Slovenija
Oglas

Na kaj morate biti pozorni pri nakupu električnega kolesa? Kaj pa subvencija?

Ljubljana, 30. 05. 2024 00.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Trgovine Freestyle, kjer ponujajo znamki Giant in Liv, vam v nadaljevanju razkrijejo 5 glavnih točk, ki vam bodo pomagale pri nakupu e-kolesa.

Električna kolesa so kot nalašč za raziskovanje v dvoje
Električna kolesa so kot nalašč za raziskovanje v dvoje FOTO: Arhiv ponudnika

Kako deluje električno kolo?

Električna kolesa uporabljajo sistem, pri katerem motor, običajno nameščen pri gonilki, poveča moč, ki jo kolesar vloži v poganjanje pedal. Na primer, če pritisnete s 100W moči, lahko električni motor to moč poveča do 4-krat, kar pomeni, da na pedala pritiskate s 400W. Stopnja moči motorja se enostavno regulira na kontrolni enoti, ki je nameščena na krmilu.

1. Namembnost uporabe

Električna kolesa nudijo široko paleto uporabnosti, prilagojene različnim potrebam in željam uporabnikov. 

Treking električna kolesa

Treking električna kolesa so namenjena kolesarjem, ki uživajo v daljših izletih in raziskovanju različnih terenov. Primerna so za tiste, ki želijo prevoziti daljše razdalje in uživati v rekreativni vožnji po asfaltiranih cestah, makadamskih poteh in lažjih gorskih poteh.

Mestna električna kolesa

Mestna električna kolesa so idealna za vožnjo v službo, opravljanje vsakodnevnih opravkov in premagovanje mestnega prometa. Namenjena so uporabnikom, ki iščejo udoben in praktičen način transporta po urbanem okolju.

Spredaj vzmetena ali polnovzmetena električna kolesa

Spredaj ali polnovzmetena električna kolesa so zasnovana za zahtevne gorske poti in terene. So prava izbira za avanturiste in ljubitelje gorskega kolesarjenja, ki potrebujejo robustno in zmogljivo kolo za premagovanje težkih in tehnično zahtevnih poti.

Polnovzmeteno električno kolo Giant Reign E+ 1
Polnovzmeteno električno kolo Giant Reign E+ 1 FOTO: Arhiv ponudnika

Ženska kolesa Liv

Liv je priznana znamka koles, ki se osredotoča na ustvarjanje vrhunskih koles, prilagojenih specifično za ženske. Z napredno tehnologijo in elegantnim dizajnom Liv kolesa zagotavljajo optimalno udobje in zmogljivost za vse vrste voženj, od mestnih poti do zahtevnih gorskih terenov.

2. Izbira prave velikosti

Pravilna izbira velikosti kolesa je ključna za udobno in varno vožnjo. Napačna izbira velikosti se odraža kot bolečina v hrbtu, vratu in rokah, zato je pravilna izbira in nastavitev zelo pomembna. V trgovinah Freestyle vam strokovni prodajalci pomagajo izbrati pravo velikost glede na vašo višino in stil vožnje.

Velikost kolesa se lahko grobo določi po višini kolesarja:

XS: 150–163 cm
S: 158–172 cm
M: 171–180 cm
L: 179–188 cm
XL: 187–198 cm
XXL: 195–205 cm

3. Moč motorja in nastavitev navora

Moč motorja in njegova postavitev neposredno vplivata na zmogljivost električnega kolesa. Za premagovanje strmejših klancev so koristni močnejši motorji do 85 Nm navora, medtem ko lahko za vsakdanjo uporabo zadostuje motor s 50 Nm. Znamka Giant nudi širok izbor modelov z različnimi vrstami motorjev, ki jih izdeluje v sodelovanju s podjetjem Yamaha. Kolesom Giant lahko enostavno nastavljate stopnjo pomoči, je pa to tudi edina znamka, kjer lahko nastavljate tudi moč motorja (Nm) pri posamezni stopnji pomoči (Pro motorji).

4. Kapaciteta in vrsta baterije

Kapaciteta baterije določa domet električnega kolesa. Pomembno je izbrati baterijo, ki ustreza dolžini vaših običajnih poti in možnostim polnjenja. Giant svoje baterije razvija skupaj s podjetjem Panasonic. Trenutno je to edina baterija na svetu z ločenimi prekati, kar jo dela izjemno varno, hkrati pa ima zelo dober izkoristek. E-kolesa znamke Giant imajo kapacitete baterij tudi do 800Wh, kar vam omogoča, da prevozite do 250 kilometrov z enim polnjenjem. Možna je tudi montaža dodatne baterije za povečanje dosega (200 ali 250Wh).

Treking električno kolo Giant Explore E+ Pro
Treking električno kolo Giant Explore E+ Pro FOTO: Arhiv ponudnika

5. Garancija in servis

E-kolesa potrebujejo redno vzdrževanje, zato je pomembno, da preverite, kakšne so vaše možnosti servisa in garancije. V trgovinah Freestyle, z lokacijami v Ljubljani, Mariboru in Slovenj Gradcu, ponujajo celovito podporo strankam, vključno z rednim servisom, hitro dobavo rezervnih delov in strokovnim svetovanjem. Zadovoljstvo strank dajejo na prvo mesto in se trudijo zagotoviti najboljšo možno izkušnjo pri nakupu in uporabi vašega e-kolesa. 

Skupno raziskovanje naravnih lepot na treking e-kolesih Giant
Skupno raziskovanje naravnih lepot na treking e-kolesih Giant FOTO: Arhiv ponudnika

Dodatni nasveti za vzdrževanje baterije električnega kolesa

Za doseg električnega kolesa poleg kapacitete pomembno tudi vzdrževanje baterije. Da bi zagotovili optimalno življenjsko dobo in učinkovitost baterije električnega kolesa, je priporočljivo, da jo shranjujete napolnjeno do dveh tretjin.

Pomembno je, da baterijo čez zimo shranjujete na sobni temperaturi, kjer se kot velika prednost pokažejo snemljive baterije. Poleg tega je priporočljivo, da prazno baterijo čim prej znova napolnite, saj se v prazni bateriji lahko pojavijo kemični procesi, ki povzročajo staranje in zmanjšujejo njeno kapaciteto.

Zdaj ko imate vse potrebne informacije pa je čas da pregledate ponudbo e-koles in domov odpeljete svojega povsem novega sopotnika. 

Uporabite kodo FREE10 in kupujte izbrano kolesarsko opremo za dodatnih 10% ceneje. Popust velja tudi na že znižane artikle in ne velja na kolesa, baterije in znamke Cadex, Thule, Garmin in TacX.

Kaj pa subvencije na električna kolesa? - Preverite ponudbo Giant in Liv koles

1.6.2024 je bil izdan javni razpis za subvencioniranje mestnih električnih koles v vrednosti do 2500 eur, s subvencijo do 500 eur oz. 25% vrednosti kolesa. Preberite več o subvencijah, pogojih in postopku pridobivanja subvencije.

Obiščite eno izmed trgovin Freestyle v Ljubljani, Mariboru ali Slovenj Gradcu, kjer vam bodo svetovalci z veseljem pomagali najti popolno električno kolo za vaše potrebe. Pridružite se številnim zadovoljnim strankam, ki podjetju Freestyle zaupajo že 30 let ter so že odkrile prednosti električnih koles Giant in Liv!

 

Naročnik oglasne vsebine je Freestyle d.o.o.

  • 20
  • 19
  • 18
  • 17
  • 16
  • 15
  • 14
  • 13
  • 12
  • 11
  • 10
  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1