Slovenija

Na Kaninu pridobili poročilo o kabinski žičnici, inšpektorat dopis še preučuje

Bovec, 04. 10. 2023 18.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Potem ko je inšpektorat za infrastrukturo v petek začasno prepovedal obratovanje krožne kabinske žičnice na Kanin, je upravljavec smučišča v torek prejel dopis proizvajalca opreme, francoske družbe Poma. Ta naj bi potrdil, da je žičnica ob ustreznem vzdrževanju še naprej varna za obratovanje. Dokumentacijo zdaj preučujejo na inšpektoratu.

Krožno kabinska žičnica bo prihodnje leto stara 50 let.
Krožno kabinska žičnica bo prihodnje leto stara 50 let. FOTO: Luka Kotnik

V petek popoldan, po izteku obratovalnega časa smučišča, je inšpektor za žičniške naprave in smučišča izdal začasno prepoved obratovanja kaninske krožne kabinske žičnice, razlog za prepoved pa je bilo to, da družba Sončni Kanin, ki upravlja smučišče, ni dostavila dokumentacije družbe Poma, ki dobavlja rezervne dele za žičniško infrastrukturo in je lani opravila podrobnejši pregled naprav. Pred tem je že napovedan in plačan tehnični pregled žičnice odpovedal tudi Zavod za gradbeništvo.

Kot so pojasnili na zavodu, so bili seznanjeni z informacijo, da je Poma konec lanskega leta na kabinski žičnici izvajala določene preglede, niso pa bili seznanjeni z ugotovitvami, ali žičnica lahko obratuje dlje kot do konca 2023. Ob tem so dodali, da so pregled ves čas pogojevali s predložitvijo ustreznih poročil, iz katerih bi bili razvidni ugotovitve in stališče Pome glede podaljšanja skrajnega roka življenjske dobe naprave.

Inšpektorat dopis še proučuje

Za omenjeno poročilo je zato smučišče zaprosilo proizvajalca, ta ga je v torek zvečer po navedbah direktorice družbe Sončni Kanin Manuele Božič Badalič poslal, posredovano je bilo tudi inšpektorju za žičniške naprave in smučišča. Kakor so danes pojasnili na inšpektoratu, je dopis trenutno še v postopku obravnave, zato še ni jasno, ali bo smučišče konec tedna lahko obratovalo ali ne.

Direktorica družbe Sončni Kanin Manuela Božič Badalič
Direktorica družbe Sončni Kanin Manuela Božič Badalič FOTO: Luka Kotnik

Prihodnost smučišča medtem po oceni pristojnih še vedno ostaja odvisna predvsem od posebne zakonske obravnave. Predlog zakona o Kaninu je še vedno v medresorskem usklajevanju, so se pa v zadnjih dneh pojavile tudi informacije, da obeti za njegovo sprejetje niso najboljši.

V četrtek in petek o prihodnosti Kanina

V četrtek bo potekal napovedani sestanek lastnice smučišča, Občine Bovec, ter gospodarskega in infrastrukturnega ministrstva, na katerem naj bi se uskladili glede usode zakona oziroma celovite obnove smučišča.

O prihodnosti edinega slovenskega visokogorskega smučišča so danes razpravljali tudi na upravnem odboru Združenja slovenskih žičničarjev. Po besedah predsednika združenja Boštjana Paradiža so se enotno zavzeli, da se razvoj Kanina pelje naprej, da so za to nujno potrebne investicije in da podpirajo prizadevanja občine in upravljavca, da se na Kaninu oblikuje celoletni trajnostni turizem.

Paradiž obenem verjame, da je mogoče te cilje in sistemske vire za obnovo smučišča doseči že na podlagi zakona o žičniških napravah za prevoz oseb in iz njega izhajajočega pravilnika.

Občina Bovec je medtem že poslala vabilo na novinarsko konferenco, na kateri bodo v petek po napovedih pojasnili celotno zadnje dogajanje glede Kanina, nadejajo pa se tudi "dobrih novic s strani države o financiranju investicije v gorski center Kanin".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

patogen
05. 10. 2023 09.18
Slovnc ne zna. Vse mu propade, razen doma bajta... Tempiran je na majhne posle.
94001
04. 10. 2023 20.40
V tujini tudi gostinci prispevajo. Saj je od tega odvisen tudi njihov promet.
tornadotex
04. 10. 2023 20.10
+6
Žičnica je narejena tako močno,da lahko deluje še 50 let.
Anion6anion
04. 10. 2023 21.03
Dejo007
04. 10. 2023 20.04
+4
zapret to pa dat italjanom v upravljanje!!! sramota da ne moremo enega smucisca vzdrzevat kot je treba! aja pa Bovčani ,lahko bi kot drugje po svetu tudi kaj "primaknili"ne da samo stokate pa javkate ....saj to je za vas dobro ali ne?
patriot11
04. 10. 2023 19.52
-2
Dajte to staro železje že dokončno odmontirat in pustite Kanin pri miru. Davkoplačevalci imamo dovolj takih vreč brez dna!
Klasik
04. 10. 2023 19.39
-1
Smučišča dobila ogromne zneske, da uničijo še tisto malo narave. Snega je vsako leto manj in jamrajo, da naj davkoplačevalci pomagajo
grumf
04. 10. 2023 19.51
+6
Lih Kanin ima tu prednost, ker je res visoko. Po neki preprosti logiki je edino smučišče, v katerega je smiselno vlagati.
Anion6anion
04. 10. 2023 19.32
-2
Letošnjo zimo bo gotovo ena nesreča tam gor.
grumf
04. 10. 2023 19.20
+2
Na eni strani poslušamo o 9.9 milijardah.. tu je pa govora o prepotrebni investiciji v višini par mio.. groza.. zrihtajte ta Kanin, vsi si želimo, da normalno obratuje! Pozimi in poleti! Pa čim prej bo treba začeti tudi z gradnjo tunela pod Vršičem, edino tako ga bomo ohranili in hkrati bovški kotlini omogočili normalno življenje.
Fročonski
04. 10. 2023 19.12
+6
Slovenske zicnice so muzej na odprtem!
Zelo123
04. 10. 2023 18.53
+7
Edino smučišče z zagotovljenim snegom, pa tak mačehovski odnos.
profi
04. 10. 2023 19.18
+7
Se srinjam da je mačeovski odnos obeh,države in samih Bovčanov ki se ukvarjajo tam s turizmom,glede vlaganja v to panogo,