Slovenija

Na konferenci na Bledu poudarili pozitivne učinke konoplje v medicini

Bled, 08. 09. 2023 14.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Bled gosti mednarodno konferenco o nastajajoči industriji konoplje. Strokovnjaki so predstavili pozitivne učinke uporabe konoplje v zdravstvene namene in poudarili potrebo bo okrepitvi raziskav in sprejemu ustrezne regulative. Prepričani so, da je tudi v Sloveniji pravi trenutek za modernizacijo zakonodaje in legalizacijo.

Kot je v uvodnem nagovoru dejala sekretarka za zdravstvo v kabinetu predsednika vlade Metka Paragi, konferenca poteka ob pravem času, saj podatki kažejo, da trenutno okoli 80 odstotkov Slovencev podpira uporabo konoplje, zlasti v medicinske namene. Prav tako podatki kažejo, da okoli 40 odstotkov Slovencev že ima izkušnje s konopljinimi izdelki.

Poudarila je, da je vlada v koalicijski program uvrstila legalizacijo uporabe konoplje v medicinske namene. Kot je pojasnila, želijo na ta način zagotoviti slovenskim bolnikom in drugim uporabnikom varen nakup in uporabo izdelkov iz konoplje, saj bo proizvodnja tovrstnih izdelkov nadzorovana.

Konoplja
Konoplja FOTO: Shutterstock

Spomnila je, da več pomembnih slovenskih združenj podpira takšno spremembo v zakonodaji. "Ugotovili so, da dobrobiti uporabe konoplje pretehtajo arhaičen kriminaliziran pogled na to rastlino," je zatrdila. Prepričana je, da se mora takšno zastarelo stališče v luči vseh znanstvenih ugotovitev o koristi konoplje spremeniti.

Zdravljenje raka, dolgoživost in zdravljenje otrok

Ugotovitve iz različnih preiskav so strokovnjaki predstavili tudi na današnji konferenci. Nekdanja dolgoletna direktorica Nacionalnega inštituta za biologijo Tamara Lah Turnšek je poudarila pozitivne učinke pri zdravljenju raka, Borut Štrukelj s Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani učinke kanabinoidov na dolgoživost, dolgoletni vodja oddelka za nevrologijo Pediatrične klinike UKC Ljubljana David Neubauer pa učinke pri zdravljenju otrok.

Neubauer je pojasnil, da so v zadnjih devetih letih, odkar kanabinoide uporabljajo za hude nevrološke težave v otroški dobi, opravili tri različne raziskave, vse pa so pokazale odlične rezultate. Ob tem je opozoril, da so morali zadnjo raziskavo uporabe konopljinih izdelkov kljub izjemnemu izboljšanju stanja otrok prekiniti, ker je Javna agencija RS za zdravila in medicinske pripomočke prepovedala uporabo izdelka, ker ni imel certifikata dobrega zdravstvenega proizvoda, ki ga je res težko pridobiti.

"Dejansko je prišlo do prohibicije," je ocenila Lah Turnškova in povedala, da so omejitve, ki izhajajo iz predpisov, v Sloveniji zelo hude. Prepričana je, da je treba to spremeniti, da bo raba zdravil lažja. Kot je opozorila, se konoplja v Sloveniji le počasi prebija v medicinsko rabo.

Štrukelj je prepričan, da je ključno izobraževanje zdravstvenih delavcev, bolnikov in celotne javnosti. "Ko bomo ljudi prepričali o pozitivnih učinkih konopljinih spojin, bomo dejansko dosegli potrebni preboj," je dejal. Poudaril pa je tudi pomen nacionalnih standardov in smernic. Regulacija je po njegovem mnenju potrebna, vendar so trenutni odzivi zelo togi.

Kot je dejal, je Slovenija med vodilnimi na področju raziskav konoplje, vendar je zakonodaja v zaostanku. Ob tem meni, da bi morali z različnima zakonoma razlikovati med rekreativno in medicinsko uporabo konoplje.

Generalni direktor in izvršni producent ene največjih in svetovno najbolj prepoznavnih poslovnih konferenc s področja industrije konoplje ICBC Alex Rogers je pojasnil, da je odločitev za organizacijo konference v Sloveniji plod tehtnega premisleka, saj je Slovenija trenutno že mednarodno stičišče za raziskovanje in razvoj v številnih industrijah. Glede na trende posodabljanja zakonodaje na področju industrije konoplje pa ima enkratno priložnost, da postane tudi mednarodno stičišče za raziskave na področju industrije konoplje kot gospodarske panoge.

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Lepinja
09. 09. 2023 17.18
+1
Očitno večna tema. Največkrat zlorabljena od politikov, ki v volilni kampaniji obljubljajo legalizacijo in s tem pridobijo znaten procent filozofov in delomrznežev.
anjerd
09. 09. 2023 08.07
+6
rešitev za zastrupljeno zemljo na Koroškem?
nivampomo?i
08. 09. 2023 21.53
+5
Vprašanje?Kako je možno da je človek pred 300 tisoč leti že imel kanabinoidne receptorje,če se je pa po uradni razlagi konoplja pojavila šele pred 30 tisoč leti, ko se je kao ločila od hmelja?
tirolec
08. 09. 2023 20.57
+6
Alkohol = legalizirana droga....konopljo zatirajo pa na vsakem koraku, ki pomaga in premaga vsako bolezensko oviro...Ljudje niti tega ne vedo, da se mi VSI RODIMO že s kanabinoidi v sebi....,katere vsebuje KONOPLJA!
ArkaMast
08. 09. 2023 19.41
+2
Joint na dan odžene zdravnika vstran pri mnogih obolenjih. Če ga pa zdrav človek pokadi, enega ali dva na vikend pa ga tudi ne bo priklical. Blagor pa tistim, ki ne čutijo/mo niti te potrebe.
User300173
08. 09. 2023 18.35
+10
Bil bi čas, da konopljo pod določenimi pogoji legalizirali. Če sta tobak in alkohol dostopni vsem odraslim, ne vidim razloga da konoplja ne bi bila. Ne mislim na tisto industrijsko za vrvi, ampak pravo.
Robert Ma
09. 09. 2023 16.58
+1
Ja samo zadnjo besedo ima farmacijski lobij!
komarec
08. 09. 2023 18.11
+10
Farmacija velik krivec za veliko bolezni.
Bebec
08. 09. 2023 17.04
+20
Ze dolgo se ve,da farmacija zatira konopljo.veliko manj bolezni bi bilo
flojdi
08. 09. 2023 16.21
+6
..da dol pades..kolk eni odkrivajo vroco vodo
kiropraktik
08. 09. 2023 15.57
-1
Glavna govorka Zvezdana !
Betuul
08. 09. 2023 15.53
+6
Bojda;da je zelo zdravo dodati med solato par pereščkov konoplje
ArkaMast
08. 09. 2023 19.36
+3
13klu?
08. 09. 2023 15.12
+6
A to je bil blejski strateški forum
zdravkob
08. 09. 2023 15.02
+5
"certifikata dobrega zdravstvenega proizvoda" ??? A je to sploh kakšna strokovna kategorija?! Napa stroka odpoveduje na celi črti. Med corono je sicer odpovedala tudi svetovna stroka. In to je resna stvar. Bi pa rad farmacevte vprašal kaj je s to konopljo narobe, da ni niti raziskav. Te opazovalne raziskave, ki jih delajo zdravniki so mnogo premalo. Tudi ivermectin, zdravilo ki se ga je dalo dobiti brez recepta, kot aspirin, ga ni več po lekarnah ali pa ga prodajajo po 100€ za škatlico. Tudi to je sramota za stroko. Če v medicini lažejo, kaj bodo šele v drugih panogah.