kot poskus ustrahovanja

Ljubljana/Koper, 01. 03. 2024 09.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, M.S., K.K.
Komentarji
299

Na hišo, v kateri živi državna tožilka, zaposlena na Okrožnem državnem tožilstvu v Kopru, je 25. februarja v zgodnjih jutranjih urah neznanec odvrgel steklenice z vnetljivo snovjo, t. i. molotovke. Na Vrhovnem državnem tožilstvu dogodek ostro obsojajo. Upajo, da bo Policija napad hitro raziskala in prijela storilca.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Napad na hišo tožilke
    03:43
    Iz 24UR ZVEČER: Napad na hišo tožilke
  • Iz 24UR: Napad z molotovkama
    02:19
    Iz 24UR: Napad z molotovkama
  • Mirjam Kline o napadu na domovanje tožilke
    01:30
    Mirjam Kline o napadu na domovanje tožilke

Namestnica generalnega državnega tožilca RS Mirjam Kline je na izjavi za medije pojasnila, da so bili o incidentu obveščeni 26. februarja s strani vodje okrožnega državnega tožilstva v Kopru. Kot je poudarila, napad na domovanje tožilke ostro obsojajo, še posebej, če se izkaže, da je bil povezan z opravljanjem njenega poklica.  

"Napad razumemo kot poskus ustrahovanja in vplivanja na njeno delo, hkrati pa je to tudi napad na celotno državno tožilstvo," je dejala. 

Mirjam Kline je dodala, da državni tožilci z izvajanjem kazenskega pregona prispevajo k varnosti posameznikom in celotne skupnosti, pri izvajanju svojega poslanstva pa ostajajo odločni. "Hkrati pričakujemo, da je osnovni pogoj za to tudi varnost državnih tožilcev." 

Razlogov za napad Kline ne pozna, pričakuje pa, da jih bo raziskala Policija. "Ne da se potrditi, da je bilo v zvezi z opravljanjem njenega poklica, kot tudi ne, da ni bilo," je odgovorila na vprašanje o motivu napada. Z oškodovanko je že vzpostavila osebni stik. "Seveda se ne počuti dobro, odločena pa je, da bo opravljala svojo funkcijo še naprej in svoje poslanstvo in seveda tudi ona pričakuje, da bo policija opravila svoje delo in da bo dogodek raziskan in da bo v primeru kaznivega dejanja storilec tudi prijet," je poudarila Kline.

Na vprašanje, ali je tožilka v zadnjem času imela težavne primere, pa je Kline povedala, da takšna dejanja tudi v preteklosti niso pokazala, da bi tožilci ali sodniki, ki so bili tarča raznih napadov, imeli v tem trenutku kakšne hujše primere. "Tožilka o tem ni povedala ničesar, jo je pa veselilo, da smo se takoj odzvali in da jo bomo skušali zaščititi," je zaključila Kline.

Molotovka. Slika je simbolična.
Molotovka. Slika je simbolična. FOTO: Shutterstock

Policija: Do zdaj ni potrditve, da je dejanje povezano s funkcijo tožilke

S PU Koper so danes sporočili, da kriminalisti zadevo preiskujejo. Do zdaj so z ogledom kraja in zbiranjem obvestil ugotovili, da je neznani storilec s ceste, ki poteka pod dvostanovanjsko hišo, proti objektu odvrgel dve steklenici, prirejeni za povzročitev požara, saj sta bili napolnjeni z bencinom. 

Ena steklenica je zadela kovinsko ograjo balkona v prvem nadstropju večstanovanjske hiše (sosednji objekt), pri tem pa povzročila požar na oknu oškodovanca. Druga steklenica je pristala na vrtu stanovanjske hiše državne tožilke in ni povzročila požara oz. premoženjske škode. 

"Po do sedaj zbranih obvestilih ni bilo potrjeno, da je dejanje storilca povezano z opravljanjem funkcije državne tožilke ali iz razloga maščevanja v povezavi z opravljanjem njenega dela. Intenzivna kriminalistična preiskava kaznivih dejanj sicer še poteka," so pojasnili. Dodali so, da v vsakem primeru preverijo obstoj in resnost grožnje. Pri tem ocenijo, da je storilec sposoben izvršiti grožnjo, ali ima za to sredstva, ter okoliščine, povezane z žrtvijo. 

"Vzporedno s tem, glede na resnost oz. dokler ne ovrže dejanske namere storilca, Policija izvaja vse aktivnosti, da do izvršitve grožnje ne bi prišlo. Pri tem izvajamo različne operativne ukrepe, oškodovancem svetujemo tudi samozaščitno obnašanje."

Obsodbe napada

"Najostreje obsojam vsak napad in grožnjo zoper državljane RS, njene državne organe, institucije in funkcionarje, ki izvršujejo državno  oblast," je medtem v odzivu na dogodek zapisala pravosodna ministrica v odstopu Dominika Švarc Pipan

"Napad na državno tožilko ne pomeni samo neposrednega oziroma osredotočenega napada na tožilko in njeno družino, ampak tudi napad in agresijo usmerjeno na državno suverenost, državno varnost in varnost slovenskih državljanov, zato se moramo vsi na takšna ravnanja nemudoma odzvati, ukrepati in storiti vse, da se storilec oziroma storilci izsledijo, da se zaščiti državna suverenost in varnost državljanov," je dodala. 

Predsednik vlade Robert Golob ostro obsoja vsakršne grožnje ali nasilje, so sporočili iz njegovega kabineta. "Napad na državno tožilko je napad na pravosodje, je napad na državo. Takšna dejanja so nesprejemljiva in nezdružljiva z demokratičnimi vrednotami in spoštovanjem pravne države," je poudaril Golob. Izrazil je prepričanje, da bodo organi pregona storili vse potrebno, da bodo preprečili nasilje in zagotovili ustrezno zaščito.

Švarc Pipanova še poudarja, da napad ne sme ostati neraziskan. Kot meni, bo le skupno zavzemanje za vladavino prava pripomoglo, da  takšnih in podobnih napadov na tožilce in tožilsko neodvisnost v bodoče ne bo več. 

Odzvali so se tudi v Slovenskem sodniškem društvu, kjer so "pretreseni nad današnjo vestjo, da je pred nekaj dnevi neznanec na hišo tožilke v Kopru odvrgel tri molotovke. Dejanje ostro obsojamo, napadeni tožilki pa izrekamo vso podporo," so zapisali.

Odzval se je tudi predsednik vlade Robert Golob, ki ostro obsoja vsakršne grožnje ali nasilje. "Napad nad državno tožilko je napad na pravosodje, je napad na državo. Takšna dejanja so nesprejemljiva in nezdružljiva z demokratičnimi vrednotami in spoštovanjem pravne države. Prepričan je, da bodo organi pregona storili vse potrebno, da bodo preprečili nasilje in zagotovili ustrezno zaščito," je zapisal. 

KOMENTARJI (299)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

setisfekšn
02. 03. 2024 18.50
+1
Tko ko gledam te hutijce ki potapljajjo ladje in grozijo ameriskim vojaškim ladjam kje je le njihova obrambna vojaska superiornost pred bogimi hutiji!!!a si predstavljate da bi rusi napadal tele amero ladje!saj bi sle vse pod vodo z letalonosilkami vred!!
Ici
02. 03. 2024 15.02
Če si pravi "as" in pravi "karakter", pogasiš in ne kličeš nikogar. Tako pokažeš hrabrost in pokončno držo. Tole jokcanje pa je odraz strahu in nesamozavesti.
M_teoretik
02. 03. 2024 13.44
+3
Če ni v ozadju spet kakšno lubosumje in skakanje čez plot!?
ap100
02. 03. 2024 10.53
+0
s svojim načinom dela poskušajo ustrahovati le oni - vsi ostali če so nedolžni oziroma ni dokazov kar je isto- se nemočno branijo pred bogovi -
iziizi
02. 03. 2024 10.25
-1
Ni corone
02. 03. 2024 09.12
+3
Jožajoža
02. 03. 2024 08.06
-3
janšisti,pomirite se. še malo, pa bo vojna na evropskih tleh.pa bomo videli, koliko vas je v hlačah
Darko32
02. 03. 2024 09.31
+2
Čakaj malo a ti pozivaš k državljanski vojni. Daj nehaj že enkrat tvojo propagando komunizma terati. VIdite kaj ste naredili pred 2 sv vojno in med njo. Zlorabljali ste narod in potem pobegnili, ter pustili narod nemočen in brez zaščite. Zato s emalo zamisli o tvojih izjavah in tvojem spihu stanju.
txoxnxy
01. 03. 2024 20.11
+3
Še dober da ni tiste zelene petarde vrgel , ker so z zakonom prepovedane , če pa je kdo hotel tožilko podkupiti s tremi steklenicami Jacka z dostavo na dom pa danes tud ni tako slabo. No vsaj v službo ne bo več zamudila , ker spanec bo pa bolj rahel zaradi slabe vesti .
Darko32
01. 03. 2024 20.05
+7
Nevem če je to vstrahovanje. Prej bi rekel, da gre za sila čudno stanje tukaj. Namreč sem poslušal poročila in oni so prestrašeni. A ko ljudi po nedolnem obtožijo in potem beremo, da so oproščeni pa ni so ti ljudje ogroženi in jim nihče ne plača škode, katero so povzročili. ZAto tukaj gre prej za neko čudno politično igro z ciljem, da se preusmeri pozornost, ker jim narod več ne verjame bodo očitno sedaj začeli z takšnimi manevri.
martin celin
01. 03. 2024 19.35
+7
Verjetno samo ona ve zakaj se je to zgodilo.
osiveli_ritmični_gimnastik
01. 03. 2024 19.34
+0
pa to je to....
osiveli_ritmični_gimnastik
01. 03. 2024 19.34
+2
tako se bo izboljšalo slovensko pravosodje
MizarAnton
01. 03. 2024 19.27
+6
Pa kako je napad povezan z opravljanjem dela...saj baje da ne delajo, če stavkajo, al kaj...
SREBRNIBREG.
01. 03. 2024 19.25
-1
Me zanima, če ni tožila svetovalca prejšnje vlade.
začetek konca
01. 03. 2024 18.33
+16
Ob včerajšnjem uboju na Tolminskem Policija trdi , da so bili proti storilcu v preteklosti nemočni , ker da GA ŠČITI SOCIALNA ....Totalno zavožen sistem !!!
mackon08
02. 03. 2024 08.32
+0
Daj ne piši bedarij kot so, storilca ščiti socialna in je policija nemočna.
Petur
01. 03. 2024 18.12
+1
ali je kdo izgubil delo v Istrabenzu,ali nekdo uživa ob uničenju Istrabenza.. nekaj podobnega,saj zaradi alkotest a ne bi noben ubijal...
Lepinja
01. 03. 2024 18.06
+7
Korupcija se ne začne v soializmu, komunizmu.... ali demokraciji. Korupcija se začne pri človeku.
Darko32
01. 03. 2024 20.09
+6
Točno to, kar praviš. Žal vidimo, d aje največja korupcija prav v sodtvo, tožilstvu in POliciji. To, da beremo naslednje: Tožilstvo izjavi, da so se pogodili z storilcem, da prizna. Torej so se dogovorili o nekem kaznivem dejanju kako naj poteka sojenje. Pa to je noro in skorumpirano do amena. Če je nekdo kriv je kriv. Če pa je nekomu nekaj podtaknjeno pa se nima kaj pogajati z nikomur o nekem kriminalu, če ni kriv. Če tako gradimo pravno državo BOH POMAGAJ:
Ho Chi Joža
01. 03. 2024 18.05
+10
V začetku februarja se je zgodil napada na čistilko Višnjegorskega vrtca nobeden medij ni o tem poročal,Poročila policije pa še od nikjer.
Verus Clavis
01. 03. 2024 18.03
+4
Ma ne no? A ni metanje molotvk znak ljubezni, topline in čudivitih medosebnih odnosov? Če ne bi napisali, da to vidijo kot ustrahovanje, bi kdo lahko pomislil, da je kršitelj zaljubljen vanjo.
REFERENDUMzaIZTOP
01. 03. 2024 18.02
+2
Sej ni h tud ne briga, če nekdo vam vrže molotovko v okno
Ricinus
01. 03. 2024 17.48
+11
˝Napad na domovanje tožilke razumemo kot poskus ustrahovanja˝: Ja dobro jutro, res ste pametni, saj tako jer bilo valjda tudi mišljeno, ne pa kot prispevek k ogrevanju, ker imajo reveži prenizke plače