Slovenija

V Petrinjo poslali že drugo pošiljko pomoči iz Slovenije: predvsem šotori, postelje, grelniki

Ljubljana, 30. 12. 2020 08.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Karmelina Husejnović, STA, Mirko Vorkapić
Komentarji
176

Prva pomoč, ki jo je Slovenija namenila Hrvaški po torkovem uničujočem potresu, je ob polnoči prispela v hrvaški logistični center v Jastrebarskem. Dopoldne pa so iz Uprave za zaščito in reševanje na Hrvaško poslali že novo pošiljko pomoči, predvsem šotore, postelje, grelnike in razsvetljavo. V Sloveniji sicer poteka več akcij zbiranja pomoči za prizadete prebivalce. Na pomoč pa so se odzvale tudi številne druge države.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Upanje za Petrinjo
    02:37
    Iz 24UR: Upanje za Petrinjo
  • Iz SVETA: Pomoč tudi iz Slovenije
    03:08
    Iz SVETA: Pomoč tudi iz Slovenije

Malo pred 10. uro je iz skladišča civilne zaščite v Rojah v Ljubljani proti Hrvaški krenila nova pošiljka s humanitarno pomočjo za prizadete v rušilnem potresu v Petrinji in okolici. "Gre za nastanitveno opremo za prebivalstvo, danes bomo poslali 10 raztegljivih šotorov s kompletom za ogrevanje in razsvetljavo, 100 terenskih postelj in 100 spalnih vreč," so pojasnili na Upravi za zaščito in reševanje. 

Že včeraj smo sprožili vse mehanizme za pomoč Hrvaški, je na današnji vladni novinarski konferenci povedal poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan. "Včeraj ob 20. uri zvečer smo poslali prvo pošiljko pomoči, dva kamiona, ki sta prispela na Hrvaško še pred polnočjo," je povedal in dodal, da so danes poslali še eno pošiljko s kompletno opremo za namestitev in razsvetljavo. "Če bo potrebno, se bomo še vključili v pomoč," je še dodal poveljnik Civilne zaščite

V logistični center v Jastrebarskem na Hrvaškem je kot rečeno že ob polnoči prispela prva tovornjaka pomoči iz Slovenije, na katerih so bili med drugim štirje bivalni zabojniki. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kot je že v torek za 24UR ZVEČER pojasnil Srečko Šestan, je Slovenija sosedom takoj ponudila pomoč, vendar pa so morali počakati na uradno potrditev s hrvaške strani, kot veleva ustaljeni postopek. "Mi smo njihov uradni zahtevek čakali do približno 18. ure. Ko je prišel, sem bil prepričan, da bodo prosili tudi za ekipe reševalcev tega niso storili, ampak so zaprosili samo za materialno pomoč. To smo že pripravili in okoli 20. ure napotili štiri zabojnike s svojimi vozili v Zagreb," je dejal Šestan. 

Hrvaška je po besedah Šestana zaprosila za zabojnike, za zimske ogrevane šotore, agregate, postelje in spalne vreče.

Obrambni minister Matej Tonin je že v torek sporočil, da bo Slovenija Hrvaški pomagala z modularnimi bivalnimi enotami, šotori, posteljami, grelci in agregati.

Šestan je včeraj odsvetoval, da bi se posamezniki kar sami organizirali in z nekakšnimi konvoji odšli proti Petrinji, že zato, ker bi lahko tam ob tem nastala velika zmeda. 

Kacin: Za osebe, ki gredo pomagat na Hrvaško, vstop v Slovenijo brez karantene ali negativnega testa

Za osebe, ki za 48 ur potujejo na Hrvaško zaradi pomoči ob torkovem rušilnem potresu, je po novem vstop v Slovenijo mogoč brez karantene ali negativnega testa na novi koronavirus, je na današnji novinarski konferenci povedal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

Kot je dejal Kacin, je ministrstvo za notranje zadeve k sedmim izjemam, ki omogočajo vstop v Slovenijo brez karantene na domu in brez predložitve negativnega testa na novi koronavirus, dodala še eno.

"Do preklica velja, da osebe, ki potujejo na Hrvaško zaradi pomoči pri reševanju in odpravi posledic potresa in se vračajo najmanj 48 po prehodu meje, ne potrebujejo negativnega testa niti ne bo za njih odrejena karantena," je poudaril.

V Sloveniji za Hrvaško po potresih več akcij zbiranja pomoči

Pomoč za prizadeto območje pa zbirajo tudi preverjene humanitarne organizacije, med drugim Rdeči križ in Slovenska karitas. Rdeči križ Slovenije je hrvaškemu Rdečemu križu iz sklada za solidarnost že v torek nakazal 10.000 evrov. 

Rdeči križ Slovenije je odprl poseben sklic za zbiranje denarnih sredstev. Vsi, ki želijo prispevati, lahko za akcijo Potres Hrvaška sredstva nakažejo na njihov transakcijski račun SI56 0310-0111-1122-296 s sklicem SI00-96885. Uporabniki mobilnih storitev A1, Telekom, Telemach in T-2 lahko prispevajo tudi s poslanim SMS sporočilom na 1919 z Besedo SKUPAJ en evro ali SKUPAJ5 pet evrov.

 

Preko Slovenske karitas pa je mogoče pomagati z SMS-sporočilom in ključno besedo KARITAS5, poslano na številko 1919. Pri tem boste darovali pet evrov. Mogoče je pomagati tudi z nakazilom na transakcijski račun Slovenske karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, številka SI56 0214 0001 5556 761. Kot namen se navede Potres Petrinja, za sklic pa SI00 627.

Pomoč prizadetim zbirajo tudi v Zasavju. Občina Trbovlje danes do 20. ure v trboveljskem centru za zaščito in reševanje zbira materialno pomoč. Ob tem so sporočili, da na Hrvaškem najbolj potrebujejo hrano, bunde, higienske potrebščine in spalne vreče.

Denarna sredstva za pomoč prizadetim v potresu je mogoče nakazati tudi na transakcijski račun Društva prijateljev mladine Trbovlje številka SI56 6100 0001 9204 698 s sklicem SI00 27-2020 ter namenom Potres Hrvaška.

Občina Trbovlje je tudi napovedala, da bo v sodelovanju s prijateljsko hrvaško občino Labin občinam Petrinja in Sisak poslala materialno in denarno pomoč. Ob tem so se v Zasavju spomnili, da so med drugo svetovno vojno zavetje pri ljudeh v Petrinji našli tudi nekateri Trboveljčani.

Predvsem materialno pomoč zbirajo tudi v številnih krajih po Sloveniji. 

Tudi v PGD Rogatec so že kmalu po včerajšnjem potresu priskočili na pomoč in začeli zbirati pomoč v tamkajšnjem gasilskem domu. Pomoč so danes s kombiji odpeljali proti Hrvaški.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pomoč so zbrali tudi v Celju.

Župan Ajdovščine Tadej Beočanin pa je sporočil, da je ta občina pobratenemu mestu Petrinja v znak podpore in solidarnosti namenila 10.000 evrov humanitarne pomoči. "Z mestom Petrinja smo odnose navezali ob koncu druge svetovne vojne. Nekatere naše vezi so ostale zapisane v času, druge pa predstavljajo nevidno vez, ki se je sedaj, v teh težkih časih, ponovno okrepila," je še zapisal. Dodal je, da se lahko občani, ki želijo pomagati, pridružijo zbiranju sredstev prek humanitarnih organizacij, Rdečega križa in Karitasa.

Na poti v Petrinjo je tudi pomoč iz Pirana. Najnujnejše potrebščine v skupni vrednosti 5500 evrov ki jih je za prebivalce Petrinje zbiralo Hrvaško kulturno društvo Istra, bodo v porušeno mesto prepeljali ob sodelovanju občine Piran, javnega podjetja Okolje Piran in krajevne skupnosti Portorož. Vozilo bo pošiljko z devetimi paletami pijače in nepokvarljive hrane, kot so konzervirana živila, moka, testenine, riž, olje, pa tudi pripomočki za osebno higieno, sanitetnim materialom in odejami, na prizadeto območje dostavilo predvidoma v četrtek, je občina Piran še zapisala v sporočilu za javnost.

Hrvaški po potresu na pomoč tudi številne druge države

Hrvaški so po rušilnem potresu, ki je v torek prizadel območje Petrinje, na pomoč poleg Slovenije priskočile tudi številne druge evropske države. Na hrvaško prošnjo za pomoč so se med drugim odzvale Avstrija, Italija, Grčija, Romunija, Češka, Švedska in Srbija.

Hrvaška je v torek sprožila mehanizem EU za civilno zaščito, v okviru katerega je zaprosila za zimske šotore za od šest do osem oseb, svetilke na notranjo uporabo, reflektorje, električne grelnike, zložljive postelje, spalne vreče in bivalne zabojnike.

Kot poroča spletni portal N1, bo Avstrija na Hrvaško poslala 470 zložljivih postelj, Italija pa 100 zimskih šotorov. Iz Grčije bo prispelo 40 šotorov, 50 električnih grelnikov, 500 zložljivih postelj in 14 bivalnih zabojnikov.

Švedska pošilja 60 šotorov in 2000 zložljivih postelj, Češka stolp za osvetlitev, deset električnih grelnikov, 600 zložljivih postelj in 1200 spalnih vreč.

Srbija bo sosednji državi pomagala s finančnimi sredstvi. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je vladi naročil, naj za pomoč Hrvaški nameni milijon evrov.

Pozivi k previdnosti, saj se na Hrvaškem že pojavljajo sumljivi računi za zbiranje pomoči

Podpredsednik Hrvaškega združenja menedžerjev varnosti (Hrvatska udruga menadžera sigurnosti) Alen Delić pa je opozoril, da se na družbenih medijih širijo tudi lažne novice o posledicah potresa in zbiranju predvsem denarne pomoči. "V tem trenutku se je najbolje držati tistih informacij, ki jih na službenih straneh objavi štab civilne zaščite ali hrvaški Rdeči križ," je za 24sata.hr dejal Delić in opozoril, da se pojavljajo tudi sumljivi tekoči računi za zbiranje pomoči. 

Ob tem je ljudi, ki bi želeli pomagati prizadetim v potresu, opozoril, naj bodo zelo previdni, saj da lahko tudi v prihodnjih dneh na družbenih medijih pričakujemo pojavljanje lažnih akcij zbiranja denarne pomoči. Ljudem je svetoval, naj spremljajo relevantne medije, ki objavljajo preverjene informacije tudi o tem, kje zbirajo pomoč.

Na Hrvaškem se tla tresejo od ponedeljka. Najbolj uničujoč potres z magnitudo 6,4 je v torek zahteval sedem smrtnih žrtev. Tla se na Hrvaškem tresejo tudi danes. Največ gmotne škode je na območjih Petrinje, Gline in Siska.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (176)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hotchilipoper
31. 12. 2020 09.08
Kovačeva kobila je pa bosa
hotchilipoper
31. 12. 2020 09.07
Pri nas si kralji ulice tudi želijo šotore in grelnike
mindfields
30. 12. 2020 20.53
+1
Ja v taki stiski treba pomagat...je pa fora v tem da Hrvati nikoli niso nobenemu pomagali..kr je paradoks danes poslusam Srbija bo dala 1 milon€ Hrvaški oziroma ze nakazano. Se pa spomnim ko je NATO bombardiral Srbijo in vsak dan ubijal otroke, na hrvaški tv je voditeljka rekla “nato letalom želim noč brez oblakov”... Ko je bilo ubitih 3 otroka so hrvati govorili še premalo... Nas pa itak ob vsaki priložnosti nasankajo..toti hrvati
DEEP
30. 12. 2020 17.20
+6
Hvala Slovenci na pomoči CRO. Nikoli nismo dvomili da ste dobri ljudi! Mir zvami!!
Dracul Va Domni DinNou
30. 12. 2020 17.04
+4
Upam, da so vzeli se malo briketov in sena za lacne hisne in domace zivali. Tudi na njih ne smemo pozabiti, marsikaksne so ostale tudi pod rusevinami 😟🙏❤️
Misika1967
30. 12. 2020 16.50
+8
Lepo in prav je da pomagamo. To so preprosti ljudje in ne politika.
misterbin
30. 12. 2020 16.30
-7
Spet se bodo HDZ poedinci obogatili na račun potresa . Ne spomnim se,da bi Hrvaška bilo kako pomagala ko je zadelo LOG pod mangartom
Žac
30. 12. 2020 16.34
+8
Se spomniš Bele krajine? Zdaj na google pa pogoogli kje je to sploh. Tvoj IQ je se v zacetku razvoja,glede na komentarje kaksne pises. Saj si nisi ti sam kriv. Kriva je narava. Zal.
Uporabnik1812060
30. 12. 2020 16.15
+7
Lahko bi se zmenili s kakšnim hotelom, ker so itak zaprti in bi država krila stroške, da bi bili ljudje lahko na toplem. Biti v šotoru ob tem času, ni ravno prijetno. Za te, ki pa dajejo lažne trr za lasten zaslužek, takim pa kazen, če ga odkrijejo, da bi plačeval do konca življenja. Prav odvratno je, ko se nekdo hoče okoristit na račun žrtev.
rekof
30. 12. 2020 16.14
+6
Mah ne vem ,.. koliko me je zjutraj zbudilo 4.5 ali manj,.. si sploh ne predstavljam kako mora biti tam.
FAUSTOS1
30. 12. 2020 16.03
-4
KAJ JE S TEM da jj vstraja da na podarjeno opremo napišemo darilo sds in ne slovenije,še en unikum janšistov
Nimasmisla
30. 12. 2020 15.57
+2
Samo ne v denarju ta bo pristal HDZ žepih
rzui
30. 12. 2020 15.52
+0
Rajši pomagajte mihi in matiji zdaj bomo pa to poslušali dva tedna
Amasakul
30. 12. 2020 15.24
-4
Vedno rešujemo Hrvate, pozimi in poleti.
tarzan13
30. 12. 2020 16.00
+4
ti res nimaš sočutja do ljudi ki so čez noč vse izgubili.
Nejeverni Tomažek
30. 12. 2020 14.40
+12
Eni se vsajate, zakaj folk zbira hrano, da Hrvaška lahko sama poskrbi za to...ja res je, verjetno imajo sami dovolj zalog , ampak gre se za človeško gesto, za dobre medsoseske odnose. Isto kot virus, narava ne pozna meja in kaj hitro se lahko to zgodi nam. Tako da vsaka čast ljudem, ki so se angažirali. Eno je politika, drugo pa je to, da smo vsi ljudje in nikoli ne ves kdaj bomo mi potrebovali pomoč Hrvaške. Pa četudi bodo to samo plastenke vode ali spalne vreče. Poleg vsega je še korona in ni jim lahko, ljudem mislim , ne govorim o politiki
mirko_mir?ek
30. 12. 2020 13.57
+10
Spet bodo na plan prišli razni Muminovići (iz šoštanja) in dobičkarji kot že nekoč :(. Prosim pazite.
Mađioničar
30. 12. 2020 13.47
+15
Prav je, da se pomaga, ne me narobe razumet. Vedno pokažemo sočutje, sploh za tujce. Le na svoje vedno pozabimo...
Slovenija?
30. 12. 2020 14.28
+15
Se strinjam, treba je pomagat, fino bi bilo pa tudi če bi naši vrli politiki pomagali tudi našim brezdomcem in revnim, šele nato pa tujcem
glavni Baja
30. 12. 2020 16.50
trdokuhanojajce
30. 12. 2020 13.37
+19
Držite se. Sožalje svojcem umrlih.
krneki-123
30. 12. 2020 14.14
+6
Gregi82
30. 12. 2020 13.01
+12
cari?
30. 12. 2020 12.59
-13
Vse je lepo in prav da se pomaga. Sam koliko jaz razmišljam... Sej Hrvaška ima dovolj sredstev in denarja da jim pomaga.
krneki-123
30. 12. 2020 14.15
+8
MOJSTER SQIRTINGA
30. 12. 2020 12.54
+17
Pomagajmo si med sabo.