Slovenija

Na inšpektoratu za delo val odpovedi: krivi mobing in slabi odnosi?

Ljubljana, 14. 04. 2024 10.18 | Posodobljeno pred 15 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Inšpektorat za delo je zajel val odpovedi, od januarja lani se je poslovilo 27 zaposlenih, domnevno tudi zaradi mobinga in slabih odnosov. Na ministrstvu za delo so z odzivi skopi, pojasnili so le, da so s tamkajšnjimi razmerami seznanjeni. Naj bi se pa glavni inšpektorici za delo Katji Čoh Kragolnik majal stolček.

Časnik Dnevnik je nedavno poročal, da je inšpektorat, ki ga od junija lani kot vršilka dolžnosti in od decembra kot direktorica s polnim mandatom vodi Katja Čoh Kragolnik, v zadnjih mesecih zapustilo več zaposlenih.

Očitki o trpinčenju

Iz pisma, ki ga je Čoh Kragolnikova poslala sodelavcem, izhaja, da se je večji val odhodov uslužbencev začel že z začetkom leta 2023, "nedavni odhodi, nekateri tudi povsem v dogovoru, pa so vezani predvsem na uslužbence, ki so bili na inšpektoratu zaposleni krajši čas, v obdobju od začetka leta 2023".

Katja Čoh Kragolnik
Katja Čoh Kragolnik FOTO: Vlada RS

Po informacijah STA so odhodi povezani tudi z mobingom in zelo slabimi odnosi na inšpektoratu. Po pričevanju zaposlenih naj bi namreč dolgoletna uslužbenka v finančni službi inšpektorata verbalno trpinčila več sodelavcev, in sicer z nenehno elektronsko pošto, pritiski, neprimernim glasnim in žaljivim komuniciranjem na hodnikih in pred drugimi uslužbenci, obrekovanjem. Zaposleni naj bi na to opozorili kadrovsko službo in predstojnico Čoh Kragolnikovo, a brez večjega uspeha.

Glavna inšpektorica naj za tovrstne stiske zaposlenih ne bi imela posluha, slišati je celo, da zgolj "slepo sledi" omenjeni uslužbenki finančne službe in da je ta tista, ki v resnici vodi inšpektorat. Posebej mladi naj bi zaradi slabih odnosov, ki da ovirajo delovni proces, iskali priložnosti na drugih delovnih mestih, o odhodu naj bi razmišljalo še več zaposlenih.

Na inšpektoratu so na povpraševanje v zvezi s trpinčenjem na delovnem mestu na kratko odgovorili, da nimajo nobene uradne prijave mobinga.

Luka Mesec
Luka Mesec FOTO: Damjan Žibert

Krizni sestanek z ministrom Mescem

V zvezi z odhodi je na dan prišla tudi zgodba o najemanju zunanjih izvajalcev na inšpektoratu. Za opravljanje kadrovskih storitev so namreč po njenem odhodu najeli nekdanjo uslužbenko kadrovske službe, tako prakso pa je javno obsodil tudi minister za delo Luka Mesec. Kljub tej obsodbi naj v zvezi s tem na inšpektoratu ne bi bilo sprememb, t. i. outsorcing naj bi se nadaljeval.

STA je izvedela tudi, da se je Mesec pred dnevi zaradi slabih razmer sešel z vodstvom tega organa v sestavi ministrstva za delo. Na inšpektoratu so v zvezi s tem povedali le, da "redno sodelujejo z ministrstvom in ministrom Mescem glede različnih tem s področja dela inšpektorata, predstojnica sodeluje tudi na sejah kolegija ministra".

Neuradnih informacij, da je minister za delo nezadovoljen s Čoh Kragolnikovo in da že išče novega glavnega inšpektorja, niso komentirali. Po informacijah STA naj bi sicer na ministrstvu na to funkcijo že snubili druge ljudi, a imajo pri iskanju ustreznih kandidatov težave.

So pa na ministrstvu za delo glede dogajanja na inšpektoratu skopi s pojasnili. Navedli so le, da so s tamkajšnjimi razmerami seznanjeni. Z vodstvom inšpektorata so že opravili razgovor in se dogovorili, kako zadeve urediti, so potrdili. Kot so še zatrdili, delajo vse, kar je v njihovi moči, da izboljšajo delo in učinkovitost inšpektorata.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (154)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mi16
15. 04. 2024 15.10
+0
Take tete si baje ognevite v postli!!
Japa Jade
15. 04. 2024 10.23
-1
CELJAN 2 : V času JJ je teror zganjal ČERNAČ na koheziji, odšlo je cca 25 % zaposlenih, po odhodu, pa je delovna mesta enostavno zapiral. Ni pa imel težave zaposliti sinčka Franca PUKŠIČA, malega Markota in to na delovno mesto, ki je zahtevalo sistemska znanja s področja računalništva. Da ga tam ni več ni potrebno dodajat, odšel je s ČERNAČEM.
ZigaZois
15. 04. 2024 09.34
+4
Tri prijave kršitev delovne zakonodaje v enem večjih podjetij v Sloveniji. Za neplačevanje prispevkov so se zmenili na pol po posvetovanju z inšpektoratom. Za nespoštovanje kolektivne pogodbe je bila izdana odločba a se je vleklo do pravnomočnosti in so delavci popustili pritisku delodajalca in je tako padlo v vodo. Za mobbing pa sploh niso niti mignili. Kar se mene tiče je isto ali so tam ali pa ne. Kar zaleže je samo ukrepanje po pritisku medijev. Za tako delo je dovolj en sam inšpektor.
biggbrader
15. 04. 2024 09.33
+3
A je doma tudi huda ?!
SLObunkeljn
15. 04. 2024 09.30
+3
In to ravno na inšpektoratu za delo ... saj ni res, pa je ....
2mt8
15. 04. 2024 09.17
+7
Inšpektorat za delo išče Slovence, ki delajo na črno. Ampak Slovenci delajo in plačujejo davke zato da lahko Balkanci pri nas delajo na črno in vlečejo socialno. Aja, teh pa ne vidijo.
Glavni_Baja1
15. 04. 2024 09.29
-4
to pa ja, sam vi delite. ko bo naval migrantov, boš še več delal, ovčica
Darko32
15. 04. 2024 09.12
+3
Kaj se čudimo temui. To je samo slika strokovnega znanja in karakterja osebe, katera z paniko opravlja neko delo. Zato se ne smemo čuditi, če je toliko anarhije pri nas. Pa njim ni v interesu, da neki stvari pridejo do dna ali pa da na področju zaposlovanja delajo zakonito. Če vidimo, da celo po sodiščih zapolujujejo pripravnike, katere nič ne plačajo in potem vidimo, da podjetja pišejo neke ocene in opise delovnega mesta prosto po prešernu in ljudem, kateri pridejo na razgovor pa jim naložijo vse živo, da morajo delati na istem delovnem mestu. Potem pa se pejmo nek red in disciplino. Sočasno pa kot vidimo Inšpektorat je samo zato, da vlečejo dobre plače in nič ne delajo. Tistijh par fizikalcev obtožijo in potem na tem opravičujejo svoje delo. Sočasno pa nič ne naredijo na področju konflikta interesov in vzpostavljanju pravne države. V tem priemru pa vidimo točno to, kar 'pravim, da oseba nima nekih izkušenj v praksi ampak je samo dobro nadudlana. Sočasno pa ko bereš človek dobi občutek, da bodo kar ljudje iz vodstev podjetij sami nosili k njim prijave, da bodo sebe prijavlljali.
jafalical
15. 04. 2024 08.56
+4
O tem se je ze govorilo, pa nihce nic.Nekaj je zelo narobe. So na polozajaih osebe, ki "izkrivljeno sliko"projecirajo na druge in okrog sebe? Empatije ni v takih , do nikogar,kot do samega sebe. Le redki premorejo v sebi clovecnost z ostalimi vrednotami, ki spadajo v spoštovanje cloveka.Mislec na te na "polozajih", ko dobijo "moc", ko privrejo na dan travme, furstracije,napacna vzgoja,ko se to vse stopnjuje...je za nekatere ze povzrocena skoda, nepopravljiva skoda.
celjan2
15. 04. 2024 08.41
+6
Ce bi to bilo za časa vlade J. Ja bi ze imeli ulico. Tako pa vse ok.
zdravkob
15. 04. 2024 08.30
+5
V JS so odnosi vedno zelo napeti. Tam je pravo suženjstvo. Ena mala napaka pa te nataknejo na kol. Tam pa zna bit bitka za preživetje. Delo ni pomembno. Vse drugo pa je smrtno nevarno.
LuxVeritas
15. 04. 2024 08.10
+4
kamor pridejo vsi b3zijo od njih, se vedno sem v dvomih da so do I li dejansko 30% glasov na volitvah, ampak mi imamo celiko oslov ki gredo radi na led.
avgust.
14. 04. 2024 21.45
+2
To je ta super strokovni kader - od vrha navzdol - eden bolj sposoben, kot drugi. Mogoče bi si morali omisliti svetovanje kakšne instagram vplivnice po zgledu predsednika vlade, pa bo vse bolje. Si predstavljate zgodovinske učbenike - vlada skušala povečati priljubljenost z dopustniškimi objavami na instagramu - skoraj ne moreš verjet, a kaj, ko je na žalost to naša žalostna realnost.
Mamuth
14. 04. 2024 21.45
+7
Potrebno bo nagnati ta gnil rdeč kader iz javnih služb, pa se bo stanje hitro izboljšalo.
txoxnxy
14. 04. 2024 21.34
+1
Ma ka ste nori, že zjutraj na vsezgodaj ob 10 me pošilja na teren , ko še jutranje kavice nisem uspel popit , ta mobing se mora končati, grem na malico ker lačen si ful drugačen.
Samo-ne-rdeci
14. 04. 2024 21.30
+9
Gli mesec ve, kaj je delo.
slovenka62
14. 04. 2024 21.23
+6
Kaj pa sploh delajo??Nič.
BomberIzNordstrima
14. 04. 2024 21.11
+4
Menjava garniture, svobodnjaki, SD kadrujejo....
Gutenberg
14. 04. 2024 21.11
+4
Vse zaposlitve v JS za določen čas - dve leti. Brez izjem.
Iqos
14. 04. 2024 21.09
-5
No, najbrž jih je nekdo nateral delat. Prej so bli vajeni lagodnega lebdenja po pisarnah in vedrenja do konca delovnega dne. Ni lahko bit inšpektor.
Ri_ss
14. 04. 2024 20.59
+9
Koliko jih je šele odšlo v UKC Ljubljana pa se o tem nič ne piše. Zdravstveni sistem se v državi razpada, negovalnega kadra, zdravstvenih tehnikov, reševalcev ni! Vi pa o tem ne poročate. Toliko o novinarstvu.