Slovenija

Na kolumbijskih ulicah več sto tisoč protestnikov, v spopadih s policijo trije mrtvi

Bogota, 22. 11. 2019 17.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
L.Š. / STA
Komentarji
2

V Kolumbiji so zaradi protesta proti politiki desne vlade pod vodstvom predsednika Ivana Duqueja pripravili splošno stavko. Na ulicah glavnega mesta Bogota in drugih večjih mest, kot so Cali, Medellin in Barranquilla, se je zbralo več sto tisoč protestnikov. Poročajo o posameznih izgredih ter aretacijah, pa tudi treh smrtnih žrtvah.

Duque je v odzivu protestnikom sporočil, da je slišal njihove zahteve, a ni odgovoril na njihovo zahtevo po neposrednem dialogu. "Danes je spregovorila Kolumbija. Slišali smo jo. Socialni dialog je glavno načelo te vlade in poglobiti ga moramo z vsemi sloji družbe," je dejal kolumbijski predsednik. 

Med protesti v Bogoti so protestniki metali kamenje na policijo, ki je proti njim uporabila solzivec in vodne topove. Protestniki naj bi tudi zažigali barikade, uničevali avtobusne postaje in trgovine.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po navedbah različnih organizacij se je četrtkovih vsedržavnih protestov udeležilo več kot milijon ljudi. Notranja ministrica Nancy Patricia Gutierrez Castaneda je sporočila, da se je demonstracij udeležilo približno 200.000 ljudi. 

Po vsej državi ranjenih skoraj 300 ljudi

Po navedbah obrambnega ministra Carlosa Holmesa Trujilla sta bila dva človeka ubita v mestu Buenaventura, en pa v mestu Candelaria. Obe mesti ležita na zahodu države v okrožju Valle del Cauca. Incidente, ki so privedli do smrti, preiskujejo, je pojasnil minister.

Protesti v Kolumbiji so se začeli v času socialnih prevratov, ki jim je priča Južna Amerika. Zadnja dva meseca nemiri pretresajo Čile, Bolivijo in Ekvador.

Povedal je še, da je bilo po vsej državi ranjenih skoraj 300 ljudi, od tega 151 policistov in 122 protestnikov. Večina civilistov je sicer utrpela lažje poškodbe, večinoma zaradi vdihovanja solzivca. So pa prijeli skupno 98 ljudi, je še povedal Holmes Trujillo.

V prestolnici in drugih mestih je vlada sicer odredila napotitev vojske, da bo varovala "strateške ustanove". 

Priljubljenost Duqujeve vlade, ki velja za ključno zaveznico ZDA, upada vse od volitev pred 18 meseci. Država se sooča s težavami, ker gosti 1,4 milijona beguncev iz sosednje Venezuele, kjer že več let vlada huda gospodarska kriza, propada mirovnega dogovora z Revolucionarnimi oboroženimi silami Kolumbije (Farc) iz leta 2016 ter vedno večjega prekupčevanja z mamili.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ni_mi_vse_eno
22. 11. 2019 20.10
+2
Kamor je šel bik, naj gre še štrik - in je razbil vsa okna. Plačati mu jih itak ne bo potrebno, jih bo drugi.
tali?ni tom
22. 11. 2019 19.04
-2
cia fura dalje,le da sedaj na domačih tleh tako rekoč da ne bo rusov prec zraven ko v siriji!